Korektura


(15.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Bod číslo 10, který navrhuju na schůzi této Poslanecké sněmovny. Bod číslo 10 jsem nazval, popravdě, samozřejmě Fialova vláda likviduje živnostníky neustálým zvyšováním daňové zátěže a povinných pojistných odvodů. Ještě jednou to zopakuji, protože je to delší. Fialova vláda likviduje živnostníky neustálým zvyšováním daňové zátěže a povinných pojistných odvodů. No a k tomu dodám, že hnutí SPD naopak prosazuje snížení daní pro OSVČ, tedy pro živnostníky. Živnostníky čeká kvůli Fialově vládě, kvůli rozhodnutí Fialovy vlády, od roku 2025 další výrazné zvyšování daňové zátěže a povinných pojistných odvodů. Jde o důsledek takzvaného vládního konsolidačního neboli okrádacího balíčku z loňského roku, který představuje nejvyšší plošné zvýšení daní v novodobé historii České republiky. Fialova vláda tímto krokem schválila postupné zvyšování minimálních záloh na zdravotní a sociální pojištění, které bude probíhat až do roku 2026. Růst těchto minimálních záloh činí v úhrnu o 1 127 korun měsíčně více. Opět se tak na základě rozhodnutí Fialovy vládní pětikoalice zvýší minimální vyměřovací základ pro živnostníky, a to na 35 %. Od roku 2026 to bude už 40 %. V roce 2025 dojde i k významnému navýšení daňových a pojistných odvodů pro živnostníky v prvním pásmu paušální daně, kterým se celkové měsíční odvody zvýší z letošních 7 498 korun měsíčně na 8 765 korun měsíčně.

Vláda - a hlavně ODS, ale i všichni další, co tam jsou, je to pětikoalice - plánovitě poškozuje živnostníky, přestože vždy hovořila o tom, že podporuje podnikání. Drobní živnostníci a malé firmy do 10 zaměstnanců jsou důležitým zdrojem prosperity České republiky, zaměstnávají zhruba třetinu českých občanů a na celkovém počtu podniků v České republice se podílejí více než 95 %. V důsledku těchto kroků vlády lze očekávat pokračování masového zanikání živností, ke kterému již nyní dochází v reakci na ceny energií a zvýšení nepřímých daní. To je taky kvůli Fialově vládě. Pokud bude hnutí SPD součástí vlády, chceme snížit zdanění živnostníků na úroveň před nástupem Fialovy vlády a upravíme i systém nastavení jejich odvodů, protože ten současný poškozuje živnostníky s nižšími příjmy, včetně systému, který zvyšuje paušální daň.

Jako bod číslo 11 chci navrhnout na program dnešní schůze Poslanecké sněmovny bod s názvem Propad reálných příjmů policistů a mnoha další skupin potřebných zaměstnanců státu za dobu Fialovy vlády již přesahuje 20 %. A já to pak přečtu na závěr ještě jednou, paní předsedkyně, protože to delší. No a já k tomu dodám, že SPD podporuje zvýšení jejich platů. Ministr vnitra Vít Rakušan z hnutí STAN oznámil, že se policistům a hasičům nebudou od října zvyšovat platy, přestože opakovaně veřejně slíbil jejich zvýšení o 10 % - a teď lavíruje. Vládní strany, zejména ODS, rovněž odmítají zvýšit platy nejhůře placených státních zaměstnanců, jako jsou například nepedagogičtí pracovníci ve školství, to jsou ty kuchařky, uklízečky, školník a tak podobně, či sociální pracovníci. Zástupci odborů proto zcela oprávněně zvažují zahájení protestů, což hnutí SPD plně chápe a respektuje. Propad reálných příjmů policistů a mnoha dalších skupin zaměstnanců státu - mluvil jsem tady už i (u) sociálních pracovníků, další - za dobu fungování Fialovy vlády již přesahuje 20 %. Jde o propad na úroveň reálných platů roku 2017. Tito zaměstnanci se tak pomalu propadají do příjmové chudoby a musí masově žádat o sociální dávky, anebo odcházejí pracovat jinam, což je nenahraditelná ztráta a může to snižovat i kvalitu některých veřejných služeb a fungování státu.

Velice nízké a podprůměrné platy, pardon, jsou i nástupní platy zaměstnanců státu, včetně příslušníků bezpečnostních sborů. Požadujeme proto dorovnání platů příslušníků bezpečnostních zdrojů, ozbrojených sil a dalších státních zaměstnanců s nízkými platy o 10 až 15 % od října a další navýšení od ledna dle dalšího vývoje inflace. Musím říct, že tedy jenom ve svém okolí, a to se nijak nepohybuji v tom prostředí, tak jenom já mám kolem sebe tolik policistů, kteří odešli, ani obě ruce mi nestačí, kteří za poslední dobu odešli od policie, protože už tam nechtějí být. Už tam nechtějí být, dosáhnou na výsluhu a jdou, protože za podmínek, které tady nastavil ministr vnitra Vít Rakušan a Fialova vláda, oni nemají už chuť, nejsou motivovaní tam pracovat.

A co je tím výsledkem téhleté vaší dezolátní vlády? Je to zvýšení kriminality v České republice, kriminality cizinců. Kriminalita cizinců se podle statistiky Ministerstva vnitra za loňský rok zvýšila v České republice o 18 %, o víc než 18 %, z toho kriminalita samotných Ukrajinců se za loňský rok zvýšila o 45 %, o 45 % jste vy zvýšili kriminalitu, vaše vláda, kriminalitu cizinců v České republice co se týče například Ukrajinců. A samozřejmě ruku v ruce s tím stoupá počet nevinných českých obětí. Ty nevinné české oběti - spolupachateli a spoluodpovědnými jste vy ve Fialově vládní pětikoalici, protože kdybyste tohleto neudělali, tuhle neřízenou vlnu, kdybyste ji neudržovali doteď, tak české oběti tady vůbec takové míře pochopitelně nejsou. Je to tak, je to tak.

Takže bezohlednost, asociálnost a škodlivost vaší vlády opravdu dosahuje (důrazně) nevídaných rozměrů. Takže místo, abychom zvyšovali, abyste zvyšovali bezpečnost v České republice, tak vy ji zásadně zhoršujete. Vy děláte politiku proti občanům České republiky.

Takže bod 11, který chci zařadit na tuto schůzi, abychom to tady projednali z opozice, protože vy jinak nereagujete, pořád se vymlouváte, tak má název, který bych chtěl tady projednat a navrhnout: Propad reálných příjmů policistů a mnoha dalších skupin potřebných zaměstnanců státu za dobu Fialovy vlády již přesahuje 20 %. A znovu jenom dodám, že SPD podporuje zvýšení jejich platů.

Samozřejmě ruku v ruce s tím jenom ještě doplním, že Fialova vláda plánuje pro příští rok další astronomické zadlužení ve výši 230 miliard korun. Doposud vaše vláda vytvořila rekordní dluh, 1,13 bilionu korun. Jenom náklady na splácení úroku jsou kvůli vám ročně 95 miliard. Po dvou měsících bez veřejné debaty ministr financí Zbyněk Stanjura, ODS, konečně zveřejnil návrh státního rozpočtu na rok 2025 s astronomickým schodkem 230 miliard korun. Navíc za situace, kdy v důsledku inflace kontinuálně a výrazně stoupají příjmy státu na vybraných daních. Hospodaření Fialovy vlády s veřejnými financemi je katastrofální. Souhrnný deficit státního rozpočtu bude za léta vládnutí pětikoalice 2002 až 2025, za roky 2002 až 2025, činit přibližně 1 130 miliard korun, tedy výrazně více než 1 bilion. A my vyzýváme Fialou vládu, aby vrátila lidem ten bilion: vraťte lidem ten bilion, protože se to nijak neprojevilo na zlepšení sociálních služeb, nijak se to neprojevilo na zlepšení zdravotnictví, nijak se to neprojevilo na zlepšení dostupnosti bydlení, ani na cenách energií. Zhoršili jste životy v České republice a přitom máte bilion navíc. A já říkám: vraťte lidem ten bilion, o které jste je připravili.

Takto vysoké rozpočtové schodky jsou i jednou ze základních příčin dlouhotrvající vysoké inflace a zdražování veškerých základních životních potřeb. Hnutí SPD i renomovaní ekonomové se shodují, že k takto vysokému rozpočtovému deficitu není v době, kdy nepanuje žádná mimořádná společenská situace či krize, absolutně žádný důvod. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP