Korektura


(18.40 hodin)
(pokračuje Jakub Michálek)

 

 

Poslanec Jakub Michálek: A teď budeme samozřejmě sledovat, jestli tedy splní to, co je v tom vládním usnesení, nebo ne. Samozřejmě že jsme všechno neprosadili v koalici, co jsme chtěli. My jsme chtěli využít peníze z fondů EU, aby se postavilo ještě víc bytů, ale bohužel nakonec se vláda rozhodla, že tu půjčku si brát nebude. Pan ministr Stanjura s tím nesouhlasil, takže ta půjčka se nevzala a ty byty se stavět nebudou.

Pokud jde o ten dotaz od Patrika Nachera, tak odpovím. Byl tady zájem zařadit návrh zákona, který řeší Airbnb. Dobrá zpráva je, že ten návrh je zpracovaný. Ten návrh předložila vláda. A dokonce implementuje i návaznost na příslušné nařízení EU, takže neexistuje jednodušší věc než požádat o předřazení tohoto vládního návrhu na program Poslanecké sněmovny. Mně se to bohužel v koalici nepodařilo, ale třeba vám, když jste v opozici a nám, když jsme teď v opozici, tak se to podaří třeba lépe. Takže tolik jenom poznámky na moje předřečníky.

Pokud jde o moje stanovisko k tomuto návrhu, já jsem se vyjadřoval k tomu, co šlo na vládu. Od té doby se ten návrh mění pomocí pozměňovacích návrhů, takže nevím. Takže jsem se vyjadřoval i k tomu výsledku, jaký bude po jednání tady v Poslanecké sněmovně.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji. V tuto chvíli je na řadě paní kolegyně Ivana Mádlová, připraví se pan kolega Dlask. Jsou to prozatím dvě poslední faktické poznámky. Vaše dvě minuty, paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já jsem přesvědčená, že takhle zásadní parametrické změny, jako je navyšování odchodu do důchodu, je samozřejmě důležité vnímat i v kontextu dalších podmínek a nastavení systému, aby ti lidé mohli v co možná optimálním zdraví pracovat vlastně i po této navýšené hranici šedesáti sedmi let. A já si myslím, že s tím úzce souvisí i nastavení systému zdravotní péče. A já jsem se chtěla zeptat, jakým způsobem řešíte tedy s ministrem zdravotnictví ty zásadní věci, které se vlastně dotýkají této věkové skupiny? Protože zdravotnictví se potýká s celou řadou problémů. Nejsou praktičtí lékaři, řada jich je vlastně v důchodovém věku, nedají se sehnat další. Někde chybí ambulantní specialisté, jako jsou třeba kardiologové, chybí vám psychiatři. A samozřejmě je známo, že senioři trpí depresemi, úzkostmi, je zastavená reforma duševního zdraví. Čili to všecko souvisí s tím, by se tito lidé, kterým zvyšujete odchodu do důchodu, tak aby se jim zajistilo, že ta zdravotní péče bude fungovat. Na výměnu kyčelního kloubu se čeká jeden rok až dva. Pak je potřebujete rychle dostat do toho procesu. Máte nějakým způsobem zajištěnou návaznou rehabilitační péči, máte dostatek fyzioterapeutů, je dobře hrazená? Aby ti lidé nešli do pracovní neschopnosti, do dlouhodobé pracovní neschopnosti a po roce nám nešli do invalidního důchodu. Chci se zeptat, jestli máte nějaké takové predikce a jakým způsobem spolupracujete na zlepšení systému zdravotní péče?

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji. A poslední, kdo je přihlášený s faktickou poznámkou, je pan kolega Dlask. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marcel Dlask: Děkuji, pane předsedající. Já se nejdřív omluvím panu ministrovi, že se budu vyjadřovat k panu Michálkovi, a váš čas takhle strávený, bohužel, musíte to vyslechnout.

Ale já budu reagovat na váš projev, pane kolego Michálku, prostřednictvím předsedajícího, vy jste říkal, že problém je porodnost, v současné době, že je nízká, že vlastně se dostáváme do velkého problému s tím, že nebude generace, která bude moct vydělávat na budoucí důchodce. No, kdybychom se věnovali výchově tradiční rodiny a dětem na školách říkali, co je to tradiční rodina, tak možná by ty děti chtěli. Ale když tam nevládní organizace prosazujou LGBT komunity a různé takovéhle nesmysly, tak oni ty děti, které se idendentifikují jako kropící konev, moc dětí mít nebudou, že jo. Takže pokud ty vaše nevládní organizace nezačnou prosazovat tradiční rodiny a vysvětlovat těm dětem, co je tradiční rodina a že ty děti opravdu mají mít, tak se to nezmění. Takže bych chtěl apelovat na vás a na vaší Pirátskou stranu a na všechny organizace, které vy ovládáte, tyhlety neziskovky, které tyhlety... (Poslanec Michálek se směje.) Vy se smějete, ale to jsou vesměs neziskovky, který máte vy pod patronátem. Tak kdybyste začali všechny tyhlety věci řešit rozumně, tak možná by ti mladí lidé uvažovali o tom, že ty děti budou chtít mít. A samozřejmě podpora bydlení, to jde taky za vámi. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Také děkuji. To byla poslední faktická poznámka. My se vracíme zpátky do obecné rozpravy. A další na řadě, kdo je do ní přihlášený, je kolegyně Renata Oulehlová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Přeji vám krásný večer, vážené kolegyně, vážení kolegové, děkuji za slovo, pane místopředsedo. My tady opět řešíme takzvanou důchodovou reformu, kterou nám předložilo Ministerstvo práce, kterou by se měl měnit věk odchodu do penze po dovršení šedesáti pěti let. Dnes jsme slyšeli, že sice poroste ten věk pomaleji, než se původně předpokládalo. Místo navýšení o dva měsíce bude o měsíc každý rok. Dnes nám pan ministr Jurečka na plénu také oznámil, že dojde k zastropování věku na 67 let. Já bych tomu ráda věřila, ale vzhledem k tomu, jak často mění pan ministr názory, se může také stát, že dojde k další změně zastropování a zruší se věk odchodu do důchodu, takže bude bez omezení. V podstatě třeba donekonečna. Navíc odpadne ohled na takzvanou dobu dožití, čili nebude se brát v potaz, jestliže se růst průměrného věku, jehož se senioři dožívají, zastaví.

Ono je to celé takové - odvolávám, co jsem slíbil, a slibuji, co jsem odvolal. A tak to jde pořád dokola. Kdyby to nebylo tak absurdní, tak bych si myslela, že to snad ani nemůže být pravda. Já bych se moc přimlouvala za to, aby vláda řešila místo lidí, kteří pracují, aby řešila ty lidi, kteří nepracují a záměrně se vyhýbají práci.

K srpnu letošního roku je v evidenci Úřadu práce 286 320 uchazečů. A to jsou pouze ti, co jsou v evidenci. Ti, kteří se vyhýbají práci, a třeba jsou to osoby bez přístřeší, ty se ani na ten Úřad práce neregistrují, takže je tady stále velké množství lidí, kteří nepracují. Co je ale bohužel alarmující, je to, že se nám zvyšuje počet mladistvých, kteří nepracují. V roce 2021 to bylo 9 500 lidí, mladistvých lidí, kteří nepracují. Za rok 2023 už to bylo 12 900 mladistvých, kteří jsou v evidenci Úřadu práce. Znamená to tedy, že za ty dva roky (to) narostlo o 3 400. Ono se to nemusí zdát jako velké číslo, ale pro mě to, že to narůstá a že mladí lidé si neosvojí ty pracovní návyky, tak je opravdu velkou výstrahou a měli bychom se tím všichni, nejen ministerstvo, zabývat, jak toto napravit.

Co je pro mě však alarmující, že ke konci srpna tohoto roku je z tohoto počtu mladistvých 4 526 lidí nebo mladistvých, de facto ještě dětí, v evidenci do osmnácti let věku. Já si myslím, že tím, že toto dopustíme, tak ti lidé opravdu už nikdy ty pracovní návyky nebudou mít, nebudou se snažit. A opravdu je to možná i o tom, co vidí doma. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP