Korektura


(15.00 hodin)

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážený pane poslanče, porodnost v České republice je skutečně na nízkých hodnotách a je pravda, že rok 2023 je slabší, pokud se týče nově narozených dětí. Počty novorozenců skutečně klesly ve srovnání s předloňským rokem zhruba o 9 %. Podle odhadů, které máme, tak se v roce 2023 narodilo zhruba 91 000 dětí. V předcházejících letech to bylo mírně nad 100 000, což tady tento trend dokládá. Bohužel, není to výkyv v jednom roce, ale ten trend je dlouhodobý. Od roku 2018 klesá počet nově narozených dětí ze 114 000 až tady na ta čísla, která se nyní zmínil.

Když se podíváme ale kolem, tak vidíme, že podobný trend je v celé Evropské unii, kde je navíc ještě v průměru menší porodnost. Míra porodnosti, tedy průměrný počet dětí na jednu ženu, byl v roce 2018 v Evropské unii 1,54 a v České republice 1,71. Tedy Česká republika na tom byla lépe než průměr Evropské unie. To trvá. V roce 2022 v evropské unii porodnost 1,46, v České republice 1,64. Je tedy jasné, že my jsme mírně nad průměrem, Česká republika nad průměrem Evropské unie. Jsou země, kde je situace horší, Slovensko, Polsko, Německo, Rakousko, Maďarsko, ale jsou země, kde ta situace lepší, což je třeba Francie, Bulharsko, Rumunsko. Celkově, a to někdy bývá taky zdůrazňováno, počet obyvatel v České republice roste, nyní jsme na čísle 10,85 milionu obyvatel, na konci roku 2021 to bylo 10,51 milionu obyvatel. Ale důvodem je zejména migrace, to je potřeba říct, není důvodem vyšší porodnost.

Není to jedno, je to problém, který bude do budoucna tlačit na důchodový systém, pracovní sílu. Může to ovlivňovat příliv zahraničních investic a je potřeba s tím něco dělat. Děláme k tomu reformní kroky. Ne vždycky je opozice podporuje, ale děláme opatření, která pomohou, a to v oblasti rodin, trhu práce, školství a nakonec i důchodového systému, což s tím taky souvisí.

Připomenul bych některá opatření pro rodiny, což jsou ty kroky, které tomu mohou mírně napomoci, ale ten problém to úplně neodstraní. Opatření, která jsme udělali pro rodiny: flexibilní zákoník práce z hlediska rodin obsahuje podporu slaďování rodinného a pracovního života pro rodiče malých dětí, možnost na základě DPP, DPČ dělat stejný druh práce, který vykonávali před nástupem na dovolenou, zaručený návrat na stejnou pracovní pozici, na stejné pracoviště pro zaměstnance vracející se z rodičovské dovolené před dosažením druhého roku věku dítěte, zkrácení výpovědní doby na jeden měsíc a tak dál a tak dál. Samorozvrhování pracovní doby zaměstnancem na základě dohody se zaměstnavatelem a řada dalších kroků, které vedou k tomu, že se dá lépe sladit rodiny a pracovní život.

Udělali jsme také kroky, které umožní navýšit kapacity v mateřských školkách, kde se daří snižovat počet dětí ve třídách a přitom navyšovat kapacity. Od roku 2020 do roku 2023, kdy máme k dispozici data, přibylo více než 11 000 míst v mateřských školkách, z toho 82 % ve školkách zřizovaných obcemi, zvýšili jsme počet vyučujících v obecních školkách, a to na 32 000. Výrazně jsme zlepšili i vybavenost školek, zlepšujeme podmínky pro péči o nejmenší děti, podmínky pro rodiče. Zavedení pětiprocentní slevy na pojistném pro zkrácené úvazky. Sousedské,dětské skupiny, už jenom telegraficky vyjmenovávám kvůli času. Vláda schválila v květnu také záruku míst v dětské skupině pro tříleté děti. A tak bych mohl pokračovat. Těch opatření je celá řada a snažíme se (Předsedající: Čas!) tomuto trendu čelit.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. A pan poslanec má zájem o doplňující otázku.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážený pane premiére, děkuji za některé odpovědi, které jste tady řekl. Ale nicméně já budu trochu torpidní a chtěl bych slyšet, jaký máte názor na to, že ty rozvinuté civilizace nebo společnosti se potýkají s tímto problémem poklesu porodnosti či úhrnné plodnosti, protože to jste tady neřekl. A protože vlastně z těch problémů bychom se pak měli odrazit, jak je vlastně budeme řešit.

Já jsem rád, že jsme mezi slepými jednookým králem, ale nicméně vzhledem k tomu, že nám klesá ta úhrnná plodnost, která je relativním číslem, která nám jasně říká, že ten zlom začal v roce 2022, že lidi se začali chovat jinak, přistupovat k zakládání rodin a početí svých dětí, tak měli bychom si říct, proč v roce 2022 došlo k tomuto zlomu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A reakce předsedy vlády.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Tak ptáte se na můj osobní názor vlastně. Tak ten vám řeknu. Já jsem schválně jmenoval nebo připomínal ta čísla, abychom viděli, že to není výkyv v nějakém jednom roce, že to je dlouhodobý trend v České republice a je to hlavně dlouhodobý trend v Evropě, ale i v řadě jiných zemích. Ano, mohl bych vám tady dávat odpovědi, které nabízí kolegové sociologové, politologové a další, kteří se z různých aspektů, hledisek demografií zabývají. Ale to asi není to podstatné. Spíš si klaďme otázku, nakolik to a jakými prostředky může řešit politika. A tady si myslím, že my můžeme dělat jenom to, co děláme, a to znamená zlepšovat podmínky pro zakládání rodiny, odstraňovat všechny obavy, které by lidé mohli mít z toho, že budou mít děti a že budou vytvářet rodiny. A dělat všechno pro to, aby zde neexistovaly nějaké sociálně ekonomické překážky. Já jsem vám tady uváděl řadu příkladů, co jsme udělali za opatření, která by v tomto smyslu mohla fungovat, ale myslím si, že toto není jádro toho problému. Ten leží jinde a není asi ani úkolem politika, aby na ty otázky odpovídal. Nicméně můžeme jít příkladem. Tak já mám tři děti s jednou ženou, tedy 3,0 na jednu ženu, a tím si myslím, že sám naplňuji ten požadavek na to, abychom zvyšovali porodnost a bránili tomu, aby společnost vymírala.

To je vše, co k tomu mohou z osobního hlediska říct.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a my postoupíme dál. S další interpelací vystoupí pan poslanec Martin Kolovratník, připraví se poté pan poslanec Kukla. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Dobré odpoledne, pane premiére, za mě emisní povolenky EU ETS II. Tisk 697 který, máme tady ve Sněmovně, a pane premiére, dopředu říkám, a prosím, nevymlouvejte se nebo nereagujte ve své odpovědi na předchozí vládu, na Babiše, ale reagujte na dobu svého působení ve vládě a na vaše konkrétní vyjádření Petra Fialy, kde jste říkal nedopustím zvýšení cen emisních povolenek, nedopustí naše vláda to, aby dopadly na občany.

A já rychle zrekapituluji, že ta evropská směrnice, respektive její část, která se vztahuje, a teď cituji z důvodové zprávy tisku 697 na spotřebu paliv, na paliva, tuhá, kapalná, plynná, používaná k vytápění budov, plyn na vytápění budov, na silniční dopravu, energetiku, průmysl, stavebnictví, na stavění budov. A jak jsem se doptal a mám potvrzeno, i na městskou hromadnou dopravu. To všechno je naší povinností přijmout, pracovat s tím a vaše vláda to zatím z té směrnice, z toho tisku, který tedy máme, vyjmula. Nemusím to rekapitulovat, jak ten tisk probíhá, měli jsme ho na hospodářském výboru a zatím do legislativního procesu dáváte pouze tu jednu část, to monitorování, sledování a výkaznictví.

Ale pane premiére, my tomu říkáme zákon o zelené přirážce, prostě máme to tady a je to tady na stole. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP