Korektura


(13.20 hodin)

 

Poslankyně Berenika Peštová: A jestliže tu hmotu potřebuju tady, tak už ji nemůžu dostat sem. To je jedna věc.

A druhá věc. Já, jestli třeba náhodou jsme to nevzali za špatný konec. Já vím, že spousta studií tady říká to a druhá zas to vyvrací, jsou ty oponentní studie. Já jsem takovou diskusi vedla se svým bratrem, který je palivář, a on mi dal jednoduchou otázku. Co se stane s kolou, když ji dáš na sluníčko? Já říkám, uteče mi, CO2? Říká správně. Zahřeje se a uteče ti CO2? Co se stane, když hromadně odlesňuješ? Říkám, no, utíká CO2. Říká správně, zahřívají se ti vodní plochy, odtamtud také utíká CO2. Jestli náhodou se nehoníme za úplně jiným cílem, než bychom se měli honit, že ten problém třeba není tady u nás, ale je úplně někde jinde. Tím hromadným odlesňováním dochází právě k tomu oteplování a tomu vypařování toho CO2. Jestli třeba my s těmi sedmi procenty to tady asi neutrhneme, že? Říkám, těch studií je spousta, která říká jedna to, druhá jde proti, říká něco jiného. Kde je ta pravda tedy? My se tady opravdu střílíme do hlavy a ta pravda je třeba úplně někde jinde. (Předsedající: Čas.) Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní je přihlášen pan poslanec Jiří Kobza ve faktické. Ještě načtu omluvu. Omlouvá se pan poslanec Jaroslav Dvořák od 13.15 hodin ze zdravotních důvodů a nyní pan poslanec Kobza. Prosím.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji. Dámy a pánové, ještě jednou hezké odpoledne. Já bych si opět dovolil připomenout pár základních faktů. Ten první je, že klimatické změny tady byly, jsou a budou. Je prokázáno 56 dob ledových a z toho pouze ty dvě poslední zasáhly lidskou rasu, když tady byli neandrtálci, tedy popravdě řečeno - a jejich vliv na globální klima, si troufnu říct, že je zanedbatelný. Takže na základě vědeckých dat, a tady bych odkázal na vědeckou skupinu Climate Intelligence Foundation, což je sdružení přírodovědců, které se touto otázkou zabývá, prokázalo naprosto nezvratně, že emise nemají vliv na oteplování. Je to přesně naopak. Už to tady naznačila, vaším prostřednictvím, paní kolegyně Peštová. Napřed se to musí ohřát a potom můžou jít emise.

Názorný příklad jsem viděl v Norsku před dvěma měsíci na služební cestě, kdy v Tromso za polárním kruhem na univerzitě si rektor stěžoval, že má problémy s emisemi, že mu rostou emise, protože jak ustupuje ledovec, obnaží se půda, v ten moment se tam chytne nějaký život a začne produkovat CO2. To je důležitý fakt a to si musíme uvědomit, protože my jsme v situaci Tycha de Brahe, který přesvědčoval inkvizici, že věci padají ze shora dolů, a oni mu říkali ne, ne, padají nahoru, protože nahoře je Bůh. A celá tahle ta filozofie Green Dealu je prostě postavena vzhůru nohama a musíme si pamatovat, že ta základní mantra je, že prostě napřed se to musí ohřát a pak půjdou emise, ne obráceně. A ty plyny v atmosféře nás navíc ještě chrání před tím, aby planeta Země neskončila jako Mars, zmrzlá na kost a bez života. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji i za dodržení času a táži se ještě pana ministra, zda nechce - protože jsem si nebyla jistá. (Ne.) Proto tedy se vracíme do obecné rozpravy k řádně přihlášeným, a to je pan poslanec Richard Brabec a poté pan poslanec Ivan Adamec. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuju za slovo, vážená paní předsedající. Kolegyně, kolegové, vážený pane ministře, je mi jasné, a to říkám bez jakékoliv ironie, že pan ministr Hladík má teď plnou hlavu vody, tedy povodní, aby tomu bylo úplně rozumět dobře, a máme všichni plnou hlavu vody. Na tom se shodneme bez ohledu na politickou orientaci, že samozřejmě teď je něco, co by nás mělo samozřejmě sjednocovat, protože můžeme mít názor a máme názor rozdílný na různé věci, a budeme se určitě škádlit a kočkovat ještě dlouho přes volby i do dalších voleb o více či méně důležitých věcech, ale teď určitě tohle téma je důležité.

Nicméně když už na tenhle bod celkem k mému překvapení se dostalo, protože jsem si myslel, že právě vzhledem k tomu, jaké jsou jiné priority, tak že bude pětikoalice spíš mít tendenci to druhé čtení posunout někam, až na to bude prostor a asi větší klid, protože já i to druhé čtení považuju za velmi důležité. Protože já bych se zase přesunul od těch filozofických věcí, kdy řešíme, jestli a kolik řekněme vymírání druhů tady v historii bylo, ano, bylo jich tady, jestli se nemýlím, šest, a možná, že skutečně nám teď hrozí sedmé hromadné vymírání druhů, ale bez ohledu na to já jsem třeba zrovna příznivcem myšlenky, že klimatická změna reálně nějaká probíhá. Můžeme diskutovat o tom, jaký vliv na ni má člověk, jaký vliv na ni má lidstvo, ale asi se shodneme na tom, že se na ni musíme adaptovat, protože ono nám také nic jiného nezbývá, protože ta takzvaná mitigace, tedy zmírňování klimatické změny, to je velmi složité. Víme dobře, že setrvačnost toho zmírňování je obrovská. I kdybychom zítra přestali na celé planetě topit, svítit, jezdit autem, tak to klima se bude měnit ještě dalších možná 50 let a pravděpodobně ještě déle a ten efekt třeba z toho budou mít naše děti nebo naši vnuci, což neznamená, že bych teď alibisticky mluvil o tom, že to nemá smysl.

Ale musíme se na to podívat i z toho pohledu, jestli opravdu to smysl má z pohledu České republiky a z pohledu Evropy. A tady se opravdu vláda Petra Fialy chytla do vlastní pasti, která hlasitě sklapla a sklapla přesně ve chvíli, kdy si vláda uvědomila, co znamená vlastně to konkrétní schválení balíčku, a to, co znamenalo naše předsednictví. A tady si to je potřeba říct, protože ono to úzce souvisí s tím, co bude dál, protože já udělám tedy velmi krátký a rychlý návrat do minulosti, poměrně nedávné minulosti, protože víme, co říkal tehdejší šéf ODS nebo i dnešní šéf ODS, ale tehdy ještě nebyl premiér, dnešní premiér pan Petr Fiala. Před volbami říkal: nedopustíme další zvyšování ceny emisních povolenek a x dalších věcí, samozřejmě zákaz spalovacích motorů a spoustu dalších věcí, a nedopustíme, aby ty povolenky měly další negativní vliv, jejich cena, na občany. Všechno tohle se stalo pod vedením tedy předsednictví České republiky, všechno tohle to bylo odhlasováno.

Jestliže včera říkal v interpelacích pan premiér Fiala o tom, kdo to způsobil, tak opět jako v těchto věcech vždy mířil úplně mimo terč, protože se měl podívat do zrcadla. Protože kdyby tohle skutečně se rozhodovalo dříve, a já můžu říct, protože jsem u těch jednání byl, a na to je x důkazů, protože ve chvíli, kdy se o tom mluvilo, ať už o Green Dealu, a koneckonců já si pamatuju pana kolegu Adamce, když jsem tady stál jako ministr, a on vždycky říkal, to nikdy nedopusťme, prostě pro to bychom nikdy nehlasovali, pro tyhle věci, a přesto pro ně vláda hlasovala, odsouhlasila je vláda Petra Fialy a naplnily se. Naplnily se v rámci balíčku EU ETS II. Konkrétně se naplnily, protože předtím nikdy v tomto detailu diskutovány nebyly, a hlavně ten ďábel se skrývá v detailu. Když se o nich hovořilo na úrovni Evropské unie, tak to vždycky bylo v horizontu nebo v rozměru 55% snížení emisí v rámci celé Evropy. Tenkrát se totiž bojovalo o to, zda náhodou nepadne na Českou republiku povinnost, abychom těch 55 % emisí nemuseli ušetřit my sami na té individuální bázi. Protože já to jenom připomenu, možná že to nevíte, ale jediný závazný cíl, který tady vlastně doteď je, bylo 40 % z toho systému EU ETS I, tedy z těch velkých zařízení do roku 2030. A tyhle splníme. Splníme je relativně v pohodě a dokonce je překročíme. Samozřejmě to úzce souvisí hlavně s odstavováním uhlí, ale překročili bychom je i tak.

Ale to, co se stalo mezi tím, kdy do toho Evropská komise vsunula ty konkrétní věci, a to znamená zatížení pro občany, ať už topení uhlím, plynem a pohonných hmot, problémy s nutností zateplování starších budov, nucení lidí, aby byly už novostavby - a nejenom lidí nebo občanů, ale samozřejmě i institucí, škol, všech úřadů státu, a já některé ty věci nezpochybňuji. Myslím si, že některé z nich, jako například právě proto, aby stát podporoval zateplování, aby stát podporoval ty nové zdroje, jako jsou kotle. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP