Korektura


(14.20 hodin)

 

Poslankyně Alena Schillerová: Ten dokument se jmenuje Úsporná opatření, dotace 2024, konsolidační balíček a je od září minulého roku dostupný na webových stránkách Ministerstva financí. A rovnou říkám, že ani výdaje státního rozpočtu na příští rok v tomto ohledu rozhodně nejsou v pořádku a s největší pravděpodobností by znamenaly omezení nebo zastavení protipovodňových investic. Na ochranu přírody a krajiny hodláte v roce 2025 uvolnit 1,7 miliardy korun, což je, vážená vládo, zhruba třetina alokace v roce 2021, s přihlédnutím k inflaci pak sotva čtvrtina.

Prosím berte tuto informaci velmi vážně, protože vím, že v těchto dnech bude vláda finalizovat návrh rozpočtu na příští rok a dost možná novelizovat i ten letošní.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy s přednostním právem přihlášený pan předseda Okamura. Pan předseda Fiala stáhl svoji přihlášku, ale naopak se přihlásil s přednostním právem pan místopředseda Havlíček, takže ten bude následně po panu Okamurovi vystupovat. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, dovolte mi jménem hnutí SPD vyslovit velké poděkování hasičům, vojákům, policistům, záchranářům i všem ostatním, kteří se zásadním způsobem podílejí na zmírnění dopadů aktuálních povodní. Fialova vláda jim ale dlouhodobě odmítá kompenzovat propad jejich reálných platů. Velké poděkování samozřejmě platí také všem dobrovolníkům. Zásadní na zvládání celé situace jsou také fungující pravidla krizového řízení, která byla legislativně přijata již v minulosti jako reakce na povodně v roce 1997. Vláda Petra Fialy bohužel odmítla zvýšit platy hasičům, policistům a vojákům od 1. října o 10 procent, přestože jim to slíbila, a nyní se jejich prací chlubí. To je velice pokrytecké. Podle názoru SPD musí být veškeré rezervy státního rozpočtu nyní použity výhradně na pomoc českým občanům postiženým povodněmi.

Zároveň je potřeba pomáhat našim lidem, kteří přišli v důsledku povodní o svůj majetek, a nikoliv dále podporovat Ukrajinu. Protože jak jsme se dozvěděli z vyjádření Ministerstva financí, konkrétně ministra financí Stanjury z ODS, tak z 11miliardové rozpočtové rezervy, co měla vláda na letošní rok, zbývá na naše občany miliarda, protože vláda použila rozpočtovou rezervu mimo jiné na ukrajinské imigranty.

Takže to je opravdu tristní stav v situaci, že vláda vládní rozpočtovou rezervu použila na cizí lidi a nyní v této situaci na naše občany vyhlašují humanitární organizace, například organizace ADRA nebo Červený kříž, sbírku. To znamená, vláda na naše občany nemá a poslala to cizincům, Ukrajincům. A na naše občany, kteří teďka jsou v nouzi a potřebují peníze, tak humanitární organizace vyhlašují sbírku. To je opravdu tristní výsledek politiky Fialovy vládní pětikoalice. Takže zase se mají na všechno lidé skládat sami, zatímco Fialova vláda poslala na Ukrajinu a Ukrajincům 124 miliard a teď Fialova vláda nenajde peníze na to, aby opravila nebo postavila lidem nové domy. Připomínám, že za posledních deset let se výdaje státního rozpočtu navýšily o bilion korun a o stejnou částku za tři roky této vlády také státní dluh. Peněz tedy mají dost, ale vláda s těmi penězi neumí hospodařit.

My budeme dále vytvářet politický tlak na vládu za to, aby se pomoc dostala k těm nejzranitelnějším a k těm potřebným a aby se na nikoho nezapomnělo, protože Fialova vládní koalice, tahleta politika je opravdu tristní, a to zvláště v situaci, že za necelé tři roky fungování Fialovy vlády se lidem znehodnotily úspory téměř o třetinu. Srpnová inflace totiž přesáhla odhady ekonomů i České národní banky a byla vyšší, než se očekávalo. Meziročně dosáhla úrovně 2,2 procenta, přičemž za necelé tři roky fungování Fialovy vlády je téměř na hranici 30 procent, což mimo jiné znamená třetinové znehodnocení úspor českých občanů a dramatický propad jejich reálných příjmů, mezd a platů, který se v mnoha případech například u státních zaměstnanců, pohybuje okolo 20 procent.

Varující je průměrný meziroční růst cen služeb o 5 procent. Meziměsíčně opět značně rostly ceny mnoha druhů potravin, zejména uzenin, ovoce, mléka, másla, které pak meziročně zdražilo o 22 procent. Na meziroční růst cenové hladiny měly v srpnu už tradičně největší vliv ceny bydlení. Nájemné zdražilo o 6,6 procenta, vodné o 10,9 procenta, stočné o 13,4 procenta, elektřina o 8,2 procenta. Všechny tyto údaje jsou údaje Českého statistického úřadu a jasně ukazují, že premiér Fiala a další ministři nemluví pravdu, když hovoří o zvládnuté inflaci, o poklesu cen potravin a podobně. Jsou to zase jenom jejich lži. Růst cen základních životních potřeb během funkčního období Fialovy vlády je katastrofální a ničí životní úroveň širokých vrstev občanů včetně všech pracujících. Vláda Petra "Drahoty" na boj proti inflaci vědomě a záměrně rezignovala. Naopak její růst ohromnými deficity státního rozpočtu a zvyšováním nepřímých daní podporuje.

Závěrem v rámci navržení tohoto bodu na program schůze, bod bude mít název Za fungování Fialovy vlády se lidem znehodnotily úspory téměř o třetinu a ještě k tomu dodám druhou větu v rámci názvu: Pětikoalice ničí životní úroveň širokých vrstev občanů, tak já bych ještě jednou chtěl poděkovat složkám integrovaného záchranného systému a všem lidem, kteří pomáhají překonat obtížnou situaci v místech zasažených povodní. Přeji všem lidem, kteří jsou zasaženi nebo se museli evakuovat, aby se co nejrychleji mohli vrátit do svých domovů.

Takže já bych jako bod číslo 1 na schůzi dnešní Poslanecké sněmovny chtěl navrhnout bod s názvem Za necelé tři roky fungování Fialovy vlády se lidem znehodnotily úspory téměř o třetinu. Pětikoalice ničí životní úroveň širokých vrstev občanů.

Jako bod 2 na schůzi dnešní Poslanecké sněmovny bych chtěl navrhnout velice aktuální bod, protože České republice hrozí, že nelegální imigranti zůstanou v České republice na náklady našeho státu. Německo totiž zavádí od 16. září kontroly na všech svých pozemních hranicích. Proto hrozí, a je to zároveň i název mého bodu, hrozí, že nelegální imigranti zůstanou v České republice na náklady našeho státu. Německá vláda tímto opatřením, to znamená, že zavádí kontroly na všech svých pozemních hranicích, de facto přiznává zásadní nebezpečí a nezvládnutí současné vlny nelegální migrace do států Evropské unie, kterou v období vlády kancléřky Merkelové v roce 2015 samo nastartovalo a eskalovalo.

Za hnutí SPD znovu opakuji, že požadujeme trvalou kontrolu českých státních hranic a nulovou toleranci nelegální migrace. Nelegální migrace do států Evropské unie z islámských a afrických zemí je bezesporu největším současným evropským bezpečnostním rizikem, a to i z hlediska České republiky. Fialova vláda a ministr Rakušan na boj proti této migraci fakticky rezignovali, protože permanentní kontroly na hranicích při vstupu do České republiky neprobíhají. Reálně tedy hrozí, že nelegální migranti zachycení na česko-německých hranicích budou muset zůstat v České republice na naše náklady.

A z čeho tyto obavy pramení? Podle německých statistik podali cizinci v Německu od začátku letošního roku do konce července zhruba 153 tisíc žádostí o azyl. Do konce roku by to mohlo být až 263 tisíc. V loňském roce to bylo 352 tisíc žádostí cizinců o azyl, tedy přes 600 tisíc migrantů za dva roky. Německý přístup k masové migraci je navíc pochybný a nevěrohodný, protože v minulých dnech uzavřel německý kancléř Olaf Scholz s prezidentem africké Keni Williamem Rutem dohodu o příchodu 250 tisíc migrantů, tedy čtvrt milionu migrantů z této africké země, do Německa.***

 

 




Přihlásit/registrovat se do ISP