Autorizace


(16.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Pan premiér se chlubil, jaké má skvělé investice. Tak pojďme se podívat na ty investice, jak to tam je. Mimochodem když se podíváte na investice za této vlády do roku 2013, tak to je všechno (ukazuje graf) 2013 - 102 miliard, jo? Kolem stovky, 130, 119. Když jsme nastoupili my, tak jsme samozřejmě zjistili, že jsou nedočerpané evropské fondy. To bylo to období 2007 až 2013. Richard Brabec, všichni jsme to řešili, abychom nepřišli o peníze. A v roce 2015 jsme investovali 176 miliard a potom jsme to navyšovali. A plán 2022 byl 218 miliard, takže pokud někdo říká, že my jsme neinvestovali, tak lže.

Když se podíváte na investice této vlády, tak kdo má největší kapitolu - a to je, říkám, dobře, ale je to naše dílo. Tak to je dopravní infrastruktura, 91,5 miliardy. A teďka hádejte, kdo má druhé největší investice. Ministerstvo obrany. A Jsou to skutečně ty investice, které mají dopad na naši ekonomiku, na náš rozpočet. Paní ministryně tvrdí, že jsou tam nějaké synergie. Nevím. Já si myslím, že hlavní problém této vlády je to, že nemá žádnou ekonomickou strategii, že oni nechápou, že my tu krizi, ono to má velkou setrvačnost, ještě zažijeme, a ve velkém, že - i v Evropě to má velkou setrvačnost - je potřeba se proinvestovat. Ale oni neinvestují. Vůbec způsob, jak se projednával rozpočet, že všichni ti komentátoři jim fandili... My jsme dělali nějaké divadlo? A jaké jsme my dělali divadlo? Že tam přišel rezortní ministr za mnou nebo za paní Schillerovou a řekl veřejnosti - já bych chtěl na sociální služby tolik a na sport tolik a na nemocnice... Proč by to ta veřejnost nemohla vědět? To bylo všechno teďka v utajení. Nevím, minutu před termínem v noci to tam strčili, jo, aby veřejnost nic nevěděla... Já tomu nerozumím.

A ty investice jsou minimální, protože ty investice, které tahle vláda vymyslela - a nám se smáli, že máme ten Národní investiční plán, no tak s čím přišli? Kde jsou ty programy na MMR, kde mohly obce čerpat peníze? Kde jsou ty programy na školy a na školky a tak dále? Takže i ty investice jsou absolutně nedostatečné.

A ta vláda nechápe jedno. Oni nerozumí tomu, že je potřeba se proinvestovat z toho problému i z toho deficitu. Když postavíte novou fabriku za miliardu a půl, tak samozřejmě dva, tři, čtyři roky máte ztrátu, máte cash flow negativ. A když ta fabrika začne vyrábět a produkovat zboží a to zboží prodáte, no tak potom se ty peníze vracejí. A oni nechápou, že tohle mají udělat. Mimochodem, víte, kdo teďka s tím přišel? No já já jsem skoro upadl. Draghi a vedle něho stála Ursula, která ekonomice vůbec nerozumí, ta je úplně mimo. Ta rozumí jen, že Green Deal chce všechno zničit, jo? A Draghi říká: Půjčíme si 800 miliard eur, my, Evropa, to je šéf Evropské centrální banky a přišel s tím plánem. Ale každý podnikatel ví, že musí investovat. A to jsme my dělali, proinvestovat se z té krize. Tahle vláda opakuje přesně to, co dělal Kalousek. Nejsou peníze? Zdecimovat, neinvestovat a tak dále.

Mimochodem, kde jsou ty vaše slavné projekty? Kde je to lithium, pane premiére, jak jste říkal, že to je ta naše budoucnost? Kde je ten váš zázračný investor z Rožnova, kterému Síkela údajně nevímco slíbil? Ne, to jsou všechno fejky, to jsou všechno jen píár, to jsou všechno jen vaše řeči. Sem de facto nikdo nepřišel, de facto ne. Kdo by sem chodil? Proč by někdo podnikal v České republice, když vláda dopředu slíbí věci, které potom vůbec neplní? Takže to jsou ty investice. A my se budeme ptát, protože samozřejmě státní rozpočet je nejdůležitější zákon roku. A my neznáme ta střeva.

A když si vezmu moje oblíbené zdravotnictví. A mimochodem pro nás do krajských voleb je to zdravotnictví nejdůležitější. Nejdůležitější. Krajská zdravotní v Ústeckém kraji investovala za čtyři roky 5 miliard do zdravotnictví. Jsou tam nejnovější nemocnice. Nová kardiologická klinika v Ústí, v Chomutově, v Děčíně, nové nemocnice. 2,5 miliardy dostaly z Reactu-EU od nás, to jsme vyřídili my, já jsem dovezl z Bruselu 55 miliard do zdravotnictví a 15 miliard na Národní onkologický plán. Ano. A my jsme tady usnesením naší vlády z 3. února 2020 schválili investice do sedmi nemocnic za 9,5 miliardy. A co teď? Takže pan Válek chodí a stříhá pásky. Takže střihnul si pásku v IKEMu teďka 5. 9. za miliardu nový pavilon. Výstavba chirurgického oboru Plzeň. Výborně. A co zbytek? Kde je ta porodnice Bohunicích v Brně, pane ministře? Máte ještě střet zájmů. Já jsem osobně s paní Schillerovou tlačil ty úředníky na Ministerstvu zdravotnictví, aby konečně už tenhle projekt udělali. Proč to neděláte? Fakultní nemocnice Olomouc, rekonstrukce a dostavba hlavní budovy. Kde to je? Vždyť je tam tři roky. Bylo to připravené za nás.

Karlák, Všeobecná fakultní nemocnice. Osobně jsem to všechno navštívil. Ten je rozstrkaný na 24 místech, dokonce na Nuseláku je část nemocnice. Výstavba nového sdruženého objektu. No, kde to je? Není nic. Co porodnice U Apolináře, tam jsem se taky angažoval? Jsme tam pomáhali, kupovali jsme babysense, všichni tam rodili, ti premiéři, teda jejich manželky a partnerky, všichni slibovali. A co bylo? Nic. Kde to máte? Vždyť Pražáci, si pamatuju, chtěli porodní sestry, a to jsme jim vyhověli, na Bulovce je několik částí, kde můžou matky rodit s porodní sestrou. A tady měl být projekt - porodní sestry a vedle Pařízek, kdyby něco. Rozrazím dveře a zachraňuju dítě. Tak kde to je? Thomayerova nemocnice. Úplná katastrofa. Díky Bohu, že teda TGM to postavil. Tam bude otevřena plicní klinika. Koho je to dílo, co myslíte? Já jsem tam byl na návštěvě. Měli v suterénu potkany a nábytek z roku 1960. Teď čtyři budovy se dají do jedné. A jak to vypadá, pane ministře? Co bude s Bulovkou? A Královské Vinohrady? Znáte to kolečko, když tam přistane helikoptéra, nedejbože je tam dítě se spáleninami a nesou ho na rukách a teďka tam jezdí? Proč neuděláte konečně nějaký projekt? Co bude s Bulovkou, královské Vinohrady? No, možná konečně v těch Letňanech, co jsem vám připravil tu administrativní čtvrť, kterou zamítl Stanjura, byste mohli postavit nemocnici. Však se nepostavila ani jedna. Zabili jste mi jedinečnou onkologickou nemocnici v Praze, takže Pražáci chodí na Žluťák, to je Masarykův onkologický ústav. Tam jste si stříhli pásku. Pavilon prevence za miliardu, naše dílo. Já osobně jsem vyřizoval ten pozemek z kraje na tu nemocnici. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP