Korektura


(20.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Mašek. Tak prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Pane předsedající, děkuji za slovo. Také k panu ministrovi. Ona mě to teda vzala už kolegyně Ožanová, ale pane ministře, vy jste měli začít tou revizí těch dávek. Vždyť to je jeden ze zdrojů, kde byste získali finance i pro financování nebo doplnění toho důchodového účtu. Tady není o čem mluvit. A bavili jsme se tady o tom, že těch zdrojů mohlo být víc. Bylo to toto zmíněné EET, je to řada zdrojů, a vy jste vůbec k těm parametrickým změnám nemuseli přistoupit. Takže můj dotaz je stejný jako u kolegyně Ožanové jednoznačně, proč jste nepředřadili právě ty parametrické změny čerpání dávek. Ono by to řadu lidí z domu zvedlo, aby chodili do práce.

A ještě jedna poznámka. Ten starobní důchod prostě do těch 65, já se k tomu dostanu ještě ve svém standardním příspěvku, také kdybyste ho nechali, tak řada lidí by neutíkala do předčasného důchodu, dožili by do těch 65 a řada z nich by třeba ještě souběžně pracovala. Ale vy jste je v podstatě poslali o dva a víc roků dřív do předčasného důchodu. Teď to stojí ty peníze, který vám chybí v tom systému.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tak s další faktickou poznámkou vystoupí pan ministr. Tak prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Já jenom stručně, protože ta revize dávkového systému je věc, která je fakt jako složitá. To není, jako že sednete a řeknete si, jako napíšu to tady za 10 minut. A stejně jako důchodovou reformu jsme tento návrh připravovali v zásadě od mého nástupu na MPSV. Když si tu zprávu přečtete, těch dvou tisků, kterou jsem tady řekl, tak tam bude, myslím, že i pochopeno, proč to třeba i takhle déle trvalo. Protože prostě dopočítat všechny ty varianty, všechny dopady, všechny modelové situace je fakt složitá věc.

U důchodové reformy byla určitá výhoda, že jsme nezačali úplně na zelené louce, protože jsme vlastně převzali věci, na kterých byla shoda z těch předchozích pracovních skupin za předchozích vlád. Ale na revizi dávkového sociálního systému v České republice se předtím nesáhlo vůbec, takže my jsme začali opravdu po těch 25 letech, kdy ten systém tady takto funguje, vlastně opravdu na zelené louce, a potkává se nám to v čase. Teď tady máme druhé čtení, revizi dávek máme ve stejný měsíc první čtení. A já počítám s tím, že nástup toho systému včetně i IT řešení bude od 1. 7. 2025. To je vzkaz ještě pro paní kolegyni Ožanovou, odpověď spíše, že to opravdu počítám s tím, že ne, že se to stihne, až někdy je od 1. 1. 2026 a že to jenom schválíme, ale já počítám s tím, že se to i rozeběhne.

Takže i s tím souvisí opravdu jako velká IT změna, která je srovnatelná s náročností ještě ve větším rozsahu, než že digitalizace stavebního řízení. Pracujeme na tom a věříme, že to zvládneme a že to rozeběhneme a že to bude funkční a smysluplné.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Vystoupí pan poslanec Mašek s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji. Bude to opravdu jenom poznámka. Pane ministře, vy jste tady řekl na mikrofon, že než provést revizi dávek, tak je jednodušší škrtnout důchodcům. To máte pravdu, to je jednodušší.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tak pan ministr bude reagovat vlastně s faktickou poznámkou.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Pane kolego Mašku, prosím vás, já myslím, že jako já - s vámi ta diskuze je vždycky jako věcná. Jenom teď opravdu mně vkládáte do úst něco, co jsem neřekl, protože já jsem v té své faktické taky doplnil to, že rozdíl mezi revizí dávek a důchodovou reformou byl v tom, že u důchodové reformy jsme nezačínali na zelené louce, že jsme převzali věci, které byly z pracovní komise, která byla i za naší vlády, a z těch předchozí komisí to, co bylo použitelné, tak jsme do té reformy vložili. Ale u revize dávek jsme začali opravdu úplně od nuly, tam nebylo odpracováno vůbec nic.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tak vracíme se do obecné rozpravy. Pan poslanec Lang je v pořadí. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju za slovo. Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vážené kolegyně a kolegové, vidím tady 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 koaličních poslanců, tak je vidět, jak je tato velice důležitá materie, kterou tady řešíme ve druhém čtení, zajímá. Pan ministr tady je jenom proto, že je vlastně gesční ministr. Jinak tady nikoho z vlády nevidím, takže nevím, jaký tomu je přikládán důraz.

Na úvod bych chtěl říci, že já nejsem nějaký silný v oblasti sociálu, ani neočekávám, že bych tady vznesl nějaké silné moudro, které by bylo hodno zaznamenání do nějakých análů, aby pan ministr třeba si z toho udělal nějakou poznámku. Je mi zcela jasné, že stávající 104 , tuším, po odchodu Pirátů, si stejně své tady prosadí, i přesto, že my tady máme celou řadu věcných argumentů. Myslím si, že dneska už to projednáváme víc jak deset hodin, jsme v jedenácté hodině projednávání toho, toho tisku ve druhém čtení. Samozřejmě x hodin jsme to projednávali v prvním čtení.

Jestli jste to někdo vydržel z občanů a sledujete třeba tento přenos, tak jsme měli přednostní hlasy, kde mluvil například náš pan předseda, který jasně řekl, že to je pro nás velice důležitý tisk, že to je věc, která je pro nás stěžejní, protože hnutí ANO samozřejmě má silnou základnu i v seniorech, v lidch, kteří se nemůžou sami bránit, a hnutí ANO, protože je rozprostřeno napříč vlastně různými voličskými skupinami, tak samozřejmě nás volí i senioři. My jsme za seniory bojovali, bojovat budeme a budeme se snažit samozřejmě i do budoucna vytvářet podmínky pro lidi, kteří už se dostali do toho důchodového věku, sami se nemůžou bránit, mají prostě dneska ztížené podmínky, a bohužel, bohužel tato vláda, jak už tady mnohokrát zaznělo, prostě pro ty seniory skoro nic nedělá. Našla si velice, velice jaksi snadný cíl, tím snadným cílem jsou senioři, a o to pikantnější je, že to vlastně předkládá gesční ministr za KDU-ČSL, kdy vždycky se KDU-ČSL jaksi zaštiťovala tím, že má na starosti ten sociál, že prostě se stará o ty seniory, o ty lidi slabší a podobně, tak o to je to pikantnější.

Já nebudu úplně krátký, protože já jsem i v prvním čtení měl nějaký soubor článků, které mi připravili vesměs kolegové, který se tím zabývají. My tady jednoznačně říkáme, že je to určitá forma obstrukce tohoto tisku, ale není to takováto obstrukce, že bych si tady otevřel, já nevím, Tichej dům a začal tady předčítat od úvodu do závěru. Budu se snažit prostě zopakovat některé argumenty, které tady už za těch 10 nebo 11 hodin několikrát zazněly. Není to čistě ani pro ucho pana ministra, který to ani podle mě ani ode mě nechce poslouchat, není to ani pro těch 10 koaličních poslanců, je to čistě... (Ministr z místa: Já vás poslouchám.)

Já jsem rád, pane ministře. Neskákejte mi do řeči, pak mi přerušíte nit a musel bych začít od znovu. Takže pakliže něco máte, tak se přihlaste, zmáčknete čudlík a můžeme spolu diskutovat.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Prosím oba kolegy, aby spolu nekomunikovali tímto způsobem. Pokračujte.

 

Poslanec Hubert Lang: Já bych chtěl, pane předsedající, abyste zjednal pořádek, protože jste to slyšel jako já. Já prostě tady, když hovořím, tak mi do toho nemá pan ministr skákat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, máte pravdu. A prosím jak pana ministra, tak vás, abyste nekomunikovali mezi sebou bezprostředně, ale případně prostřednictvím předsedajícího. Děkuju oběma.

 

Poslanec Hubert Lang: Pane předsedající, ono se těžko reaguje, když vám někdo skočí do nějaké řeči, protože potom ve své podstatě musíte třeba začít znovu, což bych teda nerad, ale klidně můžu začít znovu, pakliže mě pan ministr bude přerušovat.

Vážené dámy a pánové, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych se také já vyjádřil k navrhované důchodové reformě, kterou zde projednáváme ve druhém čtení. Mnohokrát to tady zaznělo, která z našeho úhlu pohledu není ničím jiným, než souborem parametrických změn, které mají pouze za cíl zhoršit životní podmínky zejména našich seniorů. To je prostě alfa a omega našeho úhlu pohledu na tu věc, že my prostě říkáme, že vy tady jednoznačně jste si vzali za ty rukojmí a za tu oběť seniory, stávající seniory.

Tato vláda, namísto aby hledala udržitelné a spravedlivé řešení pro náš důchodový systém, se rozhodla znevýhodnit ty, kteří celý svůj život pracovali a přispívali do tohoto průběžného systému. Tento přístup je nejen nespravedlivý vůči těmto lidem, jak jsem už tady dneska zmiňoval, ale je také neefektivní a velice krátkozraký. Tady několikrát zaznělo, že na těchto věcech musí být nějaká shoda mezi koalicí, opozicí, jsou to věci, které prostě to, co tady schválí tato ctěná Poslanecká sněmovna našimi, vašimi, spíš vašimi hlasy, tak to bude prostě zasahovat do života lidí na mnoho let dopředu. My jsme jasně říkali, že když prostě na tom nebude nějaká shoda, a vy to tady tlačíte na sílu, já za chvilku budu zmiňovat některé věci, kdy to prostě je úplně jasný, že vy jste si to dali do programu, dali jste si to jako jeden z bodů, a tlačíte to prostě, tlačíte to a chcete to protlačit. No tak co se potom stane? Jestliže teda příští rok na podzim 2025 jsou sněmovní volby, ty predikce výsledků těch voleb se vyvíjejí, jak se vyvíjejí dlouhodobě, když pan premiér říká, že ho nezajímají například výsledky voleb a že všechno bude nakonec jinak, ale pakliže to dopadne tak, že se hnutí ANO vrátí k vládní odpovědnosti, tak tady ze strany našich čelních představitelů jednoznačně zaznělo, že my prostě do tohoto systému vstoupíme a prostě vám to shodíme.***




Přihlásit/registrovat se do ISP