Korektura


(16.50 hodin)

 

Ministr pro evropské záležitosti ČR Martin Dvořák: Přesně řečeno poté, co je okomentovalo Echo24 ještě ten večer. Protože Echo zveřejnilo titulek, který opravdu nepopisoval to, co jsem řekl, a vy sama říkáte, že jste to neviděla, což je zvláštní, když se mě pokoušíte interpelovat. (Poslankyně Peštová reaguje z lavice.) Pardon, tak jestli jste to viděla, tak jste to parafrázovala. A já si dovolím říct, že nic z toho, co jste řekla, tam nezaznělo.

Dovolím si zopakovat, a bohužel, kdybych byl býval věděl, kdybyste netajila, na co se mě chcete zeptat, tak bych si nachystal výpis z toho pořadu. Šlo o to, že vedla se debata o tom, jestli směrnice o ETS2 se má uplatnit co nejrychleji, anebo naopak odkládat, odkládat a odkládat. A já jsem řekl, že si myslím, že taková směrnice se má uplatnit co nejrychleji, protože taková opatření, když se budou dělat později, se stejně budou muset udělat, protože ta směrnice platí, akorát to bude stát víc peněz a bude to bolestnější. To je jedna věc.

Pak jsem k tomu dodal, že obecně takováto směrnice má za cíl, aby se snížila spotřeba fosilních paliv, což má samozřejmě svoje pozitivní důsledky na životní prostředí. To myslím, že už taky dnes nikdo nezpochybňuje. A pak jsem říkal, že se domnívám, že celá ta akce proti Green Dealu a proti snižování spotřeby fosilních paliv velmi nahrává Rusku, které je producentem takových paliv, a dodává je, bohužel stále je ještě i k nám. O tom, jestli Orlen patří, nebo nepatří Rusku, nebo jestli Moll patří, nebo nepatří Rusku, opravdu nebyla ani půl slovem zmínka. Šlo o to, a na tom si trvám, že snižování spotřeby fosilních paliv znamená snižování zisku Ruska.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já děkuji. Paní poslankyně Peštová má zájem o doplňující dotaz.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo. Pane ministře, já jsem na tom ministerstvu ten zákon ohledně emisních povolenek měla pod sebou v gesci, takže ho znám velice dobře. Znám i u ETS1 a znám i současnou směrnici, která se má transponovat do českého práva u ETS2. Já jsem na to koukala, vy jste to tam řekl. Vy jste to normálně řekl natvrdo, proto mě to zvedlo ze židle, protože vy jste tam řekl za prvé donutíme, aby lidi míň jezdili těmi auty.

A ta druhá věc je, že proto jsem řekla, že to parafrázuji, že neříkám slovo od slova. A ta druhá věc je, že snížíme ten zisk toho Putina. Proto mě to dostalo z té židle, proto jsem ten dotaz vznesla. A jelikož jsem v té firmě dělala a znám velice dobře ty výroby, tak proto jsem se na to zeptala, odkdy jsou spolumajitele. Já rozumím tomu, že vám asi zřejmě šlo o to, že fosilní paliva jsou benzín, nafta, plyn, uhlí. Ale že to klíčový je ta ropa, ropa, jo? (Předsedající: Čas.) Ale vy jste to řekl špatně, a proto se to takhle rozjelo.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Pan ministr má zájem o doplňující odpověď. Vaše dvě minuty, prosím.

 

Ministr pro evropské záležitosti ČR Martin Dvořák: Děkuju. Já myslím, že to nebudou dvě minuty. Paní poslankyně, já mám pocit, že takhle bychom si tady mohli teďka pinkat, kdo to řekl nebo neřekl, chtělo by to pro skutečně doslovný přepis nebo případně pustit ten záznam.

Nicméně jsem rád, že alespoň uznáváte, že jaksi jsem mínil fosilní paliva a nikoliv výrobky Petrol, kde jste vy pracovala v Orlenu (nesrozumitelné). Zkrátka šlo obecně o to, že tyto zákony kolem životního prostředí mají snižovat spotřebu fosilních paliv, tedy produkci skleníkových plynů, a to, že je smyslem těch vyhlášek, a protože je přijímáme a že to samozřejmě Rusku nevyhovuje, je, doufám, jasné.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já děkuji panu ministrovi. S další interpelací je tady na pana ministra Pavla Blažka, a to ve věci personální zabezpečení PMS, pan poslanec Igor Hendrych. Prosím.

 

Poslanec Igor Hendrych: Tak děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, členové vlády. Pan ministr tu bohužel není opět.

Moje interpelace se vztahuje k Probační mediační službě. Tam na té tabuli visí zkratka a jejímu personálnímu zabezpečení. Je to téma, kterému se věnuji dlouhodobě. Existují dva faktory, které by měly nějakým způsobem negativně intervenovat do současného vytížení pracovníků probační mediační služby. Ten nejzásadnější je ten, že se bude velice brzy, v řádu měsíců, předpokládám aspoň podle avíza Ministerstva spravedlnosti, novelizovat trestní právo, respektive trestní zákoník, a bude z toho vyplývat to, že Probační a mediační službě přibude mnohem víc práce, než má nyní, protože má přibýt alternativních trestů, a tudíž i logicky dohledu nad těmito alternativními tresty.

Pak je tu ještě jeden faktor, a to je ten, že zákoník práce, který je teďka momentálně v legislativním procesu, by měl právem přiznat úředníkům a asistentům Probační a mediační služby týden dodatkové dovolené navíc. Z toho logicky plyne, že ti současní zaměstnanci, kterých je kolem 500 cca v terénu, v této době v podstatě přibude volno, ale neubudou jim případy, kterých je cca 100 ročně, což je i podle samotné služby příliš mnoho, a přiznává to i ministerstvo, že i optimální stav je kdyby jich bylo takových nějakých padesát, sedmsát ročně na jednoho pracovníka, aby mohl v klidu tu svoji práci vykonávat.

A já se vás ptám, pane ministře, jestli už plánujete a jakým způsobem a odkdy navýšíte početní stavy zaměstnanců Probační a mediační služby? Protože těch stávajících 500 kterých je cca nějakých 15 let, je skutečně málo na to, aby tu práci dál zvládalo pod tíhou tady těchhle těch argumentů, které jsem před chvíli uvedl. Děkuji vám za písemnou odpověď.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Ano, já také děkuji. A je to skutečně tak v souladu s jednacím řádem vám odpoví pan ministr písemně do 30 dnů. Další z poslanců, který je na řadě se svou ústní interpelací, je pan poslanec Jakub Janda na paní ministryni Janu Černochovou, a to ve zvýšení zájmu o obranu. Prosím.

 

Poslanec Jakub Janda: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážená paní ministryně, z veřejných zdrojů vím, že Ministerstvo obrany provádí dlouhodobé snahy o zvýšení zájmu zejména u mladé generace o obranu země a její zapojení do systému obrany státu, přípravu na krizové situace, případně i o vstup do armády nebo aktivní zálohy. Chtěl bych se v této souvislosti zeptat, jaké v tom Ministerstvo obrany podniká kroky a jakým způsobem se snažíte zvýšit zájem mladé generace o obranu naší země, bezpečnostní otázky a zároveň její odolnost pro případné krizové situace.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já děkuji za dotaz. A paní ministryni připravená odpovědět. Než se tak stane, tak já přečtu omluvy. Pan Mikuláš Bek je omluven od 10. do 16. hodiny z pracovních důvodů, pan ministr Pavel Blažek z pracovních důvodů celý jednací den, pan Petr Hladík celý jednací den z pracovních důvodů, pan Marian Jurečka z pracovních důvodů od 11.30 do 15 hodin. Paní ministryně, prosím.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Děkuju. Já moc děkuju za tu otázku. Považuju nějaký přístup mladé generace k obraně naší země za velmi užitečný. Vedle POKOSu, tedy přípravy občanů k obraně státu, tak víte, že jsme v letních měsících zkoušeli nový projekt, který jsem vlastně se snažila prosadit ještě když jsem byla i opoziční poslankyně. Říkali jsme tomu tehdy Boot campy. Jednalo se o prázdninové cvičení středoškoláků, kteří se hlásili z různých středních škol, zejména zčásti vlastně Západočeského kraje a Severomoravského kraje. Jedno cvičení probíhalo v Žatci, druhé cvičení probíhalo v Hranicích na Moravě, bylo realizováno od 27. 7. po 15. 8. A kupodivu opravdu nás to překvapilo, protože o něj projevilo zájem 174 studentů. Nastoupilo nám jich 127 z toho dokonce 24 žen, a dokončilo 110, což je úspěšnost 90 %.

Dlouhodobě sledujeme ty statistiky třeba u běžných přijímání aktivních záloh a tam takto úspěšní bohužel nejsme. Co je také pozitivní zpráva, je ta, že zhruba 40 účastníků toho cvičení, absolventů toho cvičení, projevilo zájem stát se vojáky z povolání, dalších 14 z nich projevilo zájem o vstup do aktivní zálohy.

Šest z nich deklarovalo, že by rádi studovali univerzitu obrany, a zbylých 50 ještě nebylo rozhodnuto, k čemu by se po ukončení střední školy přiklonili, čemu by se rádi věnovali, což neznamená, že třeba je ještě nepřesvědčíme.

Možná takovou zajímavostí je, že ohlas tohoto projektu se zřejmě odrazil i ve zvýšeném zájmu veřejnosti o vstup do aktivní služby v Armádě České republiky i o dobrovolná vojenská cvičení. Nebudu vás unavovat statistikou, ta dobrovolná vojenská cvičení jsou pro nás velmi důležitá. A já mám snad konečně velmi pozitivní zprávu pro vás pro všechny, že se nám po dvou letech podařilo dokončit proces změny zdravotní vyhlášky. Takže vlastně na ta dobrovolná, těmi dobrovolnými předurčenci vedle těch dobrovolných cvičení mohou být i lidé, kteří třeba mají nějaký zdravotní handicap a nesplnili by ty zdravotní testy, ty zdravotní předpoklady. ***

 




Přihlásit/registrovat se do ISP