Autorizace


(11.10 hodin)

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Sama o sobě nepřináší žádná nová práva a povinnost nad rámec toho, čím je Česká republika již vázána, pouze formálně doplňuje oblast DOZP do výčtu základních zásad a práv při práci obsaženého v jiných úmluvách.

Tady to chápeme tak, že tím, že my jsme jako Česká republika byli u zrodu organizace, Mezinárodní organizace práce, tak opravdu v tom dlouholetém, desítky let trvajícím vývoji my jsme země, která si tyto povinnosti velmi dobře plní, ale je potřeba některé věci zpřesňovat i s ohledem třeba na některé situace v jiných třetích zemích. Takže vysvětluju kontext, proč nám může možná přijít jako trošku s podivem, proč se tady tyto věci ještě upravují, dopřesňují, že to třeba nemá úplně praktický význam pro Českou republiku, ale má to význam v jiných částech našeho světa. Vláda proto předkládá návrh na její ratifikaci. Systém potvrdil lidskoprávní hodnotovou orientaci mezinárodní politiky České republiky.

Ostatní dokumenty, doporučení k učňovské přípravě a změny k Úmluvě o práci na moři vzala vláda na vědomí s tím, že jde o výstupy globálního sociálního dialogu, které vzhledem ke své aktuálnosti mohou přispět ke zlepšování pracovních a sociálních podmínek i v České republice nebo pro občany v České republice, kteří pracují třeba právě například na moři. Proto zároveň doporučila vláda věcně příslušným resortům, tedy Ministerstvu dopravy, Ministerstvu školství a mému resortu, aby k nim v rámci svých kompetencí přihlížely v rámci své budoucí činnosti.

S tímto postojem vlády se před letní přestávkou ztotožnil jak Senát, tak i sněmovní garanční výbor. To je asi vše v kostce. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já vám také děkuji, pane ministře. Nyní prosím zpravodajku výboru pro sociální politiku, poslankyni Janu Pastuchovou, aby odůvodnila usnesení výboru, které bylo doručeno jako sněmovní tisk 635/1. A prosím o ztišení, kolegyně a kolegové.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní předsedkyně. Tak my jsme tento sněmovní tisk projednali na výboru pro sociální politiku a přijali jsme toto usnesení: "Usnesení výboru pro sociální politiku ze 49. schůze ze dne 5. června 2024 k vládnímu návrhu, kterým se předkládají Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Úmluva mezinárodní organizace práce číslo 191, o bezpečném a zdravém pracovním prostředí z roku 2023 a k informaci změny z roku 2022 k Úmluvě o práci na moři z roku 2006, doporučení Mezinárodní organizace práce číslo 207 a bezpečném a zdravém pracovním prostředí z roku 2023 a doporučení Mezinárodní organizace práce číslo 208 o kvalitní učňovské přípravě z roku 2023 spolu se stanoviskem vlády k sněmovnímu tisku 635. Po odůvodnění zástupkyně Ministerstva práce a sociálních věcí, vrchní ředitelky Kateřiny Štěpánkové, zpravodajské zprávě poslankyně Jany Pastuchové a po rozpravě výbor pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna

1. dává souhlas k ratifikaci Úmluvy Mezinárodní organizace práce číslo 191 o bezpečném a zdravém pracovním prostředí, v závorce následné změny z roku 2023,

2. bere na vědomí změny z roku 2022 k Úmluvě o práci na moři z roku 2006, doporučení Mezinárodní organizace práce číslo 207 o bezpečném a zdravém pracovním prostředí, v závorce následné změny z roku 2023 a doporučení Mezinárodní organizace práce číslo 208 o kvalitní učňovské přípravě z roku 2023 spolu se stanoviskem vlády k nim;

II. zmocňuje zpravodajku výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podala zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi výboru pro sociální politiku."

To je usnesení. A jenom bych doplnila, že Senát tento tisk již projednal v květnu na své schůzi a dal souhlas. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já děkuji paní zpravodajce. Nyní otevírám rozpravu. Do ní neeviduji žádného přihlášeného, a to ani z pléna, proto rozpravu končím. Je zájem o závěrečné slovo, pane ministře? Paní zpravodajko? Nikoliv, proto přikročíme k hlasování o navrženém usnesení. Přivolám kolegyně a kolegy z předsálí.

 

Tak jak zaznělo usnesení od paní zpravodajky, také budeme hlasovat. Rovnou tedy zahajuji hlasování.

Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování číslo 67 přihlášeno 132 přítomných, pro 117, proti nikdo. S návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

A já tímto končím projednávání bodu číslo 160.

 

Přistoupíme k bodu

 

161.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou a Černou Horou o zamezení dvojímu zdanění v oboru daní z příjmu a o zabránění daňovému úniku a vyhýbání se daňové povinnosti, která byla podepsána v Podgorici dne 20. února 2024
/sněmovní tisk 647/ - druhé čtení

Prosím, aby se slova ujal pan ministr financí Stanjura, kterého ale nevidím, že by byl přítomen. Je tedy možné, aby jej zastoupil některý z přítomných ministrů? Pan ministr Jurečka nebo pan ministr Dvořák? Kdo se hlásí o to, aby předložil za pana ministra Stanjuru tuto smlouvu? Pan ministr Dvořák je přítomen a připraven? Je pan ministr Baxa. Tak, omlouvám... Vy máte následující, dobře. Pan ministr Baxa zastoupí pana ministra, který je omluven, prosím.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuju za slovo, vážená paní předsedkyně, omlouvám se, bylo domluveno moje zastoupení s Ministerstvem financí, ale já už jsem byl duchem v Japonsku u toho následujícího bodu.

Paní předsedkyně, kolegyně, kolegové, je nyní předkládána Smlouva o zamezení dvojímu zdanění s Černou Horou, která byla podepsána 20. února 2024 v Podgorici. Ve vzájemných daňových vztazích mezi Českou republikou a Černou Horou se v současné době uplatňuje Smlouva mezi vládou České republiky a radou ministrů Srbska a Černé Hory o zamezení dvojímu zdanění v oboru daní z příjmů a majetku, která vstoupila v platnost 27. června 2005. Sjednání této nové smlouvy reaguje mimo jiné i na protokol, který je nedílnou součástí této aktuálně platné a účinné novely. V protokolu je zakotven závazek příslušných úřadů obou států v případě, že Černá Hora vyhlásí zákon nebo zavede praxi umožňující širší výměnu informací, bezodkladně uzavřít doplňující protokol ke smlouvě, na jehož základě by takováto širší výměna informací byla umožněna. Přestože se Česká republika dlouhodobě snažila vstoupit do jednání s Černou Horou o předmětném protokolu, podařilo se to až nyní, kdy byl při této příležitosti vůči Černé Hoře renegociován celý text smlouvy, jelikož sjednání pouhého protokolu se ukázalo jako nedostatečné. Smlouva tak nyní obsahuje například i všechny takzvané minimální standardy vyplývající z protokolu BEPS.

Vztahy mezi Českou republikou a Černou Horou jsou v současné době na dobré úrovni. Z výrazně kladné bilance vzájemné obchodní výměny je patrný významný přesah českého vývozu nad dovozem. Hodnoty vývozu se v roce 2023 pohybovaly okolo 691 milionů korun, dovoz v tomtéž roce činil pouze necelých 28 milionů korun. Tato nová komplexní daňová smlouva pokrývá zdaňování a vyloučení mezinárodního dvojího zdanění všech možných druhů příjmu. Standardně také upravuje základní formy spolupráce mezi příslušnými úřady obou zemí a také zásadu nediskriminace. Smlouva i nadále umožní neformální řešení sporů, případně vzniklých při jejím provádění, a současně zajistí i zmiňovanou standardní výměnu informací mezi příslušnými úřady obou zemí. Smlouva byla připravena na základě vzorových modelů OECD a OSN, přičemž samozřejmě reaguje i na vnitřní daňové předpisy obou zemí. Lze konstatovat, že text smlouvy plně odráží vývoj a trendy v mezinárodní daňové oblasti.

Navrhuji tedy, aby Poslanecká sněmovna vzala při projednávání této mezinárodní smlouvy zmíněné skutečnosti v úvahu a dala souhlas k její ratifikaci. Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP