Autorizace


(9.00 hodin)

(Jednání zahájeno v 9.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji druhý jednací den 112. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás zde srdečně vítám. Aby byla zaznamenána naše účast, tak vás nejprve všechny odhlásím a požádám vás, abyste se opět přihlásili svými identifikačními kartami a případně, abyste mi oznámili, kdo žádá o vydání karty náhradní.

Dále sděluji, že o omluvení své neúčasti na jednání požádali tito poslanci: Jan Bauer se omlouvá z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Pavel Bělobrádek z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Ondřej Benešík z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Jan Berki od 11 hodin z pracovních důvodů, Romana Fischerová z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Jaroslav Foldyna od 14 hodin z pracovních důvodů, Jiří Hájek z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Šimon Heller z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Jan Hrnčíř z celého jednacího dne z pracovních důvodů, David Kasal z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Pavel Klíma z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Jiří Kobza z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Radek Koten z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Věra Kovářová do 10 hodin ze zdravotních důvodů, Helena Langšádlová z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Vladimíra Lesenská z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Petr Liška z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Ondřej Lochman z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Karla Maříková z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Jana Mračková Vildumetzová z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Drahoslav Ryba z celého jednacího dne z pracovních důvodů, David Šimek z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Julius Špičák z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Milada Voborská z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Radek Vondráček do 10 hodin ze zdravotních důvodů.

Z členů vlády se omlouvá předseda vlády Petr Fiala z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Mikuláš Bek z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Petr Hladík do 13 hodin z pracovních důvodů, Jan Lipavský z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Jozef Síkela z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Michal Šalomoun od 11.30  hodin z pracovních důvodů a Marek Ženíšek z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty.

Ještě dorazila omluva pana poslance Jana Bureše z celého jednacího dne z pracovních důvodů a Davida Pražáka z celého jednacího dne z pracovních důvodů.

Tak to by byly všechny prozatím došlé omluvy a my bychom dnešní jednání měli zahájit projednáváním pevně zařazených bodů z bloku zákony vrácené Senátem. Jedná se o body číslo 2, je to sněmovní tisk 354/6, novela zákona o státních svátcích, poté bod 3, sněmovní tisk 648/5, novela zákona o základních registrech, a bod 4, sněmovní tisk 659/5, novela zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu. A poté bychom projednávali body z bloku zákony - druhé čtení, a to v pořadí - je to poměrně dlouhé, ale já to pro pořádek opravdu celé přečtu čistě čísla bodů. Jsou to body: 23, 24, 35, 38, 13, 16, 7, 11, 12, 28, 29, 14, 8, 15, 32, 9, 27, 17, 39, 18, 19, 20, 34, 25, 10, 22, 30, 37 a 36.

Tak to je pořadí pevně zařazených bodů prozatím a nyní je prostor pro případná vystoupení na změnu schváleného pořadu naší 112. schůze. Já nyní poprosím přece jen o ztišení. Mám zde dvě přihlášky, ale jako první se táži pana předsedy Aleše Dufka, zda chce vystoupit. Stahuje. A jako druhou mám přihlášenu s návrhem na změnu pořadu paní poslankyni Helenu Válkovou. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, milé kolegyně, milí kolegové. Moje poslední zpráva, která se samozřejmě mohla změnit v mezidobí, je, že by k jednomu návrhu zákona, konkrétně k novele zákona o veřejném ochránci práv, který zavádí tu novou lidskoprávní instituci a dětského ombudsmana, chtěl tady vystoupit pan veřejný ochránce práv. Pokud se to samozřejmě ještě nezměnilo. A vzhledem k tomu, že si myslím, že bychom mu měli toto právo dát, tak bych navrhla, a pro všechny nás, a tady říkám rovnou, že bych se toho ráda osobně logicky zúčastnila, návrh na předřazení sněmovního tisku 688, který je zařazen dnes jako tuším 15. bod, jako první pevný bod na pátek 13. září tohoto roku. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Mám zaznamenán tento návrh na pevné zařazení bodu 15, tisku 688. To byl návrh paní poslankyně Válkové.

My tady máme ještě dvě omluvy, a sice omlouvá se pan poslanec Kamal Farhan, a to od 12 hodin z pracovních důvodů.

A já už nevnímám nikoho dalšího, kdo by se hlásil s návrhem na pozměnění nebo doplnění pořadu schůze. Ještě jednou se rozhlédnu, zda tomu tak opravdu není. Už není nikdo další přihlášený, a já tedy přivolám kolegyně kolegy z předsálí, abychom se mohli hlasováním vyjádřit k tomu přednesenému návrhu.

 

Ještě to zrekapituluji. Paní poslankyně Helena Válková navrhla pevné zařazení bodu číslo 15, sněmovního tisku 688. Jde o novelu zákona o veřejném ochránci práv, dětského ombudsmana, a ten návrh pevného zařazení je na pátek jako první bod. Poprosím o klid v sále.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu na pevné zařazení?

V hlasování číslo 48 se účastnilo 138 hlasujících, pro 73, proti 0. Konstatuji, že tento návrh byl přijat, a znamená to, že byl tedy tento bod pevně zařazen na pátek jako první.

 

A my se tak můžeme posunout k prvnímu bodu dnešního pořadu schůze. Otevírám bod

 

2.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 245/2000 Sb., o státních svátcích, o ostatních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 354/6/ - vrácený Senátem

Senát vrátil tento návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Jeho usnesení bylo doručeno jako sněmovní tisk 354/7. Informace k pozměňovacím návrhům vám byla rozeslána elektronickou poštou a já mezi námi srdečně vítám paní senátorku Hanu Kordovou Marvanovou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP