Korektura


(9.00 hodin)

(Schůze zahájena v 9.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 113. schůzi Poslanecké sněmovny a všechny vás zde srdečně vítám. Aby byla zaznamenána naše účast, tak vás nejprve odhlásím a potom požádám, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami, případně abyste mi oznámili, kdo žádá o vydání karty náhradní.

Tuto schůzi svolala předsedkyně Poslanecké sněmovny podle § 51 odst. 4 našeho jednacího řádu na základě žádosti 92 poslanců a pozvánka vám byla rozeslána ve středu 25. září tohoto roku elektronickou poštou.

My nyní přistoupíme k určení dvou ověřovatelů této schůze.

Ale je tady opravdu velký hluk. Kolegyně, kolegové, prosím o ztišení.

Navrhuji, abychom určili poslance Hayata Okamuru a poslance Petra Vránu jakožto ověřovatele této schůze. Táži se, zda má někdo jiný návrh na ověřovatele. Já jsem přivolala kolegyně a kolegy z předsálí.

Ještě konstatuji, že s náhradní kartou číslo 38 bude hlasovat pan ministr Marian Jurečka.

A my můžeme přistoupit k hlasování.

Zahájila jsem hlasování o ověřovatelích. Kdo je pro, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Ověřovateli jsou navrženi páni poslanci Hayato Okamura a Petr Vrána. Kdo je proti?

A v hlasování prvním se účastnilo 142 hlasujících, pro 138, proti 0. Konstatuji, že jsme ověřovateli 113. schůze Poslanecké sněmovny určili pány poslance Hayata Okamuru a Petra Vránu.

Dále sděluji - ještě náhradní kartu číslo 48, s tou bude dnes jednat a hlasovat paní poslankyně Marie Pošarová.

A nyní sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci a poslankyně. Omlouvá se paní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů. Ivan Bartoš z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Jan Bauer z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Romana Bělohlávková od 14 hodin z pracovních důvodů, Roman Bělor od 18 hodin z pracovních důvodů, Jan Bureš z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Jaroslav Faltýnek z celého jednacího dne z rodinných důvodů, Eva Fialová z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Jaroslav Foldyna z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Petr Gazdík z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Jiří Hájek od 17 hodin z pracovních důvodů, Martin Hájek z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Ivan Jáč od 16 hodin z rodinných důvodů, David Kasal z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Jiří Kobza z celého jednacího dne z osobních důvodů, Martin Kolovratník z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Věra Kovářová od 18 do 19 hodin z pracovních důvodů, Robert Králíček z celého jednacího dne z osobních důvodů, Helena Langšádlová od 16 do 18 hodin z pracovních důvodů, Vladimíra Lesenská z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Patrik Nacher do 15 hodin z osobních důvodů, Zdenka Němečková Crkvenjaš z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Jana Pastuchová z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Lucie Potůčková z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Karel Rais z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Barbora Urbanová z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů. A z členů vlády se omlouvá Martin Baxa z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Mikuláš Bek z celého jednacího z pracovních důvodů, Petr Hladík do 10 hodin z pracovních důvodů, Jan Lipavský z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Vít Rakušan od 18 hodin z pracovních důvodů, Michal Šalomoun od 10 hodin z pracovních důvodů, Marek Výborný do 11 hodin z pracovních důvodů a Marek Ženíšek z celého jednacího dne z pracovních důvodů.

Ještě dorazila omluva paní poslankyně Věry Adámkové do 10 hodin z pracovních důvodů.

A my nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 113. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce. Já připomínám, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze navrhnout žádnou změnu ani doplnění pořadu, rovněž tak nelze rozšiřovat již schválený pořad. Nicméně máme zde přihlášky s přednostními právy, a to právě ještě před schválením pořadu. Jako první se hlásí pan předseda Marek Benda, jako druhý pan předseda Andrej Babiš. Prosím o ztišení pro pana předsedu Bendu. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, já si s dovolením dovolím navrhnout, abychom dnes jednali a meritorně projednávali i návrhy zákonů a případně i hlasovali i po devatenácté a jedenadvacáté hodině. Asi všichni víme, že nás dneska čeká, pokud schválíme pořad schůze, druhé čtení důchodové reformy z pera pana vicepremiéra Jurečky a že se dá očekávat, že ten bod bude trochu delší. Proto si myslím, že bychom měli vyhradit více času. Proto jménem čtyř koaličních klubů navrhuji, abychom dnes jednali i po devatenácté a jedenadvacáté hodině. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. To je procedurální návrh, který budeme hlasovat bezprostředně. Já jsem přivolala kolegy a kolegyně z předsálí.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh, abychom jednali a hlasovali i po devatenácté a jedenadvacáté hodině, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku.

A v hlasování číslo 2 se účastnilo 150 hlasujících, pro 86, proti 61.

Konstatuji, že tento návrh byl přijat.

A my nyní postoupíme k dalším přihláškám s přednostními právy. Já jenom shrnu jejich pořadí. Nejprve vystoupí pan předseda Andrej Babiš, poté paní předsedkyně Alena Schillerová, poté pan předseda Tomio Okamura, Radim Fiala a pan místopředseda Karel Havlíček.

(Mnoho poslanců ze sálu odchází.)

Nyní poprosím opět o snížení hluku v sále. Asi chvilku posečkáme, než kolegyně a kolegové opustí sál.

A nyní požádám opravdu o klid v sále. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: (Směje se tomu, kolik poslanců ze sálu odchází.) Dobré ráno. Já ještě počkám, než všichni odejdou. Vážení spoluobčané, právě odcházejí všichni poslanci pětikoalice. ale to je dobře, protože já - (Poslanci, kteří zůstávají v sále, hlasitě protestují.) někteří zůstávají. Super. Tak já budu mluvit k vám, vážení spoluobčané a vážení důchodci a vážení občané České republiky. ***

 




Přihlásit/registrovat se do ISP