Korektura


(20.20 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Vy dojíždíte právě na to, že nemáte ten systém komplexní. Každý pologramotný člověk, který kdy pracoval s počítačem, ví, že buď pracuje v nějakém systému, anebo pouze civí buď do papíru nebo do monitoru. Vy jste z toho udělali to, že bude civět do monitoru, ale to není digitalizace stavebního řízení. To je pouze o tom, že mám k tomu jiný nástroj. Abyste z toho udělali digitalizaci, tak to samozřejmě budou stamiliony korun. Tomu se nevyhnete, pane ministře.

Takže ty báchorky o tom, kterak jste ušetřili miliardy korun, jsou úplně nesmyslné, a to pomíjím to, že jste prošvihli všechny lhůty a nevyčerpali jste si na to peníze z Evropské unie. O ty jste tedy přišli. Možná jste je použili na něco jiného, to už nevím, ale v každém případě vám tady budou chybět.

Pobavil mě ještě pan poslanec Michálek, který vlastně svým vystoupením potvrdil to, že to JŘBU bylo uděláno čistě účelově, protože vlastně říkal, že jste nemohli posunout účinnost, protože by spadlo to JŘBU. No, to je úplně šílený, bože, bože.

Takže fajn. ÚOHS vám to shodil ze stolu, 24. 9. vám expiruje ta firma, což velmi dobře víte. Už to tady mám napsáno, inQool, abych to nezapomněl. No, a střih. Jsme v situaci, že najednou vidíme, že subdodavatelem systému pro Geoportál je co, jaká firma? Ano, inQool. InQool, výborný. Takže ona selže v tom hlavním systému digitalizace stavebního řízení, v tom ISSŘ, načež vy si ji nasadíte do toho třetího, nefunkčního, do toho Geoportálu. To kdybychom měli fakt skládat dohromady jako horší scénář, tak už ne.

My už začínáme být podezřívaní z toho, pane ministře, že to tam řídí někdo od nás. Není to tak, chci všechny uklidnit. Fakt tam mezi vámi nemáme žádného Trójského koně, ale nedokázali bychom to vymyslet lépe. Jenomže my jsme z toho sami už nešťastní. My vám fakt nepřejeme ten neúspěch, protože cítíme, že tohle se řítí do velkého průšvihu. Ekonomika přichází o miliardy, brzdíte stavební sektor a postavili jste, což je neuvěřitelné, do jednoho šiku podnikatele, developery, obce, projektanty, architekty, dokonce i politiky. Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků - velmi si jich vážím, skvělá spolupráce s nimi. Zdravím je. Vím, že se na to dívají. Lapidárně zkonstatovali, že situace je kritická.

Mohl bych postupovat, pokračovat v tom, co vlastně všechno k tomu řekli, ale vy to velmi dobře víte. Obce zkonstatovaly prostřednictvím Svazu měst a obcí a tak dále - velmi významné instituce - že je to připraveno humpoláckým způsobem, hrozí kolaps úřadů, katastrofální komunikace, zmatky, zpětná vazba, školení, nutí nás jednat protizákonně. Tak to je vyjádření, prosím, reprezentantů obcí.

Svaz podnikatelů ve stavebnictví - rovněž je zdravím, vím, že se dívají - a celá řada dalších a tak dále, kteří jsou na ně napojeni, lapidárně konstatují nefunkční, nepřipravené, naprosto nejasné postupy. Dokonce i Senát, který vám velmi fandí, pane ministře, i tam už praskly nervy. Absolutně nefunkční. Ti vám doporučili krizového manažera a tak dál. Víte to, byl jste tam.

Platforma pro zdravý stavební zákon, z mého pohledu velmi významná instituce, která se opravdu snaží tomu pomoct. Podívejte se, kdo tam všechno je. Mimo jiné někteří ti, které jsem tady četl. Ti to říkají jasně a říkají to prosím ne před měsícem, ale dnes. Mám tady ten dopis. Doufám, že jste ho dostali všichni, máte ho. Takže z 10. září. Hlavním problémem je skutečnost, že systém nebyl včas připraven, dostatečně otestován a zkoordinován s novým stavebním zákonem, a to navzdory varováním odborné veřejnosti.

Jaké jsou ty důvody průšvihu? Protože pokud se chceme jaksi dobrat toho lepšího řešení, které si všichni přejeme, tak si musíme popsat, proč jsme se dostali do téhleté situace. Je mně líto, pane ministře, nedokážete ten projekt manažersky řídit. Já vám nezazlívám, že chcete digitální řešení, a dokonce si myslím, že v principu víte, jak by to asi mělo ve finále vypadat. To si myslím, že v zásadě ano. Jenže to nestačí. Není to o tom, že vím, co chci, ale musím uřídit tu cestu k tomu, abych se dobral k tomu řešení. Musíte být důsledný, musíte používat nástroje, manažerské prvky controllingu, systém řízení rizik, systém 4, 6, 8 očí a tak dále. Prostě manažersky to tvrdě řídit. To jste podcenil, spolehl jste se - možná v dobré víře, možná v bezelstnosti, možná v naivitě, možná jste měl příliš jiné práce, já nevím - na to, co vám nakukali ti, kteří takhle stáli s nataženou rukou a chtěli od vás peníze, protože vám ten systém dělali. Možná proto, že to byli vaši partajníci, nebo nevím kdo. Prostě jste jim věřil a to byla fatální chyba. V takhle zásadním problému projektu nemůžete těm lidem pouze věřit.

Co vám neodpustím, je to, že jste povýšili politické ambice nad zájmy země. Protože kdybyste zatáhli za ruční brzdu a dbali na to, když už vám to říkáme my a neudělali jste to, ale alespoň to, co vám říká prezident České republiky, tak jste se nemuseli dostat do téhleté situace a zvládli bychom to ještě v tom červnu uhrát tak, že bychom to přes rychlé zasedání zde ve Sněmovně dokázali celé odložit. Ale vy jste prostě hráli politickou hru. Vy jste řekli, to není možný, tohle je naše vlajková loď, pirátská vlajková loď, digitalizace, možná i vládní vlajková loď, to prostě zvládneme. Šli jste do obrovského rizika a nevyšlo vám to. Ta loď jde ke dnu.

Nechápu vůbec jednu věc, pane ministře. Jak můžete takhle fatálně nereflektovat a ignorovat zpětnou odbornou vazbu? Já tomu taky nerozumím detailně, ale vždycky jsem se snažil komunikovat s těmi, když jsem něčemu nerozuměl, kteří tomu rozumí lépe. To je celá odborná obec a není jich málo. Vím, jak to bylo náročné s nimi dát dohromady ten stavební zákon. Proto jsme vás před tím varovali, proto jsme říkali, že se vám to nepodaří dát ideálně dohromady. Protože samozřejmě jedna věc je, co chcete, jakou máte vizi, pod jakým jste tlakem, notabene ještě politickým tlakem. Je vás tam pět v koalici, což taky není jednoduché.

K tomu máte prostě desítky, možná stovky, velmi významných připomínkových míst. Ne, šli jste si za tím prostě, uděláte to. Když už jste to udělali, a oni se opět ozvali s tím, že to nemáte spouštět k tomu 1. 7., zase jste se tomu smáli, zase jste řekli ne, zvládneme to. Prostě nechápu to, proč nereflektujete odborné zpětné vazby. Tvrdíte, že jsou spolčeni. Nevím, kdo by byl spolčen. Oni chtějí jednu jedinou věc proboha, aby to fungovalo.

Já jsem byl na těch posledních několika konferencích, kam vy jste už pak nechtěl jít. Možná jste měl obavu, posílal jste tam pana náměstka, kdy tam čekali na vaše vyjádření měsíc před spuštěním, kdy tam opakovali všechno to, co vy jste musel velmi dobře vědět. Byl tam váš pan náměstek Černohorský, tuším, a ten tam tak jako nějakým způsobem kličkoval. Popravdě řečeno, nevěděl vůbec, jak má odpovědět, a bylo zcela zjevné, že se to řítí do velkého průšvihu.

Tihle lidé nebyli spolčeni proti vám, to nebyla žádná politická agitka. Tihle lidé chtěli jenom to, ať to funguje, protože v tom mají své peníze, protože v tom mají svůj čas, protože něco také odpracovali předtím. Jestliže se spolupodíleli s námi dva roky, tři roky, na přípravě tohohle zákona, tak pochopitelně nebyli rádi, že se to všechno mění, protože jejich čas je dražší, než je čas politiků. To je realita. Oni musí živit firmy, oni musí živit zaměstnance, oni musí plnit svoje povinnosti, oni musí splácet dluhy vůči bankám. Tohle všechno je o byznysu, tohleto všechno je o těch, kteří na tom participovali. Proto byli nervózní a byli oprávněně nervózní.

Další věc, která vedla k tomuhle fatálnímu krachu, je to, že vy bohužel nemáte ani tu zpětnou vazbu v té vládě. Stane se to, že nějaký ministr něco podcení. Konečně žádná vláda není dokonalá, ale od toho mají být nějaké klapky nebo záklopky v té vládě, které prostě v danou chvíli zafungují, a to nezafungovalo. Víte, proč to nezafungovalo? Protože v té vládě není jediný hospodář. Je mně líto, není, máte tam asi osm pedagogů. Nic proti pedagogům, ale není tam nikdo, kdo by si dokázal s odbornou obcí sednout a udělat si tam systém provázaností a říct - proboha, neblázněte, tohle nezafunguje, tohle hrozí průšvihem. No, protože nikdo nikdy neřídil podobné projekty. Takže to je bohužel smutná realita, že jste neměli ani v té vládě oporu a někoho, kdo by na tohleto zareagoval.

Vůbec nechápu, že to ignoroval pan premiér. Protože ano, jde to za ním, je to jeho odpovědnost. On věděl, do čeho se to řítí, on měl ty informace od pana prezidenta, on měl ty informace od opozice, on měl ty informace - a vím to bezpečně - z té odborné veřejnosti, protože mu to posílali. Přesto za tu ruční brzdu nezatáhnul. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP