Autorizace


(17.20 hodin)
(pokračuje Margita Balaštíková)

Zemědělské podniky a farmy se stále potýkají s masivním nárůstem nákladů na energie, který se plně projevuje ve všech odvětvích hospodářství - já se divím, že průmysl tady ještě neburácí, že jenom my zemědělci voláme po tom, že už to dál nejde - a zemědělské vstupy se neustále zvyšují, a tím se zvyšuje i nekonkurenceschopnost.

Dámy a pánové, k tomu se přidaly všechny ty nesčetně přehnané regulace a nařízení - které k nám proudí nejenom z Bruselu, ale čeští úředníci pod vedením lidoveckého vedení to ještě zhoršují -které musí každá zemědělská firma a každý i malý podnikatel v zemědělském sektoru plnit, včetně obří byrokratické zátěže. Všechno tohleto stojí miliony a miliony korun ročně, ale bohužel na příjmové straně ze zemědělské činnosti v jednotlivých zemích to neznamená vůbec nic a určitě to nezvyšuje příjem do státních pokladen.

Na jedné straně tu máme strukturální nerovnováhu, vyjednávání mezi tuzemským zemědělstvím a potravinářským průmyslem a samozřejmě nepřímo s obchodem. Na straně druhé máme dumpingové ceny zemědělských dovozů ze zahraničí, které jsou vyráběny za výrazně nižších standardů, než jsou v naší zemi. Žádné ekologické normy, žádné zaměstnanecké normy, zkrátka nic a oni to sem dovezou. Ale to vy zřejmě neřešíte, stejně jako jste to neřešili, když jste měli předsednictví České republiky v EU. Je vidět, že to patrně nehodláte řešit ani nyní, protože vás zemědělské profesní organizace sice upozorňují na eskalaci problémů v zemědělství, ale ta prázdná část Sněmovny z koalice ukazuje, že vás to asi nezajímá.

Zaklínáte se ovšem ochranou klimatu, ale na ochraně klimatu patrně nezáleží jiným zemím, ze kterých dovážíme ty velice levné potraviny, což vy dovolujete. Není tedy divu, že Evropská unie oznámila, že 20 % firem v zemědělství již nehodlá nadále investovat. Není ani divu, že x rodinných farem musí každý rok zavřít brány svých farem, a dnes jsou to i farmy v naší zemi. Není ani divu, že stále méně mladých lidí je za těchto katastrofálních okolností ochotno převzít farmu nebo firmu a pokračovat v podnikání svých rodičů. Takto se nemůže a nesmí přece pokračovat. Hlavními příčinami jsou zejména nezvládnutelná energetická krize, sankce proti Rusku, spíše protizemědělská než zemědělská politika, Green Deal.

Já se v tomhle bodě chci ptát a chci hovořit o tom, kde jsou opatření na snížení výrobních nákladů, které jsou u nás příliš vysoké? Kde jsou opatření na dostupné ceny pozemků pro zemědělské podnikatele? Kde máte opatření pro spolehlivé plánování a bezpečnost, aby naši zemědělští podnikatelé investovali? Kde máte řešení deregulace přebujelých byrokratických monster? Kde máte opatření na ochranu před dumpingovými cenami zemědělských dovozů ze třetích zemí? Kde je vyhodnocení změny společné zemědělské politiky a vyvození dalších kroků směrem k efektivitě fungování českého zemědělství? Kde jsou opatření proti rozprodeji české půdy zahraničním investičním subjektům? Kde jsou změny, pane ministře, v české dotační politice, které od politických rozhodnutí povedou k rozhodnutím ekonomickým, které naplní státní pokladnu a stabilizují zemědělství a potravinářství? Kde máte ty studie ekonomických dopadů, rozhodnutí Ministerstva zemědělství pod vedením lidoveckých ministrů?

Mám spoustu dalších otázek, podnětů, které bychom chtěli na plénu Sněmovny probrat. Z tohoto důvodu vás žádám o zařazení nového bodu na pořad programu Sněmovny s názvem Situace v zemědělství v roce 2024 a budoucnost jeho fungování v České republice v dalších letech. Žádám o zařazení bodu za odhlasované body, které byly načteny před tímto mým návrhem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Také děkuji paní kolegyni Balaštíkové. Další, kdo je řádně přihlášeny, je pan poslanec Novák. Po něm se připraví pan poslanec Igor Hendrych a pan poslanec Jan Síla. Pane poslanče, máte slovo. Prosím.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení všichni dva koaliční kolegové, já jsem měl touhu vás seznámit s aktuální problematikou ve sportu a zájmové činnosti jako takové, o tom, jak je naplněný rozpočet, který tato vláda slibovala, jaké jsou problémy ve sportovních klubech, jak dneska mají problém přežít. Ale vzhledem k tomu, že bych si rád poslechl dneska i pana ministra Bartoše ohledně odšpuntování stavebního zákona, tak si přednesení tohoto bodu nechám napříště. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Taktéž děkuji, vážený pane poslanče. Nyní je na řadě pan kolega Igor Hendrych, kterého ale v tuto chvíli nevidím v sále. Proto poprosím pana poslance Jana Sílu, který se v sále nachází. Pane poslanče, máte slovo, prosím. Pan Síla taktéž není v sále, tak poprosím paní kolegyni Bereniku Peštovou, která je další na řadě. Po ní se připraví pan kolega Richard Brabec a Karla Maříková. Paní poslankyně, máte slovo, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem si připravila zařazení bodu Přirozená sukcese Dolu ČSA. Jak jste jistě zaregistrovali, tak pan politický náměstek Tesař za TOP 09 nám v průběhu června vysublimoval z Ministerstva životního prostředí. Když jsem se tedy pídila, kde pan náměstek je, tak až teprve v září jsem zaregistrovala, že noviny nám přinesly tu sladkou novinu, že v rámci nějaké přípravy přirozené sukcese Dolu ČSA ho zřejmě asi dostala do hledáčku BIS, protože to nám alespoň potvrdili novináři s tím, že to sdělila novinářům paní předsedkyně Pekarová Adamová. Mě tedy spíš zajímá - vím, že se k těm zprávám asi nedostaneme - jak je to možné, že novináři nějaké takovéto indicie mají? Já jsem si vždycky myslela, že BIS informuje samozřejmě premiéra, potom klíčová nebo silová ministerstva a asi zřejmě tedy paní předsedkyni Pekarovou, která si asi zřejmě pohovořila s panem náměstkem, a pan náměstek nám poté vysublimoval z Ministerstva životního prostředí.

Já tedy osobně chci vědět, co bude dál. Hlavně mě to zajímá z hlediska toho, že dotčené obce, které jsou dotčené samozřejmě tou těžbou, tak se na mě obrací, protože neví, jestli ta přirozená sukcese bude, nebo nebude, po tom, co tam zřejmě asi k něčemu závažnému došlo, nebo jestli se vrátíme zpátky k rekultivaci. Dokonce už tam padla i žaloba od spolku, který se právě zaobírá touto přirozenou sukcesí. Je to spolek Krajina budoucnosti.

Já jsem tento bod chtěla zařadit právě proto, aby nám bylo vysvětleno, co tedy bude, jestli se Ministerstvo životního prostředí k tomu nějak postaví, jak se k tomu postaví, jestli dál bude protlačovat přirozenou sukcesi. To znamená, že si příroda pomůže sama a tak, jak nám vysublimoval pan náměstek, tak nám potom vysublimují ty miliardy, které tam jsou.

Tak bych jenom ráda věděla, co tam bude. Proto jsem tento bod chtěla zařadit jako druhý, protože si uvědomuji, že tento bod, nebo respektive to, co nám tady řekla paní poslankyně Adámková, prostřednictvím pana předsedajícího, je teď mnohem závažnější. Ale tento bod považuji taky za závažný, proto bych ho dala jako druhý bod. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Taktéž děkuji, paní poslankyně. Přirozená sukcese dolu ČSA jako druhý bod dnes na jednání Sněmovny. Tím pádem je na řadě pan kolega Richard Brabec, kterého ale tady nevidím. Tím pádem poprosím paní poslankyni Karlu Maříkovou. Hned po ní se prosím připraví pan poslanec Zdeněk Kettner a Marcel Dlask. Máte slovo, paní poslankyně, prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP