Korektura


(21.00 hodin)
(pokračuje Lubomír Wenzl)

Protože slyšet tedy čísla, jak nám všecko funguje, jak to běží, má to nějaké ty porodní bolesti a tak dále. Ale já bych si tady dovolil zacitovat jednu esemesku, která mi dneska přišla, kdy text je: Vedoucí stavebního úřadu začala dnes pracovat s jedním podáním v ISSŘ, studium, kontrola příloh žádosti. Ale současně během dvaceti, třiceti minut na to telefonoval žadatel pracovnici stavebního úřadu s tím, že žádost vidí v systému jako vyřízenou. Ta jej teda vyvedla z omylu, že tomu tak není, a sdělila, že žádná jeho žádost vyřízena ještě není.

A proto se ptám, nakolik jsou relevantní ty informace o datech, co bylo podáno a kolik je vyřízeno? Děkuji a přihlásím se ještě v další faktické. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji a poprosím paní poslankyni Ivanu Mádlovou.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Děkuji za slovo. Já bych navázala na mého předřečníka a pokusila se odpovědět, protože my jsme i tato čísla zjišťovali samozřejmě na stavebních úřadech a tam jsme se dozvěděli, že to vyřízení je jenom virtuální, protože to, že je něco označeno vyřízeno, neznamená, že to bylo vyřízeno a uzavřeno, ale znamená to, že to bylo předáno pouze dalšímu kolegovi k vyřízení, to znamená k dalšímu kroku. To znamená, to, co uvádí pan ministr, že je vyřízeno, tak ve skutečnosti vyřízeno vůbec není, protože ten systém vůbec nefunguje.

Já jsem se chtěla zeptat, pane ministře, protože my jsme o tom poměrně hodně dlouze diskutovali i na výboru pro veřejnou správu a tam nebylo tolik prostoru na všechny dotazy, protože bychom tam byli asi i následující den, chtěla jsem se zeptat, kdy konkrétně ten systém bude stoprocentně fungovat? Protože to nezaznělo. To znamená, kdy předpokládáte, že bude opravdu plně funkční? Ne to, že je krásný, anebo že ho zapneme a vypneme, ale kdy to bude všechno fungovat? A potom v čem konkrétně vám pomáhají ta další ministerstva, která vám určil pan premiér? To znamená, jsou to asi tři, Ministerstvo průmyslu, obchodu, dopravy, pak je v tom ještě DIA, to znamená, dneska už je v tom tolik lidí, že vlastně hrozí, že bude ještě další, větší chaos. To znamená, jaká je role tedy těch ministerstvech ve zlepšování té digitalizace? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji a poprosím paní poslankyni Knechtovou, připraví se paní poslankyně Fialová. Máte slovo.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Já bych také navázala na tuto rozpravu a oslovila pana ministra v souvislosti s kolaudačním řízením, protože my jsme v konkrétní situaci. Přes prázdniny jsme rozšířili kapacity školní družiny a v srpnu, jak to bývá zvykem, jsme si podali žádost na stavební odbor a bohužel do současné doby nemáme žádný právní dokument. A pane ministře, tady jsme v situaci, kdy prostě ten proces nekončí, my potřebujeme ten právní dokument k tomu, abychom si ještě požádali do školského rejstříku. Takže když to řeknu úplně konkrétně, je 10. září, my nemáme vůbec od stavebního úřadu zpětnou vazbu a vlastně vůbec nevíme, odkdy budeme schopni rodičům nabízet kapacity ve školní družině. Takže děkuju za to, že nám pomůžete tyhlety věci posunout.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní poslankyně. A nyní paní poslankyně Fialová.

 

Poslankyně Eva Fialová: Děkuji a ještě jednou. Já jsem to celé nestihla v předchozím příspěvku. Já jsem chtěla poprosit pana předsedu Michálka, prostřednictvím pana předsedajícího, a možná i paní Richterovou, také vaším prostřednictvím, kteří odešli a dál tady s námi nechtějí diskutovat, protože uvedli ve svých proslovech úvodních, kdy my jsme neměli možnost na to reagovat, takovou jednu věc, že je super, že ještě dobíhají stará stavební řízení podaná k 1. 7. nebo k poslednímu červnu. To je sice pravda, ty jdou podle starého stavebního zákona, bylo to tu řečeno v takovém smyslu, že se vlastně nic neděje, že do té doby se budou vyřizovat tahle stavební povolení a mezitím se opraví ty chyby, které vykazuje nový systém. Ale já jsem se chtěla zeptat, jestli ví, co vlastně schválili v tom zákoně novém, že třeba máme nějaké fikce souhlasu, že musí všichni ti úředníci současně pracovat i na těch současných podaných žádostech, které dorazily, že třeba trvá, než se předá z jedné osoby na druhou i třeba tři týdny, než to odejde k dotčeným orgánům a tak dále. Takže by mě zajímalo, jestli tito dva lidé, kteří tady mluvili, jak je to super a že se vlastně nic neděje, jestli ví, co schválili sami ve stavebním zákoně a že je tam nějaká fikce souhlasu. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní poslankyně. A poprosím pana Lubomíra Wenzla.

 

Poslanec Lubomír Wenzl: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych chtěl uvést ve své faktické poznámce zase příklad, co se týče pomoci MMR v rámci help desku a tak dále, kdy včera v podvečerních hodinách na stavební úřady byl doručen mail zaslaný paní ředitelkou odboru stavebního řádu a z tohoto mailu, předpokládám, pan ministr o něm ví, bych si dovolil odcitovat jeden odstavec, který vypovídá z mého pohledu o mnohém: V souvislosti s množstvím dotazů, které na adresu (nesrozumitelné) informace@mmr.gov.cz přicházejí, prosíme referenty stavebních úřadů, aby své dotazy předem konzultovali se svými vedoucími, a až v případě, že nedospějí ke společnému závěru nebo řešení, se obraceli na MMR. (Smích a potlesk zleva.) Já jsem přesvědčen, že v normální fungující firmě nebo organizaci, a je jedno, jestli jste soukromý, nebo státní, nebo veřejný sektor, ten pracovník řadový konzultuje věc se svým kolegou, když si neví rady, obrátí se na svého nadřízeného. Ale mně tohle to nepřipadne ani úsměvné, ale připadne mi to trošku zoufalé ze strany ministerstva. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím pana poslance Brabce, připraví se paní poslankyně Ožanová.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuju. Já jsem původně chtěl vystoupit v diskusi, nevím, jestli se k tomu ještě dostanu. Já si myslím, že to vměstnám do těch dvou minut.

Kolegyně, kolegové, pane ministře, pirátské heslo bylo - pusťte nás na ně. Tak my jsme vás na to pustili a vy jste vyhořeli jak papíroví čerti. Ale opravdu, ta kocábka se skutečně potápí. A odpusťte mi to slovo, ono to má i jako výraz, který není úplně sprostý, ale vy máte rád ty anglicismy, hodně jich používáte. Ale to, co jste zatím vyplodili a i ty odpovědi vás a vašich kolegů, pardon, ale to byl bulshit. A jedná se prostě o to, že ta bohorovnost, se kterou vy i kolegové pirátští jste se k tomu vyjadřovali, je neuvěřitelná. Vy jste říkali - no, v zásadě ono to není tak špatné, ono to funguje, mohlo by to fungovat lépe. Ale už to tady několikrát padlo. Vy jste tady tisíce lidí, organizací, obcí, dostali do velmi složité situace. Já si vůbec nejsem jistý, jestli si to uvědomujete. Jestli si uvědomujete, jaký průšvih to je.

Pane ministře, vy jste, jestli se nemýlím, lídr v Ústeckém kraji v tomto volebním období do parlamentních voleb a i v Ústeckém kraji samozřejmě je celá řada organizací, které díky tomu, co jste způsobil, a vaši lidé nebo ministerstvo, tak se dostala do velmi svízelné situace. A oni už takhle mají svých starostí dost. Takže tak, jak to tady už padlo, vy byste se měl skutečně každý den za tohleto omlouvat, a nezlobte se, ale prostě to ministerstvo pod vaším vedením je v rozkladu a tohleto je jenom jeden, byť velmi viditelný prvek. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím paní poslankyni Ožanovou, poslední zatím přihlášená.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Já se vrátím k tomu ÚOHSu, mluvil o tom hodně tady pan předseda Michálek. 13. 6. jsem měla ústní interpelaci na pana premiéra, kdy jsem se ho na tuto věc ptala. Týkalo se to skutečnosti, že Úřad na ochranu hospodářské soutěže zamítl problematickou zakázku, a prezident Petr Pavel dokonce řekl, že by byl pro odložení spuštění digitalizace. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP