Korektura


(15.00 hodin)
(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

 

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro obranu jako garančnímu? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování 137. je přihlášeno 90 přítomných, pro 89, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Tedy konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro obranu jako garančnímu výboru. Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru. Má někdo takovýto návrh, abychom přikázali ještě dalšímu výboru? Nikoho nevidím se hlásit, proto vzhledem k tomu, že žádný další návrh hlasovatelný nezazněl, končím projednávání tohoto bodu. Děkuji paní ministryni, děkuji panu zpravodajovi a předám řízení schůze. (Probíhá výměna předsedajících.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Přeji hezké odpoledne, kolegyně, kolegové, budeme pokračovat v našem programu.

 

Nyní se budeme zabývat bodem

 

63.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 374/2015 Sb., o ozdravných postupech a řešení krize na finančním trhu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 780/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr financí Zbyněk Stanjura. Prosím, ujměte se slova.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, předkládám návrh zákona, který implementuje do českého právního řádu novelu směrnice Evropské unie o ozdravných postupech a řešení krize úvěrových institucí, takzvané BRRD, která upravuje některé aspekty minimálního požadavku na kapitál a způsobilé závazky. Novela je opravdu technického charakteru. Když si přečtěte ty novelizované body, tak mi jistě dáte za pravdu.

Tato novela upravuje především určení výše minimálního požavku na kapitál a způsobilé závazky a obsahuje několik technických úprav na základě vyjasnění implementace vybraných ustanovení uvedené směrnice. Novela přinese snížení administrativní a regulatorní zátěže související splněním vnitřního minimálního požadavku na kapitál a způsobilé závazky na straně úvěrových institucí i České národní banky. Z důvodu krátké šestiměsíční transpoziční lhůty, která uplyne 13. listopadu letošního roku, vláda navrhuje Poslanecké sněmovně vyslovit s návrhem zákona souhlas již v prvém čtení podle § 90 odst. 2 jednacího řádu. Žádám vás proto o podporu tohoto návrhu zákona již v prvém čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. A nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení poslanec Milan Feranec. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, k tomu, co uvedl pan ministr, s tím souhlasím. Já možná jenom dodám, že tento návrh zákona nemá dopad na státní rozpočet nebo na jiné veřejné rozpočty, a jak už bylo řečeno, spíš se tady jedná o snížení administrativní zátěže, což určitě není něco, s čím bychom měli mít problém. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu a táži se, zda se někdo hlásí do rozpravy? Není tomu tak. Končím obecnou rozpravu a táži se, zda je zájem o závěrečná slova. Pan ministr má zájem? Nemá zájem. Pan zpravodaj? Také nemá zájem. Nyní rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 780 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení." Já přivolám kolegy z předsálí.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování 138, přihlášeno 95 poslanců a poslankyň, pro 88, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji tedy, že jsme schválili návrh usnesení tak, jak jsem ho přednesla.

A nyní zahajuji podrobnou rozpravu a táži se, zda se někdo hlásí do podrobné rozpravy. Není tomu tak. Končím podrobnou rozpravu. Táži se, zda je zájem o závěrečná slova. Pan ministr? Nemá zájem o závěrečné slovo, ani pan zpravodaj. Žádné návrhy, o kterých bychom měli hlasovat, nebyly načteny. Přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona. Já přivolám kolegy z předsálí a přednesu návrh usnesení:

 

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 374/2015 Sb., o ozdravných postupech a řešení krize na finančním trhu, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 780."

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 139, přihlášeno 96 poslanců a poslankyň, pro 94, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. A tím projednávání tohoto návrhu končí. (Poslanec Benda se hlásí o slovo.) S přednostním právem pan předseda Benda. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, následující tři body - body 57, 59, 53 - jsme měli původně zařazeno na 15.30 pevně, protože jsme vyčkávali, až by se vrátil pan ministr Síkela. Vzhledem k tomu, že pan ministr Síkela vzhledem ke své nové roli musí být v Bruselu, body by předložil pan ministr Dvořák. A myslím, že v konsenzu celé Poslanecké sněmovny jsme se dohodli, že bychom mohli pokračovat teď těmito body, a pak teprve navázat těmi druhými a prvními čteními. Takže pokud nikdo nemá námitku, mohli bychom rozjednat tyto tři body.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano. Pokud nikdo nemá námitku. Body sice byly zařazeny až na 15.30, ale vzhledem k odůvodnění pana předsedy Bendy navrhujeme, abychom začali projednávat tyto body již nyní. Táži se, zda není žádná námitka proti tomuto postupu? Není, děkuji.

 

Otevírám tedy bod

 

57.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o elektronických komunikacích), ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 774/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede nikoliv ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, který má své povinnosti, ale pan ministr Martin Dvořák. Prosím, ujměte se slova. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP