Korektura


(10.10 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Reagovat s faktickou poznámkou přichází paní poslankyně Peštová, poté paní poslankyně Knechtová. Prosím, máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych chtěla zareagovat na svého předřečníka, pana poslance Vomáčku. Já si myslím, že vždycky tady vystupuju věcně, že to není o strašení a že to je opravdu o těch faktech. Osm let jsem dělala se směrnicemi, takže se s nimi snažím neustále sblížit, i když teď v poslední době je to čím dál tím horší a horší, protože to, co tam v nich je, tak se mi bytostně nelíbí, ale prostě říkám, já tady říkám fakta.

A to, že nám tady hrozí to Euro 7, že máme nějaký konec spalovacích aut v roce 2035, že tady máme odklon od fosilních paliv, že tady máme emisní povolenky, které půjdou na benzin, naftu, plyn, uhlí, toto prostě je. To je. To tam vymysleli v tom Bruselu a bohužel členské státy už to pouze budou transponovat do svých právních řádů. Tak to je. Já pouze říkám, jaké to bude mít důsledky.

To, že nejsou zpracovány studie dopadů, o které my jsme žádali, aby každý členský stát měl, to je také fakt. Že se nejdřív přijala nějaká směrnice bez toho, aniž by se řeklo, jaké dopady to do toho státu bude mít, to je také fakt. Když jsem tady říkala, co hrozí v případě, že bude emisní povolenka stát 100, 150, 200 euro, a že už ty predikce jsou takové, a že i ta Komise s tím počítá, proto to do té směrnice dala, to je také fakt. To tady budu vyprávět, až si tady budeme povídat o daném zákoně.

Já třeba osobně - osobně si myslím, že když zakazujeme lidem emisní kotle třídy první a druhé, tak nevidím důvod, proč by ta Komise nám nemohla kývnout na to, aby ti lidé mohli třeba dál spalovat ta fosilní paliva a používat mnohem ekologičtější kotele, třeba Ekodesign 5 plus. To když se podíváte, tak z toho komína vám jde obláček. Tam nejde skoro vůbec nic. Ti lidé v současné době mají třeba peníze jenom na to uhlí. Nemají na to, aby si pořídili ten kotel elektrický nebo aby si pořídili tepelné čerpadlo. (Předsedající: Čas!) Jsou to pro ně neskutečné náklady. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. K faktické je přihlášena paní poslankyně Knechtová, připraví se pan poslanec Mašek. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážená paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Já bych určitě ještě chtěla tady v té naší, bych řekla, velmi rozumné a konstruktivní debatě připomenout jednu věc, že my hodnotíme tu rodinnou politiku podle toho, jak vypadá naše řeknu domácnost a jenom z našeho úhlu pohledu. Ale je potřeba si uvědomit, že dnešní v podstatě svým způsobem běžná rodina také vypadá, že jsou to tvoje děti, moje děti a naše děti. Takže ten model rodiny se nám za poslední období hodně posunul někam trošku jakoby jinam. A ono do tohoto modelu vlastně vměstnat ještě nějakou další péči, je to jakoby problém. Takže mnohdy ty mladší generace spoléhají na tu spolupráci a solidaritu těch starších generací.

A ještě jsem tady chtěla vytáhnout jeden takový zajímavý příklad. Když jede Američanka, která je vhodnosti generála na misi, tak když nechává doma manžela a děti, tak vlastně tam fungují neziskové organizace a je tam veškerá podpora té komunity té ženě a i té její rodině, aby se mohla věnovat řeknu takovéhle opravdu profesi, a všichni si toho váží. A řeknu vám upřímně, že já také nechávám doma manžela se třemi dětmi, a všichni se ptají: a prosím tě, jak to zvládáte? Jak to děláte? Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan poslanec Mašek s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Zlínský. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji, vážená paní předsedající. Kolegyně, kolegové, já bych rád zareagoval na kolegy Salvetra a Vomáčku, kde bych chtěl ocenit to, jak oba dva se zmínili o tom, jak se máme mezigeneračně postarat o své rodiče, a že oba dva to dělají, a přál bych vám, abyste to mohli ještě dlouho dělat.

Já sám jsem o rodiče přišel už ve vyšším věku a měl jsem výhodu, že jsem bydlel ve vícegeneračním domku, takže to nebylo tak nesnadné a zároveň jsem byl dobře finančně situovaný. Chtěl bych ale podotknout, že takto na tom není velké množství mladých rodin vůči svým rodičům, protože je mohou mít přes půl republiky a v současnosti jsou finančně na tom tak, že někdy to dají meziměsíčně takříkajíc z ruky do huby, a nemají schopnosti si učinit úspory třeba na to, aby se mohli těm rodičům věnovat tak, jak by chtěli.

Další moment tam je ještě ten, a přispíváme k tomu i my jako politici, že někdy naprosto třeba neuváženě nazveme snížení valorizace nebo nutnost snížení valorizace jako nutnost zabránit velké národohospodářské škodě. Prostě to je špatně a řada těch mladých lidí - bohužel to vráží klín mezi tu mladou generaci a jejich rodiče a schopnosti se o ně starat. Dokonce tady vznikají v té společnosti takové nápady, že ti staří by měli ztratit právo volit, respektive že by se právo volit mělo posunout někam do dětského věku. Takže ta společnost v tomhle je zbytečně rozdělena a my tomu někdy pomáháme.

Ještě bych chtěl zmínit, že reforma to opravdu není. My bychom tam dokázali s řadou těch dílčích kroků určitě souhlasit, ale ne s tím prodlužováním věku (odchodu) do důchodu, protože to není o životu ve zdraví, a ne s takto v uvozovkách zmrzačenými předčasnými důchody a s tou nepovedenou kategorizací. (Předsedající: Čas!) Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. S faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Zlínský, poté pan poslanec Vomáčka. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Já si dovolím reagovat na vystoupení paní poslankyně Balaštíkové, kde ona tady řekla, že je třeba se zeptat mladých lidí, proč se vlastně odmítají rozmnožovat a za jakých okolností by se byli ochotni rozmnožovat. Já s tím souhlasím, to je správně, ale přece jenom si myslím, že bychom se měli zaměřit na příčiny, než se jich na to zeptáme.

Já tady uvedu příklad jihovýchodní Asie, protože jihovýchodní Asie je v podstatě na tom nejhůř, co se týká úhrnné plodnosti. Představte si, že v roce 2023 byla úhrnná plodnost Jižní Koreji 0,71. Úhrnná plodnost v Macau, Hongkongu a na Tchaj-wanu se pohybuje mezi 0,7 až 0,9. V Číně je 1,05. Já jsem se zamýšlel nad tím, jak je to možné. Samozřejmě ta jihovýchodní Asie může mít nějaká svá specifika, ale nicméně to poukazuje na to, že jsou to společnosti, které jsou nejvíc přetechnizovány, digitalizovány, a dokonce v Japonsku už to došlo tak daleko, že mladí lidé jsou vyzýváni vládou k tomu, aby korzovali po parku a hledali si partnery, aby opustili počítače a mobily a začali se dívat po živých lidech, aby vlastně došlo k tomu, že nějakým způsobem se seznámí a dojde k reprodukci.

Takže chtěl bych poukázat na to, opět to tady budu opakovat, že v těch základech naší společnosti se skrývá něco shnilého a je třeba se začít na to dívat z tohoto pohledu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Pan poslanec Vomáčka s faktickou poznámkou je nyní na řadě, poté pan ministr Jurečka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Děkuju za slovo, vážená paní místopředsedkyně. No, já když jsem tady chválil dvě poslankyně za ANO, je to sice divné, ale bylo to tak, tak jsem netušil, že paní kolegyně Peštová to vezme takto osobně, prostřednictvím předsedajícího, takže to bylo i na vás, že i ty vaše příspěvky do této doby, nejenom paní kolegyně Mádlové a Babišové, ale i Peštové byly velmi, dá se říci, rozumné.

A mně tam šlo přece o něco jiného. Tam vůbec nejde o to, jestli tady budeme projednávat zákaz spalovacích motorů a podobně. To si myslím, že ty naše seniory až tak jakoby netrápí, není to jejich dennodenní problém, ale řekněme si otevřeně, co mnohdy i my politici - já to nedělám - co třeba sdílíme a co vytváříme v náladě těch našich seniorů. Pamatuji si jeden krásný obrázek: Německý senior leží u bazénu, doutník a má tam ještě nějaké pití a pod tím je náš senior. A ten tam je tedy ve vodrbaných věcech a přehrabuje kontejnery. Takhle to přece není! (Komentáře poslanců ANO 2011.) Není to takhle! Není to takhle, protože já mám třeba dceru v Německu, a ona říká, tam to vůbec není tak, co vy si myslíte. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP