Korektura


(19.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Jakkoliv tato vláda v neschopnosti trhá rekordy, krize, kterou ministr Bartoš z Pirátů způsobil svou děsivou maxineschopností, nemá v dějinách naší země obdobu. Podle mě jde o flagrantní porušení povinností při správě cizího majetku. V každé normální zemi by pachatel takové miliardové škody letěl ihned z ministerstva a byla by po něm požadována náhrada škody.

Abychom věděli, o čem mluvíme, připomeňme si, že digitalizací prošla v minulosti většina velkých firem, a neumím si představit, že by jim nějaký dodavatel tak amatérsky zfušoval systém a následně byl nefunkční, fakticky nedodělený systém a že by takový systém pustil do ostrého provozu. To je zcela absurdní myšlenka. Vždy se provádí takzvané beta testování, při kterém se ověřují všechny funkcionality, a samozřejmě nejen funkčnost, ale zda tam vůbec jsou.

Absurdní, ale příznačné je, že to byli Piráti, kteří se samozvaně postavili do role odborníků na IT a obelhali tak jejich voliče i média. Nyní se potvrdilo, že Piráti nejsou žádní odborníci na IT, ale totální diletanti. Pan Bartoš není odborník na nic a Ministerstvo pro místní rozvoj, kterému neporozuměl ani po několika letech, prostě vyfasovali jen jako trafiku, jako předseda koaliční partaje. To se stává, ale pokud je ministr laik, tak se má radit s odborníky. Bohužel i takový krok vyžaduje jistou míru zkušenosti s řízením, a tu zcela evidentně pan ministr Bartoš postrádá.

Pan ministr Bartoš mě možná bude chtít opravit. Ano, 5. září jsme se z médií dozvěděli, že Ministerstvo pro místní rozvoj si na pomoc s digitalizací stavebního řízení pozvalo odborníka z byznysové sféry Michala Káru. To beru jako skutečně absurdní vtip. Po několika letech, kdy se mělo pracovat na digitalizaci, a připomenu, že Piráti již mají a řídí Ministerstvo pro místní rozvoj tři roky, a pan ministr Bartoš je ministrem pro digitalizaci zároveň už také tři roky, tak po dvou měsících od spuštění zfušovaného a nefunkčního systému si teprve teď v září najímá ministerstvo odborníka? V normálním světě je to přesně naopak. Než se do něčeho pustím, tak najmu profesionály, aby mi řekli, jak a aby to také realizovali. Pochopitelně výsledek odpovídá procesu.

Neštěstí je, že stavebnictví, neprofesionalita a nesystémovost státní správy pronásleduje dlouhodobě a trpí tím opět občané, firmy i celá ekonomika. V roce 2019 zveřejnila Světová banka studii, podle níž Česko patří, co se týče rychlosti a kvality stavebního řízení, mezi nejhorší země na světě. Průměrná délka byla 246 dní. Lépe na tom byly například i Kamerun nebo Burundi. To jsou africké země. Průzkum z konce ledna 2024 mezi autorizovanými osobami činnými ve výstavbě, tedy těmi, kteří stavební povolení nejčastěji vyřizují, ukázal, že například v kategorii bytových domů je průměrná délka územního řízení zhruba pět měsíců, totéž platí pro stavební povolení. Společné územní a stavební řízení pak vychází v průměru na půl roku. Téměř polovina zapojených autorizovaných osob odpověděla, že délka trvání většiny povolovacích řízení staveb v České republice, a to včetně související inženýrské činnosti, je obvykle šest měsíců až rok. To se samozřejmě nebavíme o velkých a komplikovaných projektech.

Bytová krize je jednou z příčin, že se naše země po covidu ještě hospodářsky nezotavila a její ekonomika neroste. Stavební řízení je zdlouhavé a prodražuje ceny bytů i nájmů. Ty se stávají nedostupnými nejen pro mladé lidi, ale i pro střední třídu. Stavebnictví mohl nastartovat program výstavby sociálních bytů pro chudé, ale na něj ministr financí Stanjura z ODS odmítá dát 7 miliard korun. Tomu rozumím. Jde o miliardy, které by pak chyběly Ukrajincům. Nasypali jste jim 120 miliard korun a je dobré vědět, že ukrajinská vláda de facto za naše peníze dotuje Ukrajincům hypotéky, které jsou díky tomu úročeny třemi procenty. Češi, kteří Ukrajincům na levné hypotéky připlácejí, mají v posledních letech hypotéky dvojnásobně dražší.

Digitalizace není samozřejmě jediný problém a letitý problém je také nekvalitní, komplikovaný a neustále novelizovaný stavební zákon. Problémy na straně projektantů i stavebních úřadů způsobují také pozdě přijaté vyhlášky ke stavebnímu zákonu. Stavební inženýři vyzvali k vyřešení krize povolování staveb v režimu legislativní nouze. Předseda České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě Robert Špalek k tomu uvedl, cituji: "říprava staveb běžně trvá i několik let a nelze ji zahájit jinak, než podle existujících předpisů. Není možné pak udělat ostrý střih a mnoha stavebníkům říci, že mají provedené práce zahodit a přepracovat vše podle nových vyhlášek, které vyšly ve Sbírce zákonů jen pár dní před nabytím jejich účinnosti." Konec citátu.

Členové komory požadují novelu přechodných ustanovení k novému stavebnímu zákonu, která by se měla stát bypassem pro překlenutí současné právní nejistoty. Novela podle nich může alespoň částečně napravit problémy, které na celou oblast stavebnictví, a tedy i hospodářství České republiky dopadají kvůli nedotažené digitalizaci stavebního řízení, Národního geoportálu územního plánování a především z různých výkladů předpisů a vyhlášek k novému stavebnímu zákonu. Stavební inženýři upozorňují, že se nejistota týká nejen povolovacího řízení, ale i provádění staveb a kolaudace.

Vážené dámy a pánové, v čem je tedy problém? Vláda ve své většině, čest výjimkám, je společenství amatérů nedotčených praxí, ani odborností. Případně pokud by se tu odborník našel, tak v rámci handlování o trafiky dostal úplně jiný než svůj obor. Místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš z Pirátů absolutně amatérsky zpacká digitalizaci vlastního rezortu. Navíc k tomu všemu ministerstvo pana ministra Bartoše dostalo milionovou pokutu od antimonopolního úřadu za nezákonné zadání veřejné zakázky. Zaplatí pan Bartoš milionovou pokutu ze svého? A co ty miliardové škody? Kdo to zaplatí? Ne! Zaplatíme to fakticky my, daňoví poplatníci, ale i důchodci, na jejichž důchody vláda údajně nemá.

To je bohužel vše a jediné, co lze, je vyzvat voliče, občany naší země. Prosím, vážení občané, podívejte se na tuto vládu, na tuto vládní koalici, a prosím, nedovolte jim, aby dál likvidovali ekonomiku a naše občany v krajských vládách, nebo nedejbůh v příštím parlamentu.

A na závěr taková úvaha. Já jsem nad tím přemýšlel, proč vlastně pan premiér Fiala nechce odvolat pana ministra Bartoše. A když jsem si tak o tom tady povídal s některými lidmi i z vládní pětikoalice interně, tak ono skutečně tahle vláda, to je opravdu tedy pěkná partička. Samozřejmě v negativním slova smyslu. Na jednu stranu pan ministr Bartoš samozřejmě standardně by musel být okamžitě odvolán. Ale nyní se řeší v ostatních partajích, že vlastně Piráti by i chtěli být - chtěli by už skončit ve vládě, protože ono se na tenhle problém za pár měsíců zapomene podle některých názorů, a potom by se mohli stát tou opoziční silou vládní koalici a nahnat si politické body. Ale zase v tom zbytku, v těch zbylých čtyřech stranách je diskuse, že oni vlastně nechtějí, aby Piráti nějakým způsobem získali plusové body, protože do voleb je rok, a spoléháte na to, že voliči mají krátkou paměť, jsou sužováni mnoha různými problémy, které způsobila vaše vláda, takže vlastně ten zbytek koalice, včetně premiéra Fialy, vlastně nechce pana ministra Bartoše odvolat, abyste vlastně byli dál v té nepopulární vládě a abyste měli tu spoluodpovědnost a stáhli vás vlastně společně.

Problém je v tom, že tohle všechno stahuje občany České republiky a naši ekonomiku a občany a dál a dál to eskaluje ty problémy, co způsobujete. Takže jsem zvědav, jak to v té pětikoalici vlastně dopadne. Ale to, co je dneska jisté, je, že už víme, že prohrál ten slušný občan České republiky. Děkuju za pozornost. (Potlesk poslanců hnutí SPD.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP