Korektura


(10.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Ivana Mádlová, poté Margita Balaštíková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Děkuju za slovo. Já si myslím, že je hrozně fajn, že to tady můžeme otevřít a diskutovat v šíři toho celého kontextu, protože opravdu nelze z toho jenom vytrhnout tu parametrickou změnu, protože je na to navázána celá řada věcí, a to je to, co se vlastně snažíme tady celou dobu říkat, že to nelze jenom navázat na ten věk, ale musí být k tomu nastaven celý ten systém.

Ale já bych chtěla už jenom dopovědět to, co jsem nestačila, že bohužel tak jako smutně vnímám, že tady se tak nějak trošku vytrácí u některých mladých lidí úcta k té starší generac. Samozřejmě není to paušálně u všech, ale jsou i dělané určité sociologické výzkumy na toto téma a skutečně tam ty náznaky jsou. A pokud je to potom podporováno takovými výroky, jako že, že musíme sáhnout do valorizací, aby nebyla způsobena hospodářská škoda, tak samozřejmě u některých mladých to může vyvolat úplně jiné reakce, než bychom očekávali. A já si myslím, že by stálo za to vrátit se opravdu ke kořenům této společnosti, a tu tvoří rodina. Úzká, širší, mezigenerační a tak dále, a nepochybně se zaměřit i v osnovách, samozřejmě důležitá je výchova v rodině, ale samozřejmě ruku v ruce s tou školou. To znamená, pokud mám informace ze školství, tak tam není úplně dobře nebo koncepčně ukotvena vlastně ta problematika stáří od úcty až samozřejmě k těm zdravotním problémům a k té toleranci, které jsou, co se od nich můžeme učit. Protože ať se nám to líbí, nebo ne, v tomto je spravedlnost a tám prostě v této věkové skupině skončíme my všichni. A my bychom měli jít samozřejmě příkladem a vést mladou generaci k úctě, nejen k těm starším, ale vůbec k úctě jeden k druhému. A to je to, co se v naší společnosti vytváří, (vytrácí?) A myslím si, že tady na tom určitě je potřeba zapracovat. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně, za dodržení času. S faktickou poznámkou bude reagovat paní poslankyně Balaštíková, poté pan poslanec Vomáčka. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně a kolegové, já jenom k předchozím vystoupením kolegů. Samozřejmě s naším sociálním systémem souvisí i ta porodnost. Já jsem včera v médiích sdělila, že by bylo dobré podívat se, kdy se rodí děti, a že nám vlastně ta porodnost klesá, ale ona nám neklesá kontinuálně. Ale vždycky se objevují důvody, proč se najednou zvýšila porodnost o něco a o něco klesla. A zda máte vy sociologické průzkumy, co ovlivňuje mladé rodiny, aby tu rodinu založily, a co ne? Protože já mám ráda ta čísla a fakta, takže bych doporučovala se tímto opravdu zabývat, protože tam budete mít v podstatě podle mě i návod, co změní přístup mladých, aby měli děti a aby se nám vytvářeli právě potom ti platící občané do toho sociálního systému. A samozřejmě to potom souvisí i s tou jejich jistotou, že to, co ty vlády tvrdí, tak také splní. A opravdu, věřte mi, byla jsem překvapená sociologickými průzkumy ze zahraničí a myslím si, že naše mladé rodiny se o tolik lišit nebudou, co bude ovlivňovat jejich rozhodnutí založit rodinu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan poslanec Vomáčka s faktickou poznámkou, poté paní poslankyně Oulehlová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, teď opravdu upřímně. Chtěl bych poděkovat některým vystupujícím, konkrétně třeba i z opozice, prostřednictvím předsedající, paní Babišové, paní Mádlové, protože je vidět, že jsme schopni se v některých věcech sejít, pochopit se, správně pojmenovat.

Myslím si, že tady nezazněla jedna důležitá věc, a to je to, že nejenom to, kdo má kolik endoprotéz, kolik kdo bere prášků, ale myslím si, že zapomínáme na to, jakým způsobem my naše seniory děsíme, strašíme, a mohu vám říct, že to je samozřejmě chyba nás všech. Nechci tady opravdu říkat, kdo co říkal, kolik bude stát litr benzínu, kolik bude stát bochník chleba. Já mám maminku, které je 92 let. Po České Lípě jezdí zeleným vozem. Doufám, že nebude dělat reklamu Nissan Micra, to auto už zná tu cestu mezi naším domem, poštou, hřbitovem a Kauflandem, a ta je vždycky neskutečně vyděšená, když, protože samozřejmě já jsem její syn, její dítě, dívá se na některé naše přenosy tady ze Sněmovny. A to si myslím, že, a vždycky mi zavolá, pane bože, co tam zase vyvádíte? Vždyť to bylo hrozný, co tam tenhle, tenhle jakoby říkal. A zkusme najít i to, že nebudeme ty naše seniory strašit. Naštěstí mamka nemá počítač, aby tam četla ty šílené různé řetězové maily. A myslím si, že i to duševní zdraví bychom měli brát v potaz a naše seniory nebláznit, nestrašit, neděsit. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Paní poslankyně Oulehlová vystoupí s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Koten. Prosím, máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Já bych si tedy ještě dovolila, prostřednictvím paní místopředsedkyně, poděkovat mému předřečníkovi za krásná, opravdu moudrá slova. Moc si toho vážím. A chtěla bych ještě prostřednictvím paní předsedající reagovat na pana poslance Salvetra. Já si vážím i toho, jak mluvíte o těch domovech pro seniory, protože opravdu ne každý se může doma starat, někdy je to prostě nemyslitelné, někdy to nejde a já jsem zastánce toho, abychom budovali moderní domovy pro seniory, aby vlastně ten svůj život dožili důstojně a nejlépe v jednolůžkových pokojích, protože celý život jsme chtěli mít soukromí a když ho nejvíc potřebujeme, tak není. Takže jsem zajedno s vámi, co říkáte.

Ještě bych jenom chtěla říct, a proč jsem se teda hlavně přihlásila, že opravdu mysleme na ty lidi, kteří pracují. Já jsem třeba jako starostka prosadila v našem městě fond na pomoc lidem, ale podmínka je pracujícím lidem. A věřte, že často a vesměs jsou tam děti, tito lidé propadají tím našim sítem i Úřadu práce.

A musím říct, když přednáším radě města některé ty příběhy, že mám opravdu problém u toho neplakat. Ale my těmto lidem, když pomůžeme, tak vždycky se nám stalo, že se to vrací. Já si vzpomenu na rodinu, která fakt to měla těžké. Měli chlapce v deváté třídě, velice chytrého, pomohli jsme mu, dostal i počítač a on založil skupinu a doučoval své spolužáky matematiku. Tak pomáhejme prosím tam, kde je nějaká šance.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní je připraven k faktické poznámce pan poslanec Koten, poté paní poslankyně Peštová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo. Já jsem rád, že ta diskuse tady je i s politiky, kteří zastupují vládní pětikoalici, já si toho nesmírně vážím.

K tomu strašení - bohužel některé ty věci, které tady byly ohledně strašení, tak se bohužel naplnily, ať se týká  ceny energií, nebo tehdy pohonných hmot, které šplhaly k 50 korunám, ale ten Green Deal skutečně je nebezpečný pro občany, kteří žijí vlastně vně (?) Evropské unie, protože mnohdy pochybuji o zdravém rozumu těch politiků, kteří ten Brusel řídí, když vydají nějaké nové nařízení, a my bychom ho měli tady povinně splnit. To mě děsí taky, to se přiznávám.

Co se týká odpovědnosti za nějakou odpovědnou politiku v rámci důchodové reformy, já si osobně myslím, že právě strana, která sdružuje spoustu věřících a mnohdy ji ve velkém volí, i když i když ta procenta jsou nyní asi o něco menší, protože se to poněkud vymyká tomu programu pomoci bližnímu. A bohužel my těm nejzranitelnějším teď tady hodláme nějakým způsobem, jednak i časově, ale jednak tedy i finančně to pohoršit touto novelou. Já to nepovažuju za odpovědné a ta odpovědnost by měla být skutečně někde jinde. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP