Autorizace


(15.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Současně nesouhlasíme s tím, že vláda Petra Fialy zrušila institut takzvaných minimálních zaručených mezd pro jednotlivé profese v soukromém sektoru. Toto opatření povede k dalšímu poklesu reálných příjmů českých zaměstnanců, k nárůstu úniků v oblasti daně z příjmu, zdravotního a sociálního pojištění a tlaku na posilování pracovní migrace, což s sebou nese mnoho dalších negativních jevů. My v SPD bojujeme a budeme bojovat za důstojné mzdy českých občanů, takže jako bod číslo 14 navrhuji tedy bod s názvem Zvýšení minimální mzdy Fialou vládou je nedostatečné, abychom tady jako opozice mohli diskutovat tyhle ty vaše nedostatečné nebo asociální návrhy vůči pracujícím lidem a abyste i probrali konstruktivní, připravené návrhy našeho hnutí SPD.

Jako bod 15 bych chtěl navrhnout bod s názvem Zavádění Green Dealu Evropské unie Fialovou vládou v České republice způsobí ekonomickou katastrofu a chudobu českých občanů. A dodám, že hnutí SPD vyzývá Fialovu vládu, aby okamžitě přestala s implementací jakékoliv součásti Green Dealu do českého právního řádu i za cenu konfliktu s orgány Evropské unie.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Můžu vás poprosit o zopakování i tohoto názvu?

 

Poslanec Tomio Okamura: Ano: Zavádění Green Dealu Evropské unie Fialovou vládou v České republice způsobí ekonomickou katastrofu a chudobu českých občanů. Vláda Petra Fialy projednává schválení takzvané české verze plánu Green Dealu EU. Tento obsáhlý dokument přitom obsahuje řadu opatření, která masivně zvýší náklady českých občanů, životní náklady českých občanů a sníží konkurenceschopnost českých firem od zdražení benzinu, nafty, uhlí a plynu přes mnohem přísnější normy pro novostavby až k novému pojetí kontroly a regulace lesního hospodářství. Klíčovým nástrojem těchto norem má být potom rozšíření systému emisních povolenek od roku 2027 na vytápění, bydlení a dopravu. Fialova vláda souhlasila, podpořila tahleta zvěrstva Green Dealu pro Českou republiku a zcela cíleně, plánovitě chcete zdražit životní náklady českým občanům, zdražíte bydlení, zdražíte dopravu, a teď ještě srabácky chcete to přehodit na příští vládu a chcete to odkládat. Takže vy nejdřív odsouhlasíte Green Deal a potom ta konkrétní opatření chcete přehazovat na další vládu. A zase se opakuje ten - řekl bych, opravdu je to jasně příznačné slovo - srabácký a neseriózní přístup vaší vlády, protože místo abyste o téhleté směrnici, když jste pro to už hlasovali v  Evropské unii, rozhodli teď před krajskými a senátními volbami, zase to odkládáte a odkládáte, aby si tohleto nepopulární opatření, aby si toho pokud možno občané nevšimli, co na ně zase chystáte.

No, demaskoval to včera velice příznačně ministr pro evropské záležitosti Dvořák z hnutí STAN, který včera v médiích projevil radost, respektive v otázkách Václava Moravce v neděli projevil radost nad tím, že se lidem zdraží doprava. On říká, že aspoň lidé budou méně jezdit, protože - a říká, že se benzin, litr pohonných hmot, zdraží o 10, možná o 30 korun - a horuje za to, přimlouvá se za to a prosazuje, aby se ta směrnice přijala co nejdříve, aby co nejdříve měli čeští občané drahou dopravu, prý budou méně jezdit. Navíc prý to ještě snad potrestá Rusko, nebo co říkal. A já na to říkám: Co si to dovoluje? Co si dovoluje mluvit občanům do toho, jak a kam chtějí jezdit? Co mluví do jejich životů Fialova vláda, jestli chtějí někam jet do práce nebo s rodinou? Co do toho mluví, že říká, aspoň budou občané méně jezdit? Co si to vůbec dovoluje Fialova vláda říkat lidem: aspoň budou méně jezdit, protože bude litr benzinu třeba za 30 korun - me, že se zdraží o 10, 30 korun, tam říká, ještě to bagatelizuje úplně. Co si to vůbec dovolujete lidem mluvit do jejich životů? To není vůbec vaše věc, jestli někdo, nějaká rodina nebo někdo chce si někam vyrazit autem, nebo ne. Ta arogance je neskutečná. Takže vy máte ještě radost z toho, že se lidem zdraží základní životní náklady. To je neuvěřitelné.

Mimochodem, na základě toho, co vy jste odsouhlasili v Evropské unii, má například dojít ke zdražení plynu o 30 %, uhlí o 50 %, jak už jsem říkal, pohonné hmoty, benzin a nafta, mají zdražit dokonce o dvoucifernou částku za 1 litr. Zavedení těchto norem Evropské unie do českého práva bude ve svém důsledku znamenat pro Českou republiku ekonomickou a sociální katastrofu, konec energetické soběstačnosti a bezpečnosti, masivní nárůst nezaměstnanosti, chudoby, rozpočtového deficitu a státního dluhu se všemi myslitelnými a negativními důsledky. Hnutí SPD vždy a důsledně jako jediná politická sídla v České republice vystupovalo jasně a tvrdě proti veškerým opatřením Green Dealu Evropské unie, zatímco ostatní parlamentní strany je dosud podporovaly a schvalovaly.

Vyzýváme proto vládu Petra Fialy, aby okamžitě přestala s implementací jakýchkoliv součástí Green Dealu Evropské unie do českého právního řádu i za cenu konfliktu s orgány Evropské unie. Už skončete s touhletou servilní, podřízeneckou politikou.

SPD bude iniciovat odstoupení České republiky od Green Dealu Evropské unie včetně zrušení zákazu výroby vozidel se spalovacími motory. My nechceme zrušení výroby aut se spalovací motory, my chceme, aby ta výroba pokračovala, aby lidé si mohli vybrat - třeba někdo chce elektromobil, někdo spalovací motory, ale my nesouhlasíme se zákazem výroby vozidel se spalovací motory a dalších důsledků, které z Green Dealu vyplývají.

Další bod (je) číslo 16. Na dnešní schůzi Poslanecké sněmovny navrhuji bod s názvem Fialova vláda dlouhodobě likviduje český průmysl a stavebnictví. A dodám, že hnutí SPD má připraveno řešení, jemuž musí ale předcházet konec vlády pětikoalice. V České republice se dále propadá průmyslová výroba i stavební produkce. Průmyslová výroba dle posledních dat Českého statistického úřadu meziročně klesala o 3,2 % a tento pokles byl největší od loňského září. Výkon českého průmyslu je momentálně na podobné úrovni, na které byl v dubnu roku 2017, tedy před sedmi lety, což je katastrofální. Pokles průmyslové produkce nejvíce ovlivnilo snížení výroby motorových vozidel. Stavební produkce meziročně klesla dokonce o 6,8 %, meziměsíčně pak o 5,1 %. Počet zahájených staveb bytů se propadl o 18,2 %. Tato čísla jsou alarmující a svědčí o tom, že propad průmyslu a stavebnictví je v České republice již dlouhodobou záležitostí, která má negativní dopady jak do systému veřejných financí, tak do oblasti zaměstnanosti, životní úrovně občanů a prosperity českých firem.

Hlavním viníkem tohoto stavu je samozřejmě neschopná Fialova vláda, která průběžně zvyšuje všechny přímé a nepřímé daně a nebojuje proti enormně vysokým cenám energií v přepočtu na paritu kupní síly nejvyšších v Evropě a proti povinné aplikaci nařízení a směrnice EU. A samozřejmě ten počet zahájených staveb bytů, že se propadl o 18,2 %, to se bude podle všeho ještě zhoršovat kvůli tomu, jakým způsobem poškodil Českou republiku a naše občany ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš z Pirátů tou zpackanou digitalizací. ***

 




Přihlásit/registrovat se do ISP