Korektura


(20.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Obrovská chyba, pane premiére, obrovská. Nevím, kam až chce jít a kam až chce obětovat prostě vše ve prospěch té koalice.

No a v jaké jsme teď situaci? A opět budu citovat dnešní vyjádření platformy pro zdravý stavební zákon, právní nejistotu, kterou tento proces způsobil nelze rychle odstranit. Ještě jednou, prosím pěkně, nelze rychle odstranit. Zejména pokud se bude pokračovat v současném váhavém a zdlouhavém řešení této situace. Ježíš Maria, aspoň jednou je vemte vážně! Pochopte, že ti lidé to nedělají proto, že vás chtějí likvidovat, oni to chtějí dělat proto, aby se dobrali toho, o co jim jde, to znamená, aby nepřicházeli o peníze a o čas a aby něco fungovalo. A to se vůbec nebavím o těch úřednících.

Takže co s tím teď? První, prosím pěkně, přestaňte se už konečně vymlouvat! Jste jak malé děti. Tohle nehodíte na ANO! Můžete na nás leccos hodit a tak dále, ale tohle jsme si odpracovali a víte velmi dobře, že jsme vám to předali jako hotový zákon. Jiná věc by byla, pane ministře, kdybyste rozjeli ten náš zákon, naše soutěžní dialogy, kdyby tam něco zahaprovalo, pak byste naprosto správně mohli říkat: To jste připravili komplet vy a jde to za vámi, pane Havlíčku! Ne! Je to váš stavební zákon a vaše soutěže, nikoliv naše, to je zásadní věc. (Potlesk poslanců ANO.)

Přestaňte to prosím už házet dále na ty stavební úřady, nehazardujte s těmi lidmi! Já nevím, jestli žijete v tom, že ti lidé tam budou věčně, prostě prásknou do stolu a odejdou z těch úřadů. Těm lidem už dochází trpělivost, uvědomte si, co musí ti lidé dnes a denně prožívat. Ti lidé, kteří si žádají o to povolení, kolaudaci, ti neřeší, jestli za to může strana A, strana B, stát, nebo kdokoliv jiný. Vylezme z těch bublin pražských, z těch kanceláří, z těch paláců a vžijme se do role běžného stavebníka. On ani možná kolikrát neví, kdo co kde připravoval. On chce jednu jedinou věc: když někde zažádá, aby to zafungovalo v nějakém rozumném termínu, to je všechno. A když to nefunguje a ten nešťastný úředník není schopen mu pomoct, no tak logicky ta zlost se překlopí na toho prvního člověka, což je ten úředník na tom stavebním úřadě.

Já jsem měl možnost navštívit ve statisícovém městě dámy, které se tomu věnují, a ty u toho brečely. A já ani nevím, koho volí, komu fandí nebo koho ne. Ale prosím pěkně, vžijte se do jejich situace, co musí dnes a denně prožívat! Od rána do večera byste se jim měl omlouvat, stát tam s čepicí v ruce a každé z těch ženských poslat bonboniéru. (Potlesk z lavic ANO.)

Nechte už, prosím vás, toho vašeho, našeho dozimetrického Šteffela, kterého jste si poslali na Dopravní podnik. Protože, jestli chcete tady řešit Dozimetr, pane ministře, kvůli nějakému Šteffelovi, který se na rok ohřál na Ministerstvu pro místní rozvoj, nikdo o něm ani nevěděl pořádně, tak ten Dozimetr fakt otevřeme a se vším všudy a podíváme se znovu na ten Dopravní podnik, podíváme se znovu na hnutí STAN a znovu se tady o tom budeme hodiny a hodiny bavit. Takže prosím pěkně, neodvádějte pozornost! Ten průšvih je tady dalekosáhlý a nevztahujte to na nějakého jednoho cvoka, notabene, který je z vaší dílny. A hlavně prosím, přestaňte barvit trávu na zeleno. Jestli chceme něco zlepšit, tak si musíme říct, jaký je faktický stav, jinak (nesrozumitelné) nezlepšíme. To si stokrát budeme říkat, že už je to lepší, že to je dobrý, že to je dobrý, a jak to potom chcete zlepšovat?

Je třeba si nalít v tomhle tom čistého vína. Nesmí se to dále vymlčovat! (Stále hovoří hlasitě, rychle, emotivně.) Pane premiére, já vím, že jste nemocný, možná se díváte, možná ne, chápu to, že tady být nemůžete, přejeme vám, ať se brzy uzdravíte, ale proboha, přestaňte už k tomu mlčet. Přestaňte k tomu mlčet! Já jsem tomu rozuměl v tom prvním měsíci. I když můžu vám říct, že kdyby to nastalo za nás, tak to by teda fakt lítaly puklice.

Já se zase vrátím k tomu stavebnímu, pardon, k té elektronické dálniční známce. Já jsem přišel na Ministerstvo dopravy, popravdě řečeno, přišel jsem k tomu jako slepý k houslím, protože premiér se kategoricky rozhodl tak, že skončí jeden ministr, kde nebyl přesvědčen o tom, že se to dotáhne do 1. 1. roku 2021 do úspěšného konce. Nevím, jestli by to propadlo, nebo ne, to teď nechci házet na toho předcházejícího ministra. Ale premiér byl rozhodný, prostě se rozhodl vyměnit ty ministry, já jsem tam přišel a úplně suše mně sdělil: Budete řídit i Ministerstvo dopravy, máte osm měsíců na to, abyste to dal do pořádku, respektive aby to fungovalo, a pokud to neuděláte, jdete. Mějte se hezky, pane Havlíčku. Ano, je to možná tvrdé, ale z mého pohledu férové. Protože nehrajme si tady na kamarády, nehrajme si na to, že se budeme někde schovávat sami za sebou. Hrálo se o mnoho a tady se hrálo ještě o výrazně více.

Takže, pane premiére, buďte rozhodný! Rozhodný, když něco řeknete, tak to splňte hlavně, nesuňte to před sebou, ono to nějak dopadne. Tohle fakt není žádná sranda. Uvědomte si, o co všechno se tady hraje.

Přestaňte to, pane ministře, bagatelizovat. Neustále jako: V zásadě to není zas tak strašné, vždyť je to docela dobré, vždyť se to vylepšuje a tak dále. Nevylepšuje se to, a když tak hrozně pomalu. A hlavně prosím, přestaňme lhát, jinak se nedostaneme vůbec dál. Protože v tuhle chvíli je klíčové, abychom zabránili nárůstu počtu podání a územních plánů obcí, které mohou být z tohoto důvodu v jasné právní nejistotě. Tak teď jsem opět odcitoval tu platformu pro zdravý stavební zákon ze dneška. My už nechceme slyšet žádné výmluvy, nechceme, pane ministře, slyšet žádné sliby, je mně líto, ale my vám nevěříme. Nevěříme vám po celé té blamáži, která nastala. A chci vědět, kdo vám dneska ještě v tomhle tom věří. Ano, rozumím, že vám možná věří vaši kolegové z Pirátů. Já jim nevyčítám, že se vás tady zastávají, to tak prostě je, protože taky potřebují přežít. Že se vás zastávají všichni vaši hejtři a různí pomatenci na sociálních sítích, kteří jsou přisáti přes Piráty na celý veřejný sektor, to mě taky nepřekvapuje, protože jak to určitě všichni velmi dobře víte, čtvrtina Pirátů je dneska nějakým způsobem přisátá na veřejný sektor. No a ti nechtějí přijít samozřejmě o svoje prebendy, nechtějí přijít o svoje funkce, ti si samozřejmě nepřejí, abyste skončil, protože v momentě, kdy premiér rozhodne, že končíte v téhle té vládě, což by rozhodnul pravděpodobně každý premiér na této planetě s vyjímkou pana premiéra Fialy, tak by nastalo to, že všichni tihle lidé přijdou o svoje prebendy. A víte velmi dobře, o kom mluvím.

Takže my od vás chceme slyšet, jak se okamžitě napraví stav. Ne, že tady začnete tvrdit za pár týdnů a za pár měsíců bude lépe, bude lépe. Nebude lépe, protože když si promluvíte s odborníky z branže, tak to příliš pozitivně nevidí. My jsme připraveni, pane ministře, podpořit návrat před 30. 6. Umožnit vám úkony podle nového zákona. A vím, že tady někde začalo kolovat, že se chceme vrátit ke starému zákonu. Ne. My chceme návrat k 30. 6., ale samozřejmě už je v režimu jakoby od 1. 7. v novém zákoně, to je pravda, ale bez povinné digitalizace. A mezitím připravit a vyzkoušet to plné digitální řešení. To už necháme na vás, jakým způsobem, jestli zamotivujete ty úřady a tak dále, dáte jim nějaké peníze, tomu všemu rozumím. Ale spustit to až v momentě, kdy to bude otestované, ozkoušené a kdy budete vědět, že s tím nenatropíte to, co jste natropil.

A prosím pěkně, neříkejte tady slovo nejde to, neexistuje tohle slovo nejde to. Všechno jde, když se chce, všechno jde. To je základní manažerské pravidlo. Neexistuje věc, která by se nedala zvládnout, tím spíše, když vám nabízíme legislativní pomoc. Řekněte, co potřebujete legislativně, chcete to ve stavu legislativní nouze, uděláme to ve stavu legislativní nouze, chcete to v devadesátce, vyjdeme vás vstříc v devadesátce, uděláme vám vše pro to, aby se to dalo dohromady. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuju. S přednostním právem se hlásí pan ministr. Nicméně mohli bychom třeba otevřít rozpravu v tuto chvíli. (Ohlasy v sále.) Ne, v tuto chvíli teď je domluva taková., že se otevře rozprava, poté bude vystupovat pan předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala, a poté v té rozpravě se můžeme začít samozřejmě v diskuzi bavit. Ale pokud s tím budete souhlasit, pane ministře. (Ministr Bartoš z místa: Bylo to tak emotivní, že bych skoro chtěl reagovat.) Já si myslím, že by se měla spíše otevřít rozprava, pane ministře, ale záleží na. (Ještě názory poslanců z místa.) Dobře. Takže v tuto chvíli já zahajuji všeobecnou rozpravu, do které se s přednostním právem přihlásil pan předseda Radim Fiala. Pane poslanče, máte, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji. Podle mě podle zákona o jednacím řádu jste rozhodl, pane předsedající, naprosto správně. Pan ministr ať si dělá poznámky a potom v rozpravě samozřejmě kdykoliv může vystoupit.

My jsme slyšeli mého předřečníka Karla Havlíčka, který tu shrnul tu historii, velmi podrobně, já už se té historii nebudu věnovat, protože jsme ji tady slyšeli. Ale my jsme kritizovali informační systém stavebního řízení. Už dlouhou dobu. Samozřejmě proběhly debaty i televizní přenosy, kde sami koaliční poslanci řekli, že, pane ministře, máte prostor do konce srpna, abyste to dal dohromady, a jinak, že i oni samozřejmě ty věci budou řešit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP