Korektura


(10.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Ještě pan ministr Marian Jurečka, faktická poznámka. Jenom pro pořádek chci říct, že faktické poznámky by neměly nahrazovat standardní probíhající obecnou rozpravu. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já se velmi snažím tohoto držet, pane předsedající, jenom poznamenám, pokud se na tomto základním principu, který paní poslankyně řekla, shodneme, tak pokud to vztáhneme na posledních 30 let v České republice, pak výše průměrného důchodu vůči průměrné mzdě je na rekordně nejvyšší hodnotě. Jsme, myslím, že třetí nejlepší rok vůbec historii. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Ještě paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající, já se budu snažit být stručná. Je vidět, že zřejmě naše diskuze tady je velice sledována, protože neustále dostávám jednu zprávu za druhou, za druhou, a jenom bych vám chtěla říct, že se obrátil na mě jeden důchodce, který tady říká, že má důchod 20 000, že dřív chodil plavat, chodil do sauny. A při dnešních cenách a při tom, co všechno se zdražilo, tak už na to nemá. Takže jestliže tady tvrdíme, že máme kvalitně žít a máme si to hezky užívat, tak říkal, píše mi tady, jak se má dostat do té sauny, do té tělocvičny? Z čeho to teda má zaplatit? Že strašně rád teďko poslouchá tuto diskuzi a že by byl rád, kdyby mu na to někdo odpověděl. A poslední krásný dovětek - zkuste si to žít, někdo z vás, poslanců, za těch 20 000 měsíčně.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Ještě pan místopředseda Aleš Juchelka, prosím.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji a budu jenom stručný, protože už kolega Navrátil čeká, vaším prostřednictvím. My pokud vždycky bereme ten průměr, to znamená průměr k nějakému dalšímu průměru, to znamená průměr starobního důchodu, třeba k průměrné mzdě, tak se musíme podívat hlavně na tu kohortu těch lidí, kteří jsou pod tím průměrem, a to je drtivá většina seniorů v České republice, tam nemůžeme prostě říkat, že tady máme, já nevím, 42 % důchodů k průměrné mzdě, takže tady se musíme dívat právě na tu skupinu lidí, která je pod tímto průměrem, tam samozřejmě je ta kohorta nejvyšší a je potřeba přemýšlet také nad tím, jak tito lidé i z hlediska třeba řádných valorizací, protože od 1. 1. 2025 je to o 356 korun, a říkám pouze, protože samozřejmě ty reálné mzdy ani u této valorizace nehrály žádnou roli, protože devět čtvrtletí po sobě, to znamená celé vládnutí tady této vlády, nám reálné mzdy v České republice klesaly, stoupají možná ještě v tuto chvíli o tolik, aby dosáhly průměru, někdy tak, jak bylo před inflací, za pár let možná, brát si prostě tu řádnou valorizaci, která je o jednu polovinu reálných mezd a o inflaci v tuto chvíli, jako nějakou bernou minci toho, o kolik se zvyšují starobní důchody, tak je podle mě nereálné, protože to nepokryje ty náklady, které díky konsolidačnímu balíčku, cenám energií, celkové inflaci. Prostě zdražování všeho okolo drtí peněženky nejen seniorů, ale i mladých rodin, a dokonce i těch, kteří se mohou označovat za střední třídu. A důkazem toho je, že o 100 000 více meziročně bylo navýšeno příspěvku na bydlení, tam máme skutečně velikánský nárůst, protože ti lidé to nedokážou zaplatit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Ještě pan poslanec Jiří Mašek, faktická poznámka. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Pane předsedající, děkuji za slovo. Já jenom bych navázal na ctěnou kolegyni Janu Hanzlíkovou a na její diskuzi s panem ministrem ohledně toho, jak máme ty důchody dobré ve vztahu k průměrné mzdě. Pan ministr tady řekl, že jsme teďka na nejvyšším procentu. Já bych jenom zopakoval, že jsme se tam dostali proto, že se uplatnil valorizační vzorec, který kupodivu fungoval řadu let, ale trošku s námi zamávala vysoká míra inflace, na které má současná vláda, bych řekl, velmi silný podíl. Takže kdybychom to udýchali, nechali ten valorizační vzorec dál, tak dneska při těch inflacích, které se vrátily zase zpátky, tak jsme mohli klidně pokračovat a tohle bolavé téma jsme nemuseli vůbec otvírat.

A zároveň bych tady chtěl podotknout, že pokud porovnáváme našeho důchodce a důchodce v Německu nebo kdekoliv na západ od nás, tak to porovnání by mělo být dáno tou kupní schopností a jde o to, že když se přirovnáváme procentem k průměrné mzdě nebo platu na západ od nás, tak ty se diametrálně liší, takže i poté, co ti důchodci tam zaplatí sociální pojištění z těch důchodů, tak jim pořád zbývá natolik peněz, tak jak tady říkala kolegyně Berenika Peštová, že asi mohou jít do sauny, že asi mohou si koupit vstupenku na plovárnu a že mohou třeba jít i za kulturou. A v tomhle tom se ten náš důchodce začíná od toho na západ od nás lišit. To je prostě fakt, který se nedá takhle oddiskutovat. Takže jak už tady padlo, my máme problém s tím odchodem do důchodu, navyšováním, já o tom budu ještě mluvit, zejména ze zdravotních důvodů, kvůli dožití ve zdraví a užití si důchodu ve zdraví.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, paní poslankyně Ivana Mádlová s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Děkuji za slovo. Já bych chtěla doplnit jenom svého kolegu Jiřího Maška, kdy Český statistický úřad nám ukazuje data. A vlastně co se týče seniorů, kteří žijí sami, tak 37,8 %, se ocitlo pod hranicí příjmové chudoby, čili to není nijak zanedbatelné číslo, a i u dvojic seniorů, kteří žijí v domácnosti, došlo k nějakému nárůstu.

Ale já bych chtěla ještě i zareagovat na výdaje za potraviny a upozornit i na jeden velmi negativní jev, který se vlastně vyskytuje teď i v řetězcích, kdy vlastně nutí zákazníky používat jejich karty, protože bez nich není možné získat základní potraviny prakticky za normální cenu. Takže pokud mám kartu, tak ano, můžu si koupit jeden typ plátkového sýra za 29,90, pokud tu kartu nemám, tak za to budu dávat 39,90. Takto v podstatě, to se stalo teďko absolutní normou, kdy vlastně já si můžu nakoupit za normální cenu základní potraviny výměnou za svoje osobní data, kde jsem nakupovala, v kolik jsem nakupovala, a podobně.Nemělo by se i s tímto něco dělat?

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Jako další paní poslankyně Lenka Knechtová, faktická poznámka.

Prosím.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážený pane místopředsedo, děkuji za slovo. Já bych chtěla ještě navázat na pana kolegu Maška a paní kolegyni mádlovou ohledně těch seniorů a zmínit tedy oblast bydlení, protože my jsme třeba na obcích v situacích, kdy sanujeme samozřejmě nějakým způsobem ty potřeby seniorů. Snažíme se je podporovat, ale prostě i nám se zdražují náklady a podpora těch seniorů, co se týká bydlení, tak my bychom opravdu potřebovali, aby tahle vláda nejenom řešila digitalizaci stavebního řízení, ale opravdu abychom se někam posunuli v té výstavbě, protože samozřejmě když už ten pozemek máme, tak vedeme debatu o tom, že zavedeme nějaký složitý registr nebo seznam žadatelů jako o byt, ale to my už všechno máme, takže my potřebujeme, aby Ministerstvo pro místní rozvoj se posunulo i v těch návrzích, co se týká výstavby a podpory bydlení. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji a nyní řádně přihlášený pan poslanec Jiří Navrátil. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Navrátil: Pane předsedající. Děkuji za slovo. Já jsem rád, že po dvou hodinách se dostáváme do rozpravy, ale přesto kolegům i z řad opozice, ale i koaličním děkuji za tu diskusi, při které se při faktických poznámkách probralo mnoho věcí, i těch dalších v rámci důchodové reformy, kterou předkládá tato vláda. Někdo z vás říká, že jsou to pouze parametrické změny, někdo říká, že to je důchodová reforma, někdo v tom spatřuje jenom zvedání toho věku odchodu do důchodu, někdo tam vidí opravdu i ty další kroky, o kterých jsme právě hovořili v tomto dvouhodinovém čase v rámci faktických poznámek, jak pomáháme například osobám, které pečují o své blízké a co jim vlastně tato důchodová reforma přinese.***

 




Přihlásit/registrovat se do ISP