Korektura


(10.20 hodin)

 

:

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji moc. V tuto chvíli je na řadě pan poslanec Mašek, poté pan ministr Hladík, dále s faktickou poznámkou paní poslankyně Bláhová a poté pan ministr Kupka. Pane Mašku, prosím, máte dvě minuty.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážená paní ministryně, páni ministři, kolegyně, kolegové, slyšeli jsme tady od kolegy Munzara a Kupky, vaším prostřednictvím, výčitky na minulost. Přitom jsme předtím už několikrát si tady řekli, že bychom si neměli vyčítat a měli bychom se se koukat do budoucna a něco s tím udělat.

Všichni se dneska shodneme, shodneme se na tom, že je to špatně, že je těžké s tím něco udělat. A projednáváme tady tisk, který v podstatě vše jenom odsouvá, nic úplně neřeší, a všichni se budeme modlit, abychom v průběhu dokázali nějakým vyjednáváním, které se ale jeví jako velmi nereálné, dosáhnout nějakých výsledků. Je to jenom odsunutí problému a to odsunutí problému je navrhovaným zákonem, který nebyl řádně projednán, nebyly vzány v potaz připomínky a tak, jak už to koalice řeší i u jiných tisků, tak je to přikryto ministrem pro legislativu, ministrem, který v podstatě umožňuje to, co v minulých volebních obdobích možné nebylo, protože se nemohly předkládat takhle neprojednané věci do Sněmovny.

Pojďme tedy do toho společně, tento zákon opravdu z mého pohledu nic neřeší, a jestli opravdu koalice chce projevit vůli s tím něco dělat, pojďme se dohodnout na tom, že tento zákon nebudeme dál projednávat. A proto navrhuji zamítnutí tohoto zákona ve druhém čtení. A pokud to je legislativně možné, a pojďme do toho opravdu čelem a v dohodě koalice i opozice a pokusme se to změnit.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já děkuji. Tento návrh jsem zaznamenal a budeme jej hlasovat ve třetím čtení. V tuto chvíli má své dvě minuty pan ministr Hladík s faktickou poznámkou. Pane ministře, prosím, máte slovo.

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Hladík: Vážený pane předsedající, poslankyně, poslanci, krásné dobré dopoledne. Já jsem na to vůbec nechtěl reagovat. Shrnu to potom v závěrečné zprávě. Jenom jednu důležitou věc: Nám jde o konkurenceschopnost české ekonomiky, nám jde o budoucnost, a to, jakým způsobem tady bude průmysl a energetika do budoucna postavena. Jednoznačně, jednoznačně se ukazuje, že to, že jsme tady nevěděli deset let, jakou cestou půjdeme, tak kdyby tady dál pokračovala vláda hnutí ANO, tak tady máme zřejmě rozestavené ruské jádro, někde teďka zastavené, možná bychom tady dál pokračovali s fosilním skanzenem. A, a to je důležité, tak bychom se začali někde kolem roku 2030 dostávat na naprosto nekonkurenční ceny. Většina energie by se do České republiky dovážela.

Nám jde přece o to, aby ta energie se vyráběla na území České republiky. My dovážíme dneska ropu, dovážíme plyn, z ní vyrábíme velmi často tu energii, kterou potřebujeme. Vyrobit si to na území České republiky, je přece naším cílem, proto ta kombinace jádra a obnovitelných zdrojů. Na tom principu se shodneme.

A teď krátce k tomu vyjednávání v té Evropě.

Já se moc omlouvám, my tam jezdíme jako suverénní stát, vyjednáváme ty věci a umíme se dohodnout. Ale když budete říkat pořád ne, ne, ne, tak, jak to dělala bývalá vláda, tak stejně ničeho nedosáhnete. A jak to končí? Končí to jako, bohužel pan místopředseda Havlíček, prostřednictvím pana předsedajícího, tady není. (Cituje z mobilního telefonu.) Květen 2021. Česká republika otočila kormidlem. Já mám zelené i ponožky. Odjíždím z Bruselu jako podporovatel obnovitelných zdrojů. Na Evropské komisi byli překvapeni, jak velký krok jsme udělali v oblasti dekarbonizace. Děláme ústupky, které od České republiky nikdo nečekal, prohlásil Karel Havlíček před novináři. Tak já nevím, (Předsedající: Čas!) kdo se v tom Bruselu bojí. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji. S faktickou poznámkou je v tuto chvíli na řadě paní poslankyně Bláhová, poté pan ministr Kupka a poté pan poslanec Králíček. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Kamila Bláhová: Krásné dopoledne, pane předsedající, dámy a pánové, kolegyně, kolegové, já jsem vůbec nechtěla dnes vystupovat, ale to se opravdu nedá poslouchat. Některé ty reakce, především ze stran koalice, tedy jsou neuvěřitelné. Nicméně bych chtěla reagovat na paní svojí kolegyni poslankyni Hanzlíkovou, prostřednictvím samozřejmě pana předsedajícího, která tady zmiňovala sociální dopady. Ani já nejsem expert na energetiku, ale samozřejmě že nás z Ústeckého kraje tato problematika velmi zajímá. Bojíme se o to, kolik lidé budou platit navíc, a samozřejmě, že když se zdraží doprava, tak to bude mít důsledky i do dalších komodit. Mohla bych tady zmiňovat potraviny, stavebnictví a tak dále.

Jenomže tím, že vláda takto šalamounsky transponuje směrnici pouze jenom v jedné části, tak z toho připomínkového řízení vypadly obce a města. A my dneska nevíme, jaký to bude mít dopad do rozpočtu obcí a měst, protože my jsme významnými staviteli, samozřejmě provozujeme veřejnou dopravu a tak dále, a tak dále. Takže samozřejmě souhlasím s tím, co tady bylo už řečeno z úst mých kolegů z našeho hnutí ANO, a to tak, že bychom se neměli tímto návrhem nyní zabývat, udělat nějakou analýzu toho, jaké to bude mít dopady, řádně projednat, prodiskutovat. A úplně nejlepší, tak, jak už tady zaznělo, by bylo, kdyby se to vůbec nemuselo projednávat. Takže určitě v této fázi zamítnout a zatáhnout za záchrannou brzdu, protože pokud se tak nestane, tak budeme mít všichni velký problém. (Předsedající: Čas!), nejen občané, ale i města a obce. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji. Pan ministr Kupka je na řadě. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr dopravy ČR Martin Kupka: Krátká poznámka k paní poslankyni Berenice Peštové. Když o něčem mnoho nevím, tak o tom pokud možno příliš nemluvím. A k představení Eura 7 je potřeba přece jenom nastudovat jednou podstatnou věc. Po našem zásahu se právě s emisními limity pro osobní auta nestalo v té normě vůbec nic. Zůstávají parametry Eura 6. Jenom pro doplnění informace. A všechna ostatní pravidla se vztahují bez rozdílu i na elektroauta i na auta na jakýkoliv pohon. Takže v tomto směru se v žádném případě nestalo, že by si norma Euro 7 nějakým způsobem postavila proti spalovákům. To bych byl taky jako jasně proti. Tak děkuju. A příště, když toho nastudujete víc, budu jenom rád.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji. Na řadě je pan poslanec Robert Králíček. (Poslankyně Peštová přichází s reakcí k mikrofonu před poslancem Králíčkem.) Paní poslankyně Peštová bude až s faktickou poznámkou po panu poslanci Adamcovi. Pane Králíčku, máte slovo. Prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážený pane předsedající, páni ministři, já souhlasím s panem ministrem Kupkou, opravdu tu vystupuje mnoho lidí, kteří o těch věcech moc neví. No, ale pokud bysme se drželi toho pravidla, tak možná půlka vlády by nemohla mluvit vůbec. (Potlesk z lavic opozice.)

Nicméně k panu ministru Hladíkovi. Ono je to takové, když vám dojdou argumenty, tak pan ministr začne strašit Ruskem, co kdyby, kdyby náhodou, a hnutí ANO by určitě stavělo ruské jaderné bloky. Pane ministře, pan Havlíček byl ten ministr, který vyřadil Rosatom z tendru. A když už tady operujete tím vaším tendrem, (Ministr Hladík z lavice: Přečtěte si ty noviny!) Já chápu, (Předsedající: Já poprosím, abychom nepokřikovali, prosím. ) že nemáte slušné vychování a skáčete do řeči, ale to hovoří spíš o vašem charakteru, ne o tom, že něco víte o tom, o čem mluvíte.

Ale víte, já být vámi, tak se tady nevytahuji, protože ten váš slavný tendr, který jste sice vyhlásili, je otázkou ještě, jak dopadne, a já pevně věřím, že minimálně na hospodářském výboru se o tom, co se teď děje a jaký to bude mít vývoj, bude jednat. Takže o tom, kdo, co, kdyby, tu moc nemluvte.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji moc za faktickou poznámku a dodržení času. Pan poslanec Adamec mezi na řadě, poté se připraví paní poslankyně Peštová.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji. Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, já už budu stručný. Kdyby všechno mělo mít na hospodářský výbor, a tady se toho nezříkám vůbec, až to bude ten správný čas, tak bych asi měl permanentní zasedání hospodářského výboru a s některými kolegy bych se tady vůbec nepotkal. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP