Korektura


(20.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji panu poslanci a poprosím s přednostním právem, aby se ujal slova pan místopředseda Karel Havlíček. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážené dámy, vážení pánové, vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já nemohu začít nijak jinak než tím, že tady projednáváme jedno z největších selhání od revoluce ve smyslu zavádění veřejného státního systému. Na tom se snad shodneme. Je to opravdu velký problém. A proč to říkám před závorkou? Já jsem čekal, že tady bude férová, zajímavá diskuze a že si tady budeme vyměňovat argumenty, názory. A musím objektivně říct, že jsem rád, že i pan ministr Bartoš se nebál do toho jít a že tady připustil to, že tady ta diskuze bude. Kolik je tady, prosím pěkně, poslanců z pětikoalice? Je jich 108. Před chvílí jsem to v rychlosti počítal, tak je jich tady v tuto chvíli mezi osmi až deseti, vždycky se tak na chvíli tady otočí. Tak tady na tom pro ty z vás, kteří se na to díváte, já vím velmi dobře, že se dívá obrovské množství úředníků ze stavebních úřadů, protože mi chodí od nich esemesky, vím, že se na to dívá velké množství investorů, developerů, projektantů, architektů, tak takhle závažnou a zásadní věc tady trpí v uvozovkách méně jak 10 % všech členů pětikoalice. A podívejte se, kolik je tady třeba poslanců z hnutí ANO. Tak to jenom, abychom si uvědomili, proč se to vlastně dělá. Ne, není to pro vás, je to jenom show proto, abychom udělali čárku, že tedy jsme takzvaně vyšli vstříc.

Horší je to, když jsem měl možnost poslouchat všechny předřečníky, jakým způsobem k tomu, pane ministře, přistupujete. Nezlobte se, ale vy jste nepochopili vůbec nic. To jsou výmluvy, to je přehazování odpovědnosti, to je jenom to, že se snažíte najít nějakého viníka. Vy nemáte tu sílu, tu odvahu stoupnout si tady před to plénum, před ty lidi, kteří se na vás dívají, a říct, my jsme to nezvládli. Prostě to se stává, to je život, to by vám snad ti lidé odpustili, i když jsme vás varovali a všichni víte, jak to probíhalo. Ale vy opět přehazujete vinu na někoho jiného. Vy tady v klidu říkáte, za to může přece hnutí ANO. Osm let bylo u vlády a osm let co s tou digitalizací udělalo? Tak já vám řeknu, co jsme udělali. Tři roky jsme připravovali stavební zákon, férově jsme ho prodiskutovali se všemi zainteresovanými osobami od projektantů, architektů, obce, developeři, inženýři, prostě na všechny možné asociace, svazy, kam se podíváte, tam to bylo projednáváno, několik tisíc připomínek k tomu bylo. Nebylo to vůbec, ale vůbec jednoduché. Po více jak dvouapůlleté práci jsme to protlačili Parlamentem. Stavební zákon získal ocenění Zákon roku nezávislými institucemi. My netvrdíme, že byl geniální úplně ve všem. My jenom tvrdíme, že to byl kompromis všech těch stran, které k tomu měly co říct. Bylo to poctivě odpracováno. Vy jste přišli a bafuňářsky jste všechno zrušili během několika týdnů vaší vlády. Bylo to tak, pane poslanče Havránku, já si vás docela vážím, nejenom že tady sedíte, ale jste konstruktivní diskutér. Já jsem tady byl, když jsme se o tom tehdy bavili, a stáli jste tady jak na barikádě všichni. A zdaleka to nebyl jenom pan ministr Bartoš, byl to pan ministr Kupka, byli to zástupci STANu, pan Lochman a tak dále. Všichni tady říkali, kterak to bude výrazně lepší. My jsme s tím nesouhlasili, ale co jsme mohli dělat?

Ale v té době jsme vám říkali, pane poslanče, prostřednictvím pana předsedajícího, že je to plně na vaši odpovědnost. Když to zrušíte, dobře, máte na toto právo, je to šílené, tenhleten zákon takhle zrušit, ale potom si musíte zodpovědět naprosto vše, co je s tím spojené. Vy nám potom argumentujete tím, že jsme vám vlastně ten nový zákon schválili. No ano, protože jsme měli snahu, když už se to zrušilo a začalo se to dělat jinak po vašem, tak aby to alespoň mělo nějakou figuru, tak samozřejmě jsme konstruktivní, spolupracovali jsme a řekněme se skřípěním všech zubů, které máme, jsme nakonec řekli, tak to tedy protlačme tou formou, kterou vy jste si vysnili, a řekli jsme dobře, lepší něco než nic. Protože jsme viděli, že chceme ten zákon změnit. Takže my tvrdíme, náš byl lepší, ale ten váš byl lepší než to, jak to bylo předtím. S tím souhlasím.

No, ale s tím jste si vzali i na zodpovědnost vše, co se týká té digitalizace. Je mi líto, je to tak. My jsme měli rozjeto pět soutěžních dialogů, tady jsem poslouchal ty báchorky stále stejné, Šteffel a spol a tak dále. Prosím vás, neodvádějte pozornost na nějakého podivína, pana Šteffela, který tam někde rok pracoval na Ministerstvu pro místní rozvoj. Víte, kam šel, pane ministře? Tenhleten dozimetrem načuchlý člobrda šel nakonec na Dopravní podnik, který byl pod vaším primátorem Hřibem. Tam jste si ho dosadili a tam teprve vylezly všechny ty průšvihy toho dozimetrického zaměření. Ale já chápu, že nemůžete asi každého sledovat, tak holt se vám vyrojil na Dopravním podniku Šteffel. Ten neměl, prosím vás, s Dozimetrem v době, kdy byl někde na Ministerstvu pro místní rozvoj, a předtím tuším na školství, kdo si ho tam přivedl, už nevím, vůbec nic společného. Neodvádějte pozornost, tady tečou miliardy a vy se tady točíte na nějakém vašem Štefflovi. To vůbec s tím nemá co společného, ten průšvih je někde úplně jinde.

Vy tvrdíte, že vy jste našli konečně tu odvahu s tím něco dělat? Vy jste nenašli žádnou odvahu. Jediné, co jste udělali, tak jste zbourali stavební zákon, to není odvaha. Svým způsobem můžu říct, že to odvaha byla, pokud byste to udělali lépe a pak byste se před všechny postavili. Řekli jsme ano, my jsme do toho odvážně šli a tady vidíte, že jsme to dokázali udělat lépe. A tak jsme po třech letech... A vy jste to udělali lépe? Vždyť to nefunguje, vždyť to přece musíte vidět. Ale už to jde zcela za vámi. Takže musíme si říkat přesně věci tak, jak byly. Vy jste ignorovali všechny naše připomínky už v době, kdy jste si to vzali na hrb. Znovu opakuji, byli jsme frustrovaní, naštvaní, odborná obec stejně tak, ale řekli jsme, tak se tedy předveďte. Posunuli jste všechno o jeden rok, to je důležité tady stále toto opakovat, protože to mělo být funkční, ta digitalizace toho stavebního zákona, k 1. 7. roku 2023. Řekli jste ne, nezvládneme to do té doby, museli jsme všechno předělávat. Takže opět rok posun. Ale dobře, máte na to právo, konečně co můžeme dělat. Takže jste to dali k 1. 7. 2024. A od té doby, co už nebo pak co jste začal připravovat a blížil se ten datum, tak jste věděli, že se to nevyvíjí úplně zcela optimálně a dobře. Několik měsíců předtím a potom už opravdu s hromobitím všech hromů, které jsme měli k dispozici, několik týdnů předtím jsme bouchali na všechny dveře a říkali jsme, nespouštějte to k 1. 7. Prosím pěkně, to nebyl názor jenom opozice, vždyť to říkaly svazy, asociace, komory, říkal vám to pan prezident. Pan prezident fakt není fanouškem hnutí ANO a opozice. Pan prezident vám přeje, přesto vás na to upozorňoval a upozorňoval na to správně a věcně. Ne. Prostě vy jste se rozhodli, že to toho 1. 7. spustíte. Já vám tvrdím a stojím si za tím, že jste upřednostnili svoje politické stranické zájmy před tím, co jste měli vytvořit. A šli jste do toho s obrovským rizikem. Protože nevěřím tomu, že jste neměli kolem sebe lidi, kteří by vám neřekli, že to je nepřipravené. Vzali jste si všechny jako rukojmí, to je realita.

Ještě předtím jsme tušili, že už to dopadne zle, jsme ještě udělali pokus a napsali jsme panu premiérovi Fialovi. Napsali jsme, říkám kdo, byla to Klára Dostálová a byl jsem to já, zdvořilý, slušný dopis. Psali jsme, pane premiére, udělejte s tím něco, nefunguje to. A navrhli jsme řešení. Pojďme udělat to, že se to přehodí na ten takzvaný DESU, což je ten Dopravní energetický stavební úřad, že jsme viděli, že vám to na Ministerstvu pro místní rozvoj kolabuje, že to nezvládáte, ta vaše skupina tam byla izolovaná, s nikým nekomunikovala. Ti, kteří tomu rozuměli, od toho začali dávat ruce pryč a věděli jsme, že je zle. Já neříkám, že to bylo ideální řešení na ten Dopravní energický stavební úřad. Já jenom říkám, že tam jsou kompetentní lidé, že tam měli kvalitní vedení, a protože to Ministerstvo dopravy znám, tak i když by z toho neměli radost, byla alespoň nějaká šance to tam ještě na poslední chvíli převést, prodloužit to. To znamená, neudělat to k tomu 1. 7., ale dovést to k nějakému zdárnému konci.

Vysmáli jste se nám. Ani odpověď nepřišla. Vůbec vám nestojíme za to, abyste nám odpověděli. Dobře, takže jste to spustili. Jak to dopadlo, všichni víme. Ano, ještě v momentě, kdy se to už rozjelo a bylo vidět, že je to nekonečný průšvih, tak ještě se za vás začali stavět vaši provládní ekonomičtí poradci. Vzpomínám si, jak jsem byl s vámi, pane ministře, a s panem Markem v Otázkách Václava Moravce, který se vás snažil držet ještě na vodou a tak jako ironicky tam řekl, pane Havlíčku, po bitvě je každý generál. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP