Korektura


(14.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní s doplňující otázkou pan poslanec. Prosím.

 

Poslanec Radek Rozvoral: Pane premiére, sám moc dobře víte, že na zásadní nebezpečí zvyšování zadlužení státu ze strany současné vlády ve své zprávě nedávno upozornil i Nejvyšší kontrolní úřad, který konstatoval, že zadlužování v České republice bylo vloni druhé nejvyšší v Evropské unii. Za poslední tři roky, kdy je u moci vaše vláda, se veřejný dluh České republiky navýšil o 50 % a už přesáhl hranici 3 bilionů korun. A vzhledem k tomu, že jste mi neodpověděl na moji otázku, tak ji položím ještě jednou. Počítáte při tvorbě státního rozpočtu pro rok 2025 i s takovými opatřeními, která povedou ke zlepšení finanční situace našich občanů? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A předseda vlády.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Já myslím, že odpověď zazněla a že je jasná. Aniž bychom omezovali investice do budoucnosti, aniž bychom ohrožovali prosperitu České republiky v budoucích letech, protože investujeme, tak dokážeme snižovat deficit veřejných financí. A dokážeme snižovat ten deficit jak v tom klíčovém parametru, tedy to je ten podíl k HDP, a jenom připomínám, že jsme převzali zemi, když deficit veřejných financí byl přes 5 % hrubého domácího produktu, příští rok dosáhneme 2,1 %. Jsme hluboce pod třemi procenty, což jsou maastrichtská kritéria, což tak obecně bývá považováno za hranici zdravých veřejných financí. Je to výsledkem kroků, které děláme, ozdravný konsolidační balíček a další a další věci, které vedou k tomu, že tempo zadlužování České republiky se výrazně snížilo.

K těm číslům, která uvádíte, já jsem už tady připomínal, že za vlády Andreje Babiše rostl dluh státních institucí o devět procentních bodů. Při všech krizích, kterým jsme čelili, a pomoci, kterou jsme museli dát na energie a další věci, tak za naší vlády se předpokládá navýšení dluhu o 3,7 procentních bodů, tak si tyto dva údaje srovnejte. Snižujeme tempo zadlužování, máme prorůstové rozpočty, každý rok snižujeme deficit veřejných financí. Za celou dobu mé vlády to bude kolem 200 miliard korun. To jsou prostě jasná čísla, která mluví o tom, že dáváme veřejné finance do pořádku, a je to dobře. A přitom neškrtíme ekonomiku, poučili jsme se z minulosti (čas) a naše rozpočty jsou prorůstové.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní přistoupíme k následující interpelaci. Pan poslanec Nacher je omluven, takže to bude interpelace paní poslankyně Bereniky Peštové a poté se připraví pan poslanec Zlínský. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážený pane premiére, v článcích jsem se dočetla, že nám na Ministerstvu životního prostředí vysublimoval politický náměstek za TOP 09 pan Tesař. A dále v článku bylo uvedeno, že vy, jako vláda, jste byli informováni BISkou, tajnou službou, o jeho aktivitách, které zřejmě nebyly moc košer. Tak můj dotaz zní, jak jste se k tomu postavil vy jako premiér, protože tuto zprávu jste jistě dostal vy jako premiér, protože vy tyto zprávy dostáváte od BISky, jak jste se k tomu postavil, jaké opatření jste udělal? A myslím si, potom dám doplňující otázku. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní má slovo předseda vlády Petr Fiala. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážená paní poslankyně, tady asi budeme moci ušetřit hodně času pro další interpelace. To, co obsahuje zpráva Bezpečnostní informační služby, komentovat nemohu a nebudu. A pokud vím, tak náměstek, jehož jméno jste zmínila, tak už náměstkem není. To je myslím všechno, co se k tomu dá v tuto chvíli říct.

Naše personální politika, tak se jmenuje vaše interpelace, je určitě odpovědná. Vyvozujeme rychlou odpovědnost z jakýchkoliv pochybení a kroků, které narušují etiku, kterou očekáváme od politiků a lidí, kteří pracují pro stát, ale k tomuto případu žádný další komentář dávat nebudu a ani nemohu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A je zájem o doplňující dotaz, paní poslankyně? Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Pane premiére, já jsem nečekala, že mi řeknete úplně stručný nebo nějaký velký obsah toho, co jste dostal nebo jakou jste dostal zprávu od tajné služby. I novináři byli jako víc sdílní. Napsali, že Tesaře smetl úklid po lomu ČSA, tiše zmizel z ministerstva. Já jsem očekávala, že mi třeba řeknete, jak jste se k tomu postavil. Že třeba vás zajímalo, jestli tam opravdu něco takového bylo, protože ty články jsou jednoznačné, tam už je to řečeno, že to bylo ohledně dolu ČSA a jeho, a zmíněné přirozené sukcese, kterou tam pan Tesař razil. A já jsem jenom od vás chtěla vědět, jak jste se k tomu zachovali jako vláda. To znamená, jestli jste to stopli nebo jestli v tom dál pokračujete. To znamená, že sice vysublimoval pan Tesař a teď nám vysublimují miliony nebo ty miliardy, co tam jsou, nebo budou nebo měly by tam být na těch účtech. Jako očekávala jsem, že spíš mi řeknete ten váš postoj té vlády k tomu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A já vnímám zájem o reakci.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Postoj jsem vám řekl. Co jsem mohl komentovat, jsem komentoval. A myslím, že to základní sdělení je, že pan náměstek Tesař už není náměstek. A v ničem, nevím o ničem, co by mělo pokračovat a bylo problematické nebo nelegální, nic problematického a nelegálního bychom netrpěli a nedovolili, aby fungovalo pod vedením naší vlády nebo v době, kdy naše vláda spravuje zemi. To je všechno, co se k tomu dá říct. A všechno ostatní je na jiných lidech a orgánech, aby to popřípadě komentovali nebo o tom informace sdělovali. Můj úkol to není. Já respektuji to, že byla provedena výměna ve funkci náměstka. Myslím si, že to je všechno, co se k tomu v tuto chvíli dá říct. To, co se objevilo v médiích, je určitě hodno pozornosti, ale není možné, abych to nyní dál komentoval.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A my přistoupíme k následující interpelaci, kterou přednese pan poslanec Vladimír Zlínský, poté se připraví pan poslanec Kolovratník.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážené dámy a pánové, vážený pane premiére, dovolte, abych zde zmínil jednu z nejdůležitějších nepříznivých tendencí, které ohrožují integritu, ale i existenci současných rozvinutých společností, a to je pokles porodnosti a hlavně úhrnné plodnosti, která udává počet nově narozených dětí na jednu ženu ve fertilním, tedy plodném věku v dané populaci a v daném čase. K razantnímu zlomu v tomto směru došlo v České republice v roce 2022, kdy poklesla úhrnná plodnost hodnoty 1,83 v roce 2021 na 1,62, tedy o celých 11 %. V roce 2023 tento meziroční propad dále pokračoval, a to o dalších 10 % oproti roku 2022 a údaj úhrnné plodnosti poklesl na 1,43. Dle údajů z tohoto roku tento proces i nadále prograduje, jelikož meziroční propad do dubna 2024 byl opět přes 4 %. Oproti roku 2021 se narodilo v roce 2023 o cirka 20 000 méně dětí, což znamená, že hodnota porodnosti poklesla na úroveň nejnižších hodnot konce devadesátých let minulého století.

Proto se vás jako odpovědného představitele této vlády ptám, zdali jste provedli analýzu tohoto stavu, jaké jsou její závěry a jaké navrhujete krátkodobé i dlouhodobé opatření na základě této analýzy, které zvrátí tento nepříznivý trend? Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. A nyní má slovo předseda vlády České republiky Petr Fiala. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP