Korektura


(21.30 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Teď se k tomu připojily některé západní země, které řekly, že už jsou na hraně sociálního systému, školského systému, prostě že už je to zatěžuje, a budou přehodnocovat lidi ze západní Ukrajiny. Já si dobře pamatuji, jak tenkrát tady, (myslím?) i Piráti vyskakovali, udělali z kolegy tady nějakého proruského švába, Putinova bratra pomalu, jo, jenom, že si dovolil říct svůj názor, který za dva a půl nebo za tři roky se ve své podstatě, Milane, se to ukázalo, že jsi měl pravdu, jo? Ale samozřejmě byl si vykoupaný i v médiích, pardon, že takhle, prostřednictvím pana předsedajícího, pan doktor Brázdil byl vykoupaný v médiích, kdy tam paní redaktorka na ČT tam z něj dělala úplného pitomce, jo? Takže jenom, abychom si nalili čistého vína.

Takže já nechci žít v zemi, kde nebudeme si moci říci, co chceme, notabene ještě na půdě třeba Sněmovny, abychom potom za to dostávali od nějakých pofidérních redaktorů čočku, jo? My jsme sem byli zvoleni, já si myslím, že máme právo tady říkat svoje názory a že my tady reprezentujeme velkou skupinu občanů. Víc jak 30 % dlouhodobě věří hnutí ANO, krajské volby teď jednoznačně ukázaly, co si lidé myslí vlastně, evropské volby jednoznačně ukázaly, co si lidé myslí, a uvidíme, co se stane za rok.

Já ještě se dostanu dál ke svému třetímu příspěvku. Bylo tady zmíněné, že penzijní systém v České republice - samozřejmě nepříznivý demografický vývoj zhoršuje parametry důchodového systému. To je samozřejmě pravda. Kdyby se nám rodily děti, budeme mít lidi, kteří budou přispívat do toho systému, tak samozřejmě ten problém tady nebude. Každá vláda, každá zodpovědná vláda by měla dělat - jednak pro ty seniory, kteří si to zaslouží, protože jsou na konci, a měla by taky dělat nějaké programy pro mladé lidi. To znamená, stavět dostupné bydlení, nějaké startovací byty, dávat těm lidem naději, prostě vytvářet podmínky ekonomické, hospodářské a tak dále, aby lidem se v naší zemi žilo dobře, aby měli vysokou míru příjmů, abychom tady měli ekonomiku s nějakou vysokou přidanou hodnotou - a v naší zemi aby se nám žilo dobře.

Nemám opravdu dojem, že za poslední tři roky se to nějak zlepšilo. Myslím si, že výrazně se to spíš zhoršilo. No a potom samozřejmě to všechno souvisí se vším. Když nám potom nastane takovýto propad - já tady za chvilku budu číst počty dětí, které se nám nerodí - no, tak když je tam takováhle díra, no, tak ta díra se projeví, že jo. Já můžu říct, pane ministře, že je chvályhodné, že myslíte na to, co bude v roce 2050, protože jako můžu říct: ano, je to nějaký státotvorný počin, možná jste to i tak myslel dobře, ale prostě když děti se nám nebudou rodit a nebudeme napříč spektrem tady pro to dělat, vytvářet podmínky, a to začíná od těch hypotečních úvěrů, výstavby bytů a tak dále, vytváření podmínek pro podnikání a dobrý život lidem, nejenom ve velkých městech, ale i na venkově, protože venkov dneska nám silně zaostává, prostě my se vracíme do osmdesátých let na venkově. U nás prostě je to opravdu tristní, na severu, není tam práce, není tam dopravní obslužnost, nejsou tam lékaři, prostě se to začíná valit, jo, tak se to nezlepší tady v naší zemi.

Tady zaznívalo "boom Husákových dětí". Já jsem šedesátý devátý ročník, to bylo až do roku 1973, byly to ty půjčky, že jo, tehdy novomanželské půjčky různé a sektorové stěny, že jo, byty se dávaly a podobně. No, tak lidi samozřejmě viděli naději v tom a rodily se děti. Narodilo se obrovské množství dětí, které teď budou odcházet do penze a bude tam velký propad.

Ale jestli jsem dobře koukal na ty tabulky, a to zase jako nekonvenuje s tím, co vy tady strašíte, pane ministře, tak ono se to potom zase začne jako vyrovnávat, jo?Teď to jde dolů, ale potom to půjde zase nahoru - a důchodový systém plus minus plave vyrovnaně. To je třeba, co říkal pan doktor Janulík, (prostřednictvím) pana předsedajícího. Takže nestrašte tady veřejnost, nestrašte tady lidi, že prostě tady bude nějaká (gestikuluje) pfff, katastrofa. Není to pravda. Vy si tím jenom jaksi dáváte takovou berličku, abyste si jaksi podpořili ty vaše věci, které prostě do toho návrhu vkládáte - a strašíte a mystifikujete veřejnost.

Poměr průměrného důchodu a průměrné mzdy je strašně důležitý. Věk odchodu do důchodu nebo sazba důchodového pojištění - opět, to jsou faktory, na něž v blízké budoucnosti negativně dopadne aktuální demografický vývoj. Početně slabší generace budou jen obtížně financovat důchody pro silnější generaci takzvaných Husákových dětí. Tady říkám, s vámi souhlasím, že je třeba se na ten systém podívat, ale ne tím způsobem, jak to momentálně řešíte vy. Pardon. Současný penzijní systém je v zásadě udržitelný a za tím si stojíme, takže nepůjde do crashe, je udržitelný, nicméně za cenu postupné devalvace poměru průměrného důchodu a průměrné mzdy, která by bez zásahů, které budou potřeba, ale jinou formou, se (?) pohybovat někde k úrovni 40 %. A já už jsem to tady zmínil - my třeba jsme z generace, která už si může naspořit na penzi, že jo, mohli jsme si udělat nějaké penzijní připojištění, už ho vesměs máme, generace našich rodičů ještě neměla tu šanci, to znamená, tam prostě opravdu jsou odkázáni a ještě ti stařečkové předtím jsou odkázáni na pomoc státu, a každá nová generace, pakliže bude zodpovědná, tak si bude na svůj důchod šetřit. Já se, s dovolením, napiju, budu pokračovat - (komentuje) víčko neodtrhnutelné...

Green Deal, v praxi. Kupní síla důchodu je však schopna být zachována, neboť starobní penze jsou valorizovány inflací o polovinu růstu reálných mezd. Jaké ta řešení jsou? Těch řešení je mnoho, ve své podstatě my jsme nějaká navrhovali, ještě budou navrhována v pozměňovacích návrzích, buď je to zvýšení sazby důchodového pojištění, nebo zvýšení věku odchodu do důchodu. (Hluk v sále.) Já bych poprosil pana předsedajícího, jestli by mohl zajistit klid, protože já tady nevím, proč se tamhle kolega směje, když se mu to nelíbí, může -

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano. Tak já poprosím všechny, aby se nesmáli. (Výbuch smíchu v sále.)

 

Poslanec Hubert Lang: Já děkuju, pane předsedající, za vaši krásnou glosu. Já mám taky štěstí na vás a na pana Bartoška. Když řídíte schůzi, tak prostě vždycky to takhle nějak jako vyštípnete, ale já si myslím, že to sledují možná ještě občané, možná to sledují někteří senioři a viděli jste, odkud přišel ten smích, jo, bylo to tady z pravé strany, těch pár poslanců koaličních, kteří tady ještě vydrželi, jo? Máme čas 21.36, já to tady, prosím vás, neříkám, občané, pro sebe, já to tady říkám pro vás, protože hnutí ANO bojuje za vás tady, jo? A mám právo tady říci svůj názor. Jestli se vám to nelíbí a chcete se mi smát, no, tak potom volby ukážou, jestli jste se smáli a nebo ne, jo? Takže děkuju. Značí to něco o nějaké politické kultuře některých lidí v této Sněmovně.

Zvýšení věku odchodu do důchodu. Ta možnost naráží na fyzické limity občanů. Tady my prostě opravdu říkáme, že těch pětašedesát je takový ten strop - nebo nějaká podpora tvorby úspor v soukromých důchodových fondech. Zajímavá fakta, jak jsou na tom Češi ve srovnání s jinými členskými zeměmi EU, protože tady prostě slyšíme: musíme to prosadit, musíme to prosadit. Opět, je to černá díra jako Řecko, když jsme se řítili do nějakých důchodových pastí a podobně, několik kolegů to tady zmiňovalo.

Celkové výdaje na důchody ze strany státu, prosím vás, občané, dosahují 8,4 % HDP, z toho pouze 6,9 % HDP připadá na starobní důchody, zbytek se vyplácí na invalidní, pozůstalostní důchody. V Evropské unii je tento podíl v průměru na 12,6 %. A (důrazně) nikde se to nezhroutilo. My jsme hluboce pod tím, co v jiných členských státech EU se vynakládá na seniory, na penze a na různá připojištění, ale můžeme se bavit o tom, že to byly třeba západní vyspělé demokracie, kdy lidi to mají trošku jinak nastavené, mají tam třeba větší míru úspor, jsou obecně bohatší, ale i tak oni vydávají 12,6 % HDP.

Průměrný důchod v Česku je výrazně podprůměrný v EU. Jestli si někdo myslí, že v té naší sedmadvacítce nebo osmadvacítce jsme nějací topový, to si myslí možná pan premiér, protože on je světový lídr, že jo, ale prostě nežije se v České republice extrémně dobře. V roce 2016 dosahoval průměrný měsíční starobní důchod i po navýšení 787 euro. Jestli si pamatujete, když jsme vstupovali do Evropské unie, byly takové ty šoty, jak naši penzisti budou trávit zbytek svého života na plážích Španělska, na golfových hřištích, budou se tam prohánět na golfových vozících a podobně. Prosím vás, to opravdu v mnoha místech České republiky, k tomu máme daleko.

V EU průměr činí 1 135 euro. To je průměr, jo? A my jsme na 787 eurech - i po tom navýšení, a to tedy, když je tady nějaký zastánce eura, jako že my jsme taky proti euru, tak za 877 euro žít v nějakém větším městě, třeba Praze, Brně, Plzni, to bude tedy, to bude hitparáda, jo, jestli s tím někdo přijde a bude se pokoušet to prosadit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP