Korektura


(12.30 hodin)
(pokračuje Radek Vondráček)

A pak se chci zeptat, třeba já mám tady příklad. Pokud vím, tak je 59 okrsků nebo kolik v Opavě. Oni ví, že 13 je jich zatopených, 13 je jich mimo provoz, oni už ví teď. Potřebovali by třeba 15 mobilních nebo těch mobilních uren, to znamená 15 vozidel, 15 řidičů. Tak by mě jenom zajímalo, kde se vezmou ta vozidla. Jestli i v tomto jste schopni pomoci. To opravdu, pane ministře, jsou faktické otázky, na které tady na parlamentní půdě by bylo dobře odpovědět. Protože jenom připomínám, Poslanecká sněmovna je ten, kdo kontroluje vládu, takže my tady děláme tu svoji práci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Ještě s přednostně... (ministr Rakušan jde k pultíku) pardon, s faktickou poznámkou paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Jenom velmi krátce faktická. Protože vidím, že pan ministr se chystá odpovídat. Prosím, pane ministře, já mám velkou na vás prosbu. My máme konkrétní dotazy. Mluvili jsme s naším primátorem Navrátilem, mluvili jsme s naším hejtmanem panem Bělicou, mluvili jsme s dalšími, píší nám starostové, odpovězte na ty jednoduché otázky. Kdy a jak budou distribuovány volební lístky, jak jsou zajištěny volební komise, jakým způsobem prostě jsou zajištěny volební místnosti? Teď třeba jsem dostala zprávu od primátora Opavy, že tam mají asi 13, pokud si (na) to dobře vzpomínám, volebních komisí, které absolutně, není tam možnost, aby fungovaly, tyto konkrétní praktické dotazy. Neříkejte nám prosím, moc prosím, o metodice. Nikdo, kdo má holínky na nohách a dělá, uklízí tam prostě barák, tak určitě nebude číst žádnou metodiku. Konkrétní, praktické věci. My ne, my tady nenapadáme vaše rozhodnutí neodložit volby, to je prostě vaše odpovědnost a vaše rozhodnutí. My jsme to také respektovali. Ale prosím, chceme konkrétní odpovědi na konkrétní dotazy. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane ministře, ještě počkejte. Zde je ještě jedna faktická poznámka. Prosím pana poslance Patrika Nachera. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuju za slovo, pane místopředsedo. Já začnu tam, kde skončila předsedkyně Schillerová. My jsme rádi, že tady to téma je. A my chceme, my akceptujeme to, že vlastně vláda se rozhodla, že ty volby budou. My jenom chceme, abychom mohli dál šířit informace, aby vy jste mohli dál šířit informace, aby masmédia mohla šířit informace kolem těch voleb. Takže ty otázky mně chodí taky. To znamená, nevím, jestli pan ministr na to odpovídal, nebo ne, ale třeba to ti členové těch volebních komisí... Já jsem byl někde v televizi a tam vaše kolegyně paní Langšádlová řekla, že by tam měli být třeba hasiči, což já si právě neumím představit. O tom už mluvil tady můj kolega Vondráček. Tak jestli tam bude někdo jiný?

Ty občanky jste sdělili, jakým způsobem tyhle ty věci budete komunikovat s těmi lidmi. To znamená, tyhlety různé manuály a čísla. Jako jak to pojedete? Jako budete to říkat v televizi, na sociálních sítích, nebo jakým způsobem to dostanete k těm lidem? Prostě jsou to legitimní otázky. Tady v Praze volby nejsou. Tady ani ta povodeň nebyla taková. Ale v těch místech, kde ti lidé ztratili úplně všechno, tak je to prostě legitimní se na to ptát.

Potažmo pod čarou samozřejmě ti lidé mají úplně jiné starosti než řešit volby, než proaktivně, to je ono, než proaktivně získávat ty informace. Pojďme to otočit. Oni je musejí, oni pasivně, oni je musejí získat ty informace, protože mají teď úplně jiné starosti, než se proaktivně zajímat. Tady si zařídím občanku. Tady budu moct volit, protože ta škola je vytopená, tak bude nějaké jiné místo. Nic víc, nic méně, jo? My to akceptujeme, ale vy prosím, využijte ten čas a řekněte ty věci konkrétně, aby ti lidé věděli, jakým způsobem s tím naložit. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Faktická poznámka pana premiéra. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Děkuji, pane předsedající. Já myslím, že pan, nebo jsem si jistý, že pan ministr vnitra znovu odpoví na ty věci, na které se ptáte. Ale já jsem ho poslouchal na začátku té debaty. On mluvil velmi konkrétně a vlastně na většinu těch dotazů, které jste položili, už odpověděl v tom svém slově. A aby snad nevznikl dojem z těch vystoupení, že někomu vadí, že se tady o tom bavíme, my jsme rádi, že se o tom bavíme. My jsme ten bod podpořili a pokládáme za naprosto správné, že se bavíme o tom, jak zorganizujeme volby. Ono to není tak úplně rozhodnutí vlády. Já bych byl rád, kdybychom takové rozhodnutí mohli učinit, ale volby jsou vyhlášeny. A je velmi složité a vyžadovalo by to součinnost nás všech, abychom volby odložili. A myslím, že by to vyvolávalo otázky o legitimitě takového rozhodnutí v případě toho, jaká je situace na celém území České republiky.

My také neřešíme tu věc tady z Prahy. My jsme byli na místě, mluvili jsme se starosty těch postižených obcí. Mluvili jsme i s panem primátorem Opavy, odpovídali jsme na jeho naprosto konkrétní otázky, zapisovali si jeho požadavky. Mluvili jsme s panem hejtmanem Bělicou. Ale mluvili jsme také se starosty na místě v obcích, které jsou dnes prakticky odříznuty nebo donedávna byly a u všech jsme zjišťovali možnosti realizace těch voleb a hlavně, co potřebují pro to, abychom jim pomohli. Takže ty konkrétní odpovědi tady jsou.

Já bych se neusmíval ani nad tou metodikou, protože právě někteří starostové požadují určitý manuál pro to, jak mají postupovat v této těžké situaci. Takže i to patří k těm konkrétním opatřením, se kterými Ministerstvo vnitra přichází. Ale znovu říkám, ty otázky, které kladete, jsou naprosto legitimní, na většinu od vás pan ministr odpověděl a jistě ve zbývajícím čase odpoví i na ty, co ještě zůstaly.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. A nyní tedy pan ministr vnitra Vít Rakušan. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuju. My už jsme trochu navyklí na sebe reagovat jako nervózně a konfrontačně. Ale ještě jednou, já jsem fakt v tom konfrontaci vůbec neměl a nebudu jí tam dávat za celou dnešní dobu ani jednou. Já ty otázky považuju za rozumné a neřekl jsem o jediné otázce, která tady padla, že by padnout neměla. Tak to není tak, že mi bychom nechtěli říkat nějaké konkrétní věci. My se snažíme říkat ty úplně nejkonkrétnější věci a ty úplně nejkonkrétnější věci se snažíme říkat starostům. Proto ke každému z nich jedeme a říkáme mu, co potřebujete, kolik volebních místností tady máte funkčních, které jsou nefunkční? Kolik jich potřebujete nahradit? A říkáme jim, a to je ta možná trochu napadaná metodika, ale starostové to mnohdy nevědí, ty volební okrsky jdou i sloučit. Můžou dvě volební komise zasedat v jedné místnosti. Tohle všechno se dá udělat. Takže ano, samozřejmě, že starostové kromě té konkrétní pomoci, abychom jim tam dali elektrocentrálu, abychom jim případně zajistili nějaký stan a podobně, kde je to opravdu vytopené, potřebují znát i organizační věci. Lze sloučit komisi. Jakým způsobem mám donominovat nějaké člena ve chvíli, kdy to prostě není možné, aby ten člen přišel.

Samozřejmě primárně politické strany mají to právo jako první, a (na) to odpovídám, já budu postupně, abyste si nemyslel, že vynechávám vaše odpovědi, tohle byla paní kolegyně Peštová, mají právo nominovat své členy. Pokud politické strany o to mají zájem i v téhle chvíli a vědí, že nějaký jejich člověk není schopen v té komisi být, tak samozřejmě tohle výhradní právo jim nikdo neupírá ani v tuhle chvíli.

Co se týká proškolení, tak povinné proškolení dané zákonem je pro předsedu a místopředsedu zapisovatele. Ostatní povinné proškolení mít nemusí, budou potom na místě prakticky proškoleni samozřejmě těmi, kteří tam jsou.

Co se týká členů volebních komisí, tak ten zákon je také jasný, primárně mají právo nominovat politické strany do volebních komisí své lidi. Ve chvíli, kdy není možné, aby se některý takový člověk dostavil jako člen volební komise, tak je na starostovi obce, jakého náhradníka on vyhledá a zvolí. Takže i za normálních okolností se někdy stává, že starosta obce donominovává do té volební komise nějakého svého úředníka, paní účetní a podobně, pokud v té chvíli není dostatek personálních kapacit a hrozilo by za jakékoliv okolnosti, že počet členů volební komise poklesne pod zákonem stanovenou míru.

Co se týká těch dalších dotazů pro, od paní... Tohle nevím už, od koho bylo, omlouvám se, zapisoval jsem si na jeden papír, zda hasiči nebudou chybět hasičům. Máme v České republice 100 000 a jsou to lidé, kteří určitě nebudou chybět ve..., myslím i dobrovolné (hasiče) dohromady. Nebudou to ti lidé, kteří budou ve výkonu služby. Jsou samozřejmě aktivovány zálohy, které by v té službě v ten den třeba být neměly. A znovu říkám a opakuju a poslouchejme se, prosím. My primárně nechceme hasiče do volebních místností, my primárně chceme úředníky těch úřadů, které jsem tady zmínil. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP