Autorizace


(11.30 hodin)

 

Poslanec Ondřej Babka: Přece takhle to funguje vždycky, že ve chvíli, kdy tam přesně ten nezávislý producent přinese spoustu té kreativy, jak jste říkal, a tak dále, a tak dále, tak přece tam nebude ten problém, aby si smluvně dohodli, jakou výši těch práv budou, a nebudou mít. Já vám rozumím, ale jenom nerozumím tomu, proč do toho zákona musíme explicitně psát, že má podíl na právech ve výši státní dotace. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. S faktickou poznámkou se přihlásil elektronicky pan zpravodaj Lacina. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Lacina: Teď asi hlavně pro pana Babku, i když ta debata je zajímavá. Já vám řeknu, jak to vypadá v praxi, pane poslanče. Vy dostanete od té televize smlouvu, ta má pět stránek, a vy řeknete - tak v § 4 škrtáme b), c), d) a chci tady připsat jeden. A ta televize vám odpoví - takhle to je a takhle to bude, berte, nebo nechte být, tvůrců je mnoho, nemusíte to dělat vy. To je běžné moje setkání dlouholeté jako autora. Já jsem měl dvě identity. Ta druhá identita byla jako 100% vlastník malé produkce, tam máte o trošku větší manévrovací možnosti, ale zase jednáte, vy jste jedním z dlouhé řady uchazečů o to, dostat se do toho vysílacího prostoru. A ty vysílatele opravdu spočtete na prstech jedné ruky. Tak to jsou moje argumenty, které jsou proti.

Souhlasím s tím nebo na čem se shodneme, je to v tom zákoně. A vy říkáte, že to je špatně, a já jsem přesvědčený o tom, že to je správně a že je takhle potřeba chránit nezávislé producenty. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou poznámkou je nyní přihlášen pan poslanec Patrik Nacher. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. No, já to nechci jakoby rozšiřovat. Přijímám tu nabídku pana ministra, že bychom si kolem toho opravdu sedli, protože to jde velkou rychlostí, takže si myslím, že není důvod. Tohleto je fakt docela důležité téma, za mě to může být i precedens, protože já bych vám tady mohl dát další paralely, typově, že třeba velké řetězce mají povinně odebírat třeba od českých výrobců nebo od některých výrobců a tak dále, a tak dále. Ten princip, na který jsme tady upozorňovali já i kolega Babka, je právě o tom, že to v tom zákoně je explicitně, že tam není ta smluvní volnost. Já potom, když bude prostor, tak vám přečtu celé to stanovisko pana profesora Gerlocha, já jsem četl jenom ten závěr, to je jenom jeden odstavec, poskytnu to panu ministrovi i panu zpravodaji.

Ale kromě toho, že se bavíme o nějaké ústavní komfortnosti, tak jde o to, jestli to je jakoby politicky dobře tohleto, jestli to je principiálně dobře, jestli to je logické. To jsou legitimní věci a není to nic proti nezávislým producentům a výrobcům, je to o nějaké řekněme míře spravedlnosti. Já tam furt budu tahat ten jeden argument s tím průtokovým ohřívačem těch peněz, protože furt se tady bavíme o tom, ano, jsou tam i peníze ze státního rozpočtu, to já vnímám. Ale kdybychom se od toho jakoby odprostili, tak je to zajímavé, že ten nezávislý producent za peníze toho velkého bude mít podíl na tom díle, které bude točit s tím velkým. Rozumíte, to mně přijde úplně absurdní, čímž nezpochybňuju, že asi to jednání s nimi je těžké, úplně stejně, jako když třeba vyjednáváte, nevím, hypotéku v bance, tak tam taky máte už jasně (Předsedající: Čas.) dané smlouvy a vystupujete jako ten drobný, menší, který nezmění tu smlouvu.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Vyčerpali jsme faktické poznámky. Nyní zde je ještě přihláška pana poslance Marcela Dlaska, ten není přítomen, takže mu propadá jeho přihláška.

Táži se, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy? Není tomu tak. Končím obecnou rozpravu a táži se na závěrečná slova. Je zájem o závěrečné slovo? Pan ministr? Je zájem. Prosím, pane ministře.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Chvilka nesoustředění, omlouvám se. Já jsem, kolegyně a kolegové, chtěl jenom poděkovat za diskusi, která je vedena, bych řekl, napříč politickým spektrem v Poslanecké sněmovně všemi, ať už je to téma videoher s panem poslancem Kettnerem, s kolegy Babkou, Nacherem, Brožem některé aspekty a samozřejmě také kolegům ze stran vládní koalice, protože ta legislativa je opravdu důležitá. Ona je to významná změna pro fungování české audiovize po těch více než deseti letech. Pokud tento zákon bude přijat, projde Senátem a podepíše ho pan prezident, tak opravdu na dlouhá léta nastavíme lepší parametry pro fungování sektoru, ve kterém jsme dobří - a teď mám na mysli jak filmový průmysl, tak podporu české audiovize, tedy filmů, televizních formátů, animace i těch videoher. Tak bych za to chtěl vám všem, kteří se do této diskuze zapojujete, poděkovat.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Pan zpravodaj má zájem o závěrečné slovo. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Lacina: Já si uvědomuji, že ještě nejsme úplně na konci celého příběhu nebo procesu. Ale přesto jsem chtěl poblahopřát panu ministrovi a jeho týmu, čili týmu pana náměstka Michala Šaška k tomu tygřímu skoku, ke kterému touto novelou dochází. Protože skutečně poskočíme asi o dvacet let dopředu. Myslím, že to je skvělé. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní zahajuji podrobnou rozpravu a připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. O slovo se jako první přihlásil pan poslanec Zdeněk Kettner, následovat budou přednostní práva pan ministr Baxa, pak pan zpravodaj. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji za slovo. Já bych se tímto chtěl tedy přihlásit, jak jsem již avizoval, k pozměňovacímu návrhu, který je veden jako sněmovní dokument 4824. Podrobně jsem ho vysvětlil už v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. Nyní pan ministr. (Ministr mimo mikrofon: Já až po kolegovi Babkovi.) Ano, dobrá. Tak prosím pan poslanec Ondřej Babka do podrobné rozpravy, poté pan poslanec Patrik Nacher. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo. Já bych se chtěl přihlásit ke dvěma pozměňovacím návrhům, jeden je pod číslem 4868, ten odstraňuje zásadní diskriminaci audio (?) platforem. Je podrobně odůvodněn v tom návrhu, už byl nahrán i do výboru.

Druhý pozměňovací návrh je 4865 který, upravuje § 25 daného zákona a týká se poplatníků a poplatkového přiznání, kdy konečné rozhodnutí o alokaci ceny je na poplatnících a odbourává případnou zbytečnou administrativu. Opět podrobné odůvodnění písemně.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. A nyní vystoupí v podrobné rozpravě pan poslanec Patrik Nacher. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za slovo. Děkuji za dodržení toho pořadí, zase jsme trochu posunuli tu politickou kulturu. A já bych se chtěl přihlásit, jak už jsem řekl, k pozměňovacímu návrhu pod číslem 4872. Odůvodnil jsem to, jde o odstranění toho nového odst. 6 § 40. Je to pozměňovací návrh můj, Aleše Juchelky a Ondřeje Babky 4872. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní pan ministr Baxa je přihlášen, poté pan zpravodaj Jan Lacina. Prosím, máte slovo.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuju za slovo. Já jsem už objasnil a podrobně zdůvodnil své dva pozměňovací návrhy, takže nyní se jenom formálně přihlašuji k pozměňovacímu návrhu, který je evidován jako sněmovní dokument číslo 4854, spolufinancování Státního fondu audiovize, budoucího, a ke sněmovnímu dokumentu 4853, což je pozměňovací návrh, kterým se zvyšují pobídky na 25 % a strop výše filmové pobídky na 450 milionů. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní prosím pana poslance Lacinu. Máte slovo.

 

Poslanec Jan Lacina: Děkuji za slovo. Dneska, předpokládám, už naposledy. Dovolte mi, abych se v podrobném čtení přihlásil k pozměňovacím návrhům, které jsem načetl v obecné rozpravě, konkrétně k číslům 4836, 4850, 4851, 4852 a 4898. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP