Autorizace


(10.40 hodin)

 

Poslanec Hayato Okamura: Potom podpora třeba dětí před vysláním, po návratu, která existuje pro německé diplomaty. U nás zatím není. Možná, že je to spíš peněz, rozpočtu. Obecně by si tahle oblast možná zasloužila i větší pozornost, co se týče rozpočtu, do budoucna. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy? Není tomu tak, končím tedy obecnou rozpravu a táži se, zda je zájem o závěrečná slova? Pan ministr? Není zájem, paní zpravodajka také ne.

Zahajuji tedy podrobnou rozpravu a připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. Prosím, pan poslanec Vondráček je přihlášen, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. A jak jsem již odůvodnil a avizoval v obecné rozpravě, načítám, přihlašuji se ke svému pozměňovacímu návrhu a návrhu pana poslance Bendy, který je v systému nahrán pod číslem 4886. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do podrobné rozpravy? Není tomu tak. Končím podrobnou rozpravu a táži se na závěrečná slova? Pan ministr? Nemá zájem, paní zpravodajka také ne. Končím tedy druhé čtení tohoto návrhu. Děkuji panu ministrovi a děkuji paní zpravodajce.

A nyní přistoupíme k bodu

 

39.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 496/2012 Sb., o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie a o změně některých zákonů (zákon o audiovizi), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 737/ - druhé čtení

Projednávání tohoto bodu jsme přerušili dne 12. září 2024 v obecné rozpravě. Připomínám, že návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu jako výboru garančnímu. Dále byl tisk přikázán výboru pro mediální záležitosti. Usnesení výboru byla doručena jako sněmovní tisky 737/1 až 3. Prosím, aby místa u stolku zpravodajů zaujali ministr kultury Martin Baxa a zpravodaj výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a zároveň zpravodaj výboru pro mediální záležitosti, poslanec Jan Lacina.

Nyní tedy budeme pokračovat v přerušené obecné rozpravě, kdy bylo přerušeno vystoupení poslance Lubomíra Brože. Táži se, zda chce pokračovat ve svém vystoupení? Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji, paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové. Já jsem opravdu řekl asi včera téměř všechno, co jsem chtěl říct. Jenom bych tedy na závěru uvedl, že tento sněmovní tisk o audiovizi má v té obecné rovině moji podporu, uvidíme ještě na ty pozměňovací návrhy, které se nyní vyrojily, má podporu na rozdíl od toho předchozího tisku Ministerstva kultury, takzvaného statusu umělce. Oceňuji na něm nejvíc úplně to, že tento návrh dává stabilizaci financování filmových pobídek a vlastně, dá se říct, celému tomu sektoru audiovize, že mu dává stabilitu, která i vzhledem k tomu, co se děje ve světě v posledních letech, protože ten filmový průmysl ovlivňuje i to, co se děje třeba v Americe, tak mu dává tu stabilitu. Takže to za mě. Jsem podepsán pod některými pozměňovacími návrhy a o těch bude mluvit podrobněji potom kolega Babka. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. To znamená, že teď ruším vaši přihlášku, protože už jsme to vyčetli, ano? Děkuji. Nyní je přihlášen pan poslanec Zdeněk Kettner, připraví se pan poslanec Marcel Dlask. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové. Já jsem byl poměrně obsáhlý při prvním čtení, čili teď budu časově podstatně skromnější.

Já bych se tímto chtěl přihlásit ke svému pozměňovacímu návrhu vedenému jako sněmovní dokument 4824. Já jsem některé věci zdůvodnil. V systému samozřejmě z důvodu přehlednosti je uveden pouze jeden důvod, proč toto podávám. Je tam uvedeno, že to je reakce na závislost dětí na hraní počítačových her. Těch důvodů samozřejmě bylo více. Já je shrnu, například i to, jakým způsobem ti výrobci těch digitálních platforem, těch videoher, jakým způsobem budou například přispívat do toho společného fondu, z kterého budou čerpat.

A já musím říci, že co se týká... Opět opakuji, zákon jako celek je velice obsáhlý, je velice dobře připravený, zákon jako celek určitě podpoříme. A já bych chtěl poděkovat panu ministrovi, že na základě prvního čtení, kdy jsem měl některé dotazy a výhrady, tak svolal, zajistil setkání se zástupci právě tohoto sektoru, těchto videoher. Musím říci, že spoustu informací, o kterých jsem neměl tušení, jsem se díky tomu setkání dozvěděl. Můj názor není až tak striktní, jako byl při tom první čtení. Přiznám se, že jsem tak padesát na padesát na vážkách. Pan ministr ještě svolá jedno setkání průřezem, to znamená Poslanecká sněmovna, Senát, protože Senát se tím taky bude zabývat, takže uvidíme, jaké další informace tam ještě padnou.

To je asi z mé strany všechno, uvidíme, jak dopadne to následující setkání, jaké z toho budou výsledky. A samozřejmě ke svému pozměňovacímu návrhu se potom ještě přihlásím v podrobné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní je přihlášen do obecné rozpravy pan poslanec Marcel Dlask, kterého tu nevidím, je řádně omluven. Řečník není přítomen, ano. Pan ministr se hlásí s přednostním právem. Prosím, máte slovo.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Vážená paní předsedající, milé kolegyně, milí kolegové. Já teď vystoupím vlastně na závěr těch, kteří se hlásili včera v rozpravě. Ale určitě jsem o tom připraven reagovat dál. Já bych si možná po tom závěrečném slově dovolil shrnout nějakou reakci na ta jednotlivá vystoupení.

Teď bych tady chtěl přednést své dva pozměňovací návrhy, které předkládám tedy jako poslanec. Jeden je spíše technický, druhý je, bych řekl, z povahy té věci velmi zásadní.

Tím prvním je pozměňovací návrh pod sněmovním číslem 4854. Jedná se o pozměňovací návrh, který reaguje na to, aby financováním fondu, tak jako to potom plánujeme i u Státního fondu kultury, bylo opravdu méně závislé na provozních prostředcích poskytovaných Ministerstvem kultury. Jenom připomenu, že v současné době je státní fond kinematografie, ten současný státní fond, financován především příjmy z prodeje licencí filmů v majetku státu a částečně tou dotací.

My rozšiřujeme nebo navrhujeme rozšířit okruh těch způsobů, kterými lze fond financovat mimo dotace ze státního rozpočtu o to, aby se na financování fondu mohly využít ve výši 25 % výnosy z poplatků z kinematografického představení, zjednodušeně řečeno, tedy příjmy z prodeje lístků v kinech. Ten důvod je takový, že je to poměrně stabilní zdroj příjmů, tedy i předpokládáme stabilní zdroj fondu, ale nechceme, aby samozřejmě všechny příjmy této kategorie byly použity na provoz. Tak to omezení je takové, že je to 29 % výnosů z poplatků z kinematografického představení, maximálně však ve výši 10 milionů korun.

Potom ten můj zásadním pozměňovací návrh pod sněmovním číslem 4853, který reaguje na velkou diskusi, která vlastně měla dvě zásadní etapy. Tou první je dlouhodobá debata o výši finančních pobídek v České republice, jenom připomenu, že ta stávající výše je 20 %, která v době, kdy se s filmovými pobídkami začalo, tak byla, řekněme, standardní.***




Přihlásit/registrovat se do ISP