Korektura


(16.40 hodin)
(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

Pas je veřejnou listinou. Díky jasným podmínkám vydávání a evidenci pasů získá stát přehled o počtech nově narozených psů nejen na straně chovatelů, kteří si řádně plní oznamovací povinnost dle veterinárního zákona, ale přijetím tohoto opatření bude moci stát efektivněji bojovat s nelegálním množením psů v nelegálních podmínkách. Opatření posílí výkon kontrolní činnosti a veterinárního dozoru na straně Krajské veterinární správy.

Přijetí této změny tak bude mít jednoznačný přínos v boji proti takzvaným množírnám a zlepší dohled nad chovy psů v České republice. Ačkoliv totiž v posledních letech právě v zákonech, které se týkají týrání zvířat, byly podmínky zpřísňovány a snažíme se potírat množírny, tak bohužel stále ještě jsou běžnou praxí v České republice, a jeden z těch způsobů, jak takovíto chovatelé obchází zákon, je, že falšují očkovací průkazy, které je snazší zfalšovat než právě tuto veřejnou listinu, kterou pet pas je. Domníváme se, že je potřeba i nadále právě proti množírnám vystupovat. Velmi často pak nalézt takovéto množírny komplikuje situaci v daných obcích. Je to téma, které je napříč republikou, a věřím tomu, že nám všem jde o to, abychom s tímto nelegálním způsobem chovu psů i nadále se vypořádávali.

Dovolte mi ještě na závěr, byť tento pozměňovací návrh předkládáme společně s kolegyní Kocmanovou - a ona se k němu určitě vyjádří a přihlásí, tak avizovat podporu pozměňovacímu návrhu, který ještě rozšiřuje povinné kamerové systémy na jatkách ve všech místech, kde se manipuluje s živými zvířaty, nejenom na místech vykládky, jak novela navrhuje. Já jsem samozřejmě velmi ráda za to, že ten zákon sám o sobě právě tady tuto povinnost zavádí a že k tomu má dojít. Možná vás překvapím, kolegyně a kolegové, ale jedna z mých pracovních zkušeností je to, že jsem jako studentka gymnázia na jatkách měla brigády velmi běžně - to možná překvapí i pana ministra - takže ten provoz tady v těchto zařízeních docela dobře znám. A musím říci, že se připojuji k té iniciativě toho, abychom zkrátka k těm účelům tyto nové povinnosti dali.

Z hlediska nakládání s těmi záznamy tak je důležité zdůraznit, že se nemá jednat o veřejně přístupný záznam, ani v tom samotném návrhu a ani tady v tom našem rozšíření, nic takového, jako je španělská úprava, nenavrhujeme, protože zkrátka se domníváme, že je důležité jenom vyřešit ten zásadní problém, kdy chybí důkazní možnosti orgánů, které v tomto konají, a tudíž by tedy tyto záznamy měly sloužit k právě takovémuto účelu.

Já tedy podporuji tento pozměňovací návrh, který představí paní kolegyně, a chtěla jsem jenom tedy veřejně tuto podporu vyjádřit. Děkuji vám za pozornost a těším se na diskusi, která k tomuto bude probíhat i na výboru. Na shledanou.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Poprosím potom, abyste se přihlásila v podrobné rozpravě, abyste mohla načíst pozměňovací návrhy. Budeme v tento moment pokračovat v obecné rozpravě, kde eviduji čtyři přihlášené. Jako první vystoupí pan poslanec Karel Smetana, připraví se paní poslankyně Klára Kocmanová a další. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Smetana: Ještě jednou, krásné odpoledne. Já bych rád představil pozměňovací návrh, který se připojuje tady k řadě pozměňovacích návrhů pana ministra Výborného, které pomáhají zemědělcům, snižují byrokratickou zátěž. Já bych chtěl odůvodnit pozměňovací návrh, který snižuje nebo zjednodušuje život rybářům. Předkládám ho spolu s kolegy napříč politickým spektrem, s Markem Výborným, s kolegou Petrem Bendlem, Michalem Kučerou, Josefem Kottem a Oldřichem Černým.

Současná právní úprava povolenky k lovu ryb obsažená zejména v § 13 odst. 10 zákona o rybářství neumožňuje vydávat povolenku k lovu jinak než v listinné podobě. Ještě do nedávné doby to byl legitimní požadavek na listinnou povolenku k lovu a zejména s ohledem na možnosti kontroly ze strany rybářské stráže, která disponuje - s ohledem na to, že to jsou povětšinou dobrovolníci vykonávající činnost ve svém volném čase (?). V současné době však nastupují možnosti kontrol dokladů skrze aplikace dostupné pro mobilní telefony a v oblasti rybářství lze přistoupit k umožnění vydávání povolenek k lovu v elektronické podobě.

Cílem předkládané novely je umožnit uživatelům rybářských revírů vydávat povolenku k lovu ryb v elektronické podobě jako alternativu k povolenkám tištěným. Za tímto účelem je navržena komplexní změna úpravy vydávání povolenek k lovu ryb, kterou musí lovící osoba disponovat, aby mohla v souladu se zákonem lovit ryby v rybářských revírech. Změna úpravy povolenky k lovu a s tím související (?) úprava pravomocí rybářské stráže, jejíž cílem je umožnit efektivní kontrolu elektronicky vydávaných povolenek k lovu.

Současný právní stav předpokládá, že lovící osoba disponuje rybářským lístkem a povolenkou k lovu pouze v listinné podobě, a nepřiměřeně tak v 21. století omezuje uživatele rybářských revírů a lovící osoby v digitalizaci jejich činnosti. Oblast rybářství přitom v současné době prochází digitální transformací. (Zákonem?) č. 364/2021 Sb. byla do zákona o rybářství zakotvena evidence rybářských revírů a rybníkářství, ve kterých se mají koncentrovat informace o rybářských revírech plynoucích ze správních rozhodnutí orgánů státní správy rybářství, přičemž tato evidence má být vedena tak, že umožňuje dálkový přístup.

Největší uživatel rybářských revírů v České republice, kterým je Český rybářský svaz, sdružující zhruba 262 000 rybářů a hospodařící na rozloze 37 300 hektarů, zavádí v roce 2024 Rybářský informační systém, který zcela digitalizuje svou činnost, jak ve vztahu k hospodaření v rybolovných revírech, tak směrem ke své členské základně, a to včetně procesu vydávání povolenek k lovu, mimo finální vydávání povolenky v listinné podobě, kterou vyžaduje současná právní úprava.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další (je) paní poslankyně Klára Kocmanová, připraví se pan poslanec Josef Kott. Prosím.

 

Poslankyně Klára Kocmanová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane ministře, jak už bylo avizováno a částečně představeno, já bych ráda načetla a odůvodnila pozměňovací návrh, který v systému Sněmovny najdete pod číslem 4841 a který podávám společně s kolegyní Markétou Pekarovou Adamovou. Ten návrh se týká týrání zvířat na jatkách.

Já musím říct, že velmi oceňuji zavedení kamerových systémů na jatkách, se kterým už v původním návrhu přichází Ministerstvo zemědělství, ale domnívám se, že zachycení tak pouze malého úseku, to znamená, vykládky a přehánění zvířat, nezabrání tomu, aby mimo tento prostor k týrání zvířat nedocházelo.

Zároveň se návrh věnuje pouze některým druhům hospodářských zvířat, což navrhujeme rozšířit. Kamerové systémy na jatkách, jak už bylo řečeno, mohou sehrát zásadní roli, protože mají odradit od týrání zvířat, a v případě výskytu týrání mohou poskytnout tolik potřebné důkazy. A aby byly takové kamerové systémy efektivní, je nezbytné je umístit na všech místech, kde se manipuluje s živými zvířaty, a ne pouze v místech vykládky - a zahrnout do nich všechna zvířata procesovaná na jatkách. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: A já vám také děkuji. Poprosím pana poslance Josefa Kotta, připraví se pan poslanec Petr Bendl, všechno je to v obecné rozpravě. Prosím.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji pěkně za slovo, pane místopředsedo. Pane ministře, milé kolegyně, vážení kolegové, já si svůj příspěvek rozdělím asi do tří částí. První část je to, co vnímám jako obrovský posun v rámci zákona, který předložilo ministerstvo a kterým se podařilo v podstatě vyřešit problémy, které vznikaly v rámci nových povolání, protože jedinou akreditovanou vysokou školou byla Veterinární univerzita v Brně, a to byla jediná instituce, která byla schopna plnohodnotně doplňovat veterinární lékaře pro české zemědělství. ***

 




Přihlásit/registrovat se do ISP