Korektura


(12.10 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

My jsme přesvědčeni, že dokážeme zajistit hlasování i v místech, která jsou zasažena povodní. Jak už řekl pan kolega Vondráček, nouzový stav by musel být vyhlášen, aby volby mohly být odloženy, stejně tak by paní předsedkyně Poslanecké sněmovny musela vyhlásit stav legislativní nouze, vyhlásit zkrácené lhůty pro projednání zákona.

Vyhlášení nouzového stavu je samozřejmě velmi intenzivním právním instrumentem a je potřeba objektivně v naší právní diskusi říci, že vyhlášení nouzového stavu, kdy objektivně podle informací samotných hejtmanů stačí stav nebezpečí v Olomouckém kraji i v Moravskoslezském kraji, oni nikdy aktivně nepožádali o vyhlášení vyššího stavu v rámci krizového řízení, tak samotné vyhlášení nouzového stavu by mohlo být později rozporováno, a pokud by vyhlášení nouzového stavu skutečně bylo uznáno za neopodstatněné v této chvíli, potom by byla narušena legitimita samotných voleb. Uvědomme si, že se bavíme i v této právní konstrukci, a to je důležité do té debaty říci.

My jsme skutečně nestáli před jednoduchým rozhodnutím. Vždycky nouzový stav, a víme to, víme, jaká byla diskuse o nouzovém stavu? Víme, jaká byla u vás za covidu? Víme, jak my v opozici jsme vystupovali, když jste ho vyhlašovat chtěli. Víme, jaká byla diskuse ve všech jiných typech krizí, když se vyhlašoval nouzový stav. A my prostě bychom museli dokázat, že nebyl vyhlášen v rozporu s naším ústavním pořádkem ve chvíli, když stav nebezpečí, který je v těch dvou krajích vyhlášen, je zcela dostačujícím krizovým instrumentem, a to i z pohledu samotných hejtmanů.

Když půjdu dál. Rozhodnutí o zachování termínu voleb bylo učiněno po konzultaci s Asociací krajů v rámci oficiálního zasedání ústředního krizového štábu. Samozřejmě, že jsme se Asociace krajů ptali, stejně tak jsme komunikovali se Sdružením místních samospráv, kde zástupce včera na krizovém štábu jednoznačně podpořil konání voleb. Zástupce Svazu měst a obcí kladl velmi konkrétní dotazy, které jsou na místě, které kladete i vy, prostřednictvím pana místopředsedy, pane poslanče, a je to určitě v pořádku. Ty odpovědi tady padnout musí.

Aktuální situace vyžaduje vysokou míru podpory obcí při organizaci voleb v Olomouckém kraji, zejména oblast Šumperku a Jeseníku a v Moravskoslezském kraji zejména oblast Krnova, Bohumína a Opavy. Také v dalších místech je potřeba sledovat vývoj a případně zaměřit cílenou pomoc. Situace se nicméně v Libereckém a Královéhradeckém kraji vyvíjí pozitivně. Tam byl dokonce stav nebezpečí už odvolán nebo brzy odvolán bude a tam se zajištěním nebude problém.

A teď už velmi konkrétně, jak tedy bude probíhat organizace voleb. Za účelem koordinace byla zřízena pracovní skupina Ministerstva vnitra, která sdružuje zástupce Ministerstva vnitra, Českého statistického úřadu, jednotlivých krajských úřadů, Sdružení tajemníků městských úřadů, Svazu měst a obcí, Sdružení místních samospráv, Policie České republiky, Hasičského záchranného sboru a energetických společností. Řešíme v ní výměnu operativních informací o potřebách volebních orgánů v území, kde chybí hlasovací lístky, kde nebude dostupná volební místnost, jaké jsou možnosti doplnění stavů v okrskových volebních komisích.

Od včerejška cíleně oslovujeme starosty a starostky všech zasažených obcí a řešíme s nimi, co potřebují pro zajištění řádného průběhu voleb. A my aktivně, a to je potřeba říci, my nečekáme, až oni zavolají, my aktivně do těchto obcí přivážíme konkrétní seznamy, co všechno jsme schopni zajistit z té centrální úrovně, aby volby mohly proběhnout: náhradní volební místnost, elektřinu, mobilní připojení, volební lístky, seznamy, členy volební komise náhradní, přebírací místa a podobně. Co ty obce nebudou moci zvládnout vlastními silami, s tím jim stát prostřednictvím Ministerstva vnitra a Hasičského záchranného sboru pomůže.

Ministerstvo vnitra zpracovalo metodiku pro volební orgány, která obsahuje doporučení, co dělat při nedostupnosti volební místnosti, při rezignaci členů okrskových volebních komisí, zničení sad hlasovacích lístků určených do volebních místností či nedostupném seznamu voličů. Manuál bude rozšiřován o odpovědi na ty nejčastější otázky. Metodika a manuál se do území, přímo do těch vesnic dostanou během dneška, nejdéle během zítřejšího dopoledne.

Ministerstvo vnitra zřídilo speciální telefonní linku určenou pro potřeby všech volebních orgánů zasažených povodní. Tato linka je k dispozici vedení obce, zástupcům obecního úřadu, je tam konzultace aktuálních problémů v této mimořádné situaci. Informační linka je dostupná úterý až čtvrtek od 9 do 19 hodin, v pátek od 8 do 22.30, v sobotu od 8 do 17 hodin. Telefonicky lze žádat o zajištění volebních místností, náhradní prostory, stan, dodávku agregátu, zajištění mobilního signálu, zajištění hlasovacích lístků do volebních místností. Ty už se v současné době v nadstandardním množství tisknou a dopravují se na jednotlivé krajské úřady. Doplnění členů okrskových volebních komisí, tvorba výpisu ze seznamu voličů pro okrskové volební komise. Na základě konkrétních požadavků obcí zajistíme ve spolupráci s hasiči, statistickým úřadem a krajskými úřady vše potřebné, aby volby řádně mohly proběhnout i v obcích a městech zasažených povodní.

Co nejčastěji trápí lidi v povodní zasažených oblastech a jak to budeme řešit? Průkaz totožnosti. Co dělat, když kvůli povodním přijde volič o doklady? Totožnost ve volební místnosti lze prokázat platným dokladem totožnosti, kterým je občanský průkaz nebo cestovní pas.

V těchto chvílích jsou všechny zastižené obce oslovovány s tím, aby byli vyzváni občané, kteří nemají platný doklad z důvodu ztráty v důsledku povodní, tak, aby o něj ještě dnes mohli zažádat. Tento občanský průkaz bude vyhotoven do pátku přednostně oproti všem žádostem o občanské průkazy v celé České republice a tento občanský průkaz bude lidem doručen ještě v pátek před začátkem voleb na konkrétní ORP všude v republice. Tahle služba běží. Tu jsme jako Ministerstvo vnitra zajistili a občané z postižených obcí tuto informaci dostávají ještě dneska. Je to nadstandardní služba, aby občané, kteří přišli o občanský průkaz, byť podle našich informací i informací starostů se jedná o malé počty lidí, kteří skutečně přišli o své doklady. Ty doklady si lidé na evakuaci berou celkem automaticky jako první, tak i přesto tito lidé mají možnost dnes zažádat a na jejich ORP ještě do pátku, do začátku voleb jim bude dodán nový občanský průkaz. Tedy zrychlené vydávání nových občanských průkazů je právě momentálně už v běhu.

Další věc, kterou bych tady chtěl říci, jsou hlasovací lístky. Co když nepřijdou domů? Bude dost hlasovacích lístků? Nezničily je povodně? Hlasovací lístky jsou teď ve velké míře v dotisku, obdrží je ve volební místnosti, kde budou k dispozici v dostatečném množství. Krajské úřady v případě potřeby budou přesouvat rezervy hlasovacích lístků, které jsou již u méně vytížených obecních úřadů, do míst s vyšší potřebou. A jak jsem říkal, dochází k dotisku pro tyto postižené kraje.

Volební místnosti. Co dělat, když je volební místnost zatopená, když nejde elektřina, když nefungují sítě? Bude možné zřídit volební místnost improvizovaně mimo zasažené budovy? Jak se voliči o změně volební místnosti dozví? Pokud je volební místnost zatopená, nelze najít alternativu, lze improvizovaně zajistit hlasování v náhradních prostorách včetně stanu s dodávkou elektřiny za pomoci agregátu a výpomoci od Hasičského záchranného sboru.

Teď krátké informace, zcela aktualizované od ředitele společnosti ČEZ, které mně přišly před chviličkou. Věnujeme se primárně obnovení dodávek energií v oblastech Krnov, Bohumín. V těchto oblastech během dneška začínáme obnovovat dodávky elektřiny. Cílem je maximum zprovoznit do pátku včetně dodávek koncovým uživatelům. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP