Korektura


(9.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

No, na začátek mám prosbu na pana premiéra. Já jsem dneska nejel metrem, protože potřebuju ještě jet autem. A potom, co Piráti vypadli všude ve vedení krajů a vyhodili je z vlády, tak bych ho poprosil, aby ještě vyhodil Hřiba, protože doprava v Praze je absolutně nesnesitelná. Takže pan premiér, konečně po třech letech jste se rozhodl. Vy jste Piráti nikdy neměl brát do vlády. Nikdy. Tak zkuste to udělat i v Praze. Myslím si, že by vám to všem pomohlo, protože to je neuvěřitelné ta doprava. Ale budu zase jezdit metrem. My důchodci to máme zdarma, jak je známo, takže už se těším.

No, prosím vás, pan premiér řekl, že obstrukce jsou projevem svobody a demokracie. Takže pro všechny provládní novináře hlásím, že Alenka mě pověřila obstruovat, obstruovat, takže budu mluvit dlouho, dlouho. (Potlesk.)

A proč obstruujeme? No, pan premiér říkal, že je to legitimní nástroj, tam pan ministr spravedlnosti tady jde. Demokracie, demokracie. Když jsme prosazovali EET, které vyneslo desítky miliard do rozpočtu a snížilo daně, ano, točené pivo bylo 10 % DPH, i nealkoholické nápoje, tak pan premiér říkal, že to legitimní, takže všichni novináři provládní, aby si to připomněli.

Proč obstruujeme? No, zjednodušeně řečeno, my chceme zabránit dalšímu okradení důchodců, protože to není žádná reforma. Tahle vláda, tradičně ODS, nemá ráda důchodce, a tahle vláda když nastoupila, tak okamžitě důchodce začala okrádat. Nejdřív to, ta sleva a tak dále, takže potom ta valorizace jim vzali, no, nás důchodce, vlastně já mám střet zájmů, nás okradli trvale od července 2023 o 1 000 korun měsíčně. Tak si na to vzpomeňte všichni.

No a ten druhý bod. Takže není to žádná důchodová reforma, je to o tom, že pětikoalice a pan Jurečka, který devastoval české zemědělství a české lesy. Já jsem dneska ráno, jak jsem se připravoval na ten projev, teda četl jsem ho na poslední chvíli, tak jsem našel i článek, jak by měly vypadat lesy na Jesenicku? Kdyby se tam lesy staraly o to, jak to bývalo, tak možná ty povodně by nedopadly, jak dopadly. No, takže potom ty lesy zničil tím kůrovcem, no a teďka ničí pan Jurečka celý sociální systém no a samozřejmě důchodce, takže žádná reforma. Dobře poslouchejte, vážení spoluobčané, vy zaměstnanci hlavně. Tahle pětikoalice říká: budete pracovat déle a za méně peněz.

A to druhé téma. Ono je to strašně takové symbolické, že se to spojilo, že okradou ty důchodce, a ještě důchodci mají platit vyšší televizní a rozhlasové poplatky. No, já jsem mluvil o korupci, protože podle mě je to korupce, a představte si, co se mi stalo. Včera večer jsem měl takové jednání s lidmi z okruhu soukromých rádií, no a oni normálně údajně, ale tak samozřejmě to nikdo nepřizná, ani nemám na to důkaz, ale samozřejmě mám své zdroje jak novináři, a normálně ve vedení Českého rozhlasu jim řekli naplacato: Nesnažte se, my máme dohodu. Oni nám dají prachy a my jim pomůžeme je zase zvolit. Takže tak to je, vážení, tak to je. Takže Česká televize a Český rozhlas, který mimochodem zaměstnává 1000 lidí a bude mít po této novele 2,7 miliardy peněz ročně, tak ten zbytek těch soukromých rádií bude bojovat o 1,2 miliardy na trhu. Ano, tak to je. Takové Rádio Impuls zaměstnává 60 lidí. Český rozhlas, nevím, jestli to víte vůbec, má 20, 20 různých vysílání, 13 celoplošných a sedm regionálních. Tak to je úplně neskutečné, no.

Takže dvě témata, žádná reforma, okradení důchodců a korupce, no. Takže teď začnu ten projev. To bylo takové volné entrée.

Takže vážení spoluobčané, nic horšího nás nemohlo potkat, jak tahle pětikoalice. A my, hnutí ANO uděláme všechno pro to, aby nedošlo dalšímu okradení našich zaměstnanců, protože to se týká i zaměstnanců a důchodců, protože naši důchodci vybudovali naši zemi a vidíme to všude, co díky nim bylo u nás postaveno.

Takže pojďme tedy k té důchodové reformě, která má k reformě tak daleko jako premiér Fiala k pravdomluvnosti. Ve skutečnosti jde on, jde jen o trestání důchodců, osekávání penzí a zvyšování. věku odchodu do důchodu. A právě arogance, asociálnost a neschopnost fialové vlády se nikde neprojevuje v tak krystalicky čisté formě jako právě ve vztahu k našim seniorům, protože to byli právě důchodci, na které si Fialova vládla došlápla jako první, zřejmě proto, že za Babišovy vlády se měli líp, a zřejmě proto, že nevím kolik, ale doufejme, že většina z nich volí hnutí ANO.

Takže vážené seniorky a senioři, stávající i budoucí, ano, i zaměstnanci, těch se to týká. Faktem zůstává, že Fialova vláda vás má za obtížný hmyz, na který musejí ostatní doplácet, a proto je třeba vám pořádně zatnout tipec, a to nejlépe tak, že se důchodu vůbec, že se důchodu vůbec nedožijete. Ano, to je přízračné pro tuto vládu. Dokonce tahle vláda nazývá důchodce hospodářskou škodou a pan ministr financí to tady řekl opakovaně, a vůbec se za to nestydí. To je pro tuto vládu příznačné, ten její despekt vůči lidem, kteří vybudovali naši zemi.

Přitom vláda slibovala udržet stávající valorizační mechanismus důchodů a premiér Fiala výslovně v listopadu 2022 prohlásil, že ohledně důchodového věku 65 let se za dobu působení řekl konkrétně mé vlády, se v tomto ohledu nebude nic měnit, a nejsou pro to ani důvody, řekl pan premiér. No a vláda, jak jsme u ní zvyklí, všechny svoje sliby porušila. Znají to všichni. Daně zvyšovat nebudeme. Tečka. To video snad na každý, ten rozhovor na Nově pana premiéra. No a navyšují stále.

Jenže než se Fialova vláda pořádně rozkoukala, tak důchodcům osekala valorizaci penzí a okradla je o 1 000 korun měsíčně. Zanedlouho poté zrušila mimořádné valorizace kvůli inflaci, valorizace kvůli inflaci, které zavedla naše vláda, a nahradila jej jakousi sociální dávkou. A udělali jste to jen proto, abyste důchodcům dávali méně peněz a nemuseli jste jim kompenzovat vlastní neschopnost poradit si s inflací. Mimochodem, tu inflaci tahle pětikoalice sama způsobila. Já jsem tady včera vystupoval a vysvětlil jsem znovu, co jsme mi doporučili v únoru 2022. Ano, vážení, a za celé působení této vlády si vezme tahle vláda z ČEZu 200 miliard korun, které mohla použít na to, aby si ČEZ vykoupil sám akcie, aby znovu ho vlastního stát 100 procent a aby stát snížil cenu elektřiny na 1 500 korun megawatt, jak jsme to my doporučovali. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP