Korektura


(21.20 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

On je uzavřený ve své nějaké vlastní bublině světového lídra, kterému vlastně všichni jenom říkají, jaký on je výborný, říká, že vlastně nikdy jsme se neměli tak dobře, akorát o tom nevíme, jo - nebo jak on to, něco takového, řekl, jo? Prostě, to jsou úplně, úplně (k) Chocholouškovi, když to řeknu, vyjádření, jo? Nebojím se to říct, protože to není normální. Mně píší normální občané, kteří sledovali některá ta vyjádření našeho pana premiéra z těchto mimořádných schůzí, a prostě když on řekne, že pod jeho vládou se máme úplně nejlépe, jak jsme se kdy mohli mít, v době, kdy této vládě věří pouze 2 % občanů - zase z těch průzkumů, pouze 2 % věří jednoznačně vládě této. Kdyby to šlo a nebyli jste svázaní těmi funkcemi, těmi pozicemi, těmi ministerstvy, těmi koaličními smlouvami, já nevěřím tomu, že tady ten zbytek koaličních poslanců na pravé straně, kteří pochází i třeba ze starostů, jo, jsou starostové obcí, měst - vy to nevidíte? Kde vy žijete? Prostě já neznám ve svém okolí opravdu až na výjimky nikoho, kdo by byl se situací, která je dneska, spokojený. Lidé jsou nespokojení. 2 % lidí vám věří.

Tomuto návrhu pseudodůchodové reformy, čemuž my říkáme pouze parametrické změny, nevěří více jak 70 % národa. A vy to tlačíte, tlačíte to prostě na sílu. Tak to tlačte. Víte, kam to dotlačíte? Dotlačíte to do totálního krachu. Jeden můj kolega, nevím, kdo to byl, tady říkal, myslím, taky pan doktor Janulík, protože měl velice trefné vystoupení, prostřednictvím pana předsedajícího - pane předsedo Jurečko, vy jste teď na hraně politické smrti, protože vy máte, tuším, za měsíc nebo za dva měsíce kongres, je tam víc lidí - (Hlas mimo mikrofon.) politické smrti, jsem říkal, pane doktore Janulíku, abyste nemusel (vyhledávat?) pana ministra, říkal jsem - politické smrti. Bude se volit nový předseda KDU-ČSL a vy tady s těmi 2 % hlasů, (zdůrazňuje) 2 % hlasů, což jsou asi rodinní příslušníci a možná někde na té jižní Moravě nějací další přímí příbuzní, prostě prosazujete tady něco proti nám. Nás je tady 72, s další opoziční stranou je nás tady 92 - 72 poslanců, přestože tady argumentuje, máme odborníky, máme stínovou vládu, máme lidi, kteří vystupují, argumentují, všechno vám tady říkáme. Ne, vy jste zabednění, vy prostě držíte, zvedáte ruku pro ten čtyřkoaliční projekt už teď. Digitalizace stavebního řízení to jasně ukázala, tady od jara zaznívalo, že to nebude fungovat. Tisíc a jednou tady kolegové, kteří tomu rozumí, vám říkali: odložte to, proboha, nedělejte to těm lidem na těch stavebních úřadech. Ne. Tady pan Bartoš, tady pobíhal, že jo, vysmíval se tady našim argumentům, říkal: bude to funkční, bude to v pořádku, bude to ready, 1. 7. to naběhne. Velký prd, že jo. Dva a půl měsíce, dodneška to nenaběhlo a skončilo to, jak to skončilo - ostudou, ostudou, obrovskými škodami, které, nevím, kdo bude hradit, jo, naštvaností lidí na stavebních úřadech, nemožností stavět. To všechno souvisí se vším. Když se nestaví, tak samozřejmě mladí lidé nedosáhnou na hypotéky, nepostaví si byty. Tím pádem nezahnízdí, v uvozovkách, že jo, nemáme potom ty nové občany, jak (říkal?) zase kolega Brázdil.

Já dneska říkám, že mladé generaci, zejména po třech letech této vlády, jim závidím pouze jejich mládí, protože dneska: běžte si požádal o hypotéku. My všichni, co máme děti, tak pomáháme svým dětem, třeba zajišťovat byty, protože máme přece jenom trošku lepší příjmy a tak dále, snažíme se jim pomoct. Prosím vás, dneska půjdete na panelákový byt z roku 1989, v Plzni konkrétně, čtvrté největší město, kde jsou velké pracovní příležitosti, práce tam je, peníze tam jsou - a byt z roku 1989 stojí 5,5 milionu korun, o výměře 3+1. Tak vám řekne banka: složte mi na ruku, občané, 1 200 000 a 30 let plaťte 28,5 tisíce měsíčně, bez energií. To vám připadá normální? To jsou ty startovací byty, které jsme viděli před volbami, kdy Piráti oblepili Prahu - pět tisíc bytů bude.

Já bych se chtěl zeptat pana Bartoše, dneska našeho kolegy vlastně, v opozici: kde je těch pět tisíc bytů, pane Bartoši? Co to tady, prosím vás, povídáte? Vy jste úplně utržení (odtržení) od reality. Ani byt jste prostě prakticky nepostavili, jo? Neudělali jste nic, jenom povídáte. A politologové říkali úplně jasnou věc - Piráti vydrží 3,5 roku na těch flecích a šprcnou se na posledním rozpočtu před volbami 2025, aby ukázali, že oni mají - to. Že je vyhodil pan premiér, to jako je trošku předběhlo, jo? Ale prostě - je to dobře, samozřejmě, ti lidi už tam neměli být dávno - ale prostě politologové toto říkají opět, lidi, kteří tomu rozumí, říkají: Piráti se vymezí. Tak se vymezili, akorát jeden jim prchnou, že jo, ministr zahraničí. Máme prvního ministerského přeběhlíka, že jo. My opravdu nemáme nikoho jiného v resortu Ministerstva zahraničních věcí než pana bakaláře Lipavského? Já jsem velice rád, že ho máme jako ministra zahraničních věcí, protože bez něj pravděpodobně by naše zahraniční politika se zhroutila.

Když se bavíme s lidmi z diplomacie, já sám tam - nebudu jmenovat - mám jednoho příbuzného, který má vystudovanou Diplomatickou akademii. Kdybyste slyšel, jak se vyjadřují o panu bakaláři Lipavském, který by nemohl pracovat ani na konzulárním oddělení naší ambasády v Kongu, kdybychom tam nějaké měli, protože nesplňuje kvalifikační předpoklad, jaký to je borec - ale v očích pana premiéra je to prostě charakter. Je to charakter takový, protože kam ho postavíte, tam ho najdete, že jo, absolutně submisivní člověk, který prostě všechno odkýve, a proto v té vládě ještě ten rok vydrží. Je to obrovská ostuda opět, jak pro Pirátskou stranu, tak i pro naši republiku. Co si u nás musí asi myslet, když ještě minulý týden tvrdě pětikoalice, vsšechno bylo v pořádku, všechno bylo zalité sluncem. Potom se stane to, co se stane, a tady se všechno změní.

A potom kolegové, jako já si vážím třeba pana kolegy Vomáčky, který jako vždycky má, občas se utkáváme, ale i dneska měl pravdu, jo? Vy to prostě už jste nevydrželi. Vy jste to vydrželi dlouho, vy jste ve své podstatě v té čtyřkoalici hrdinové, protože já bych to tedy takhle dlouho nedal, jo, mít tam tyhlety levicové svazáky, kteří v životě nic nedokázali, akorát dokázali všechno okecávat a kritizovat a jinak nedokázali vůbec nic, jo? Teď se to ukázaslo. Je to ostuda té strany, já doufám, že to voliči taky ocení příští rok ve volbách.

Zvyšování věkového (věku) odchodu do důchodu lidé nechtějí. Vyslyšet je prý je ošklivý populismus, jo? Zase, jo? Jakmile prostě tady je to - ale to si myslím, že je velice nebezpečné i pro kolegy, kteří jsou momentálně třeba v současné koalici. Jestliže má někdo jiný názor, tak tady prostě najednou je populista, je extremista, je proruský nějaký trol, jo? Kolegové z SPD, kteří při 20 poslancích pravděpodobně teď by měli mít - a připadá mi to zcela logické - nárok na místopředsedu Poslanecké Sněmovny a ne někdo, kdo má čtyři poslance, tak jsou úplně hozeni někam do extrému. Přece všechny strany, které kandidovaly ve voslbách 2021 a prošly, tak jsme demokraticky zvoleni my, poslanci, a i ty strany přece, jinak by je někdo zrušil. Je to tak? A my tady slyšíme pořád, že tady je nějaká demokratická a nějaká nedemokratická jako část, jo, že jsou tady nějací populisti, extremisti... nebo že 5 % národa je úplně (gestikuluje), to jsou prostě ti lidi, kteří jsou úplně mimo, že jo, podle plukovníka Foltýna, že jo. To jsou přímo ty svině, já to tady řeknu, protože "svině" je prostě, že jo, ošípané, že jo, třeba slovensky. A co to je, prosím vás? Co to znamená? To je člověk, který pracuje na Úřadu vlády pod panem premiérem? Ten řekne, že 5 % národa je zcela ztraceno, protože v demokracii po 34 letech si dovolí mít jiný názor, než je většinový názor, a dalších 20 až 25 % je na hraně nějakého příkopu a pan Foltýn prostě buď je do toho příkopu svrhne, anebo je převychová. Tak jako kde? V Jáchymově? Zase v nějakém táboře (na předku?) budeme zase tam něco takového mít, jo? To je úplně na jiné téma. Já prostě se těším, až bude vyvolaná diskuse. A ptám se kolegů tady z pravé strany spektra, kterých si - některých - vážím. Připadá vám to normální, že 34 nebo 35 let po revoluci, kdy - já jsem necinkal klíči, protože já jsem byl na vojně v té době, jo, (já) jsem neměl žádné klíče od ničeho, akorát od skříňky, ale spousta lidí tvrdila, jak cinkala, jak lítala a dělala demokracii a podobně. Připadá vám to normální 35 let po revoluci, že nemůže člověk říct svůj názor, že opět ten názor lidé říkají doma, říkají to ve svých rodinách a bojí se to říct navenek? A když to řekne, nedejbože, nějaký politik tady na pultíku, tak je vykoupaný médii prostě, jaký je proruský nějaký nacionalista, šváb.

Já tady vidím kolegu pana doktora Brázdila, prostřednictvím pana předsedajícího. My tady řešíme i lexy Ukrajina a podobně. Kolega brázdil asi před dvěma lety řekl, že není úplně normální, když Ukrajina má 14,5 hodiny na délku přejezdu, je to obrovská země se 40 miliony lidí, takže se mu nezdá, že bychom měli úplně přijímat tady ze západní Ukrajiny všechny ukrajinské běžence - bezvýhradně. ***

 




Přihlásit/registrovat se do ISP