Korektura


(18.30 hodin)
(pokračuje Vít Vomáčka)

Já jsem vás taky chtěl pochválit, jako vy jste chválil pana ministra, že uznáváte svoji chybu, protože to bylo i díky vám.

A druhá věc je možná obdobná. Vy jste tady řekl - krize drahého bydlení. Máme rok do nových parlamentních voleb a já vás nebudu zkoušet, abych se ptal, kdo vedl do této doby nebo ještě před týdnem třeba Ministerstvo pro místní rozvoj, které mělo v gesci právě bydlení, a byla to jedna z vlajkových lodí vaší strany.

Takže to byla jenom taková moje připomínka. Jsou věci, na který já jsem z nějaký podstaty povinen reagovat. Takže neberte to na vás jako útok, to v žádném případě. Věřím, že se na sebe na chodbách budeme usmívat i dneska a zdravit se, ale takto jsem musel vystoupit. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já také děkuji. Pan kolega Patrik Nacher je na řadě, připraví se pan kolega Jiří Mašek. Pane poslanče, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, pane místopředsedo. No, já jsem si schválně přišel jako extra do sálu, byť to poslouchám celé odpoledne, poslechnout Jakuba Michálka, protože jsem chtěl vědět, jestli teda budete vystupovat jako koaliční nebo opoziční poslanec. Moc z toho moudrý nejsem, ale to je koneckonců jeho věc.

Ale zarazily mě tam dvě záležitosti. O té první už hovořil můj kolega Vomáčka, a to je ta stížnost na to, že tady je drahé bydlení, že těch bytů je nedostatek a podobně. Ale připomínám, že Piráti měli ministra pro místní rozvoj, který to má ve své agendě. Tohle můžeme říkat my, protože jsme v opozici, ale fakt to nemůžete říkat vy. To zase jako nějakou úroveň tomu musíme dát. Nemůže to říkat zástupce strany, která to měla na starosti.

Ta druhá poznámka, která možná zapadla, byla o tom Airbnb a o tom vysídlování v těch centrech měst. Tak ani tohleto podle mě Jakub Michálek nemůže říkat, protože jsem to já, který tady už před třemi lety na začátku volebního období přišel se změnou, která právě měla řešit to krátkodobé ubytování. A Jakub Michálek to určitě ví, protože jsme o tom spolu několikrát jednali. A to je to zmocnění pro ty obce si to regulovat na svém území samy. Je to tady v systému nahráno. Vy jste mi to vždycky hodili na hlavu, že se to musí komplexně, komplexně, komplexně, mezitím proběhly jedny volby, druhý volby. A teď je otázka, co teda z hlediska tohohle bude a co budete lidem v centru, konkrétně třeba Prahy, zase slibovat?

Já se to tady snažím proboxovávat už třetí rok, narážím do zdi, tak mně přijde fakt jakoby - já budu dneska jemný - nefér, aby někdo, kvůli komu narážíme do zdi konkrétně u tohohle segmentu, říkal, že to je problém. Ten problém jsme mohli vyřešit. Neříkám, že by to bylo samospásné, to ne, ale mohli jsme aspoň dát nějaký impuls nebo signál, jak vy tady furt vysíláte signály. (Předsedající upozorňuje na čas.)

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Čas, pane poslanče.

 

Poslanec Patrik Nacher: No, tak akorát.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji. Pan kolega Mašek s faktickou poznámkou, připraví se pan kolega Lang, Igor Hendrych a potom pan předseda Michálek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji, pane předsedající. Vaším prostřednictvím k panu Michálkovi. Pane Michálku, já s vámi souhlasím. Chybí investiční pilíř, bude se muset zřídit, čili spořící investiční pilíř státem garantovaný. My bychom navrhovali, a určitě to bude součástí našeho programu pro příští období.

Potom jste řekl - náročné profese, třetí, čtvrtá kategorie, a že s tím máte problém. Já s tím mám taky problém, protože vy jste původně počítali se 420 000 lidmi, kteří jsou ve třetí a čtvrté kategorii. A potom pod tlakem zaměstnavatelů jste tady, myslím, řekl, že se to zúžilo jenom na určitá rizika. A dle mých informací se to nyní týká jedné stovky tisíc. Chápu, že ti zaměstnavatelé se tomu brání, že by měli platit o 5 % vyšší pojistné, ale byla by to cesta, byla by to cesta čistá, a ne že někdo od stolu rozhodl, která rizika ano a která ne.

Potom další o těch penězích. Vy jste tady zmínil, že ta výzva ministerstva pana Jurečky, jednoho z úředníků, k tomu, že je teď výhodné ve dvacátém druhém roce si vzít důchod předčasný a získat vyšší důchod o 2000 než ten člověk, který dojde k řádnému důchodu v řádné době. To se prostě stalo. Řekl jste, že to bylo 14 miliard a kumulativně doteď 44 miliard. Ano, je to 15 miliard ročně, a to je ten závdavek na ten 73miliardový deficit, ve kterém jsme jednorázově lítali a byli jsme v tom deficitu proto, že tam byla mimořádná inflace a mimořádná valorizace, takže tam to naskočilo jednorázově a už se to nebude opakovat při teďka nízké inflaci.

Takže ono je to všechno o číslech, o počtech, a to, co vy připravujete, nebo teď současná vláda, není reforma, jenom parametry, jsou to změny, a my se k té reformě budeme muset dostat znovu.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji za dodržení času. Pan poslanec Lang je na řadě, poté se připraví pan kolega Igor Hendrych. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, pane místopředsedo. Já bych chtěl navázat na kolegu Patrika Nachera. Já jsem taky jako byl zvědav, s čím vystoupí pan Michálek, jak se začne jako Pirátská strana chovat poprvé, kdy vlastně odešli nebo byli odejiti z té vlády. Oni začínají říkat, že jsou jedinou konstruktivní opozicí v této vládě, připravují si prostě nějaké ústupové cesty, protože za rok už se blíží volby a jestli si myslí, že na to nalákají nějaké voliče, tak pravděpodobně to nějaká strategie. Člověk se nestačí divit.

Já bych se chtěl zeptat prostřednictvím pana předsedajícího pana Michálka, jestli teda je opoziční poslanec, nebo ještě koaliční poslanec, nebo je někde napůl cesty. Nepochopil jsem to ani úplně z vyjádření paní Richterové, která prostě neměla tu sílu, aby tady prostě složila tu funkci při čtyřech poslancích, a z toho, jak jste dopadli, a najednou se tady dozvídáme, že u tisku, kdy my jsme měli k tomu výhrady a bojovali jsme proti tomu, a prostě je to věc opravdu, proto tady dochází i k tomu dlouhému jednání z naší strany, kdy se nám to nelíbí, jak je to koncipováno, tak najednou tady pan Michálek začíná mudrovat a začíná říkat - já teda po velkém uvážení prostě pravděpodobně tento tisk nepodpořím. Před týdnem by ho ještě podpořil všemi deseti, prostě by se mohl roztrhnout proto, aby pro to plédoval a najednou je všechno jinak. Takže prostě je to nějaká konzistentní politika Pirátské strany, nebo vlastně co to je?

Já opravdu, my jsme se o tom snažili bavit i na klubu s kolegy, protože nás velice zajímalo, jak se budou Piráti chovat a je to teda opravdu ubohost v přímém přenosu. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já také děkuji. Pan poslanec Igor Hendrych je na řadě, poté pan předseda Michálek. Nachystá se paní kolegyně Mádlová a pan kolega Dlask. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já mám takovou jakoby lapidární poznámku, dotaz právě na pana poslance Michálka, vaším prostřednictvím. Vy jste tady vykládal o tom, že se vám nelíbí spousta věcí, že by spousta věcí měla být jinak a že tím pádem asi nepodpoříte a tak dále.

Vy jste byl donedávna členem vládní koalice. A mě by zajímalo, a to má teďka souvztažnost s tím, co tady několikrát říkal pan ministr Jurečka, on deklaroval i opozici, že nabízí spolupráci na tomhle zákonu, tak když to nabízel opozici, tak předpokládám, že to nabízel i všem koaličním stranám. Tak teď by mě zajímalo, jestli lhal pan ministr Jurečka, nebo vykládal prostě věci, které nebyly pravda, anebo vy jste toho nevyužili v té době, a vy jste součástí koalice ještě donedávna a ty svoje postřehy, ty reformy, například ten investiční pilíř a tak dál, jste do toho nezapojili a teprve teďka s tím přicházíte, nebo jste s tím přišli a koaliční partneři vám to zatrhli?

Já nevím, já jsem to takhle pochopil, že v podstatě máte problém s něčím, co vlastně bylo součástí i vaší politiky donedávna, jo? Tak teď si stěžovat na to, že to není podle vás, mi přijde takové jako poměrně zvláštní.

Jestli byste se k tomu mohl vyjádřit. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji. V tuto chvíli je na řadě pan předseda Michálek.

Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Takže pojďme to vzít popořádku. Já jsem neříkal, že

Se to nastavilo v roce 2022. V roce 2022 byla ta mimořádná valorizace. Ten systém se nastavoval předtím. To snad bylo ještě za předchozí vlády, myslím, že za ČSSD, kdy se stanovilo, jak bude vypadat mimořádná valorizace. No a oni si tehdy nedovedli představit, že bude vysoká inflace, akorát ten negativní efekt nastal až v tom roce 2022.

Za druhé tady byla kritika, že stavíme málo bytů jako stát. No, tak to já souhlasím, ale bohužel developeři říkají, že postavit barák trvá 10 let, a to maximum, co my jsme mohli udělat, je sehnat peníze na státní podporu bydlení, což jsme udělali, sehnali jsme 8 miliard korun, který vláda odsouhlasila. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP