Korektura


(20.50 hodin)

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Dokonce kolega Pražák několikrát poukazoval na to, jaké problémy jsou se školením a podobně. Kolegové a kolegyně z koalice, měli jste možnost o tom diskutovat ještě před spuštěním systému. Jak říkal kolega Havlíček, není to jenom: po bitvě každý generál. Tady jsme vás na to upozorňovali. Vy jste se přesto na to vykašlali.

A s jednou věcí musím s kolegou Havlíčkem souhlasit. Pane ministře, nejsem si jistá, že vám vaši podřízení a ti, co se na tom podílí, říkají pravdu. Vy jste říkal před 1. 7. 2024, že je všechno v pořádku. A nebylo. Kdo vám to řekl, že je všechno v pořádku? Nebyla to pravda. Byla to, promiňte mi to slovo, dezinformace. Používal jste jako člen vlády dezinformaci. Říkal jste nám věci, které nebyly pravdivé. Podívejte se na to z toho úhlu pohledu. Opravdu, i když jsem vás upozorňovala na to, jaké problémy byly v Ostravě kvůli jednomu IČO. Vy jste tomu nevěřil. Vaši kolegové vám říkali, že to není pravda, dokud jste nezjistili, že to pravda je. Jak jste připravili teda ty podklady pro tu digitalizaci? Nemyslím teď vás, ale ty, co to připravovali. Vždyť jste měli dát požadavky, jak to má fungovat. Za mě nefunguje a není to v pořádku.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím pana poslance Brázdila a připraví se paní poslankyně Fialová.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji. Taky bych chtěl reagovat na úvodní slovo pana ministra. Vy jste to, lidi, konečně pochopili? Pan ministr měl jediný koule na to, aby konečně do té digitalizace šel. Říkal, on byl ten, který to uchopil. On je dobrý. On je výborný.

Mimochodem, kdybyste se podívali na jeho notebook, tak pochopíte, jak je perfektní borec, který má to víko krásně polepené nálepkami. On je prostě borec. Jediný, kdo to nepochopil, je víte kdo? Pan premiér. On totiž dal statné dva borce vedle něho, aby ho hlídali - další ministry. Tak on jediný to nepochopil. Už to chápete? Všecko je v pořádku. Ježíšmarjá. Je mi líto všech lidí, kteří teď trpí za to, že to je všechno takhle zadrhlé. A takhle my si tady žijeme. To je Kocourkov!

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím paní poslankyni Fialovou.

 

Poslankyně Eva Fialová: Děkuji za slovo. Já jsem také chtěla reagovat na úvodní slova pana ministra a možná i na kolegu Michálka, kdy jejich představení tady vypadalo, jak svět je zalitý sluncem a jak je všechno úžasné a jak to má jenom drobné kosmetické chyby. Ale ono to tak úplně v té praxi není. Já chápu, že digitalizace může být složitá, že může se vyskytnou pár chybiček. Ale to, co tu bylo přednášeno, je prostě výsměch lidem, kteří s tím pracují.

Jestli pan Michálek uvádí to, že je hezký ten systém, to sice může být pohledově hezký, ale já myslím, že my všichni potřebujeme, aby hlavně z něj vypadávalo to, co potřebujeme, aby se dospělo k tomu samotnému rozhodnutí, a nejenom že bude hezky vypadat naoko, a infantilně tady ukazoval, jak vypadají jiné systémy. Z těch naštěstí padá to, co potřebujeme aspoň.

A já si myslím, že nikdo z nás tady není šťastný a nechce si honit nějaké politické body. My už chceme jenom, aby to opravdu fungovalo. Pane ministře, prosím, pojďme s tím něco udělat. Já chápu, když říkáte, že systém je funkční. Ale pokud myslíte funkční, že jde zapnout a objeví se to světýlko, že to funguje a bliká na nás, tak ano. Ale my potřebujeme, aby ty funkcionality spolu fungovaly a aspoň odpovídaly manuálům, které jste připravili k tomu, co úředníci, stavebníci a všichni ostatní potřebují.

A ráda bych od vás slyšela, tady byly super statistiky, kolik kde se podařilo. Tak já jsem vás prosila už na výboru, že bych ráda znala statistiky, kolik lidí volá denně na helpdesk, stejně tak kolika lidem je napsaný e-mail na helpdesk a kolika z nich bylo vypraveno pozitivní odpověď. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A paní poslankyně Peštová.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem chtěla zareagovat na dlouhé slovo pana ministra Bartoše, kdy ve své podstatě, když jste zaváděli tu digitalizaci v praxi, opomenu to, že jste tady byli nabádáni k tomu, ať si tam dáte nějakou časovou prodlevu, to znamená, prodloužíte si nějaký čas toho, aby ten zákon vešel v účinnost. Vy jste na to nedbali, protože jste okamžitě skočili do ostrého provozu.

Ale já si nepamatuji za svoji praxi, myslím tím osmiletou praxi odborného náměstka, že bychom měli nějakých sto dní hájení, než ten zákon vejde v život. To si nepamatuju. To si myslím, že jako opozice byste nás sežrali úplně všichni. Já si nepamatuju, že by náš ministr měl nějakého Slunečníka, Měsíčníka a Větrníka, myslím tím tři ministry, kteří by mu přišli na pomoc, když by dával nějaký život v praxi. To si taky nepamatuju.

Já si nepamatuju ani, že by pan premiér Babiš nechal někoho přežít takovou dobu jako vás pan premiér, to znamená dva měsíce, kdy tady všichni ve své podstatě vyhrožovali a říkali, že do konce srpna, a pak to teprve uvidíte. Takže ať to byla paní předsedkyně TOP 09 Pekarová, která teď najednou mlčí, ať to byl pan Benda, který říkal do konce srpna a pak už to bude, taky mlčí. A vy zase přicházíte s jinou báchorkou.

Já říkám, tu legislativu jsme dělali, myslím si, že něco jsem v ní dokázala, takže opravdu se to dá řešit. Není slovo "nejde". Opravdu to jde. Jsou tam přechodná ustanovení, která pamatují na to, že kdybyste opravdu chtěli, tak do přechodných ustanovení formou devadesátky tam vložíte, že prostě ta digitalizace bude posunutá o nějakou dobu. (Předsedající: Čas.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím paní poslankyni Ožanovou.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, moje další faktická bude k vystoupení předsedy klubu Pirátů pana poslance Michálka.

On tam uvedl několik zajímavých věcí. Je dobře, že o tomto projektu diskutujeme. To už jsem mluvila před chvílí, mohli jsme už dříve. Ale to jste nechtěli. Nazval taky, že to jsou určité porodní bolesti. Mít takové porodní bolesti, tak asi nemáme žádné děti.

Není fér, že je vyčítáno tu kterou funkci, například vzdálené nahlížení do spisu. Jak je nahlížení do spisu vlastně v této chvíli učiněno? Ve své podstatě vy ukážete tomu dotyčnému celý systém. Tady došlo k tomu, že ti, co to připravovali, zapomněli, že existuje mimo jiné i správní řád. Je tam i více úkonů. Pokud já jsem se dozvěděla na stavebních úřadech, tento systém zcela absentuje na úkony před zahájením nějakého řízení z moci úřední. On správní řád zná více věcí, šetření i znalecké posudky před zahájením řízení. Ale to nějak do toho systému nejde. Ale vy nemáte... Vy byste to tam správně měli mít, abyste mohli dělat, to je příklad odstraňování černých staveb. Potom nebudete postupovat v souladu se zákonem. No a co bude, až se to dostane do dalších stupňů? Protože to můžeme také přezkoumávat soudem. Neodstraníme pak žádnou černou stavbu, protože jsme nejeli podle zákona? Možná jste si to měli uvědomit dříve.

Já abych stihla ještě další poznámky, které tu byly. Jen k tomu, proč systém má osekané funkce. Je to díky zásahu ÚOHSu. Prosím vás, to, že někdo něco kontroluje jako ÚOHS, ještě neznamená, že je to díky jeho zásahu. Když něco pokazím, tak je to díky mně, ne díky tomu, kdo to kontroluje. Vy chcete... (Pohledem na tabuli si řečnice zkontrolovala čas. Ten jí právě vypršel.) Tak budu muset vzít další faktickou.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím pana poslance Wenzla. (Reakce v sále.) Lubomíra. Lubomíra. Předpokládám, že když ten druhý se nepřihlásil, tak že je jasné, že to je ten druhý, ne? (Smích v sále.)

 

Poslanec Lubomír Wenzl: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych chtěl taky v krátkosti formou faktické poznámky reagovat na úvodní vystoupení pana ministra a vaším prostřednictvím na pana Michálka a paní Richterovou. Z jejich vystoupení vyplývá, a pro člověka problematiky, nebo to, s čím se teď potkáváme, neznalého, že vlastně vše funguje tak, jak má. Ale já, a nejenom já, jsem přesvědčen, že tomu tak není. A cíl těch tří předřečníků byl jeden jediný z mého úhlu pohledu, a to je odlákat pozornost od dané problematiky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP