Autorizace


(15.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Na zásadní nebezpečí zvyšování zadlužení státu ze strany Fialovy vlády nedávno ve své zprávě upozornil i Nejvyšší kontrolní úřad, který konstatoval, že zadlužování v České republice bylo vloni druhé nejvyšší v Evropské unii. Za poslední tři roky, kdy je u moci Fialova vláda, se veřejný dluh České republiky navýšil o 50 % a už přesáhl hranici 3 bilionů korun.

Rapidně rostou i výdaje na pouhé splácení úroků z gigantických dluhů České republiky, které jste nasekali. Jenom letos činí 95 miliard korun, což odpovídá třetině všech investic státu za letošní rok. Takže až se budete chlubit nějakými investicemi, tak říkejte i tu pravdu, říkejte i to B. Hnutí SPD s tímto návrhem rozpočtu samozřejmě nesouhlasí. Proto navrhneme jeho zamítnutí, případně vrácení k přepracování.

Jako bod číslo 12... Ještě k tomu rozpočtu. Vy tam počítáte v rozpočtu na příští rok, ale k tomu se ještě dostanu, s růstem HDP přes 2 %. V současné době je 0,4 % ve druhém čtvrtletí, protože růst HDP brzdí průmysl, na který dopadají zejména vysoké ceny energií. Takže mimochodem, to ještě si rozebereme u toho rozpočtu, a je to další věc. Vy, místo abyste ten rozpočet tady dali teď na schůzi Sněmovny, je to stejné jako s tím, že chcete okrást důchodce a snížit důchody všem budoucím důchodcům, tak jste opět odložili projednávání státního rozpočtu až na poslaneckou schůzi, až na schůzi Sněmovny po krajských a senátních volbách, protože se zase bojíte, že vás to poškodí u voleb. To je opravdu - taková je politika prostě Fialovy vlády. Vy to navrhnete, připravíte a pak se k tomu ani neumíte postavit čelem a bojíte se potom kritiky opozice a občanů. Tak proč to navrhujete? Proč to vůbec děláte? Proč pořád takhle škodíte lidem? Takže to bych chtěl ještě dodat k tomu předešlému bodu.

Pojďme tedy k tomu bodu - teď bych navrhl na schůzi Poslanecké sněmovny bod 12 a je to bod s názvem České ekonomice se pod vedením Fialovy vlády nedaří. Fialova vláda prostě škodí naší zemi a Česká republika a její občané chudnou. Oproti loňskému roku se například propadla průmyslová výroba o 3,4 % a inflace oproti loňsku opět stoupla o 2,2 %. Ani po pěti letech se tak jako jediná země Evropské unie nedostane Česká republika na předcovidová čísla. Česká republika a její občané chudnou a hospodářství stagnuje, ale na druhou stranu dosavadní finanční podpora Fialovy vlády Ukrajině od roku 2022 činí přes 120 miliard korun - 122 miliard. Tyto údaje vyplývají z dat našeho ministerstva, českého Ministerstva práce a sociálních věcí a Institutu světové ekonomiky v německém Kielu a tato čísla byla zveřejněna v uplynulých týdnech. Mimochodem, ten Institut světové ekonomiky v německém Kielu - a každý se na to můžete podívat hned - dokonce vyhrál. Byl vyhlášen mezi patnácti nejlepšími ekonomickými instituty na světě. Takže z těchto renomovaných zdrojů jasně vyplývá, že vy jste se tady vždycky kroutili a lžete tady, lžete i v televizi, jak jsou Ukrajinci přínosem. Nejsou! Jsme v těžké ztrátě, v těžkém minusu, doplácíme na to. 122 miliard korun jste dali Ukrajině a Ukrajincům od roku 2022, vaše vláda. Je to tak, je to černé na bílém. Tak už neopakujte ty svoje lži v televizi, prosím vás. Zase jsem to tuhle slyšel, někde jsem byl v televizi. Každý týden tam někdo tohle číslo, které asi na vládě vám tam někdo předložil, a vy tam papouškujete nějaké úplné nesmysly a zase obelháváte lidi.

Fialova vláda také podporuje Green Deal a Migrační pakt EU. Na druhou stranu ale odmítá od 1. září dorovnat platy státním zaměstnancům s nejnižšími příjmy. Jak už jsem říkal, jedná se mimo jiné o nepedagogické pracovníky ve školství, sociální pracovníky, ale i třeba zapisovatele u soudů a další profese. Propad reálných příjmů těchto nízkopříjmových zaměstnanců státu za dobu působení Fialovy vlády přitom již přesahuje 20 % a jejich základní tarifní platy jsou často nižší než aktuální minimální mzda. To jsou třeba ty kuchařky ve školních jídelnách. To je úplně neuvěřitelné, co vy tady předvádíte!

Všechny tyto kroky jsou potvrzením, že vaše vládní pětikoalice - lidé tomu přezdívají zlokoalice - není odpovědnou vládou odborníků, její kroky jsou zcela asociální a směřují proti zájmům občanů České republiky. Naopak pro nás v SPD jsou občané České republiky na prvním místě. Takže jako bod 12 navrhuji bod s názvem České ekonomice se pod vedením Fialovy vlády nedaří, abychom to tady projednali, abychom se my jako opozice k tomu mohli vyjádřit a diskutovat to s vámi, protože vy odmítáte o tom diskutovat, a zhoršujete situaci v České republice opravdu prudce a markantně.

Jako bod číslo 13 navrhuji bod s názvem Kvůli Fialově vládě máme největší propad reálných mezd v rámci vyspělejších zemí - kvůli Fialově vládě máme největší propad reálných mezd v rámci vyspělejších zemí světa. Petr Fiala se na výstavě Země živitelka ve svém vystoupení chlubil tím, že jsme prý nejlepší v levném jídle v rámci OECD. Není to pravda, Petr Fiala lže. Pro jeho vládu se mezi občany ustálil termín Fialova drahota, což je více než příznačný název. Jestli jsme v něčem v rámci zemí OECD opravdu první a prokazatelně podle oficiálně zveřejněných statistik, je to propad reálných mezd. Ceny potravin jsou v České republice také mimořádně vysoké. Například jenom cena chleba se za Fialovy vlády zvýšila o 50 %, cena hovězího a vepřového masa o 40 % a tak dále. Za necelé dva týdny proběhnou volby do krajských zastupitelstev a do třetiny Senátu, které budou zároveň takovou odpovědí, doufám, o vládě Petra Fialy, o činnosti vlády Petra Fialy. Podle mého názoru je potřeba začít v krajích a vystavit stopku asociální vládě Petra Fialy. Takže bod číslo 13 jsem navrhl.

Jako bod číslo 14 na dnešní schůzi Poslanecké sněmovny navrhuji bod s názvem Zvýšení minimální mzdy Fialovou vládou je nedostatečné. Hnutí SPD prosazuje vyšší nárůst minimální mzdy i zachování minimálních zaručených mezd. Minimální mzda by dle návrhu ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL měla v souvislosti s odhadem vývoje průměrných mezd v následujících letech v příštím roce dosáhnout 20 600 korun měsíčně. Konečná výše minimální mzdy na rok 2025 bude vyhlášena sdělením Ministerstva práce a sociálních věcí do 30. září a má činit 42,2 % průměrné mzdy v roce 2025, přičemž cílem Fialovy vlády je prý dosáhnout v roce 2029 poměru minimální a průměrné mzdy na úrovni 47 %.

Představa hnutí SPD, kterou jsme předložili, je jiná. Naším cílem je, aby poměr minimální mzdy k průměrné mzdě v roce 2029 byl 50 %, a to postupně a předvídatelně. Pro příští rok navrhujeme 44 %, což by představovalo minimální mzdu ve výši 21 500 korun měsíčně, a poté bychom ji zvyšovali tempem o 1,5 procentního bodu ročně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP