Autorizace


(16.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

No, a co je vlastně nejhorší na tom všem? Že oni z nás si vlastně dělají srandu a oni říkají, že máme šetřit, jo? Takže já vám ukážu, jak šetří Úřad vlády. To je neuvěřitelné, co se na tom Úřadu vlády děje. Za mě tam bylo jedno celé volné patro. Teď už tam není místo. Víte, jaký byl rozpočet Úřadu vlády v roce 2021, kdy jsme odcházeli? Víte? 1,047 miliardy. Víte, jaký je návrh rozpočtu na rok 2025? 1,548 miliardy, takže 500 milionů navíc! Pět set milionů navíc! Tři zbyteční ministři! Tam ten šílenec, co tam teď vykládal o té ropě nebo toto, má dvě auta. Samý řidič, všichni mají ochranku. To je neuvěřitelné. Papají od rána do večera, hodují, ne? Já kdybych byl premiér, tak celé to jedno patro okamžitě propustím. Jděte příkladem, pane premiére! Vy máte rozpočet roku 2024 1,223 miliardy a teď navyšujete ten rozpočet o 324 milionů meziročně - návrh. Kam to dávají? A to ještě tam podvádějí, protože samozřejmě je tam plno lidí na smlouvu.

Zahraniční cesty. V roce 2023 měli 796 zahraničních cest, náklady 8 milionů. Neuvěřitelné! Neuvěřitelné. A prosím vás, oni tam mají takový projekt Česko informuje. bylo by dobré si to udělat jako bod, aby nám řekli, kolik peněz dali médiím. Česko informuje. Stále něco informují, stále nějaké agentury a tak dále. Takže toto je konkrétní příklad toho, jak oni šetří, Úřad vlády. A pan premiér, já jsem vždycky šel příkladem dopředu, vždycky jsem šel. A potom čtete tady v provládním Blesku, že zveřejnili poradce. Jurečka nesplnil povinnost, toho známe dobře z naší vlády, ten na to kašle a takový Bartoš má poradce za 15,7 milionu. Dobře slyšíte. Takže oni mu radí, aby vlastně zničil celé stavební řízení a ty ptákoviny, co tam vymýšlejí, to je neuvěřitelné. Za prvé chtěl udělat realitní agenturu, ne? Sedm set lidí, že bude kšeftovat - nájmy a nevím, kdo tedy, jaký blázen by mu dal nějaký byt k nájmu. A teďka jsem četl, že hledá nějakého investora, že stát dá miliardu a nějaký soukromník dá miliardu a budou stavět byty. No ti se úplně pomátli, tihle lidé! Ti vůbec nevědí vlastně, co je tedy... Takže takhle oni šetří. Ano, řekl jsem vám konkrétní příklady a bylo by tedy dobré, aby si to pan premiér uvědomil. Tedy já nechápu, jak někdo může takhle vlastně nám lidem doporučovat, že musíme šetřit, a oni sami nešetří.

A ještě nakonec jsem si nechal paní ministryni, mého oblíbeného Řehku. Prosím vás, já jsem vás už prosil, abyste ho schovala někde do bunkru, protože ten člověk... (Smích poslanců ANO 2011.) Já tady jen přečtu ty titulky: Česká armáda se chystá na válku. Plán, co všechno se stane při ohrožení země. To je titulek. Potom Řehka: Musíme se připravit i na scénáře velké války. To není strašení. A hned na to říká další, on je stále v médiích, to nechápu: Nemějme strach z eskalace, Rusové jen vyhrožují. Tak co tedy? Bude válka? Nebude válka? Tak prosím vás, tak nám dejte nějaké instrukce, co budeme dělat tedy, ne? A ten člověk, proč stále mluví? Proč stále mluví? Nechápu. Takže máte to asi těžké, nebo já nevím, jestli s tím souhlasíte, ale já jsem v životě neviděl tolikrát vystupovat někoho. Tak já bych chtěl vědět ten scénář, jako občan, když tedy Řehka tvrdí, že začne velká válka, co mám dělat tedy? Co mám dělat? Kam mám jít nebo co budeme dělat? Já pevně doufám, že nenastane. Všichni víme, že o osudu války rozhodnou americké volby. Tak to tak aspoň vypadá.

Takže nevím. Je to těžká práce. A došlo na moje slova, paní ministryně, že tady vidím titulek, že nejste spokojení s nabídkou Švédska na prodloužení pronájmu gripenů. Já jsem vám to říkal, že obchodně to je špatně, že nejdřív jste měli zahrát tu hru a potom ty F-35, které samozřejmě - já vím, že je to ta vaše - já jsem zapomněl to jméno, co to je? (Obrací se k ministryni obrany.) Ne milenka, co to je, na triku, co tam máte? (Ministryně Černochová: Nejoblíbenější holka v Alianci.) Holka, ne milenka. Holka. Holka v alianci? Tak víte, jaký mám na to názor. Vy jdete utratit 500 miliard, tak to je pecka, ale škoda, že pan ministr financí nemá peníze pro ty ostatní.

Takže za mě asi tolik. Já to jen zopakuji, že by bylo dobré, a my to neděláme, my jsme přestali dělat ty kampaně, abyste nelhali. Já chápu, že na vaší straně jsou ta média a že tu skutečnou pravdu o vládních financích, která je tady, která se dá dohledat, jako že vám pomáhají. Velice vtipné bylo, když pan premiér na Země živitelka oznámil lidem, že vlastně si můžou koupit potravin o 30 % více. Tak nevím, kde na to přišel, protože samozřejmě všichni víme, že potraviny zásadně zdražily, a každý, kdo si pamatuje, ale já to můžu tady i přečíst, kolik stály potraviny za nás a kolik stojí teď. Tak já nevím, kde ten pan premiér na to chodí.

Před třemi lety, teď je máslo o 43 % dražší. Řekněte to panu premiérovi. Vejce, teď jsem dělal míchaná vajíčka na Nově, kupoval jsem vajíčko vlastně ve slevě za 10 korun kus - 42 % navíc. Brambory 50 %, mléko 28, hovězí 24, eidam 22, mouka 27. Takže o jsou čísla českého staťáku. Takže pan premiér, nevím, kdo mu píše ty projevy, ale skutečně to tak není a je to vaše drahota. Způsobená čím? Elektřinou.

Takže já chápu, že hlavní disciplína vašich kolegů je lhát stále, i ten Green Deal stále opakujete, jako že to není pravda. Všechno, co se stalo, se stalo za vás. A samozřejmě já jsem teď zvědav, to, co jste prosadili v rámci předsednictví, jestli to skutečně budete mít tady odvahu dát, nebo ne.

Já jenom můžu říct, že pokud my se vrátíme do vlády, tak to zásadně zrušíme. A klidně nechť si Ursula žaluje, koho chce, kam chce. Slovensko a Maďarsko to také odmítají. Ti se úplně pomátli! A bylo by dobré, kdyby někdo jí řekl, co se vůbec děje v Německu v ekonomice. Odcházejí firmy do Spojených států. Všichni odcházejí za levnější energií, elektřinou, plynem a tak dále. Takže pokud skutečně to chcete prosadit a tady pohonné hmoty stoupnou, nevím, od tří do deseti korun a všichni budou muset platit emise, tak my zásadně jsme proti, a pokud se vrátíme do vlády, tak určitě budeme proti a půjdeme do Bruselu a buď je přesvědčíme, nebo to zkrátka nebudeme akceptovat. Není možné, když tam se pomátli, abychom my zkrátka tohle následovali a nechali vlastně, aby lidé tohle všechno museli platit.

Takže nemluvil jsem až tak dlouho, projev jsem nečetl, takže těším se příští týden zase. Děkuju za pozornost. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je s přednostním právem přihlášena paní předsedkyně Alena Schillerová.

Ještě než jí udělím slovo, mám zde sdělení. Pan poslanec Jiří Navrátil ruší svoji omluvu od 16.50 hodin.

Prosím, paní předsedkyně, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP