Autorizace


(16.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže vy jenom stříháte pásky, ani nepokračujete v těch projektech - a to je všechno a neděláte nic. Nic neděláte - nemáme doktory. No, my určitě do krajských voleb půjdeme s tím, že chceme lékařskou fakultu v Ústeckém kraji, chceme lékařskou fakultu v Karlovarském kraji, chceme lékařskou fakultu v Zlínském kraji. Kdo dal v září 2018 7 miliard na 10 let? Já s Adamem Vojtěchem. Kolik stoupla kvóta přijímaček studentů - nebyli pedagogové, neměli peníze? No, o 30 %. A proč se nestará pan ministr? No, prostě se nestará, protože je totálně neschopný. Takže to jsou ty investice. Proč to neděláte? Ty titulky: Statisíce lidí nemají kam chodit na preventivní prohlídky. No, myslíte, že v Praze je nějaká preventivní prohlídka? Není. Jedinečná je na Žluťáku v Brně, jo?

Jen titulky: "Nejohroženější je péče o dětské pacienty", říká Dušek, má nejlepší statistiku všeho. No, jasně, aktivních dětských psychiatrů je jenom 157. A co udělal pan ministr? Zničil reformu psychiatrické péče - já jsem předsedal té komisi na vládě jako premiér - celé oddělení rozprášil. Kde je ta strategie naše à la Velká Británie, že když je nějaký problém, že přijde záchranka k vám domů? To není o tom, že vás zavřou do Bohnic, napíchají vám každý měsíc injekce. Mimochodem, víte, kolik Bohnice vydělaly minulý rok? Já jsem byl v šoku: 460 milionů, jo? Takže máte lůžka, to je fajn, ale ten náš projekt totálně zničil. A potom tady jsem četl článek, kde... (Hledá v materiálech.) jo, tady, nějaká paní Školoudová, ta asi - nevím, jestli je v České republice, ale dobré - "Časovaná bomba naší chabé péče o duševní zdraví. Počet případů duševních onemocnění, zejména dětí a mladých lidí, rychle narůstá" - dobré ráno, říkám já - "zatímco síť psychiatrických a psychologických služeb naopak řídne. Je třeba o tom přestat jen mluvit a něco začít dělat." No, tak, paní psycholožko, my jsme dělali, my jsme měli projekty, my jsme otevřeli asi třicet center. A ministr to zabil, zničil.

A tam se dostáváme k tomu, kde stát jak funguje, když vyjednávají vysoké školy, ne? Vysoké školy říkají: dej mi peníze a nestarej se. Ne, my máme říkat: chci zubaře, chci radiologii, dětský pediatr není - v nemocnici v Boskovicích, kde jsme byli, která patří pod město Boskovice, a pan komik, hejtman Grolich, teď si je pozval místo toho, aby řekl: Tak, my na kraj máme devět nemocnic - Boskovice, mimochodem to odéeska rozhodla v roce 2021, že je vezmou pod kraj tak, jak my jsme to udělali v Ústeckém kraji, tři primáři chybí, internisti, a jeden primář-pediatr - tak když měl devět nemocnic, tak řeknu: Hele, tady potřebujeme pomoct, ne? Žádná strategie, že ten kraj nemá žádnou strategii zdravotnictví - Jihomoravský kraj, nic tam neudělali.

Takže toto jsou ty věci, no, ale tím, že máme ministra, jakého máme, tak to jsou ty headliny, to jsou ty headliny ze zdravotnictví, a já nechápu, co tam udělal za tři roky. Ono je to stejné, protože když ten ministr na to kašle - mimochodem, ta dálnice do Karlových Varů, kdybych já byl premiér, tak není 2028, ale 2026, protože bych na (nich?) klečel. A když jsem jel na Země živitelku a v neděli se nestavělo, tak jsem zastavil na dálnici a volal jsem šéfovi ŘSD, proč se nemaká, víte? To je sice mikromanagement, můžete se smát, ale my jsme měli výsledky, jo? No a pan ministr tady - jo, anebo ty zuby, prosím vás. Teďka Brusel vlastně nám chce zakázat amalgám, ty různé návrhy, to jsou jako hrozné věci, hrozné věci.

Další titulek: "Stát obtížně shání antibiotika". No, tak se nedivím, (se smíchem) protože to je něco tak hrozného, ten ministr, že... co by on sehnal, ne? Tady jsem třikrát říkal: Zentiva, kterou odéeska privatizovala za 2 miliardy, dneska má hodnotu 150. Jdu tam, mám seznam 50 léků a říkám: Zentivo, chci tohle, tohle, tohle, budeš to vyrábět - jak to dělal Macron ve Francii, už jsem to tu jednou řekl. Ale samozřejmě nás nikdo neposlouchá, protože co my jim radíme, to vždycky udělají naopak, jo? Takže to jen, abyste věděli, vážení spoluobčané. Naše heslo do krajských voleb je skutečné, my nekecáme, jo? A samozřejmě, co se týká rozpočtu, tak my určitě budeme tady vystupovat a budeme dávat konkrétní návrhy.

Tato vláda nám stále říká, že nejsou peníze - jo, to je jako skutečně neuvěřitelné - takže k navýšení platů státních zaměstnanců, jo? Není pravda, že peníze nejsou. Je ale na vládě, aby určila priority. Naše vláda říká, že státní zaměstnanci nejsou její priorita. To říká tato vláda. Jsou to ale právě státní zaměstnanci, na kterých stojí celý státní systém. Pokud odejdou, systém se zhroutí. A když státní zaměstnanci nedostanou přidáno, bude to přesto mít negativní vliv na státní rozpočet, a to navýšením počtu rodin závislých na sociálních dávkách. Je ostudou této vlády, že například zaměstnankyně policie nebo třeba zaměstnankyně úřadu práce musí samy žádat o příspěvek na bydlení, případně žádat o příspěvek nejrůznější nadace, přitom nárůst počtu rodin, které příspěvek na bydlení pobírají, respektive částky, kterou stát na tento příspěvek vynakládá, je již takto rekordní. Zatímco v roce 2022 - a dobře poslouchejte - pobíralo příspěvek na bydlení zhruba 170 000 žadatelů, v červnu 2024 se jejich počet zvýšil na 267 370, takže vlastně o 100 000 de facto navíc. Zvýšila se také průměrná výše vyplacené dávky, a to zhruba ze 4 200 na 6 000 korun.

Takže podle statistik Ministerstva práce a sociálních věcí vyplatil stát v roce 2022 v příspěvcích na bydlení 8,5 miliardy a v loňském roce to bylo 18 miliard. Tak já tomu nerozumím. A víte, proč to je, víte, proč je ten doplatek na bydlení? Kvůli elektřině. Teď mi lidi posílají záznam debaty mezi panem premiérem Fialou a mnou, kdy jsem mu říkal, že má vykoupit akcie ČEZu a zastropovat cenu elektřiny na 1 500 korunách. A říkal jsem, že to nebude stát ani korunu. No samozřejmě, že to nebude stát ani korunu. Celý rozpočet je hlavně sponzorovaný z ČEZu. Tahle vláda si tam vytáhla už 100 miliard. Už mohli za těch 100 miliard si nakoupit akcie a mohli získat 100 % ČEZu a mohli snížit cenu elektřiny. Ne, oni samozřejmě nechávají vydělat pár výrobcům elektřiny, no a ti mají stomiliardové zisky, které my všichni platíme. Takže je to úplně na hlavu.

A ty příklady, které já tady mám z nadace, jak to funguje, jak matky jsou zoufalé a jako bylo by dobré, kdyby pan ministr navštívil nějaký úřad práce a zeptal se, jak to funguje. Lidi tam chodí a úřednice je posílají na nadace. Přineste vyjádření třech nadací a potom možná se s vámi budeme zabývat. A takových příkladů vám tady můžu číst strašně moc, jo? Takže klidně se podívejte na mé sítě, tam o tom stále mluvím a výsledky skutečně za tři roky této vlády jsou absolutně, absolutně katastrofální. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP