Korektura


(14.30 hodin)

 

Poslanec Tomio Okamura: V zájmu bezpečnosti našeho státu a našich občanů požadujeme trvalou kontrolu českých státních hranic a nulovou toleranci nelegální migrace. Odmítáme se podřídit migračním kvótám Evropské unie. Opět zdůrazním, že pakliže by bylo SPD po příštích volbách ve vládě, tak nebudeme respektovat migrační pakt EU, který tady odsouhlasila Fialova vláda. Chtěl bych se zeptat v rámci tohoto bodu - proto to navrhuji jako bod číslo 2 na schůzi dnešní Poslanecké sněmovny - právě zástupců Fialovy vlády, jak to chtějí řešit? Když tedy Němci zavedli od včerejška kontroly na všech svých pozemních hranicích a Česká republika ty kontroly zavedeny nemá, tak jak se tahleta situace bude tedy v České republice řešit a co má vláda v plánu? Takže tohleto je druhý bod.

V rámci prvního bodu mě samozřejmě zajímá, jakým způsobem, odkud a jak bude Fialova vláda tedy financovat nebo finančně pomáhat, co teda hodlá dělat při pomoci občanům zasaženým povodněmi? Protože to, co jsme zatím slyšeli včera, bylo, že Fialova vláda zoufale přiznala, že peníze z té rozpočtové rezervy prošustrovala na jiné účely a na české občany, na jejich pomoc, tedy na pomoc českým občanům, nemá peníze. Tu druhou informaci už jsem tady říkal, že v reakci na to české humanitární organizace vyhlašují sbírky pro naše občany, aby jim vůbec mohly pomoci. Takže to je opravdu mimořádně tristní a ostudný stav. Chtěl bych se tedy zeptat - protože to je aktuální věc a občané se nás na to také ptají - jakým způsobem, v jaké finanční výši a jak to tedy bude vlastně probíhat, co má Fialova vláda v plánu v tom, aby finančně pomohla českým občanům, které postihla tato živelná katastrofa? Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy vystoupí s přednostním právem pan místopředseda Havlíček, následují řádně přihlášení poslanci, paní poslankyně Maříková, následuje paní poslankyně Pošarová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení páni ministři, kteří nejsou v Moravskoslezském kraji - jsou zde dva - já se ještě vrátím ke stavebnímu řízení, ke stavebnímu zákonu. Protože kolaps stavebního řízení a doslova a do písmene blamáž vyplývající z digitalizace nabývá právě ve vztahu s povodněmi dalšího rozměru. Pojďme se podívat, v jakém stavu je dneska stavební zákon opět po několika dnech a poté, co to může znamenat pro postižené oblasti.

Zásadní sdělení, které zde padlo už mnohokrát. Zničili jste, co fungovalo, a zavedli jste, co nefunguje. 79. den je za námi, kdy v ostrém provozu nefunguje ani Portál stavebníka, nefunguje ani Informační systém stavebního řízení pro úřady a nefunguje ani geoportál. Sečteno a podtrženo, ani jeden ze zásadních pilířů stavebního řízení v novém režimu nefunguje. Podotýkám v novém režimu, který jste si vy sami nadesignovali, vy sami jste si ho prosadili, vy jste shodili náš stavební zákon. Je třeba opakovat - protože byl připraven - že jste zrušili všechny soutěžní dialogy pro digitální řešení. Já to připomínám proto, protože vy jste převzali komplet odpovědnost za stavební řízení.

Výsledkem toho je, že - opakuji - po 79 dnech jsou stále zásadně omezeni stavebníci, investoři, developeři, projektanti, architekti a tak dále. Zcela jste paralyzovali dotčené obce, zcela jste destabilizovali dotčené stavební úřady. Vznikají miliardové škody, které každým dnem narůstají, a ještě jenom podotýkám, že vám expiruje smlouva s dodavatelem digitálního řešení. Ona expiruje, protože vám ÚOHS sebral možnost s ním dále spolupracovat čistě jednoduše proto, protože jste to netransparentně vysoutěžili. Více se na tom už zkazit nedalo.

Můžeme dlouze řešit a diskutovat, co bylo tou příčinou. Ale faktem je to - teď budu citovat platformu pro zdraví, stavební zákon, která tvrdí, že systém nebyl včas připraven, nebyl dostatečně otestován, nebyl zkoordinován s novým stavebním zákonem, a to navzdory varování odborné veřejnosti. Toto jenom připomínám, říkali jsme si to zde minule. Odborná veřejnost rovná se drtivá většina profesních svazů, spolků, asociací zaměřených na projektování, zaměřených na developerství nebo na stavební činnost. Za 79 dní jste nezvládli nic zásadního. Ten projekt nedokážete manažersky řídit a vaše politické ambice - a to vám vyčítám nejvíc - jste povýšili nad to, co máte činit, a to je služba veřejnosti, služba vůči firmám, služba vůči drobným stavebníkům nebo domácnostem. Co hůře, absolutně nereflektujete ani v této kritické chvíli ve smyslu stavebního zákona zpětnou vazbu od odborné veřejnosti.

Teď se pojďme podívat, co to znamená pro dotčené obce nebo postižené oblasti. Představte si, že v této chvíli jsme v situaci, kdy, ad jedna, jsou stavební úřady - pochopitelně v těch postižených oblastech - zavalené žádostmi, které se nakumulovaly k 30. 6., protože jste všechny vyzvali, když už jste věděli, že to nebude fungovat, ať rychle začínají podávat žádosti o stavební povolení. Takže jsou totálně zahlcené. K tomu nejsou schopni řádně zadministrovávat to, co už jede od 1. 7, čili v režimu nového stavebního zákona, v režimu té zpackané digitalizace. To, co se dělalo dříve 10 minut, se nyní dělá 3 hodiny, a to ještě často s výsledkem, který neuspokojí. Do toho všeho si představte, že jim začnou padat žádosti o rekonstrukci, novou stavbu a tak dále, všech zničených objektů.

Takže v tuto chvíli máme jednu jedinou prioritu - to je na vás, členové pětikoalice - abyste už konečně přestali strkat hlavu do písku. Velmi dobře víte - s výjimkou Pirátů, kteří se nějakým způsobem staví za svého předsedu - že je ta situace katastrofální. Nechápu, proč to neustále omlouváte. Přece i vy musíte být vystaveni obrovským tlakům ve vašich regionech. Ale dobře, je to vaše odpovědnost, premiér nebyl schopen si zjednat pořádek, nebyli jste schopni vymyslet jiné řešení než to, že to neustále před sebou posouváte. Budiž, je to tedy zcela za vámi, ale přesto alespoň v tuto chvíli přestaňme, opakovaně říkám, strkat hlavu do písku a pojďme se snažit pomoci alespoň těm lidem, kteří přišli o střechu nad hlavou a budou potřebovat rychlé stavební řízení. Čili pojďme společně najít řešení, které umožní okamžitou pomoc a obnovu, přičemž je třeba u toho sdělit jednu důležitou věc.

Opět vůbec nechápu, proč ministr pro místní rozvoj toto ještě nekomunikuje. Já jsem čekal bláhově, že na té včerejší šílené tiskové konferenci, kde místo toho, abyste řekli, co nastane, co mají lidé dělat, tak jste tam tři čtvrtě hodiny hovořili o tom, co všechno nastalo v těch posledních 34 dnech, což si ti lidé buď dohledají, nebo to vědí, opakovali jste to, co všichni už dávno znají. Tak jste měli říct, na co se ti lidé mají připravit. Čekal jsem, že když dostal slovo ministr pro místní rozvoj, že jeho největší průšvih, který je spojený s nefungujícím stavebním řízením, tak pro lidi, kteří si budou muset o to stavební řízení nějakým způsobem žádat, anebo budou do něj namočeni, tak že jim vysvětlí, co mají dělat. Ani slovo k tomu nepadlo. To opravdu nechápu. Nemá jinou agendu, nemá důležitější agendu, nemá tady větší průšvih než toto. On k tomu neřekl ani popel, ačkoliv velmi dobře věděl, že ti lidé čekají na to, jakým způsobem si mají v novém nebo starém režimu žádat o to, aby si postavili nebo zrekonstruovali garáž, plot nebo celý domek.

Proč to říkám? Protože do stavebního zákona dala v minulosti vláda hnutí ANO jedno ustanovení, a to je zásadní věc. Je to o tom, že během živelných pohrom - například jako jsou tedy povodně - mohou lidé zničenou stavbu obnovit - dobře poslouchejme - podle původního povolení nebo podle původní dokumentace. Jinými slovy, úřad jim má povinnost kopie dokumentace vydat, kdyby ji třeba neměli, někde uplavala nebo shořela nebo nevím, cokoliv jiného. To jsme tam vložili my. Zaplaťpánbůh, že se to tam vložilo. Teď je možné to zaktivovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP