Korektura


(21.10 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Je zcela zbytečné, aby ti, kteří již opravdu nemohou, byli nuceni čekat na důchod, například na dlouhodobé nemocenské, co tady také zaznívalo. Doufám, že jste to, pane ministře, poslouchal, že prostě ti lidé to budou řešit, budou to nějakým způsobem obcházet. Oni půjdou na dlouhodobou nemocenskou. To znamená, bude to stát - bude se ta věc vyplácet akorát z jiné kapsy a ti lidé to takhle budou řešit. Prostě najdou si spřáteleného doktora, nebo v tom věku už máte, já nevím, poškozenou páteř a podobně, plotýnky, nevím co, a prostě ten doktor jim to napíše, protože ten člověk to opravdu nebude schopen již zvládat. Budou na nemocenské, nebo budou na sociálních dávkách, případně na kombinaci obojího, což je asi to nejhorší, co je možné.

Tady mám takový příměr. Máme tady pana ministra Dvořáka, toho pana zbytného ministra pro evropské záležitosti z hnutí STAN, který se vyjádřil na tuto věc. Mně je 68 let, prohlási, a já plnohodnotně pracuji. Tak tady kolegyně, od které jsem čerpal z jejího projevu, k tomu dodala takovou dobrou glosu. Samozřejmě nevíme anebo víme, že je asi rozdíl, jestli jste ministrem, který sedí v kanceláři, vozí ho limuzína, tak v těch 68 letech to dáte, že ano. On je poměrně zachovalý pan ministr, pracoval v diplomacii, tak on to dá na teplé židli ministra se slušným příjmem. Ale když budete někde hákovat na stavbě, tahat tam cihly nebo někde míchat mautu, tak já bych tam pana ministra poslal, na nějakou stavbu. Teď se tedy nestaví, protože jestli jste zaznamenali, tak vlastně digitalizace a stavební řízení není, takže to je špatný příměr možná. Ale kdyby se náhodou stavělo nebo se náhodou začne stavět někdy, možná, tak pan ministr Dvořák by si mohl vzít montérky, mohl by tam vyrazit a třeba tam makat. Třeba dva dny někde tam připravoval beton. A pak bych tedy chtěl vidět, jak by hovořil, jestli by stále hovořil takhle, že v 68 letech je to lahoda, pohoda pracovat. To mě tak napadlo teď v souvislosti se zpackanou digitalizací stavebního řízení pana exministra Bartoše.

Tak. K panu ministrovi Jurečkovi. Jsou tady určitá hausnumera, pane ministře, která vy vypouštíte do světa. Vy jste prostě univerzální bojovník. Vy jste dělal zemědělství, teď děláte Ministerstvo práce a sociálních věcí, děláte Ministerstvo pro místní rozvoj. Vy jste prostě úplný nadčlověk. Ani Karel Havlíček, který zvládal dvě ministerstva, prostě není tak dobrý jako vy, co se týče těchto věcí, a vy prostě teď děláte ministra práce a sociálních věcí. Podle vás v důchodu máme trávit v průměru 21,5 roku. Jenže i v případě hranice 65 let to prostě nevychází, protože podle statistických ročenek je průměrný věk dožití mužů zhruba 76 let a u žen je to 82 let. Počty na úrovni sčítání základní školy jednoduše prokáží, že plánovači - tady mám pětikoalice, protože to je připravované na první čtení, takže čtyřkoalice - udělali hrubou chybu.

Další argument je stárnoucí populace, je údajně nedostatek zdrojů. Ti, kteří jako jediní v zemi nevěděli, jaká bude inflace, protože vy jste říkali, že vlastně nevíte, jaká bude inflace, byť vám všichni říkali, že tam nějaké ty predikce jasně jsou, a proto by měl nastartovat i ten valorizační mechanismus, kterého jste se potom zhrozili, tak vlastně to jste nedokázali predikovat, ale vy tady prostě dokážete predikovat věci, které budou za 50 let. Tak to jste tedy dobří! Já fakt nevím, co bude za týden tady v tomto státě pod vaším vedením, a vy tady predikujete věci, které budou za 50 let, kdy možná ti nejmladší z nás tady budou někde v té LDNce čekat na tu penzi, která nepřijde.

Tak. Další. Ti, kteří tedy jako jediní zemi nevěděli, jaká bude inflace v případě valorizace penzí za pár měsíců a ignorovali vlastní prognózy, se najednou tváří, že absolutně s jistotou ví, co bude v roce 2050. Takže když se přeneseme v čase jako Ivan Bartoš, jestli jste viděli na Facebooku vlastně takový ten klip, kdy se ten Bartoš z té budoucnosti vrací do minulosti, a ten mu říká: Ivane, nevstupuj do té pětikoaliční vlády, prostě nedopadne to s tebou dobře, tak jestli vy jste se přenesli v čase do roku 2050 a přesně víte, jaká bude predikce. Já mám k tomu tady další článek, budu z toho citovat, protože zase odborníci se nestačí divit. Prostě oni říkají, jak to ten pan Jurečka může vědět, jak to může predikovat, takovéto věci? Rok 2050. Já také nevím, co bude v roce 2050. To mi bude 81 let, to budu asi čile pracovat někde, abych se uživil, ale nevím, jak to tedy bude.

Je to prostě věc, která bude až za dalších šest vlád, ano? To znamená, ten rok 2050 je dalších šest vlád po čtyřech letech, když ty vlády dovládnou. Teď tam prostě můžou přijít úplně jiní lidé, úplně jiní ministři, může se to posnout úplně někam jinam. Třeba se stane zázrak a znovu mladí lidé řeknou, budeme mít děti, zlepší se ekonomická situace. My tady prostě predikujeme, že všechno půjde do háje kontinuálně do roku 2050, že tady bude spálená země. Vy jste tady pořád tvrdili, že spálená země je za osmiletým nebo čtyřletým vládnutím hnutí ANO a Andreje Babiše. Já si myslím, že spálená země je po třech letech vlády vaší a ne našich vlád, a vy tady prostě najednou říkáte, že v roce 2050 se to zhroutí. Tuším, že kolega Janulík, prostřednictvím pana předsedajícího, to tady řekl také velice přesně. Prostě jak to můžete vědět? Jak to můžete vůbec predikovat, takovéto věci? Mě by to opravdu zajímalo. Přiveďte mi sem toho lumena (?), který to prostě takhle napredikoval. Ano?

Co bude v roce 2050? Pan Jurečka, KDU-ČSL, ten to ví úplně přesně. Zhroutí se tu systém. Ten systém se nemůže zhroutit. Nemůže se zhroutit. Přesně, jak to říkal kolega Janulík. Prostě vždycky tam bude někdo do toho systému přispívat. Může se stát, že tam bude třeba ten nižší poměr, ale už budou nastupovat nové generace, které samozřejmě už jsou vychované v jiné době, budou si třeba víc získávat nějaké finanční prostředky ze svých zdrojů a tak dále, ale my tady prostě strašíme. Vy jste tady strašili Řeckem, když jste byli v opozici, tak teď strašíte, že když se neschválí to, co vy jste vymysleli tady, že se naše země zhroutí do nějaké černé díry v roce 2050, ano? Jako kdybychom vůbec prostě neměli žádný růst, nerodily se nám děti, nemáme, občané, žádnou budoucnost, pakliže nepřijmeme tady tu změnu o důchodovém pojištění, sněmovní tisk 696.

Nikdo to samozřejmě neví. Odborníci říkají, ukažte nám to, na základě čeho vy jste to takto vypočítali. Může být lépe, může být hůře, může přijít nějaká epidemie znovu? Kdo věděl, že přijde epidemie covidu? Kdyby nepřišla epidemie covidu, tak vám tady garantuju, že nikdy byste nedosáhli toho výsledku, kterého jste dosáhli. Jenom tou dehonestací kroků naší vlády, kdy my nebo naši představitelé, kteří tady byli před těmi čtyřmi lety, prostě dělali maximum možného i nemožného, a nikdo nevěděl, co bude. Ze dne na den. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

Můžou přijít hubená léta, nebo můžou přijít léta také dobrá. Já bych si samozřejmě přál, a proto tady jsme, proboha, proto jsme snad tady všichni jako poslanci, abychom se měli snažit, aby naše země vzkvétala, a ne, že tady budeme predikovat dopředu lidem, že to všechno dopadne strašlivě a strašlivým způsobem. Takovýhle prostě vy tady připravujete nástin! Vy to použijete i příští rok v rámci předvolební rétoriky, protože už zase se nám začíná ozývat Antibabiš, už se nám zase začíná ozývat anticovid, už se nám zase začínají ozývat tyhle věci a vy jste schopni prostě říct, že i za to, co se stane v roce 2050, může Andrej Babiš. Pan Andrej Babiš, teď je našemu předsedovi hnutí 70 let, že ano, takže v roce 2050 mu bude podstatně víc. Já doufám, že se dožije toho věku, a pakliže bude žít, a já mu to přeju a bude tady někdo z vás, tak bude říkat, za to může ten pan Babiš, kterému už je 140 let. On pořád za to bude moct, i za 200 let, za všechno špatné.

Tak. Bylo by samozřejmě nejlepší, kdyby se efektivně vybíraly daně. To tady zaznívá od naší paní předsedkyně poslaneckého klubu, bývalé ministryně financí. Vy jste rezignovali na výběr daní. Alfa a Omega je, aby se v tomto státě vybíraly daně, aby se potírala šedá ekonomika, cash only, které máme dneska všude. Prostě kartu nepotřebuju, že ano, v létě v kempu, my jsme se tady o tom také zmiňovali. EET jste zrušili a řekli jste: 10 miliard sem, 20 miliard tam, prostě je nám to jedno. Ale když se potom ty miliardy nasčítají, tak potom nejsou peníze absolutně na nic! Takže to jsou takové ty kapičky, které když nakapou, tak potom z těch kapiček je malý potůček, z malého potůčku je větší potůček, z toho velkého potůčku je řeka a z té řeky, to jsou vlastně ty chybějící finanční prostředky, které potom nemáte prakticky na nic.

Máme něco z toho za této vlády, za jejíž tři roky se vlastně všechno zdražilo? Je tady zdražení o 25 %, prostě života lidí. A to zdražování neustále pokračuje. Já nevím, jestli vy žijete v nějaký zorbové kouli. Já se domnívám, že v zorbingové kouli, takové té kouli, jak se do toho strčíte a můžete se koulet po té stráni, že žije náš pan premiér, protože všechna jeho vyjádření i v poslední době tomu tak odpovídají. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP