Autorizace


(9.50 hodin)
(pokračuje Olga Richterová)

Otevírám bod následující, bod

 

3.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 111/2009 Sb., o základních registrech, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 648/5/ - vrácený Senátem

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Jeho usnesení bylo doručeno jako sněmovní tisk 648/6 a informace k pozměňovacím návrhům vám byla rozeslána elektronickou poštou. Vítám mezi námi pana senátora Josefa Bazalu. Nejprve poprosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Děkuji za slovo. Vážené paní poslankyně, páni poslanci, pane senátore, po čase se vracíme k novele, která přináší změnu ve správě dvou základních registrů, tedy registru obyvatel ROB a registru obyvatel ROS (správně: registru osob), které dosud spravovalo Ministerstvo vnitra a Český statistický úřad. Jak jsme již zde ve Sněmovně schválili, tyto registry přecházejí pod Digitální a informační agenturu, která spravuje i registr práv a povinností.

Cílem této změny je zefektivnění správy prostřednictvím sjednocení personálu, know-how, technického vybavení i úspory budoucích nákladů, což nám umožní investice do modernizace zastaralé technologie, infrastruktury registrů, zvýšení jejich výkonu, vylepšení bezpečnosti protokolu, centralizovat a zintenzivňovat. Přechod na jednu instituci, umožní lépe řešit i technologický dluh a samozřejmě usnadňuje i do budoucna rozvoj nových funkcionalit, což přináší větší efektivitu při práci s daty. Opakovaně zdůrazňuji, že změna se týká pouze zmíněných státních orgánů. Pro občany, firmy nebo úřady včetně obcí a krajů žádné povinnosti či změny navíc neznamená.

Materiál se nám vrací ze Senátu s opravou legislativně technické chyby, ta byla způsobená jedním z pozměňovacích návrhů, kde haprovala trochu účinnost, a děkuji Senátu, že to opravil, a z vypuštění části, kterou Senát vnímal jako přílepek. Současně, protože s vrácením ze Senátu se to projednávání o chvíli prodloužilo, byl zároveň navržen posun účinnosti zákona o jeden měsíc. Jelikož úpravy, které byly provedené Senátem, jsou z pohledu celého fungování toho systému technického charakteru, doporučil bych schválení zákona ve znění, které nám vrátil Senát. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní požádám, aby se slova ujal pan senátor Josef Bazala. Prosím.

 

Senátor Josef Bazala: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, pane ministře, milí poslanci, poslankyně, já bych vás seznámil s tím, že Senát projednal návrh zákona na své 28. schůzi dne 21. srpna 2024. Usnesením číslo 487 se usnesl vrátit návrh zákona Poslanecké sněmovně ve znění přijatých pozměňovacích návrhů. Pozměňovací návrhy jsou celkem tři.

Pozměňovací návrh řeší možný takzvaný přílepek, předmětná část byla do návrhu zákona předána poslaneckým pozměňovacím návrhem, u něhož lze mít pochybnosti, zda se jedná o pozměňovací návrh i materiálně, protože se technikou pozměňovacího návrhu připojila úprava zcela jiného zákona - zákona o Státním pozemkovém úřadu - a problematika bonitovaných půdně ekologických jednotek, která s legislativní předlohou nesouvisí. Podle Ústavního soudu se vyžaduje, aby pozměňovací návrh skutečně pozměňoval pouze předkládanou ústavu.

Druhý pozměňovací návrh se týká prodloužení účinnosti tohoto zákona. Dva výbory Senátu Parlamentu České republiky doporučily pozměňovací návrh k tisku 305. Návratem do Poslanecké sněmovny by však u materiálu vznikla časová tíseň. Tento zákon má nabýt účinnosti 1. 10. 2024. I při nejvyšším urychlení by byl zákon publikován ve Sbírce zákonů zhruba týden před jeho účinností.

A ten třetí pozměňovací návrh se týká nápravy postoupené předlohou, kterou jsou navrhovány změny platných, avšak doposud neúčinných ustanovení zákonů o základních registrech a o správních poplatcích, konkrétně v čl. I, bodu 4, a čl. XII, přičemž účinnost těchto změn nastává již 1. října 2024. S účinností k 1. červenci 2025 ale budou tyto změny přepsány do původní podoby zákonem č. 125/2024 Sb., respektive čl. 1, bodem 8, a čl. 2. Aby se tomuto zjevně nechtěnému přepisu původnímu podoby zabránilo, je třeba změnit účinnost předmětných bodů na 1. červenec 2025. Děkuji vám za podporu těchto pozměňovacích návrhů.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně panu senátorovi. Nyní jen konstatuji, že zpravodajem garančního výboru, což je výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj, je pan poslanec Robert Králíček.

Otevírám rozpravu, do které nevnímám nikoho přihlášeného. Ještě se jednou rozhlédnu, opravdu se nikdo nehlásí, tak rozpravu končím.

Znamená to, že zagonguji, aby už přišli kolegyně, kolegové z předsálí.

Je nyní prostor pro případná závěrečná slova, ale moc je neočekávám, že by byl zájem - není.

Přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 111/2009 Sb., o základních registrech, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, podle sněmovního tisku 648/5, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 648/6."

Zahájila jsem hlasování a táži se, kdo je pro? Ten nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je případně proti?

hlasování číslo 51 bylo přihlášeno 164 hlasujících, pro 75, proti 10. (Nepřijato. Rozruch v sále.)

Vnímám přihlášku pana předsedy Marka Bendy k hlasování. Konstatuji tedy, že tento návrh nebyl přijat, ale budeme řešit hlasování. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Petr Bendl: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, asi všichni mohli vidět, že jsem aktivně hlasoval pro, na sjetině mám "zdržel se hlasování". Dovolím si zpochybnit toto hlasování, protože sjetina neodpovídá mé vůli, kterou jsem se pokoušel ve Sněmovně vyjádřit.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Budeme tedy hlasovat. (Žádost o odhlášení.)

Ano, všechny odhlásím. Nejprve dám hlasovat o té námitce, o tom zpochybnění hlasování. Prosím, všichni se opět přihlaste svými identifikačními kartami.

 

Nyní budeme hlasovat o námitce pana předsedy Marka Bendy - o zpochybnění hlasování.

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro námitku? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 52 se účastnilo 151 hlasujících, pro 147, proti 0.

Konstatuji, že toto bylo přijato, takže budeme hlasovat znovu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP