Korektura


(20.50 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Takže vy jste tady prostě háčkovali něco tři roky. Tady na tom krvácíte. My na tom tady krvácíme. A když ta shoda není a pravděpodobně není mezi námi a nebude, tak se stane, pakliže hnutí ANO zvítězí v příštích volbách, převezme vládní odpovědnost, nebo jak by ty volby mohly dopadnout podle těch predikcí, tak my samozřejmě se budeme chovat zcela jinak a budeme tady mít opět zelenou louku a pojedeme od začátku. Takže veškeré vaše úsilí, které jste tomu věnovali tady, ty boje, které tady svádíme, ty hodiny a hodiny jednání, nočních jednání, budeme tady pravděpodobně tři dni - do pátku, uvidíme, jestli vůbec se dostaneme přes obecnou rozpravu v pátek, tak prostě budou zcela zbytečné.

My jednoznačně nesouhlasíme s navyšováním věku odchodu do důchodu nad hranici 65 let. Pro nás jako pro hnutí je tato hranice zcela nepodkročitelná. Je zcela nepřijatelné, aby naši senioři byli nuceni pracovat až do tak vysokého věku, kdy jim jejich zdravotní stav a fyzické schopnosti často již neumožňují pokračovat v pracovním procesu. Já potom v závěru svého vystoupení jsem si vytáhl jeden článek, který už dneska vy jste dával do tisku, kdy vlastně ve finále potom pro ty ročníky 1989 a dále délka odchodu do penze bude až v 67 letech. A tam já opravdu tedy si dokážu představit nějakého člověka pracujícího manuálně na stavbě, nějakého klempíře nebo nějakého pokrývače, který v 67 letech nebo v 66 letech se ještě pohybuje mrštně a plní nějaké normy na stavbě.

Věk odchodu do důchodu by měl být navázán na nějaký věk dožití ve zdraví. Mnohokrát to tady bylo zmiňováno. Máme tady řadu lékařů, kteří říkají, že prostě je to zcela nesmysl. V tom věku - těch 55 až 60 - už se u toho člověka začínají projevovat - podle toho, kde žije - může na něj skočit nějaká choroba, určité prostě věci, už nejste úplně zdráv. A vy tady říkáte, že lidé by měli ještě plnohodnotně pracovat a odvádět nějaký výkon. Takže nejde o věk dožití ve zdraví, ale nikoliv na průměrný věk do toho dožití. Tam ty vaše predikce, které tam uvádíte, když jsou také zvláštní, já se k tomu ještě dostanu.

Zdravotní stav našich seniorů se nezlepšuje tak rychle, aby bylo možno prodlužovat pracovní život i bez negativních dopadů na jejich zdraví a na jejich kvalitu života. Otázku, kterou tady vznáším obecně do pléna: proč by měli naši senioři platit za chyby a nekompetentnost konkrétně této vlády? Proč? Co vám udělali ti senioři, že jste si je vybrali jako za snadnou oběť nějakého vašeho neúspěšného vládnutí, možná špatného výběru finančních prostředků? Co vám senioři udělali? Nerozumím tomu. Proč se má státní rozpočet hojit na současných seniorech, na současných důchodcích, na lidech s nějakým handicapem, na lidech, kteří už se prostě nemůžou bránit? Proč? To je nějaká sociální politika? Nová sociální politika KDU-ČSL? Opět tomu nerozumím.

Důchod, prosím vás, není žádná sociální dávka. Je to nárok každého člověka, který si zaslouží za své celoživotní úsilí a přispívání do systému. Žijeme - a jsem rád, že žijeme v části světa, který je vyspělý, který prostě má nastaveno nějaké důchodové připojištění, není to běžné ve světě, jsou v oblasti světa, kde nic takového není, když nemáte nějaké připojištění - a prostě tak to tady máme nastaveno, prostě takto jsme si to tady řekli, k tomu jsme udělali nějaký celospolečenský konsenzus a prostě vždycky ta generace, která přichází, tak pokud pracuje, tak se stará o tu generaci, která odchází, která tady vychovala děti, vybudovala tady něco. A potom, když se dostane na konec svého života, tak má právo, a my jsme si to zakotvili i do ústavy, má právo na to, aby si na sklonku života nějakým způsobem užila. Že to není žádná hitparáda v našich podmínkách, protože naše průměrné penze v přepočtu třeba na euro, k tomu se také dostanou, nejsou odpovídající možná tomu, jak dneska opět vaše vláda všechno šíleně zdražila, když vezmeme energie, vezmeme náklady na život, náklady na bydlení a tak dále. A víme, že starší lidé radši nebudou jíst, ale zaplatí elektriku, zaplatí plyn, zaplatí všechny svoje poplatky a potom jim zbude pár korun na život. I takové případy tady jsou a byly zmiňovány od našich kolegů, kteří se v tom sociálu pohybují.

Říkám opět, důchod není sociální dávka, ale je to nárok člověka, který si zaslouží za své celoživotní úsilí a přispíval jim do systému. Valorizace důchodů by měla být pojistkou proti inflaci. Máme tady nějakou inflaci. Můžeme se bavit, kdo ji zapříčinil, v jaké výši ji zapříčinil. Dneska pan premiér říká, že má inflaci kolem 2 %. Už zapomněl na těch 20 až 25 % a na kumulované inflace z předchozích let. Vy říkáte, jak proti tomu bojujete a jak je to všechno super. Ale že lidé přišli i díky vaší vládě za ty tři roky o 20, 25 % příjmů, to už jaksi tady nikdo až tolik nezmiňuje. Protože proč? Protože to není populární!

Pokud by vláda efektivně bojovala s inflací, nemuseli bychom se nyní potýkat s potřebou mimořádných výdajů. Navrhovaná úprava mimořádných valorizací, kterou vláda chce nahradit mimořádným příspěvkem, je pro nás nepřijatelná. Valorizace důchodů je zásadní pro zachování důstojného života úrovni našich seniorů. Nahradit ji nějakou kvazi sociálních dávkou je pro nás za nás nesprávné a je to i nespravedlivé.

Důchodci nejsou žádnými parazity na tomto státě. To je opět věc, kterou jsme tady slyšeli. Je to prostě zcela nepřijatelné. My jsme se vůči tomu výrazně vyhrazovali. Protože kdo nazve naše seniory, naše důchodce parazitujícími na nějakých systémech státu, tak to je prostě něco šíleného. To my nikdy nepřipustíme. A prostě takto to nemůžeme přece říkat.

Vy jste se tady dopracovali tak daleko, že tady dáváte nějaký klinč mezi mladými a starými, snažíte se tu společnost rozdělit, snažíte se tady vytvořit takový - to blbý slovo, když to řeknu, který nemám rád - narativ o tom, že staří lidé jsou prostě něco, co je parazitujícím na státu, a že ve své podstatě ti lidé snad ani nemají právo na některé věci, na které celý život přispívali do toho systému a které by si nyní chtěli vyčerpat. Tak tomu prostě je. Ty hlasy zazněly. A že by se vůči tomu extrémně někdo vyhrazoval? Neříkám, že třeba tady konkrétně pan ministr. Asi tuším, že se vůči tomu vyhradil. Ale prostě jiné strany jsem neslyšel, že by nějak extrémně proti tomu vystupovaly.

Důchodci jsou lidé, kteří celý život přispívali do systému. Vybudovali naši ekonomiku a naši společnost. Mimořádné valorizace fungovaly jako efektivní ochrana proti právě inflaci. Byla to jedna z prvních věcí, kterou jste změnili, když došlo k tomu, že se jednou aktivoval ten článek, o kterém se nikdy nepředpokládalo, že bude aktivován, tak hned jsme do toho při nejbližší příležitosti, nebo vy jste do toho sáhli a upravili jste to tak, aby vám to vyhovovalo, a vlastně jste trvale naše seniory poškodili o mnoho a mnoho tisíc korun každý rok. Pokud by vláda dokázala kontrolovat inflaci, nemuseli bychom nyní tady vůbec být a diskutovat o tom, jakým způsobem omezit důchody našich seniorů.

My navrhujeme - a já se ještě dostanu k tomu, že i probíhala určitá jednání, mám tady k tomu takový materiál - aby důchodová reforma byla komplexní a zahrnovala druhý a případně i třetí pilíř, jak je to běžné v zemích s úspěšným důchodovým systémem, jako je Švédsko, případně Německo. Je třeba vytvořit systém, který bude dlouhodobě udržitelný a spravedlivý pro všechny generace. Bez těchto pilířů se nemůžeme bavit o skutečné reformě. Pane ministře, z vaší strany se jedná pouze o kosmetické úpravy, které neřeší podstatu problému.

Zároveň je potřeba zavést i systém rekvalifikací a podpory pro pracovníky v náročných profesích, aby měli možnost přecházet na méně náročné práce v pokročilém věku. Jo? Ono když prostě potom už nestíháte nějaký výkon a je vám 55, 58, 60 let, opět to tady zaznělo, dáte si někde inzerát, neuvedete věk, tak vám řeknou, přijďte na pohovor, ale jak se tam objevíte, zjistí, kolik je vám let, tak jste nezaměstnatelní, pakliže třeba ta firma z nějakého důvodu, kde jste pracoval, ukončí činnost nebo ukončí činnost díky zvýšeným nákladů na energie, to také asi známe, co se děje v poslední době, a tak dále.

Potom samozřejmě, pakliže bychom ty lidi byli schopní rekvalifikovat, lidi, kteří mají zájem pracovat a jsou ještě schopni pracovat, tak musíme prostě mít nějaký podpůrný pilíř, kam bychom případně mohli směřovat ty prostředky, protože se nám to stokrát vrátí, když ten člověk se ještě udrží na pracovním trhu. Prosím vás, takové to, jak také jsme slyšeli od revoluce mnohokrát tady, a v západní Evropě to tak není, prostě starý nebo starší člověk třeba nad 50, 55 let není do starého železa. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP