Korektura


(9.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Paní poslankyně a páni poslanci. Než přistoupíme k projednávání následujícího bodu, dovolte mi, abych mezi námi v tuto chvíli přivítal veřejného ochránce práv, pana Stanislava Křečka, který požádal o možnost vystoupit při jeho projednávání. Vážený pane ombudsmane, dobrý den.

 

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede ministr pro legislativu Michal Šalomoun. Jedná se o

 

15.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 349/1999 Sb., o Veřejném ochránci práv, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 688/ - druhé čtení

A já poprosím pana předkladatele, kterým je, jak jsem říkal, pan ministr pro legislativu Michal Šalomoun, aby se ujal slova. Vážený pane ministře, máte slovo. Prosím.

 

Ministr pro legislativu ČR Michal Šalomoun: Já děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, dámy a pánové. Dovolte mi, abych připomněl, co je v tomto návrhu zákona, který jsem představoval už v prvním čtení. Jde o zřízení funkce takzvaného dětského ombudsmana, který významně posílí ochranu práv dětí v České republice. My jsme jednou z posledních zemí v Evropské unii, které dětského ombudsmana nemají. Dovolte mi představit ty základní obrysy. Ta novela vlastně ustanovuje postavení a nezávislost budoucího dětského ombudsmana a také rozsah jeho pravomocí. Navrhuje se model dvou samostatně působících ombudsmanů, jednak toho dětského a stávajícího veřejného ochránce práv, a to v rámci stávající Kanceláře veřejného ochránce práv. Mezi pravomoci dětského ombudsmana by mělo patřit jednak tradiční vyřizování stížností proti postupu úřadů a dalších orgánů veřejné moci, vzdělávací a osvětová činnost o právech dítěte.

Velkou změnou a novinkou, kterou novela přináší, je kompetence, která by dětskému ombudsmanovi ve striktně vymezených případech umožňovala vstupovat v pozici vedlejšího účastníka do některých soudních řízení týkajících se ochrany práv dětí. Jedná se především o řízení ve věcech ochrany proti domácímu násilí, ve věcech péče soudu o nezletilé nebo řízení o vyslovení přípustnosti převzetí nebo držení v ústavu zdravotnické péče nebo zařízení sociálních služeb. Cílem je rozhýbat procesy tam, kde váznou, což má značný dopad na život dětí. Tyto případy lze odhadnout počtem na nižší jednotky desítek za rok a jsou to přesně ty smutné případy, kterým chceme naší novelou předejít. V novele je dále řešen způsob výběru vhodného kandidáta na dětského ochránce práv. Mohla by se jím stát osoba starší 35 let s právnickým vzděláním, která se v průběhu předchozích deseti let, nejméně pěti let, věnovala ochraně či prosazování práv dětí.

Novela umožňuje ucházet se o funkci ochránce práv dětí také soudcům a soudkyním, zejména těm, kteří projednávají opatrovnické spory. Věřím, že tato novela získá ve sněmově podporu, protože už při její přípravě to probíhalo takovým širokým konzultačním procesem a v pracovní skupině byla současná i bývalá zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková, paní poslankyně Helena Válková, dále předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová, byli tam i zástupci ministerstev práce, sociálních věcí či spravedlnosti, a také poslankyně Marie Jílková, Eva Decroix, Pavla Pivoňka Vaňková, dále senátorka Adéla Šípová. Takže to bylo opravdu jako velmi rozkročené a myslím, že se nám podařilo uhníst poměrně funkční regulaci. Takže děkuji za její podporu.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji panu ministrovi. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání petičnímu výboru jako výboru garančnímu. Dále byl tisk přikázán ústavněprávnímu výboru a výboru pro sociální politiku. Usnesení výboru byla doručena jako sněmovní tisky 688/1 až 5. Prosím, aby se v tuto chvíli nyní ujala slova zpravodajka petičního výboru a zároveň zpravodajka ústavněprávního výboru, paní poslankyně Helena Válková, informovala nás o projednání návrhu ve výborech a případné pozměňovací návrhy odůvodnila. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, pane předsedající. Milé kolegyně, milí kolegové.Tak jsme konečně ve druhém čtení tohoto zákona, novely zákona o veřejném ochránci práv. Víte, že už za minulého volebního období jsme se snažili prosadit tento zákon, a já se připojuji k těm pozitivním slovům pana ministra Šalomouna stran nadstranického projednávání nebo napříč politickým spektrem v zájmu lepší ochrany práv dětí v České republice, která, jak všichni víme, není dostatečná.

Jako zpravodajka musím konstatovat, že je to zřejmé, ta pozornost, naštěstí i na těch termínech, protože tisk byl rozeslán poslancům pod číslem 688 dne 26. 4. 2024. Za zhruba pět měsíců již byl projednáván, přikázán a ústavněprávní výbor doporučil jeho schválení bez pozměňovacích návrhů v té podobě, jak ho pan ministr předložil již 7. června 2024. Výbor pro sociální politiku, který překvapivě také dostal tento tisk k projednání, ho projednával dvakrát, jednou to projednávání přerušil, protože já osobně jsem podávala několik pozměňovacích návrhů, které si chtěli kolegyně a kolegové pečlivě prostudovat. Potřebovali nějaký termín, čili 19. 6. 2024 přerušil to projednávání, ale poté 11. 7. 2024 vydal také své doporučující usnesení, čili doporučuje schválit ve znění, jak ho předložil pan ministr Šalomoun.

A konečně petiční výbor, který je garančním výborem, projednal návrh, a ten převzal dva pozměňovací návrhy, takže se v tom usnesení, které bylo vydáno 10. července 2024, už objevily i dva pozměňovací návrhy. Já vám nebudu číst to, co znáte z usnesení ústavněprávního výboru a z usnesení výboru pro sociální politiku znovu. Jsou tady i zpravodajky příslušných výboru. Jenom jsem stručně popsala, že zde došlo ke schválení.

Pokud jde o usnesení toho petičního výboru, tak to si dovoluji načíst právě z toho důvodu, že jsem jednak pověřená a jednak hlavně tam došlo k těm změnám. To znamená, 2. července 2024 vydal usnesení petiční výbor pod číslem 688/5, aby vás to nepletlo, ono tam bylo předtím ještě technicky nedokonalé usnesení, takže bylo revokováno. A tohle je to ta finální verze pod číslem 688/5. A doporučuje Poslanecké sněmovně parlamentu přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna parlamentu vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 349/1999 Sb., o Veřejném ochránci práv, ve znění pozdějších předpisů a dalších souvisejících zákonů, čili ten sněmovní tisk číslo 688, a to ve znění pozměňovacího návrhu. V čl. 29 se slovo ledna nahrazuje slovem července, čili nabyl by účinnosti, nikoliv 1. ledna 2025 ale až 1. 7. 2025, což asi všichni chápeme tím, že přece jenom jsme už na prahu října nebo konce září. Tak v této době by se nestačilo organizačně a personálně vše připravit.

Za druhé. V článku I bodě 7 se slova § 15 odst. 4 zrušují, v čl. I bod 21 se slova § 15 odst. 4 zrušují, v čl. I se za bod 32 vkládá nový bod 33 který, zní: V paragrafu, a to je teď to důležité, ten druhý pozměňovací návrh, který si osvojil petiční výbor, v § 15 odst. 4 zní: pro účely postupu podle odst. 1 až 3 se vůči Veřejnému ochránci práv nelze dovolávat povinnosti mlčenlivosti stanovené jiným právním předpisem nebo uložené smlouvou.***




Přihlásit/registrovat se do ISP