Korektura


(12.20 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

Krnov nebude problém, zapojili jsme město přes náhradní trasy mimo zatopenou rozvodnu, postupně dnes budeme obnovovat dodávku koncovým odběratelům. Bohumín, tam je větší problém, nelze napojit náhradní trasu. Tam jsem za panem starostou byl. Během dneška se pokusí zprovoznit zatopenou rozvodnu a pokusí se navázat poničené kabelové spojení tak, aby se dodávka do pátku dostala ke koncovým odběratelům. Zároveň umožníme všem občanům a firmám opravit a tak dále, to není teď důležité.

Volby. Do koordinační skupiny Ministerstva vnitra obdržíme seznam volebních místností tak, abychom je zapojili do pátku, a případně tam, kde to nebude možné, poskytneme skrze agregáty součinnost Hasičského záchranného sboru. Tedy v téhle chvíli můžeme říci, že situace s dodávkou elektrické energie do všech volebních místností vypadá velmi optimisticky.

Co se týká improvizovaných volebních stanovišť, je zkušenost i z covidu. Tam se zřizovaly dokonce i Drive Iny. Výpadek jedné volební místnosti v obci lze řešit i umístěním okrskové volební komise do jiné funkční volební místnosti. Sloučení volebních místností je možné. V jednom prostoru by tedy fungovaly dvě komise a každá by obsluhovala svůj okrsek. V případě lidí, kteří se nemohou dostavit do volební místnosti, budeme využívat mobilní urny ve větším rozsahu a nemobilní voliče navštívíme s podporou hasičů.

Co se informovaností týče, právě před chvilkou jsem se domluvil se všemi mobilními operátory. Mobilní operátoři v těch postižených oblastech budou v rámci výstražných SMS, které už teď umí rozesílat Hasičský záchranný sbor, posílat voličům na ty jednotlivé postižené buňky informace o tom, v jakém okrsku bude fungovat jejich volební místnost, jaké jsou informace pro tu jejich danou obec, kde může volba proběhnout. To znamená, i mobilní operátoři jsou připraveni nám s tím pomoci. Už včera jsme oslovili Českou televizi a Český rozhlas, oba dva ředitele našich veřejnoprávních médií, a dohodli jsme se s nimi, že pro občany z těch postižených regionů budeme poskytovat tyhle konkrétní informace, které se k nim i prostřednictvím veřejnoprávních médií budou dostávat. Tedy logicky informovanost skrze starosty a jejich systémy, informovanost skrze mobilní operátory, informovanost i skrze veřejnoprávní média. Ano, uvědomujeme si, že veřejnost je potřeba informovat v téhle chvíli maximální možným způsobem, proto jsme přišli i s těmi metodami, které jsou nad rámec běžné informovanosti.

Další otázka pana kolegy. Bude možné zajistit dostatečný počet komisařů, budou moci například dosadit komisaře z jiných obcí a tak dále? Úkolem okrskové volební komise je logicky dohlížet na hlasování. V komisích, kde poklesne počet členů pod zákonné minimum, musí starosta odpovídající počet členů dojmenovat. Obce dostanou informaci o možnostech zajištění náhradních členů komisí. Ta informace už se k nim dostává dnes prostřednictvím toho manuálu, který distribuuje Ministerstvo vnitra a dopraví do každé z postižených obcí. Podmínkou členství v okrskové komisi není trvalý pobyt na území volebního okrsku, kde komise zajišťuje hlasování, tedy možnost výpomoc z jiných obcí je samozřejmě možná. Už v téhle chvíli jsou připraveni včetně automobilů k přenosu s volební urnou zaměstnanci Katastrálního úřadu, Finančního úřadu, České správy sociálního zabezpečení a dalších úřadů, aby vykonávali funkci náhradních komisařů ve volebních komisích. Mají po dohodě, a děkuji za to, s gesčními ministry už teď nařízenou pohotovost tak, aby poskytli maximální součinnost.

Co se dobrovolných hasičů týče, které jste zmínil, netýká se to samozřejmě dobrovolných hasičů, kteří jsou v zásahových jednotkách, ale týká se to těch spolkových hasičů, které na obcích máme a s kterými má Hasičský záchranný sbor uzavřené smlouvy pro případ výpomoci. Takže to je jedna z těch možností, ale ne jediná. Primárně se budeme bavit o úřednících úřadů, které jsem zmínil, a ti už teď k dispozici jsou. Logicky by došlo k jejich proškolení ve chvíli, kdy dostaneme informaci od dané okrskové komise, že je potřeba nahradit nějakého z volebních komisařů. Nicméně v téhle chvíli, a zase říkám, je to jedno město. Ptal jsem se pana starosty v Bohumíně včera, a ten říkal, jediným problémem je elektřina. 19 volebních místností v 19 okrscích spustíme a jsme schopni zajistit i vlastními silami lidi do volebních komisí. Takže tohle se bude spíše týkat těch menších obcí, kde je ten problém větší, ten starosta je na to sám a těm pomáháme maximálně, jak můžeme. Nejenom že dodáváme informace, ale dodáváme i personální kapacity tím způsobem, jaký jsem zmínil.

Dobrovolníci, pokud jsou, se mohou samozřejmě také obrátit na obecní úřad. Oslovili jsme i studenty, pokud by měli zájem ve volební komisi jako náhradníci, jako záloha být evidováni a zasednout tam.

Úřední obálky. Bude dost úředních obálek, tady je odpověď velmi jednoduchá a jednoznačná. Ano, bude dostatek úředních obálek. Policie bude monitorovat bezpečnost ve volebních místnostech a budou učiněna taková opatření, aby nebyl žádným způsobem narušen průběh voleb.

Obecné postupy pro ochranu veřejného zdraví jsou konzultovány s Ministerstvem zdravotnictví, a i na to bude brán zřetel. Hlasování do přenosné volební schránky, kdo s ní může chodit. Je z hlediska zákona možné, aby mobilní urny rozvážely hasiči nebo vojáci. Hlasování do přenosné volební schránky zajišťují členové volební komise, jejich dopravu však může zajistit i další osoba, třeba zmíněné složky, které jsem tady řekl. Technicky vzato mohou být i členové HZS členy okrskových volebních komisí. Nicméně jak jsem řekl, tohle je ta varianta nouzová.

Snažím se vám tady, kolegyně a kolegové, říci, že ten souhrn všech opatření k tomu, aby volby mohly proběhnout regulérně, je v téhle chvíli v běhu. Vím, že tady byla jedna konkrétní otázka na postižené volební okrsky. No, ta se ještě sumarizuje, protože jsou postižená města, už jsem jedno uvedl, která nám uvádějí, že sice jsou postiženi povodní ale žádnou sekundární pomoc, kromě třeba elektrocentrály od nás nepotřebují, protože vlastními kapacitami volby zvládnou. Takže po dnešku, kdy jsou naši lidé v terénu, navštěvují se konkrétní obce, budeme mít přesný přehled, kterým obcím během zítřejšího dne musíme veškerou tuhle logistickou a organizační podporu poskytnout.

Doufám, že jsem vás alespoň částečně přesvědčil o tom, že jsme věnovali maximální pozornost informovanosti, logistice a tomu, aby volby i v těch nešťastně postižených lokalitách mohly proběhnout řádně a regulérně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane ministře. Je zde jedna faktická poznámka, paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem vás bedlivě poslouchala, pane ministře, a jenom jsem chtěla ještě, jestli byste mi to blíž vysvětlil. Vy jste říkal, že budou tam nějací náhradníci v těch volebních komisích a tak dále. Když jsem se koukala, možná tam je změna v tom zákoně, ale členem volební komise mohou být jenom lidé, kteří jsou proškoleni, pokud vím, tak to ten zákon říká.

A samozřejmě v té volební komisi jsou zástupci jednotlivých parlamentních stran, nebo ne parlamentních, ale jednotlivých stran. Každá strana politická může mít zastoupení právě proto, je to ten demokratický přístup k tomu. Tak já jenom, jestli byste mi tohle to mohl vysvětlit, jak to chcete udělat, nebo jak to chcete legislativně ošetřit, protože v té legislativě nebo v tom zákoně je to napsané úplně jinak. Děkuji. (Ministr Rakušan mimo mikrofon ohledně odpovědi poznamenává: Ještě počkáme...)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Další faktická poznámka, pan zpravodaj. Prosím. Máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Já jsem právě nevěděl, jestli je otevřená tedy rozprava, jestli někdo vystoupil, ale beru to tedy faktické poznámky.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane zpravodaji, je to tak, že vy jste přednesl zprávu, já jsem otevřel rozpravu a první vystoupil pan ministr. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Ano, děkuji. Já mám jenom několik doplňujících otázek. Nebylo mi odpovězeno na tu úplně první a základní otázku, jestli víte a chceme ta tvrdá data, toto není politická debata do jisté míry nebo stranická, ale kolika okrsků se to týká? Kolika občanů se to týká? Prostě jestli máte tedy přehledy a seznam tady v tomto směru.

Za druhé jsem se chtěl doplňujícím způsobem zeptat. Vy říkáte: zajistíme ve spolupráci s hasiči. Ale jste si tedy vědomi, že jsou to ti hasiči, kteří by normálně teda byli u těch čerpadel a pomáhali by zachraňovat majetek? Nebo máte zajištěny personálně jiné hasiče?

Za třetí jsem se chtěl zeptat, jestli pracujete s nějakými predikcemi, třeba nakolik to může ovlivnit tu volební účast, jestli už to nebude opravdu nějaké hraniční, jestli třeba i v tomto směru probíhá debata uvnitř Ministerstva vnitra?***




Přihlásit/registrovat se do ISP