Korektura


(17.50 hodin)
(pokračuje Michal Zuna)

Pozměňovací návrh tedy přichází s běžným řešením, které známe i z jiných oblastí regulace, a sice že může bezpečnostní prověrku získat pověřená osoba, u které lze předpokládat dlouhodobé setrvání na té konkrétní pozici, což může být například bezpečnostní ředitel. Samozřejmě za podmínky tedy získání té bezpečnostní prověrky.

Na závěr jen dodám, že tento pozměňovací návrh tak byl projednán s dotčenými orgány, s bezpečnostními službami i zástupci akademické sféry. A já se ještě v podrobné rozpravě k tomu přihlásím.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuju, pane poslanče. Poprosím o vystoupení poslankyni Janu Hanzlíkovou, připraví se paní poslankyně Jana Berkovcová. Prosím.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Já děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové. Dovolte mi také představit dva pozměňovací návrhy. Tím prvním je pozměňovací návrh pod číslem 4405 poslanců Karla Raise, Heleny Válkové, Jany Berkovcové a Jany Hanzlíkové. Cílem tohoto návrhu je posílení pravomocí rektora vysoké školy v oblasti jmenování děkanů jednotlivých fakult. Zatímco dle stávající úpravy jmenuje rektor děkana fakulty pouze na návrh akademického senátu, pozměňovací návrh zavádí povinnost akademického senátu navrhnout rektorovi alespoň dva kandidáty, z nichž rektor vybere toho nejvhodnějšího. Navržený pozměňovací návrh si tak klade za cíl lépe reflektovat postavení rektora.

Tím druhým pozměňovací návrhem je návrh pod číslem 4411. Je to návrh poslanců Karla Raise, Věry Adámkové a Jany Hanzlíkové. Jeho cílem je zachovat stávající právní úpravu týkající se ukončení magisterských studijních programů. Povinnou součástí ukončení studia by i nadále měla být státní závěrečná zkouška. Její vypuštění a ponechání pouze obhajoby diplomové práce není dle předkladatelů pozměňovacího návrhu vhodné. V magisterském studiu, na rozdíl například od studia doktorského, je vhodné ověřit všeobecné znalosti daného oboru nezbytné k jeho úspěšnému absolvování. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí paní poslankyně Jana Berkovcová, připraví se paní poslankyně Romana Bělohlávková. Prosím.

 

Poslankyně Jana Berkovcová: Tak děkuji za slovo. Já bych vám rovněž, vážené dámy a vážení pánové, představila některé z pozměňovacích návrhů, které jsme připravili s kolegy z hnutí ANO, podrobně je odůvodnila a posléze se k nim i přihlásím v podrobné rozpravě.

Cílem pozměňovacího návrhu číslo 4408, autoři, Rais, Špičák, Berkovcová, je vypustit pravomoc akademického senátu veřejné vysoké školy vyjadřovat se k záměru rektora, jmenovat nebo odvolávat prorektory. Jedná se o manažerské rozhodnutí čelného představitele univerzity, které by dle předkladatele pozměňovacího návrhu nemělo být žádným způsobem korigováno či dozorováno ze strany akademického senátu.

Další pozměňovací návrh číslo 4412, Rais, Berkovcová, upravuje lhůtu pro provedení záznamu do matriky studentů, jež mohou činit pouze zaměstnanci vysoké školy zvlášť k tomu pověření, ze tří pracovních dnů na sedm dnů. Vládním návrhem stanovená lhůta je příliš krátká a mohl by být problém v praxi ji dodržet, zejména v situaci, kdy záznam do matriky může provádět pouze zaměstnanec vysoké školy, který je k tomu zvlášť pověřen.

V pozměňovacím návrhu číslo 4413, Rais, Špičák, Berkovcová, navržená změna zpřesňuje stávající legislativní úpravu ustanovení § 47 odst. 4. Dle stávající zákonné formulace může disertační práci rovněž tvořit umělecký výstup nebo funkční prototyp technického zařízení, patentová přihláška vynálezu nebo technická dokumentace vytvořená při výzkumné, vývojové nebo inovační činnosti nebo jiný aplikačně realizovaný výsledek výzkumu. Poslanecký pozměňovací návrh navrhuje, aby byly citované výstupy nadále nanejvýše součástí disertační práce.

Pozměňovací návrh číslo 4554 odůvodňujeme následovně: autoři Rais, Brož, Hanzlíková, Berkovcová. Aby rektor mohl odpovídat za účelné nakládání a využití příspěvků a dotací a jejich vypořádání se státním rozpočtem, musí mít možnost stanovit metodiku, podle níž jsou dotace a příspěvky v rámci veřejné vysoké školy použity. Na základě této metodiky by pak měly být přidělovány příspěvky a dotace jednotlivým součástem vysoké školy, tedy fakultám, vysokoškolským ústavům a dalším součástem. S využitím přidělených prostředků, příspěvků a dotací a s využitím dalších příjmů součásti následně sestavují svůj rozpočet představující interní rozdělení prostředků, které má součást k dispozici. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí paní poslankyně Romana Bělohlávková, připraví se pan poslanec Jan Berki. Prosím.

 

Poslankyně Romana Bělohlávková: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, dámy a pánové. Dovolte, abych vás seznámila s poměrně krátkým pozměňovací návrhem, který podávám jménem svým a jménem pana poslance Šimona Hellera, a který se týká postavení a pomoci pro matky vysokoškolačky.

Tento pozměňovací návrh navrhuje doplnění nového odstavce číslo 4 do § 91 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách, upravující stipendia v případech zvláštního zřetele hodných podle odst. 2 e). Na stipendium podle odst. 2 písm. e) mají právo rovněž studenti, kteří v daném měsíci pobírají rodičovský příspěvek podle zvláštního právního předpisu. Stipendium se přiznává po standardní době studia na 10 měsíců v akademickém roce, měsíční výše tohoto stipendia odpovídá jedné polovině výše základní sazby minimální mzdy za měsíc s tím, že takto určená výše stipendia se zaokrouhluje na celé desetikoruny nahoru. Nárok na stipendium prokazuje student oznámením Úřadu práce o přiznání rodičovského příspěvku.

Myslím si, že v této Poslanecké sněmovně se opakovaně zamýšlíme nad slaďováním profesního i rodinného života, a jistě bude dobře tuto pozornost zaměřit nejenom na ženy v pracovním poměru, ale také na ženy, které jsou ještě ve studijním procesu, což jsou právě maminky vysokoškolačky. Vzhledem k tomu, že za loňský rok u nás byla vlastně nejnižší porodnost za posledních 22 roků, narodilo se o 10 % dětí méně než v roce 2022, a to pouhých 91 100 dětí, toto stipendium dle dostupných informací by se týkalo ą500 studentek maminek za jeden rok, dopad do rozpočtu naší republiky by byl necelých 5 milionů korun, chci vás poprosit o podporu tohoto pozměňovacího návrhu a o podporu našich vysokoškolských maminek. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí pan poslanec Jan Berki a připraví se pan poslanec Michael Kohajda v obecné rozpravě. Prosím.

 

Poslanec Jan Berki: Vážený pane předsedající, milé kolegyně, milí kolegové. Já pojedu v tomtéž duchu, co mí kolegové, to znamená, pokusím se ve stručnosti představit pozměňovací návrhy, nebudu diskutovat o těch ostatních, neb k tomu opět bude tak, jak už říkal pan zpravodaj, příležitost jednak na podvýboru, který je předběžně plánován na 8. 10. 2024 a na výboru, který je předběžně plánován na 9. 10. 2024.

Jsem si vědom toho, že jsem jeden z těch, kdo za různé skupiny poslanců a poslankyň přináší právě ty návrhy, které byly nahrávány až dnes. Jak ale říkám, ta příležitost je podrobně diskutovat bude. Zároveň si dovolím tedy i přes to je představit dnes jenom poměrně stručně. Jsou také, na to upozorňuji, rozděleny do několika dílčích pozměňovacích návrhů tak, abyste měli možnost potom i se rozhodovat právě o těch návrzích jednotlivě, abyste je nemuseli posuzovat nutně vcelku.

První pozměňovací návrh, který je pod sněmovním dokumentem 4935, který předkládají poslanci a poslankyně Berki, Havel, Kocmanová, Nováková a Zajíčková, se v zásadě týká toho, že zavádí studentské úvěry. Respektive tím gross je to, že zmocňuje vládu pro podzákonnou normu, která by mohla stanovovat některé podmínky právě takto poskytovaných úvěrů ke studiu.***

 




Přihlásit/registrovat se do ISP