Korektura


(23.00 hodin)
(pokračuje Robert Králíček)

A není pravdou, že tam opravdu byl jeden člověk. Ten člověk měl pouze koordinační roli. V tom usnesení to tady je. Já vám to můžu přečíst. Odbor projektového řízení zajistí funkci koordinátora prací na komponentách a subkomponentách Národního plánu obnovy ve vlastnictví nebo spoluvlastnictví MMR a zajištění jednotného komunikačního centra pro MPO a vůči Ministerstvu průmyslu a obchodu a dalším rezortům včetně poskytovatelů. Tady: všem útvarům MMR řídit se vydanou projektovou organizační strukturou, která tvoří přílohu číslo 1 tohoto usnesení. Prostě ten projekt se řídil napříč tím ministerstvem. Nebyl tam speciální tým, protože musíte komunikovat se všemi. Takže není to pravda. Vy tady prostě lžete. I s panem Šteffelem lžete. Pan Šteffel se nepodílel na výběrovém řízení. A to, že to podepsala Klára Dostálová, pane bože, každé ministerstvo má nějaký proces, nějakou proceduru. Tak prostě pokud si náměstek vezme poradce, tak to doskáče až k ministryni, která to podepíše, ale stejně jako vy, nekontroluje každý dokument. (Předsedající: Čas!)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou pan poslanec Karel Rais, připraví se poté pan poslanec Nacher a my se vystřídáme při řízení schůze. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty ve faktické.

 

Poslanec Karel Rais: Děkuji. Já začnu od konce. Co se týká těch ztrát, protože ty ztráty mohou vzniknout prostě také tím, že už je ten projekt hotov a není možné ho zkolaudovat a jsou tam časové termíny, které musí ty firmy splnit.

Další záležitost je z druhé strany. Vy jste hovořil o Mejstříkovi, o profesoru Mejstříkovi. To samozřejmě asi čerpáme ze stejných zdrojů. Tam pak bylo pokračování, že Ekospol, což je developer, právě varuje, že v důsledku nefunkčního stavebního řízení mohou nové byty zdražit až o stovky tisíc korun. Čili toto jsou věci, toto jsou vícenáklady, který někdo by měl platit. Kdo je zaplatí? Zaplatíme je my jako daňoví poplatníci samozřejmě. Čili já jsem čekal, že to řeknete, ale vy se samozřejmě bičovat nebudete.

Řídil jsem strašnou spoustu softwarových projektů, a když mně řekli, že to bude do 1. 7. hotové, tak jsem se snažil, aby to bylo. Když ne, tak se z toho vyvozovaly důsledky. A vy mně řeknete, že prostě dodáte další lidi, kteří tady ten, já nevím, jestli je to paskvil, nebo ne, prostě tady to softwarové dílo dodělají. Za toto do 1. 7. za to někdo nesl softwarovou programátorskou zodpovědnost. Co se stalo s tím člověkem?

Další záležitost je ta politická zodpovědnost. To je, když se mi to nepovede, tak to necháme, tak to ještě potáhnu dál, abych to ještě, abych nepoužil nějaké sprosté slovo, kazil, abych to kazil prostě dál.

Takže toto je prostě můj pohled tady na ty tři konkrétní dotazy. Takže aspoň k těm prvním, k těm druhým dvěma. Tu politickou zodpovědnost, to už je v tom usnesení, tam náš názor tedy znáte, tak aspoň k těm dalším dvěma bych prosil trochu jasnější odpověď, přičemž je mi zřejmé (Předsedající: Čas!), že za ponesou zodpovědnost daňoví poplatníci. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Je také děkuji. My jsme se vystřídali u řízení schůze. Jsou tady dvě faktické poznámky před námi - od pana Patrika Nachera a od pana ministra Ivana Bartoše. Pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Já budu za chvilku vystupovat, ale potřeboval jsem reagovat na tu permanentně se opakující lež kolem nominace pana Šteffela. Jsem pražský zastupitel od roku 2014 tak, si myslím, že jsem v tom informačně hlouběji, pane ministře, než vy, a je to tak, že vy vlastně opakovaně tady vyčítáte, že někdo někoho zná nebo nominuje, kdo něco spáchá za tři čtyři roky poté, co byl někam nominován, ano, nebo co se zná, nebo byl na nějaké akci. Touto vaší optikou v tom případě vyřiďte panu bývalému primátorovi Hřibovi, dneska náměstek pro dopravu, aby rezignoval, protože on se znal s Petrem Hlubučkem, který je trestně stíhaný, a teď bude ten soud s tím Dozimetrem. To je úplně ta samá logika! V tom případě tuhle optiku používejte i sami na sebe, protože není možné, prostě není možné někomu vyčítat, že někdo někam někoho nominoval 2017 a vyčítat mu to, když to, co policie začala šetřit, začala za období 2021, 2022. To, prostě možné není. Vy tady úplně předbíháte čas tímhle argumentem, ale sami potom se tím neřídíte.

Připomínám, že Dozimetr vznikl za primátorování vašeho politika. Je to čistě politicky vaše odpovědnost. Vy jste tam jediný politický subjekt, který má kontinuitu poslední dvě volební období, takže za ten Dozimetr a za to všechno, co se děje v Praze, nesete plnou odpovědnost. Vracet se šest let zpátky je fakt jako velké srabáctví! Velké srabáctví. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji panu kolegu Nacherovi. S poslední faktickou prozatím je přihlášen pan ministr. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já jsem zapomněl odpovědět na dvě věci. První byla věc týkající se ÚOHS. Já jsem jako opoziční poslanec v roce 2020 tady ve Sněmovně podepsal ten návrh na reformu ÚOHSu. V programovém prohlášení vlády je reforma ÚHOSu ve věci veřejných zakázek asi na čtyřech místech. Já vím, že někteří lidé ve veřejném prostoru, dokonce to někdy říká i šéf ÚHOSu, dává do souvislosti reformu antimonopolního úřadu s DSŘ, ale v roce 2020 jsem tady jako opoziční poslanec, dokonce si myslím, že to byl návrh ANO, a většina Sněmovny s tím tak nějak souhlasila, vyjma kolegů z ODS, takže reforma ÚOHSu je tady potřeba podle mě už mnoho let, zejména kvůli tomu, že jsme téměř skanzenem v rámci Evropské unie co do počtu těch různých instancí a rozhodování.

A byl jsem tady dotazován na celkové náklady projektu digitalizace stavebního řízení. Když nepočítám vybavení úřadů počítači a monitory, tak ten předpoklad celkové ceny v následujících třech letech je asi 650 milionů na vývoj a provoz těch systémů. Tak to je oproti porovnání k těm odhadům v průzkumu trhu, které zazněly na začátku za vývoj, který dělala společnost Deloitte nad tou architekturou s tím, že ta architektura, kterou my jsme také měli schválenu hlavním architektem, je výrazně levnější, protože využívá komponenty, které tento stát už má.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji za dodržení času. S další faktickou poznámkou je připraven pan kolega Vít Vomáčka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající. Musím dát panu kolegovi Nacherovi, prostřednictvím vaším, zapravdu, že opravdu vytahovat tady staré věci šest let, které se staly, tak je to srabáctví. Já s vámi budu souhlasit. A měl bych jenom tedy takový dotaz. Před pár hodinami jsme tady slyšeli projev vašeho pana předsedy a ten tady vyprávěl o tom, kdo v Kremlu pil s Putinem nebo s kým vodku a jedl kaviár. A myslím si, že je to víc než šest let, že je to možná 20 let stará věc. Je to stejné srabáctví vytahovat tyto věci? Nebo máte opravdu ten dvojí metr? Děkuju.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji za faktickou poznámku, za dodržení času. S další faktickou poznámkou je připraven pan kolega Robert Králíček. Máte slovo. Prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Já bych na začátku reagoval na pana Vomáčku. Není to dvojí metr, pane poslanče Vomáčko, prostřednictvím pana předsedajícího. Ono totiž pana Babiše, když dáváte na billboard s tím, že se stýká - nebo že je to Putin, nebo že je proruský, tak je to něco... (Nesroz. reakce z pléna.) Pane ministře, nepokřikujte na mě! Jestli se neumíte chovat, tak se to naučte, prosím. Já na vás také nepokřikuju, když to dělám, tak mě taky káráte, tak já vás také kárám. Není to dvojí metr. Je to úplně jiná situace.

A já bych chtěl hlavně reagovat na pana ministra, protože se bavíme o digitalizaci stavebního řízení. Vy tu, pane ministře, opět používáte zavádějící informace. Za prvé, vy říkáte, předpokládané náklady 650 milionů. Předpokládané. Opět nevíme, kolik doopravdy budou. My totiž nevíme, kdo bude hradit veškeré aktualizace, co ještě objevíte za problémy. Takže to jsou předpokládané. A zase používáte to, že ten rámec na úplně jinou architekturu byl jedna celá šest. A my dneska nevíme a už nezjistíme, za kolik bychom to vysoutěžili. Takže můžeme porovnávat? No, nemůžeme. My neznáme vaše náklady, ani ty původní naše, tak to nepoužívejte, protože je to zavádějící, až lživé. Vy jste žádnou miliardu neušetřili!

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji. S další faktickou poznámkou vystoupí pan kolega Patrik Nacher. Pane kolego, máte slovo, prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuju. Já jsem chtěl reagovat na pana kolegu Vomáčku, kterého tady nevidím. To je škoda, protože za prvé to, že to není dvojí metr, to už odpověděl můj kolega Robert Králíček, protože v momentě, kdy někdo má nějakou permanentní nálepku, tak aby ukázal, že ten, kdo mu tu nálepku dává, tak aby se jaksi sám podíval do zrcadla, tak je to prostě legitimní argument. Když přestanete nálepkovat, tak se vám to přestane vracet. Tady ale nikdo ministra nenálepkuje. To je ten podstatný rozdíl. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP