Korektura


(14.10 hodin)

 

: Přehled zbývajících bodů k projednání vám byl rozeslán elektronickou poštou a nyní je tedy možnost vystoupit na změnu pořadu. Mám tady několik přihlášených. Nejdříve pan předseda Benda, paní předsedkyně Schillerová, pan předseda Okamura, pan předseda Radim Fiala, následují poslanci Karla Maříková, Marie Pošarová, Jan Síla a Radek Vondráček. Mám špatně pořadí, Radek Vondráček a Jan Síla, ať jsem přesná. Nyní tedy vystoupí se svými návrhy pan předseda Benda, a vás prosím, kolegyně a kolegové, o ztišení.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní předsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, já přečtu ty návrhy, které jsme dnes přednášeli na grémiu a kde od některé z opozičních stran zaznělo, že nemají zaznít z grémia, takže zaznívají z mých úst.

Za prvé, abychom dnes za bod 104, to je návrh paní kolegyně Adámkové, zařadili body 50 a 51 sněmovní tisky 759 a 760, kybernetická bezpečnost a související. Pokud toto bude schváleno, tak abychom za ně zařadili body 61 a 62 sněmovní tisky 778 a 779 volební kampaně a související. Dále abychom za bod 47 tak, jak byl navržen z grémia, zařadili bod 48, sněmovní tisk 755, občanský zákoník. A poslední do bloku prvních čtení, abychom nakonec toho bloku prvních čtení za bod 67 zařadili bod 52, sněmovní tisk 761, o některých podmínkách podnikání a výkonu některých činností v oblasti cestovního ruchu. To jsou změny do dnešního dne v případě těch navazujících.

Dále zítra ráno po projednání třetího čtení bodu 200, sněmovního tisku 725, abychom zařadili bod 22, podmínky obchodování s povolenkami a emise skleníkových plynů, sněmovní tisk 697, který jsme tady dělali v pátek, dále za tento bod bod 37, podnikání na kapitálovém trhu, sněmovní tisk 731.

 A poslední, ne, ještě předposlední změna, kterou navrhnu, abychom zítra za pevně zařazený bod ve 14.30, bod 55, zařadili bod 63 sněmovní tisk 780, ozdravné postupy a řešení krize na finančním trhu, první čtení, podle § 90 odst. 2 s tím, že tyto dva body by se doprojednaly a teprve pak by následovaly ty zařazené tisky 774, 776 a 767

A poslední návrh, abychom zítra na konec našeho jednání, nejpozději však v 19 hodin, zařadili bod 217 odvolání člena Rady České televize Luboše Xavera Veselého, sněmovní tisk dokument 4516. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji za přednesené návrhy. Nyní je tedy přihlášena paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně.

Vážené dámy, vážení pánové, hasiči, policisté, záchranáři a nově také vojáci. Nikdo z nás běžných lidí si neumí představit nasazení, které v těchto dnech podstupují hasiči, ať už dobrovolní, nebo profesionální. Do pěti minut od povelu vyráží v plné výstroji z garáží hasičáren xkrát za noc, xkrát za den. Stojí v první linii, když ostatní hledají úkryt. Riskují vlastní životy, aby ochránili nás všechny.

To, co dělají, není jen práce, je to poslání a za jejich naprostou profesionalitu patří a je na místě nyní smeknout a poděkovat jim. (Potlesk.) Děkuji.

A proto nemůže být vhodnější okamžik než dnes, abych připomněla to, čemu tady dlouhodobě není dopřáváno slechu. Je tomu přesně měsíc, co se vláda rozhodla, že odklopí zrak od zaměstnanců státu a k 1. září nepřidá ani korunu. Tehdy naše stínová vláda uspořádala tiskovou konferenci, kde jsme mimo jiné upozornili, že jedněmi z nejpodfinancovanějších skupin jsou hasiči. Bez sebemenšího zájmu vlády jsem tam konstatovala suchý fakt, že hasiči za této vlády přišli o 22 % svých reálných platů, že nástupní plat hasiče, člověka, který v zaměstnání riskuje svůj život, je 31 000 korun hrubého.

Dovolte mi, abych vám přečetla SMS zprávu od jednoho neznámého hasiče ze Slezska, kterou mi poslal o víkendu. On se tedy představil, ale požádal mě, abych jeho jméno neuváděla, a dovolil mi vás s obsahem seznámit. Cituji: "Dnes ráno, chlapi, bude potřeba postavit třetí výjezd. Z města přijde velká povodňová vlna. Vím, končí vám šichta, je sobota, musíme postavit na výjezd ještě Tatru. Potřebuju tři chlapy. Chlapi, díky, už je vás šest. O peníze na výplatu se rvát moc neumíme. To za nás musí udělat politici, ale když jde do tuhého, nezradíme. Děkujeme." Konec citace. (Potlesk.)

Já vím, že teď musíme řešit akutně vybílenou rozpočtovou rezervu, humanitární pomoc, pitnou vodu, energie, vysoušeče. Ale taky vím, že tento okamžik nesmí zůstat promarněn, co se týče apelu na ostudnou platovou politiku vlády směrem ke svým zaměstnancům. Jak vidíte, stát potřebujeme. Potřebujeme ho, když je nám nejhůře, potřebujeme ho, aby ochránil naše zdraví, životy, náš majetek, aby nejen vybudoval, ale i ochránil infrastrukturu, kterou každodenně využíváme. A zaměstnanci státu si zaslouží, aby k nim bylo přistupováno slušně a férově, a taky aby jejich reálné mzdy třetí rok po sobě neklesaly.

A ještě bych byla velice ráda, abychom dnešní situaci využili k tomu, že si definitivně vyjasníme některé pojmy, abychom si dobře rozuměli, protože o skutečných prioritách tady žádný politický spor být nemůže. Těmi prioritami je za mě impuls k rychlému dokončení strategických protipovodňových investic typu Nové Heřminovy, posilování drobných protipovodňových opatření, záchrana a následná obnova území.

To všechno je důležitější než rozpočtová odpovědnost, nejsou-li v rozpočtu dostatečné rezervy, případně byly-li v průběhu roku využity na běžné výdaje.

A teď k těm pojmům, které je čas si vyjasnit. Obracím se zejména na pana ministra financí Stanjuru. Pane ministře, ani zadržování vody v krajině, ani podpora spolkové činnosti dobrovolných hasičů, ani podpora integrovaného záchranného systému, ochrany obyvatelstva a krizového řízení, ani podpora akceschopnosti vodní záchranné služby českého Červeného kříže, nic z toho není národní dotační byznys. Nechci a nebudu dále rozviřovat politické sváry, ale pan ministr velmi dobře ví, o čem mluvím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP