Autorizace


(17.30 hodin)

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, situace v našem zdravotnictví je alarmující a vyžaduje okamžitou a rozhodnou reakci. Představte si, že v 21. století v srdci Evropy nemají lidé garantovaný přístup k základní zdravotní péči. To je naprosto nepřijatelné. Začneme čekacími dobami, naše zdravotnictví je přetížené a lidé čekají měsíce, někdy i roky, na životně důležité operace a zákroky. Pacienti, kteří potřebují náhradu kloubů, srdeční operace nebo dokonce onkologickou léčbu, jsou nuceni čekat nesnesitelně dlouho, což často vede ke zhoršení jejich zdravotního stavu. Jak můžeme mluvit o kvalitní zdravotní péči, když lidé s vážnými zdravotními problémy nemají přístup k včasné léčbě?

Další problém je nedostatek lékařů a zdravotnického personálu. Mnoho nemocnic a klinik čelí kritickému nedostatku kvalifikovaných lékařů, sester a dalšího personálu. Tito lidé pracují pod obrovským tlakem a v neúnosných podmínkách, což vede k jejich vyhoření a odchodu ze zdravotnictví. Je nezbytné, aby vláda přijala opatření na zvýšení počtu zdravotnického personálu a zlepšení jejich pracovních podmínek a platů. Bez dostatečného počtu zdravotníků nemůžeme zajistit kvalitní péči pro naše občany.

Dále je tu otázka dostupnosti zdravotní péče v regionech. Mnoho venkovských oblastí a menších měst čelí kritickému nedostatku zdravotnických zařízení a odborníků. Lidé v těchto oblastech musí často cestovat desítky kilometrů, aby se dostali k základnímu lékařskému ošetření. Tento problém je zvláště závažný pro starší občany a rodiny s dětmi, kteří nemají snadný přístup k dopravním prostředkům. V Karlovarském kraji jsou tisíce dětí bez pediatra, skoro polovina pediatrů je v důchodovém věku a může kdykoliv skončit. Pokud tito lékaři odejdou do penze, nejsou za ně žádné náhrady, což znamená, že bez lékaře zůstanou další tisíce dětí.

Ministr zdravotnictví tuto situaci neřeší, vláda nechává vše na krajích. Přitom jedinou jejich možností je nabízení různých benefitů, jak lékaře přilákat, a předhánět se tak s jinými kraji. Vláda musí investovat do rozvoje regionálních zdravotnických zařízení a přilákat lékaře a specialisty do těchto oblastí. Nemůžeme zapomenout ani na finanční bariéry, i když máme systém veřejného zdravotního pojištění, stále existují skryté náklady, které mnozí lidé nemohou nést. Doplatky za léky, doplatky za specifické zákroky a nedostatek pokrytí některých důležitých léčebných postupů vedou k tomu, že mnoho lidí odkládá nebo úplně opomíjejí potřebnou léčbu.

Jak můžeme mluvit o rovnosti a spravedlnosti, když si základní zdravotní péči nemůže dovolit každý?

V neposlední řadě musíme zmínit i otázku prevence a zdravotní osvěty. Naše zdravotnictví je zaměřeno spíše na léčbu nemocí než na jejich prevenci. Je nezbytné, aby vláda investovala do preventivních programů a zdravotní osvěty, které by pomohly snížit výskyt chronických onemocnění a zlepšit celkové zdraví populace. Prevence je vždy lepší a levnější než léčba.

Dámy a pánové, situace v našem zdravotnictví kritická a vyžaduje okamžitou akci. Vláda Petra Fialy musí přijmout odpovědnost za tuto krizovou situaci a začít jednat. Potřebujeme investice do zdravotního personálu, infrastruktury a prevence. Potřebujeme zajistit, aby každý občan České republiky měl přístup ke kvalitní dostupné zdravotní péči bez ohledu na své finanční možnosti nebo místo bydliště. Apeluji na vás, kolegové poslanci, abyste se připojili ke mně a požadovali změnu a podpořili zařazení tohoto bodu. Naši občané si zaslouží lepší zdravotní péči, která bude skutečně dostupná pro všechny občany. Děkuji a prosím o zařazení jako prvního bodu dnešního jednání. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já také děkuji. To znamená, první bod dnešního jednání, Kritická situace ve zdravotnictví od paní poslankyně Maříkové. V tom případě se dostává na řadu pan poslanec Zdeněk Kettner, a než se ujme slova, tak přečtu další, kteří jsou v pořadí, pan kolega Marcel Dlask, Radek Koten, Marie Pošarová a Martin Kukla. Pane poslanče, máte slovo. Prosím.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych rád navrhl zcela nový bod. Jako učitel fyziky a myslím si, že každý průměrný učitel fyziky ví, že každá energetická soustava je postavená na nějaké stabilitě. Když máme ty takzvané úžasné, všespásné alternativní zdroje energie, tak jsou všechno jenom ne stabilní. Už jsme zažili i několik situací, kdy německá energetická soustava právě díky výkyvům těch alternativních zdrojů kolabovala. A byly to právě ty stabilní zdroje z těch tepelných a jaderných elektráren z Maďarska, z Polska a z České republiky, které ten německý energetický systém vyloženě zachránily. Ne, my budeme stále prosazovat ideologicky ve stylu dřívějšího režimu "Poručíme větru, dešti", my budeme tvrdit, že fyzikální zákony prostě neplatí.

Čili ať žije Green Deal, ať žijí emisní povolenky!

Situace v Ústeckém kraji je teď taková, že se budou zavírat další doly. Vyloženě se řeklo, že teda k nějakému datu se zavřou všechny tepelné elektrárny, ale ony se budou zavírat podstatně dřív, protože díky těm energetickým povolenkám se už prostě nevyplatí v našich tepelných elektrárnách elektřinu vyrábět. Já jsem, není to tak dávno, měl setkání s profesionály a odborníky v oboru. A tam bylo jasně řečeno, minulý rok jsme propustili 1 000 lidí, co se týká dolů a těžby uhlí. Logicky samozřejmě na to navazující budeme zavírat prostě tepelné elektrárny, v tomto roce nebo nadcházejícím dalších  1 000 lidí. Ale tady nejde přece jenom o zaměstnance těch dolů a těch elektráren, to máme celý energetický systém. A tito odborníci mi řekli, že velice, velice střízlivý odhad je, že samozřejmě s tou těžbou uhlí a s tou výrobou energie jsou všechny různé průmyslové segmenty. A to propouštění se ve výsledku, a říkám, opět, je to velice střízlivý odhad, bude týkat 30 000 lidí. V Německu, kde skutečně to postavili na totální ideologii - oni jsou zvyklí pracovat na základě určitých ideologií - nikdy to nedopadlo dobře, silně pochybuju, že to tentokrát dopadne lépe než v historii předtím, tak oni alespoň nějakým způsobem si řekli ideologicky, my prostě budeme mít tu zelenou energii a podobně. Ale vyčlenili na to nějaké finanční prostředky, vyčlenili, vymysleli nějaké jakoby plány, co s těmi nezaměstnanými z tohoto segmentu, jak nabídnout nové pracovní příležitosti. A když se podíváte dobře, my když tady řekneme, tady se prostě bude zavírat. 30 000 nezaměstnaných, a teď se podíváme, jaký má Česká republika, vláda plán pro tyto zaměstnance? A můžete si zkusit pátrat, jak dlouho chcete. Výsledek bude jedna velká nula. To prostě vypadá. Já jsem z toho Ústeckého kraje, z toho vždy obětovaného kraje. A myslím si, že Praha vesele pokračuje a vláda v tom, že prostě ať si Ústecký kraj trhne nohou, prostě padne na oltář prosperity celé České republiky. Prosperity v uvozovkách.

A proto chci navrhnout zcela nový bod Řešení problematiky Green Dealu v Ústeckém kraji. Protože já ať přemýšlím, jak přemýšlím, bez nějakého plánování dlouhodobého, ze dne na den 30 000 nezaměstnaných lidí, to je setsakra velké okresní město. Zkuste si to připočítat na finance. Vláda se holedbá tím, jak se zvýšil počet, jak zvládají vyplácet příspěvky na bydlení a já nevím, jaké další sociální dávky - kde proboha na to vezmeme? My tady máme segment, který vydělává, a my ho cíleně, naprosto nelogicky zařízneme a vytvoříme si tady v jednom jediném kraji armádu 30 000 nezaměstnaných. A pokud nebudeme chtít, aby kradli nebo aby umřeli hlady, tak jim samozřejmě budeme muset vyplácet nějaké ty sociální dávky. Vezmeme na to kde? A to je ten důvod, proč bych velice rád, aby tento bod byl zařazen a abych já svým spoluobčanům v Ústeckém kraji mohl říci; jsou tedy dvě varianty, buďto můžu říct, nebojte se, vláda má úžasný, skvělý plán, se kterým tady budeme seznámeni, nemusíte se o svoji budoucnost bát. Nebo druhá varianta: Milý Ústecký kraji, tak jako jsme vás obětovávali dřív, obětováváme vás i dneska, trhněte si nohou.

A já bych rád, aby na půdě této Sněmovny zaznělo buď varianta A, nebo varianta B, aby moji spoluobčané z Ústeckého kraje věděli, na čem jsou. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP