Korektura


(13.30 hodin)

 

Poslanec Richard Brabec: Já si myslím, že to je v pořádku, protože tím totiž hodíme několik zajíců najednou, ale úspěšně, nebo zabíjíme několik much jednou ranou. Tím totiž nejenom spoříme CO2, ale také vylepšujeme kvalitu ovzduší, a to vážení prostě není automatické. Je ideální, když dokážeme najít instrument, jako byly kotlíkové dotace, jako je Nová zelená úsporám a tak dále, kdy pomáháme lidem ušetřit a zároveň šetříme životní prostředí. V případě, CO2 to tak vždycky jednoduché není.

A teď na to narážíme, protože teprve potom, po té slávě, a tu si všichni pamatujeme, kdy před nastoupenou zelenou jednotkou nám paní von der Leyen a pan Timmermans gratulovali, jak to tedy Česká republika pěkně provedla, jak provedla Evropu tím českým předsednictvím a co se všechno podařilo, tak se teď pod tím tlakem, když se začaly zjevovat ty věci, jak to může dopadnout na občana, vláda zalekla. Já se jí ani nedivím, novináři si z toho udělali ten takzvaný "český Green Deal", vláda si za to mohla trochu sama, protože v některých těch materiálech se skutečně objevily cíle, které ani nejsou v rámci Green Dealu, respektive (Nesrozumitelné.) nás nikdo nenutí.

A já si velmi dobře pamatuji, v jaké atmosféře to všechno vznikalo a bylo jasně řečeno, že předtím, než bude pokračovat jakákoliv debata o EU ETS II, budou muset být k dispozici dopadové studie. Dopadové studie, jak to dopadne na jednotlivé kategorie. A ty nikdy nevznikly. Nikdy nevznikly. To znamená, vláda jim to měla hodit na hlavu a říct - vážení, vy jste něco slíbili a vy jste to nesplnili, a protože jste to nesplnili, tak potom my prostě nemůžeme pokračovat v nějakém schvalování těchto věcí. A to se prostě nestalo.

A já si pamatuji, a přiznám se k tomu, že v roce 2015 v rámci schvalování Pařížské dohody, když ještě hlasovala i Čína pro, když hlasovaly Spojené státy, tenkrát ještě dojednával tehdejší vice presiden Biden za prezidenta Obamu, a byla tam Indie, bylo tam Rusko, dokonce. A celý ten svět vypadal, že je schopen se sjednotit na tom, aby opět jako globálně řekl "musíme s tím něco udělat". No jo, ale v těch dalších letech skutek utek. Cíle zůstaly, ale už přestaly být naplňovány. A jediná Evropa jde s tím praporem, ale zapomíná se dívat za sebe, protože za ní už nikdo nejde.

Já vám uvedu takový případ, možná to je trošku mimo, ale pro mě je to úplně jako nejprůzračnější případ toho, jak to ten svět bere. Austrálie, víte, že je velký producent uhlí. Austrálie se také přihlásila ke klimatické neutralitě do roku 2050, ale víte, co řekli? Jim to snížení emisí vyšlo asi na 60 %, tedy ne na 100 %, nebo 90 %, jak třeba predikuje i naše vláda v rámci nové Politiky ochrany klimatu - poprvé, musím říct, my jsme nikdy tenhle ten cíl za nás neměli, aby Česká republika směřovala ke klimatické neutralitě jako individuálně. A ta Austrálie řekla: "Ne, ne, my budeme dál produkovat to uhlí, my ho budeme dokonce i vyvážet, my snížíme 60 %", a ti novináři se jich ptali, nebo opozice: "A jak? Co uděláte s těmi zbývajícími 40 procenty?" Paní premiérka tenkrát, myslím, australská, nebo premiér... Měli tam premiérku v té době... Řekla, no, je tady věda a výzkum, jsou tady technologie nové a my věříme, že těch 40 % do toho roku 2050 nám prostě ta věda vymyslí. Nazdar, odjezd, konec hlášení.

Takže i takhle se to dá dělat. Austrálie, velký producent CO2. Já nejsem super alibista, já vím, že se něco děje. Koneckonců to, co se teď děje s tím počasím, skutečně souvisí s tím, že před pár týdny jsem byl v Chorvatsku a Středozemní moře mělo 31 stupňů. Prostě to jsou extrémní věci, takže tohle to je voda také ze Středozemního moře, která nám, užijme si moře teda teďka, bohužel, padá nám v podobě, kterou jsme si určitě nepřáli, a hlavně v objemu, který jsme si určitě nepřáli, a přejme si všechno dobré, ale já nepochybuji o tom, že se něco zásadně děje.

Ale otázka je, co s tím budeme dělat, co s tím můžeme udělat a jestli ta Evropa dál skutečně nekráčí k té ekonomické zkáze, aniž by byla reálně schopna výrazně ovlivnit to, co se děje s globálním klimatem. A já se v to velmi obávám. Velmi obávám, protože ta moje, ten můj optimismus mírný z toho roku 2015 byl pak mnohokrát přeražen tou skepsí, kterou jsem viděl na těch dalších klimatických konferencích, kdy už se mluvilo jenom o tom, kdo to teda zaplatí a kdo dá těch zhruba 100 miliard dolarů ročně, které se svět zavázal dávat těm rozvojovým zemím, aby také něco dělaly. Ale potom ty další země a hlavně ti největší emitenti už tu svoji ambici dávno ztratily, anebo o ní jenom hovořily, ale reálně už ji neměli, protože Evropa je jediná, která má závazné argumenty... Která má závazné, řekněme, cíle. Která má cíle při tom, když je nesplní, že budou někoho trestat. To nikdo jiný nemá. Všichni jste dali dobrovolné a řekli: "No, tak je nesplníme, no, tak se posunou o rok nebo o dva."

Čína jasně řekla: "Ano, my vnímáme naši pozici, my chceme směřovat ke snižování emisí, ale máme pro to zásadní podmínku - aby to neznamenalo ekonomické problémy Číny." Takhle to prostě čínský prezident Si jasně řekl několikrát. A ty tam jsou sliby z Paříže, kde ta Čína to říkala: "Ano, my jsme leader ve snižování a budeme snižovat." (Nesrozumitelné. Si?) Nám určitě snižuje částečně emise, ale posunuli si ty věci někam a nikdo to nebere tolik vážně jako Evropa.

Já to říkám právě proto, že jednoznačně nastal čas, prostě proto - podívejme se na pozici Polska, Slovenska, Maďarska, na to, aby byly zásadním způsobem přehodnoceny všechny ty klíčové dokumenty, protože já jsem prostě přesvědčen, že Green Deal je opravdu mrtvý v té stávající podobě tak, jak byl schválen, je mrtvý. A tohle to, takovéto... Ta snaha ho nějakým způsobem oživit a znovu ještě vykřikovat o 90% snížení do roku 2040 jenom znamená, že i nové vedení Evropské komise je úplně mimo mísu.

A dokud se tohle to nezmění na úrovni státu členských, a já tady ty zárodky naštěstí už vidím. Ale myslel jsem si, že i ten zárodek bude i nová česká vláda, která nepochybně tu ambici měla, ale to se nestalo. A teď ta, jak jsem říkal, ta past sklapla a teď mi tady vidíme, a omlouvám se, jak už stárnu, takže mám ty delší úvody (Smích v sále.), ale už se blížím k nějakému vrcholu, ale... Ne, nebojte se, to už bude rychlé...

A je to prostě teď o tom, že tady vidíme úplně krystalickou ukázku několika chytrých horákyň, protože vláda dala návrh novely, kde ta transpozice není. Pak jsou k tomu pozměňovací návrhy, kde v jedné je plně, v jedné je částečně a teď si tedy poslankyně, poslanče a občané, vyber, co myslíme vážně. Tak co teda myslíte vážně? Děkuji za pozornost. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji pěkné odpoledne. Vyměnili jsme se v řízení schůze. Budou následovat dvě faktické poznámky, nejprve paní poslankyně Berenika Peštová, potom pan ministr Hladík. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Předsedající... Slyším "ježíšmarjá". (Poslanec Adamec říká, že to neřekl. Poslankyně Peštová reaguje smíchem.) Ne, neřekl, dobře, neřekl.

Já jsem pozorně poslouchala, co říkal můj předřečník Richard Brabec, a on tam zmiňoval ty kotlíkové dotace. Jak jsme to nastartovávali, jak jsme chtěli, aby se ta emisní třída, jedničky, dvojky, aby se vyměnily... Teď už vlastně od toho... Teď už to máme za sankce, že jo, takže v každém případě já jsem chtěla tady podotknout, na to jsme narazili i s panem ministrem, bohužel tam nebyl nikdo za průmysl... A já jsem také provedla, byť jsem neměla tu jedničku, dvojku, ale provedla jsem to, že jsem si koupila tepelné čerpadlo za své, bez dotací, a oni mi mezitím zrušili ten tarif. Takže ve své podstatě tepelné čerpadlo, které jsem si za své koupila, abych byla ekologičtější, tak teď nemám ten tarif, který mi měl ve své podstatě trošičku zaplatit... Tu investici nějak umořit. Bohužel ten tarif není, pan ministr mi tam říkal, že sám psal nějaké ostré dopisy na pana ministra Síkelu. Dopadl asi stejně.

Takže ten tarif tam není. A další věc je, to jsou vlastně fotovoltaiky. Zase... Obrací se na mě lidi - vy jste nás nahnali, že máme ty fotovoltaiky na té střeše, a teď oni od nás chtějí peníze, když to dáváme do sítě. No, to je zcela logické, to by jim také někdo měl říct na začátku, že když budou vyrábět všichni a nebudou mít ty baterie a nebudou spotřebovávat a ten přebytek budou dávat do sítě, no tak bohužel, když vyrábí všichni, tak je přebytek a budou muset platit, že to tam do té sítě dávají.***




Přihlásit/registrovat se do ISP