Korektura


(15.30 hodin)
(pokračuje Marek Novák)

 

 

Poslanec Marek Novák: Co se týká nákladů na odposlechy, tam je problém v tom, že se udělala dohoda s velkými a neudělala se s malými operátory. Ti velcí operátoři to zvládnou, ti řekli my to zvládneme, my na to máme technologie, pro nás to není až takový problém. No, akorát se zapomnělo, že tam patří i ti malí operátoři a ti s tím teda zásadní problém mají a nemůžou pro stát dělat službu svým způsobem zadarmo, anebo za nějaký nuzný peníz, který jim nepokryje náklady ani z 20 %, takže tomu je potřeba se také pověnovat.

No, potom co se týká, jak jsem v úvodu té své řeči zpravodaje zmínil, budování sítí. Myslím si, že všichni z vás, co tu sedí, tak teď při povodních zaznamenali postesky některých starostů, nejde mi telefon, nejde signál, nedovoláme se. Bylo šest set, šest set stožárů, které nejely. Nejely hlavně kvůli tomu, že nešla elektrika. Ony mají většinou dieselagregáty, ty dieselagregáty něco vydrží. Ti operátoři, kterým já tímto děkuju jako dalším, byli 24/7 na nohách, spolupracovali se složkami IZS, spolupracovali s armádou, kdy se ke stožárům vrtulníky přepravovaly, přepravovalo palivo vlastně, aby mohly jet, takže z těch 600 stožárů je 470 dnes už v plném provozu, 130  má ještě nějaké problémy.

A proč tady zmiňuju ty stožáry? Je potřeba 200 nových stožárů na pokrytí pozor, bílých míst, bílých míst. My říkáme, jak chceme 5G, jak chceme dostupný internet, ale na druhou stranu máme těžkou překážku na straně Ministerstva životního prostředí, se kterým se nedokážeme domluvit. Ale já věřím, že když byl teď ministr životního prostředí, předseda komise, která se věnovala a řešila právě tu krizi s povodněmi, takže povolí a nebudou v případě posuzování zásahu do krajinného rázu tak urputní a uvědomí si, že právě i ten signál, který zajišťuje, že se z toho mobilního telefonu dovoláme, je prostě potřebný.

A ukázaly to právě i ty povodně. Takže rozhodně bude připraven pozměňovací návrh právě na tuto tématiku a nabízím všem kolegům, kteří by se na tom chtěli podílet, aby se přidali. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Táži se, ano, ještě zde máme faktickou poznámku pana poslance Vojtěcha Munzara. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji, paní předsedající. Já bych možná navázal na Patrika Nachera, vaším prostřednictvím, protože ten § 96 zmíněný o tom telemarketingu, ten skutečně může být určitým způsobem vykládán různými způsoby, tak jak je navržen. Já si pamatuju, že v minulém období jsme s Patrikem Nacherem a bylo to napříč politickým spektrem, tehdejším panem kolegou poslancem Jirákem jsme hledali na výboru nějaké kompromisní řešení. Když to velmi zlidštím, tak aby spotřebitelé se neprodávali, jejich telefonní čísla, aby nevolaly neznámé firmy s neznámými nabídkami, aby je neobtěžovaly, ale zároveň aby zůstalo to, že když už někomu souhlas dám a jsem jeho klientem, tak aby v souvislosti s tím produktem nebo konkrétně tou službou, kterou jako spotřebitel u něj mám, tak aby mě a samozřejmě další spotřebitele mohl kontaktovat s nějakou nabídkou týkající se přímo toho produktu. Třeba nějaké zlevnění nebo nějakou slevu a podobně. Takže došlo k nějakému vybalancování, nevím, proč se to teďko mění. A skutečně tohle bude asi obsahem našich diskusí na výboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní se s přednostním právem hlásí pan předseda Josef Cogan. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Josef Cogan: Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych si jenom dovolil navrhnout zkrácení lhůty na projednání mezi prvním čtením na 30 dnů. Není to žádné šponování, já jsem tady s kolegama to probral. Byla to spíš jako určitá snaha o to, aby to mohlo ještě projít Sněmovnou tak, aby případná účinnost mohla být i od začátku tohoto roku.

Pokud to vlastně věcně a myslím, že tady byla poměrně odborná diskuze, a i na těch výborech to bude hodně asi věcná odborná diskuze, pokud to umožní, tak vlastně je to o téhle snaze. Samozřejmě, pokud by se to někde zadrhlo, tak případně by se ta situace v rámci výboru jako přerušila, pokud by se objevil prostě nějaký problém. Takže jenom říkám, z tohoto pohledu předkládám tento návrh na zkrácení lhůty na 30 dnů, tedy o 30 dnů mezi prvním a druhým čtením.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, tedy zaznamenala jsem váš návrh na zkrácení lhůty na projednávání ve výborech o 30 dnů na 30 dnů.

Táži se, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy? Není tomu tak, končím tedy obecnou rozpravu. Je zájem o závěrečná slova? Pan ministr ani pan zpravodaj zájem nemají.

V obecné rozpravě nezazněl žádný návrh ani na vrácení, ani na zamítnutí předloženého návrhu. Nyní se tedy budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání hospodářskému výboru jako výboru garančnímu. Táži se, zda někdo navrhuje přikázání jinému výboru jako výboru garančnímu? Není tomu tak. Já přivolám kolegy z předsálí.

 

A přistoupíme k hlasování. Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání hospodářskému výboru jako výboru garančnímu? Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 140, přihlášeno 105 poslanců a poslankyň, pro 86, proti žádný. Návrh byl přijat. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání hospodářskému výboru jako výboru garančnímu.

 

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru. Má někdo návrh na přikázání dalšímu výboru k projednání? Nikoho nevidím.

 

Konstatuji, že v obecné rozpravě zazněl návrh na zkrácení lhůty na projednávání ve výboru o 30 dnů na 30 dnů. O tomto návrhu budeme tedy hlasovat. Přivolám kolegy z předsálí.

A zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Hlasování číslo 141, přihlášeno 105 poslanců a poslankyň, pro 90, proti žádný. Návrh byl přijat. A já konstatuji, že jsme zkrátili lhůtu na projednávání ve výboru na 30 dnů.

 

Vypořádali jsme se se všemi hlasováními, a já končím projednávání bodu 57. 

Ještě než zahájíme další bod, přečtu omluvy. Omlouvá se Pekarová Adamová Markéta od 15 hodin do 15.45 z pracovních důvodů, Babiš Andrej od 15 hodin z pracovních důvodů, Helebrant Tomáš od 14.30 z pracovních důvodů, Kučera Michal od 16.30 z pracovních důvodů.

Z členů vlády se omlouvají Jurečka Marian po celý jednací den - pracovní důvody, Válek Vlastimil od 14.30 do 17 hodin z pracovních důvodů, Výborný Marek od 14.30 do 16 hodin z pracovních důvodů. To byly omluvy z dnešního jednání. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP