Korektura


(10.10 hodin)

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Ale když tady vidím to svaté nadšení, my to lidi platit nenecháme, jak říkal pan místopředseda Havlíček, a já si dovolím připomenout rok 2017. V tomto roce totiž - nebo předtím - byly emisní povolenky levné a Evropa přemýšlela, jak je zdražit. A byla to Česká republika, která nejenom hlasovala, ale přišla aktivně s návrhem pod vaším vedením, že se budou stahovat rychleji volné emisní povolenky, aby došlo k zdražení.

Takže důsledek tohohle rozhodnutí dneska my vidíme na fakturách, dneska my vidíme v ceně emisních povolenek. Takže prosím, jsem rád, že dneska se shodneme na tom, že je s tím potřeba něco udělat. Já jsem rád, že (?) rychle nezavádíme EU ETS 2, doufám, že v Evropě zavládne zdravý rozum, ale prosím, zameťte si taky před vlastním prahem, jak vy jste hlasovali, jakým způsobem konkrétně vaše kroky a vaše konkrétní návrhy, nejenom, že jste pro něco hlasovali, vaše konkrétní návrhy na Evropské radě vedly k tomu, že dneska je cena emisních povolenek takto vysoká. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já také děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě pan ministr Martin Kupka, připraví se pan poslanec Václav Král, Ondřej Lochman, Ivan Adamec, Berenika Peštová a Richard Brabec. Pane ministře, máte slovo. Prosím.

 

Ministr dopravy ČR Martin Kupka: Miluju kazatele s totální ztrátou paměti. Tady slyšíme: buďme nekompromisní, buďme tvrdí! No jo, ale kde byl pan místopředseda Havlíček před nějakými čtyřmi, pěti lety? Jak byl nekompromisní? Jak byl tvrdý při svých jednáních v Evropské radě? Nebyl, máme celou řadu vyjádření, kdy říkal, že pro dekarbonizaci udělá první poslední - taková vyjádření tehdy dával. Tak, prosím, pojďme se vrátit zpátky, vyhodnocujme věci racionálně, vzpomeňme si na to, jakým způsobem Česká republika v předchozích případech vystupovala, a máme šanci se sjednotit na tom, aby Česká republika byla hlasem zdravého rozumu a aby tak jako v případě změny normy Euro 7 ukazovala, jakým způsobem zachovat konkurenceschopnost evropského průmyslu a evropské ekonomiky.

Ale rozhodně to nenapravíte plamennými projevy a svatým rozhořčením u mikrofonu v Poslanecké sněmovně. Hovořili jste o tom, jak jste vynášeli velké karty a jak jste plamenně vzývali v Bruselu hlas rozumu. No, nevzývali, je to naprosto jasné: je to jenom předvolební rétorika, ale ta tedy fakt nic nezachrání. Na to je potřeba mnohem víc, na to je potřeba jednat v Bruselu a třeba podniknout podobné věci, jaké se podařily naší vládě v případě Euro 7. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já také děkuji. Na řadě je pan poslanec Václav Král. Prosím.

 

Poslanec Václav Král: Vždyť jsem několikrát varoval před politikařením, před jaksi ideologickým zneužitím tady toho tématu. A já skutečně nechápu tady ty emoce, které tady už několik desítek minut slyšíme, ale dobře - všichni tady koukáte do minulosti, výzvy k tomu, abychom se společně dívali do budoucnosti, evidentně nezafungovaly. Tak já se teď pokusím neumětelsky trumfnout kolegu Kupku. Nedívejme se do minulosti a do budoucnosti, pojďme se podívat do současnosti. Jestli se nepletu, tak ještě několik dní bude v Evropské komisi a v Evropském parlamentu držet několik významných funkcí hnutí ANO. A já se tady chci skutečně zeptat a myslím, že pilný divák a čtenář si dohledá, kdo jakoby drží dneska posty stále ještě komisaře Evropského - a případně místopředsedkyně - parlamentu.

Ale pojďme si tady říct jednu věc a skutečně bych byl za to vděčný - možná otázka na kolegu Havlíčka, prostřednictvím pana předsedajícího: kdy naposled jste takhle emotivně o tomto problému bez ideologie, bez nějakých příkras se bavili naposledy v rámci vašich stranických sezení, například s paní komisařkou nebo s paní místopředsedkyní Poslanecké sněmovny? Vždyť ještě několik dnů prostě budou uvedeni (?) té Evropské komise, odsud jakoby vzešly ty návrhy.

Anebo mi neodpovídejte a pojďte se dívat do budoucnosti a říct a využít toho, že jsme tady ve shodě, a nastavit ten systém tak, aby fungoval ku prospěchu občanů České republiky a českého průmyslu. To, že to bude těžké, vím moc dobře, co to je boj s větrnými mlýny, ale měli bychom se o to pokusit.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já děkuji za dodržení času panu poslanci. Na řadě je pan poslanec Ondřej Lochman se svou faktickou poznámkou. Pane poslanče, máte dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Velmi děkuji, pane předsedo. Pěkné dopoledne, vážení kolegové. Já bych se chtěl připojit k tomu, že se tu bavíme krásně populisticky, politikařením. Ale, pane kolego Havlíčku, vy jste říkal, že se budete stavět na zadní. Tak mě by zajímalo, jestli to bude v těch zelených ponožkách? Vy jste říkal, že když jste se vrátil z Bruselu v roce 2021, jestli se nepletu, to bylo, co jste říkal, že máte i zelené ponožky. Tak jestli se budete stavět na zadní i v těch zelených ponožkách? Protože jak to tady bylo řečeno: v roce 2019, 2020 a další, když se přijímala ta legislativa, vy jste mohli vystavit takzvané ty žluté a červené karty, mohli jste říct: ne, my to takhle nechceme. Vy jste to neudělali. A my dneska si s tím musíme nějakým způsobem vyrovnat. A je všem nám jasné, že spalovací motory tady budou další desítky let. Prostě musí se to změnit, protože tak, jak je to nastavené, je (to) nesmysl. Musíme revidovat ten čas. To samé u Green Dealu, musí se to prostě revidovat. Ale vy jste nás do  toho hodili, protože pan Havlíček se vrátil v zelených položkách z Bruselu. Tak to je.

No a teď tedy pojďme se bavit racionálně, pojďme se dohodnout při konkrétních jednáních, jakým způsobem to změnit, aby to neponičilo náš průmysl, aby z emisních povolenek se dál nestával ještě větší a větší finanční derivát a zatěžovalo to domácnosti. To je přece náš úkol. Tak pojďme to tady řešit (neřešit?) takovými plamennými projevy, pojďme to řešit na výborech a hledat společný kompromis. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji. Na řadě je náš ctěný kolega Ivan Adamec, poté Berenika Peštová, Richard Brabec, Jiří Mašek a pan ministr Hladík. Máte dvě minuty, pane poslanče.

 

Poslanec Ivan Adamec: Ano, děkuji, snad to stihnu. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, milá vládo, já už jsem tady k tomu mluvil a doufal jsem, že ta debata už skončila, protože bych připomenul takové lidové rčení - vraťme se zpátky na zem, jsme ve druhém čtení. Je to místo, kde se podávají pozměňovací návrhy, pokud vím, tak z pléna nikdo žádný pozměňovací návrh podávat nebude, ty dva tam - o nich rozhodneme hlasováním a můžeme si tady ušetřit spoustu řečí o tom, kdo, co, co kdyby a jak kdyby.

Jinak pro kolegu Lochmana: mám požky černé, většinou, ne zelené - a je to normální. Přestaňme si cokoliv vyčítat, pojďme to dodělat, získejme čas, bojujme, nevím, jak to dopadne. Mimochodem, když tady se mluvilo o Volkswagenu, tak Volkswagen byl přece lídr zelené politiky. A teď se mu to vrátilo! Teď prostě - takhle to dopadne se vším, jak to takhle bude fungovat.

A chtěl jsem říct ještě jednu věc. Já vám to řeknu úplně otevřeně. My furt tady povídáme si o dotacích. Já už neznám jediného starostu, neznám nikoho, kdo by něco dělal bez dotací. (Důrazně.) My jsme úplně rezignovali na trh, který prostě (je?) jediným zdravým ukazatelem toho, jak to funguje, ta ekonomika! My jsme se fakt úplně zbláznili! A nikomu to nevadí! Když jde o jeho dotace, tak zapomene na to, jak to funguje! Tak si nalijme čistého vína, bavme se o tom, jak vrátit do této země, do Evropy kapitalismus! Prostě tak to je! My tady děláme socialismus, vždyť se podívejte, ty návrhy! Něco zdražíme, kdo na to nebude mít, tak ho budeme podporovat! (Zvýšeným hlasem.) Co to je? To je klasický socialismus! Prosím vás, pojďme k těm pozměňovákům, pojďme ukončit to druhé čtení a zkusme opravdu hledat cesty, jak se dohodneme na těchto základních ekonomických ukazatelích, protože pokud to neuděláme, tak brzo skončíme všichni! Děkuji za pozornost. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji. A paní poslankyně Berenika Peštová je další na řadě. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Samozřejmě souhlasím se svým předřečníkem, ale musím zareagovat. Musím zareagovat na pana poslance Munzara o tom backloadingu, jak jste tady říkal, to stahování emisních povolenek. Takže bylo celkem staženo 900 milionů emisních povolenek, z toho 400 milionů v roce 2014, 300 milionů v roce 2015 a 200 milionů v roce 2016.

Na pana ministra Kupku, prostřednictvím - nemusím vlastně prostřednictvím vás, můžu rovnou - ohledně Euro 7, jak jste to tam krásně vyjednali. Proč jste to vyjednávali, to Euro 7, pane ministře? Vyjednání by to bylo, kdybyste řekli, že jste vyjednali to, že bude Euro 6 do té doby, než se zakážou spalovací motory, (s důrazem) a že nebudete automobilový průmysl zatěžovat Euro 7! To je nějaké vyjednání! Ale Euro 7? Viděl jste, co to je za hrůzu, to Euro 7? Takže to vůbec nebylo žádné vyjednání.

A co se týče pana poslance Krále - já jsem tady ten bod zařazovala (Předsedající: Mým prostřednictvím, prosím.) za našeho předsednictví - prostřednictvím pana předsedajícího. Já jsem ho, tady ten bod zařazovala. Já jsem chtěla vědět, jaká je pozice vlády k EU ETS 2, když jsme měli předsednictví. Já jsem ho tady zařazovala, akorát, že jste mi ho neodmávali, jo? Takže teď tady si vyčítat, kdo co udělal a neudělal, to je zbytečné. Protože já jsem se snažila z naší vlády dostat tu pozici, kterou jsem nedostala.

A k panu poslanci Lochmanovi, prostřednictvím pana předsedajícího: pane poslanče, vy jste úplně mimo mísu. Vy jste úplně mimo mísu, když tady vždycky vystoupíte. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP